Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
Cautai de multa vreme o reteta de babka vegana? Ai ajuns la locul potrivit! Am pregatit pentru tine un cozonac babka umplut cu magiun de prune si „imbatat” cu lichior Amaretto. Fie ca il pregatesti pentru Paste sau Craciun, cu siguranta acest cozonac insiropat te va cuceri pe tine si pe cei dragi inca de la prima degustare.
Aceasta babka vegana este pacatos de buna. Ok, poate nu am ales cele mai bune cuvinte, tinand cont ca il vei prepara probabil de Sarbatori, dar… acesta e adevarul. 🤭Pentru ca nu te vei satura doar cu o bucatica. Inca una, si inca una… Si cum sa nu fie wow? Avem un aluat de cozonac moale, in stil brioche, fara oua si fara lactate, impletit (la propriu, dar si la figurat) cu un strat gros de umplutura de magiun de prune si fulgi de migdale. Si daca nu era de ajuns, „imbatam” si insiropam cozonacul cu un sirop parfumat cu Amaretto. 🤤 Eu ador un cozonac insiropat, dar nici prea mult, nici prea putin, asa ca te sfatuiesc sa nu sari peste acest ultim pas.
Inainte de a-mi descoperi pasiunea pentru „prajiturit”, recunosc ca eram sceptica atunci cand venea vorba de dulciuri vegane. Credeam, in mod total eronat, ca din cauza lipsei de lactate si oua, prajiturile vegane nu au o textura sau un gust la fel de bun precum cele obisnuite. Insa odata ce m-am apucat sa testez si eu diferite retete, mi-am dat seama ca nici nu poti face diferenta intre cele doua. Si chiar mai mult, uneori, uneori o prajitura vegana e si mai buna si aromata! De exemplu, prajitura cu mere, unt de arahide si crema de vanilie a avut un mare succes, celor ce au gustat-o nevenindu-le sa creada ca mananca un desert fara lapte, fara oua.
Ingrediente de vis pentru o babka cu dichis!
Dar sa revenim la babka noastra. Atunci cand cei de la Vegis mi-au propus sa facem impreuna un dulce vegan, gandul mi-a fugit imediat la o reteta de babka insiropata. Si ca sa fie si mai deosebita, m-am gandit sa ii dau o forma mai neobisnuita pentru cozonac, si anume rotunda. Asa de frumos va arata pe masa de Paste, printre oua vopsite si alte bunatati primavaratice!
Asa cum va spun intodeauna, ingredientele de calitate sunt foarte importante pentru a obtine prajituri gustoase. Majoritatea le-am luat de pe vegis.ro, printre acestea numarandu-se inclusiv faina, drojdia uscata, coaja de lamaie confiata sau fulgii de migdale. Toate sunt foarte faine, dar hai sa vorbim putin despre faina. Eu am ales faina tip 550 de la Dennree, o faina „buna la toate” (o gasesti in retete si ca „all purpose flour”). Aceasta contine un amestec de grau moale si grau dur si are un continut de proteina de 11%. Proteina ajuta la dezvoltarea glutenului din aluat, oferind acestuia elasticitate. Asadar, pentru aluaturi dospite (de paine, cozonac, pizza etc.) este ideala o faina cu un procent cat mai mare de proteina (faina tip 000 are in jur de 7-9%).
In ceea ce priveste grasimea, fiind un cozonac vegan, am optat si pentru un unt vegan. Textura este identica untului din lapte de vaca, dar mi se pare mult mai aromat. Si si-a facut treaba foarte bine – babka nu e deloc inecacioasa, iar textura e moale si frageda. Gasesti untul in toate hypermarketurile, la raionul de produse vegane.
Babka dulce-acrisoara cu magiun de prune
O umplutura pentru cozonac mai neobisnuinta, dar extrem, extrem de buna! #NoRegrets 😄 Adevarata vedeta a acestei babka este magiunul de prune de la Niavis, de la el plecand si ideea retetei. Pe langa faptul ca e delicios si iti vine sa-l mananci simplu, uns pe o felie de paine, este si sanatos. Nu contine zahar adaugat sau conservanti, fiind 100% fruct. Gustul acrisor al magiunului este echilibrat de dulceata aluatului moale si pufos. De asemenea, aroma prunelor se completeaza perfect cu aroma subtila de migdale oferita atat de fulgi, cat si de lichiorul Amaretto.
Daca vrei, poti sa adaptezi reteta pentru a fi fara zahar. Eu am folosit zahar in aceasta reteta de cozonac, dar in cantitati destul de mici. Insa, iti recomand cu toata increderea sa incerci zaharul din trestie (eu l-am terminat si aveam in casa numai zahar alb 😑) sau sa indulcesti cu fructoza, stevie etc.
Cum pastram cozonacul babka?
Ca si in cazul painii de casa, cu cat e mai proaspata, cu atat e mai buna. Astfel, aceasta babka insiropata va fi la nivelul ei maxim de deliciosenie in ziua in care a fost coapta. Ai doar rabdare sa se raceasca inainte de a o taia, altfel s-ar putea sa ai o felie cam… daramata. Totusi, siropul ajuta la mentinerea cozonacului umed si fraged timp de aproximativ 3 zile. Pastreaza-l la temperatura camerei, intr-un recipient inchis (de exemplu, o cutie cu capac pentru tort).
Extra sfat: incalzeste-l putin inainte de servire pentru un boost de prospetime.
De asemenea, il poti pune si la congelator, unde se va pastra proaspat aproximativ 3 luni. Pune-l intr-o punga pentru congelator cu fermoar. Cand vrei sa il servesti, lasa-l sa se se dezghete la temperatura camerei si incalzeste-l putin inainte de servire.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de babka de Paste (sau de Craciun, de ce nu?) si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
📌 Iti recomand sa arunci un ochi in sectiunea de RETETE VEGANE de pe blog pentru mai multa inspiratie!
Sunt curioasa, ce delicii mai pregatesti de Paste?
🌸 Pasca cu ciocolata si branza, in doua culori
🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste
🌸 Carrot cake cu crema de branza (tort de morcovi )
Vezi si alte retete pentru masa de Paste ➜
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
7g drojdie uscata activa Rapunzel | |
40g zahar | |
180ml lapte vegetal am folosit lapte de soia cu vanilie | |
300g faina Dennree | |
un praf de sare | |
80g unt vegan topit | |
1 lingura coaja de lamaie confiata Rapunzel | |
1 lingurita extract / esenta de lamaie | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
350g magiun de prune Niavis 1 borcan | |
35 g fulgi de migdale Targroch |
Sirop de Amaretto pentru insiropat cozonacul
120 ml apa | |
90ml lichior Amaretto | |
50g zahar brun |
Lasă un răspuns