Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci
Pe masura ce se apropie Sarbatorile Pascale, incepe si vanatoarea de oua retete noi si interesante pentru a impresiona familia si prietenii la masa de Paste. 😊 Daca si tu esti in cautarea unei alternative mai moderne al traditionalului cozonac, atunci iti recomand sa incerci aceasta reteta de babka cu ciocolata alba, morcovi si pralina din nuci.
Inspirata de gustul delicios al tortului de morcovi, babka are un aluat moale si pufos, imbogatit cu piure de morcovi si arome calde de scortisoara, nucsoara si cuisoare. Umplutura cremoasa de ciocolata alba si pralina din nuci caramelizate se topeste in gura, adaugand o nota dulce si crocanta la aceasta delicatesa de Paste. In plus, babka e insiropata cu sirop de artar, pastrandu-si astfel prospetimea pentru mai mult timp.
Aceasta reteta este o combinatie perfecta intre gustul traditional al cozonacului si aromele moderne ale bucatariei internationale. Babka cu morcovi, ciocolata alba si pralina din nuci este cu siguranta o optiune interesanta si delicioasa pentru orice masa de Paste sau orice alt eveniment special.
Ce este babka?
Babka este o delicioasa paine evreiasca traditionala cu origini in Polonia si Ucraina. Aluatul moale, preparat in mod obisnuit din drojdie, unt si oua, este asemanator celui de cozonac (brioche). In mod traditional, babka nu are umplutura si este decorata cu o glazura festiva. Forma sa rotunda, asemenea gugulufurilor sau panettonelor, este emblematica, inspirand chiar si numele acestui desert. Baba in rusa, babka in poloneza inseamna femeie sau bunica, denumirea facand referire la pliurilor de pe fustele bunicilor. Si se pare ca fiecare bunica are modul propriu de a-l pregati.
Italienii au preluat aceasta reteta sub numele de treccia russa (impletitura ruseasca), transformand-o intr-un cozonac impletit si adaugand umpluturi savuroase de alune de padure, ciocolata sau scortisoara. Astfel, babka a evoluat in timp si s-a imbogatit cu noi arome si texturi, dar radacinile sale traditionale au fost pastrate si continuate prin aceasta varianta moderna.
Bineinteles, putem spune ca babka este si o sora a cozonacului romanesc, fiind destul de asemanatoare. Sigur, clasicul cozonac dupa reteta bunicii contine mai multe oua si poate avea diferite umpluturi, cele mai populare fiind cozonacul cu nuca, cu stafide, cu rahat sau cu mac. Si aspectul este putin diferit, babka avand acea impletitura specifica.
Aluat de cozonac cu morcov, cu dospire la rece
Desi aluatul de cozonac este deja bogat si pufos, un ingredient interesant care poate fi adaugat pentru a-i imbunatati gustul si texture este piureul de morcovi. Acesta adauga o aroma delicata si dulce, subtila, dar totusi sesizabila si mai ales, foarte interesanta. Se completeaza de minune cu notele de scortisoara, nucsoara si cuisoare.
Poti folosi piure gata facut, la borcan (cel pentru bebelusi), sau, si mai bine, il poti face in casa. Pentru a face piureul de morcovi, am fiert un morcov mai mare, apoi l-am pasat intr-un blender si l-am lasat la racit. Acest piure de morcovi este adaugat apoi in aluatul de cozonac, contribuind atat la textura umeda, cat si la culoarea superba a cozonacului (care va iesi exact ca in imagini).
Un alt aspect important in prepararea cozonacului este dospirea la rece. Acest proces presupune lasarea aluatului la frigider pentru cateva ore sau peste noapte, ceea ce permite dezvoltarea aromelor si imbunatatirea texturii sale. In timpul dospirii la rece, drojdia actioneaza lent si treptat, fermentand aluatul si permitandu-i sa creasca, sa devina pufos si sa capete o textura moale si elastica.
Asadar, daca sunteti in cautarea unei variante noi si interesante de cozonac pentru sarbatorile de Paste, incearca sa adaugi piure de morcovi si condimente in aluatul de cozonac si bucura-te de aroma delicata si dulce a acestui desert traditional.
Umplutura pentru cozonac cu ciocolata alba si pralina din nuci
Umplutura de babka cu ciocolata alba si pralina din nuci este imbina gustul bogat de ciocolata cu notele de caramel a pralinei din nuci. Asadar, daca esti fan al cozonacului cu nuca, trebuie sa incerci neaparat si aceasta varianta!
Pralina de nuci este un amestec crocant si dulce de nuci caramelizate si zahar topit. Aceasta se face prin topirea zaharului intr-un vas si adaugarea nucilor coapte in prealabil la cuptor (pentru o aroma mai bogata). Dupa ce amestecul se ingroasa si caramelul acopera nucile, pralina este lasata sa se raceasca, apoi data prin blender pentru a obtine bucatele mici de nuca. Se poate folosi in diverse retete, printre care si pentru umplutura de babka.
Adaugarea pralinei de nuci in umplutura de babka poate imbogati aroma acesteia prin aportul gustului de nuci caramelizate si a texturii crunchy. Umplutura de babka cu ciocolata alba si pralina din nuci este abundenta, astfel incat fiecare felie va avea o cantitate generoasa de umplutura, care se va imbina perfect cu aluatul pufos si moale de cozonac.
Incearca babka insiropata!
Insiroparea cozonacului este o tehnica culinara care imbogateste aroma si textura acestuia, facandu-l mai umed, mai gustos si pastrandu-i prospetimea pentru mai mult timp. Acesta este un mod original de a adauga un plus de savoare si de a-i oferi un gust deosebit, care va fi pe gustul tuturor. Daca esti in cautarea unei retete inedite de sirop pentru cozonac, poti incerca varianta cu sirop de artar. Acesta are o aroma bogata si dulce, cu note subtile de caramel, ceea ce il face perfect pentru insiroparea cozonacului.
Pentru ca siropul de artar este totusi o consistenta destul de vascoasa, il vom amesteca cu putina apa si zahar, dand in clocot. Optional, poti adauga si alcool, precum whiskey sau coniac.
Dupa ce cozonacul a fost scos din cuptor si s-a racit usor, lasandu-l in tava, il insiropam generos cu siropul de artar, folosind o pensula de patiserie. Turnam, de asemenea, si prin lateralele cozonacului pentru a ne asigura ca siropul patrunde bine in aluat. Astfel, va oferi o aroma si o textura uniforma.
Tine minte! Este foarte important sa existe un contrast termic intre temperatura cozonacului si cea a siropului. Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla: daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece si vice versa. Acest lucru va ajuta siropul sa patrunda mai bine in babka. De aceea, ai grija sa pregatesti siropul in avans, astfel incat sa aiba timp sa stea la frigider pana cand e gata cozonacul.
Cum pastram babka cu ciocolata alba, morcov si nuca?
Datorita siropului, babka isi va pastra prospetimea pentru mai mult timp si nu se va usca atat de usor. Este recomandat sa o consumi in decursul a 4 zile si sa o depozitezi intr-un recipient etans, la temperatura camerei. Acest lucru va preveni uscarea.
De asemenea, babka poate fi congelata, fiind ideal sa o infasori in folie alimentara si apoi intr-un recipient cu zip sau in folie de aluminiu. Aceasta poate fi pastrata in congelator timp de 2-3 luni si se dezgheata la temperatura camerei cateva ore inainte de servire. In cazul in care doresti sa o servesti calda, se poate pune in cuptor la o temperatura de 90°C timp de 10 minute.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci, o reteta perfecta de cozonac de Paste. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de babka de pe blog!
🍞 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🍞 Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure
🍞 Cozonac babka cu mere si vanilie
🍞 Cozonac cu umplutura ciocolata & nuci (Babka)
Vezi mai multe retete de Paste →
Paste fericit sa ai! 💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
80ml lapte caldut | |
50g zahar | |
7g drojdie uscata | |
125g piure de morcov | |
70g unt | |
1 ou | |
un praf de sare | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.25 lingurita scortisoara | |
0.25 lingurita nucsoara | |
0.25 lingurita cuisoare | |
360g faina | |
coaja de portocala confiata |
Pralina din nuci + umplutura + sirop
PRALINA DIN NUCI |
|
150 g nuci | |
150g zahar | |
UMPLUTURA CU CIOCOLATA ALBA |
|
150g ciocolata alba | |
150g pralina nuci | |
10g unt | |
1 lingurita scortisoara | |
SIROP PENTRU INSIROPAT |
|
120ml apa | |
2 linguri zahar | |
2 linguri sirop de artar |
Lasă un răspuns