Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

aprox. 1 ora + timp pentru "crescut"

usor

Cautai de multa vreme o reteta de babka vegana? Ai ajuns la locul potrivit! Am pregatit pentru tine un cozonac babka umplut cu magiun de prune si „imbatat” cu lichior Amaretto. Fie ca il pregatesti pentru Paste sau Craciun, cu siguranta acest cozonac insiropat te va cuceri pe tine si pe cei dragi inca de la prima degustare.

Aceasta babka vegana este pacatos de buna. Ok, poate nu am ales cele mai bune cuvinte, tinand cont ca il vei prepara probabil de Sarbatori, dar… acesta e adevarul. 🤭Pentru ca nu te vei satura doar cu o bucatica. Inca una, si inca una… Si cum sa nu fie wow? Avem un aluat de cozonac moale, in stil brioche, fara oua si fara lactate, impletit (la propriu, dar si la figurat) cu un strat gros de umplutura de magiun de prune si fulgi de migdale. Si daca nu era de ajuns, „imbatam” si insiropam cozonacul cu un sirop parfumat cu Amaretto. 🤤 Eu ador un cozonac insiropat, dar nici prea mult, nici prea putin, asa ca te sfatuiesc sa nu sari peste acest ultim pas.

Inainte de a-mi descoperi pasiunea pentru „prajiturit”, recunosc ca eram sceptica atunci cand venea vorba de dulciuri vegane. Credeam, in mod total eronat, ca din cauza lipsei de lactate si oua, prajiturile vegane nu au o textura sau un gust la fel de bun precum cele obisnuite. Insa odata ce m-am apucat sa testez si eu diferite retete, mi-am dat seama ca nici nu poti face diferenta intre cele doua. Si chiar mai mult, uneori, uneori o prajitura vegana e si mai buna si aromata! De exemplu, prajitura cu mere, unt de arahide si crema de vanilie a avut un mare succes, celor ce au gustat-o nevenindu-le sa creada ca mananca un desert fara lapte, fara oua.

Reteta cozonac cu magiun de prune

Ingrediente de vis pentru o babka cu dichis!

Dar sa revenim la babka noastra. Atunci cand cei de la Vegis mi-au propus sa facem impreuna un dulce vegan, gandul mi-a fugit imediat la o reteta de babka insiropata. Si ca sa fie si mai deosebita, m-am gandit sa ii dau o forma mai neobisnuita pentru cozonac, si anume rotunda. Asa de frumos va arata pe masa de Paste, printre oua vopsite si alte bunatati primavaratice!

Asa cum va spun intodeauna, ingredientele de calitate sunt foarte importante pentru a obtine prajituri gustoase. Majoritatea le-am luat de pe vegis.ro, printre acestea numarandu-se inclusiv faina, drojdia uscata, coaja de lamaie confiata sau fulgii de migdale. Toate sunt foarte faine, dar hai sa vorbim putin despre faina. Eu am ales faina tip 550 de la Dennree, o faina „buna la toate” (o gasesti in retete si ca „all purpose flour”). Aceasta contine un amestec de grau moale si grau dur si are un continut de proteina de 11%. Proteina ajuta la dezvoltarea glutenului din aluat, oferind acestuia elasticitate. Asadar, pentru aluaturi dospite (de paine, cozonac, pizza etc.) este ideala o faina cu un procent cat mai mare de proteina (faina tip 000 are in jur de 7-9%).

In ceea ce priveste grasimea, fiind un cozonac vegan, am optat si pentru un unt vegan. Textura este identica untului din lapte de vaca, dar mi se pare mult mai aromat. Si si-a facut treaba foarte bine – babka nu e deloc inecacioasa, iar textura e moale si frageda. Gasesti untul in toate hypermarketurile, la raionul de produse vegane.

Babka dulce-acrisoara cu magiun de prune

O umplutura pentru cozonac mai neobisnuinta, dar extrem, extrem de buna! #NoRegrets 😄 Adevarata vedeta a acestei babka este magiunul de prune de la Niavis, de la el plecand si ideea retetei. Pe langa faptul ca e delicios si iti vine sa-l mananci simplu, uns pe o felie de paine, este si sanatos. Nu contine zahar adaugat sau conservanti, fiind 100% fruct. Gustul acrisor al magiunului este echilibrat de dulceata aluatului moale si pufos. De asemenea, aroma prunelor se completeaza perfect cu aroma subtila de migdale oferita atat de fulgi, cat si de lichiorul Amaretto.

Daca vrei, poti sa adaptezi reteta pentru a fi fara zahar. Eu am folosit zahar in aceasta reteta de cozonac, dar in cantitati destul de mici. Insa, iti recomand cu toata increderea sa incerci zaharul din trestie (eu l-am terminat si aveam in casa numai zahar alb 😑) sau sa indulcesti cu fructoza, stevie etc.

Cum pastram cozonacul babka?

Ca si in cazul painii de casa, cu cat e mai proaspata, cu atat e mai buna. Astfel, aceasta babka insiropata va fi la nivelul ei maxim de deliciosenie in ziua in care a fost coapta. Ai doar rabdare sa se raceasca inainte de a o taia, altfel s-ar putea sa ai o felie cam… daramata. Totusi, siropul ajuta la mentinerea cozonacului umed si fraged timp de aproximativ 3 zile. Pastreaza-l la temperatura camerei, intr-un recipient inchis (de exemplu, o cutie cu capac pentru tort).

Extra sfat: incalzeste-l putin inainte de servire pentru un boost de prospetime.

De asemenea, il poti pune si la congelator, unde se va pastra proaspat aproximativ 3 luni. Pune-l intr-o punga pentru congelator cu fermoar. Cand vrei sa il servesti, lasa-l sa se se dezghete la temperatura camerei si incalzeste-l putin inainte de servire.

Reteta babka cu magiun de prune

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de babka de Paste (sau de Craciun, de ce nu?) si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

📌 Iti recomand sa arunci un ochi in sectiunea de RETETE VEGANE de pe blog pentru mai multa inspiratie!

Sunt curioasa, ce delicii mai pregatesti de Paste?

🌸 Pasca cu ciocolata si branza, in doua culori

🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste

🌸 Cozonac (babka) cu fistic

🌸 Carrot cake cu crema de branza (tort de morcovi )

Vezi si alte retete pentru masa de Paste 

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
7g drojdie uscata activa Rapunzel
40g zahar
180ml lapte vegetal am folosit lapte de soia cu vanilie
300g faina Dennree
un praf de sare
80g unt vegan topit
1 lingura coaja de lamaie confiata Rapunzel
1 lingurita extract / esenta de lamaie
1 lingurita extract / esenta de vanilie
350g magiun de prune Niavis 1 borcan
35 g fulgi de migdale Targroch
Sirop de Amaretto pentru insiropat cozonacul
120 ml apa
90ml lichior Amaretto
50g zahar brun

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua pentru cozonac

Incalzim laptele intr-un bol, la microunde, sau intr-o craticioara, pe aragaz. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte! Adaugam o lingura de zahar din cantitatea totala si presaram drojdia uscata, amestecand de cateva ori, acoperim cu folie alimentara si lasam sa stea la temperatura camerei 15-20 minute, pana cand observam ca a devenit spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim restul ingredientelor

Taiem cubulete untul vegan si il topim.
Intr-un bol, cernem faina si amestecam cu sarea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele

In bolul mixerului planetar (sau un bol incapator) turnam maiaua si restul de zahar. Amestecam si treptat adaugam faina. Daca folosesti un mixer planetar, va fi nevoie sa schimbi pe parcurs accesoriul tip paleta cu cel pentru framantat aluatul. La final, adaugam treptat si untul topit, extractele de vanilie si lamaie si la final, coaja de lamaie confiata. Vom obtine un aluat elastic, usor lipicios.
Eu am lasat cam 5 minute la framantat cu mixerul, apoi l-am mai framantat cu mana aproximativ 10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Lasam sa creasca

Mutam aluatul intr-un bol uns cu ulei, acoperim cu folie alimentara si/sau cu un prosopel curat si lasam la caldura, la temperatura camerei, pentru aproximativ 2 ore (pana isi dubleaza volumul).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intindem aluatul si adaugam umplutura

Dupa ce s-a facut mare si grasun, intindem cu sucitorul o foaie de aluat cu diametrul de aprox. 35 cm. Ungem uniform toata suprafata cu magiun de prune, apoi presaram fulgi de migdale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Impletim babka

Rulam cat mai strans aluatul, ca pe o clatita, cat mai strans, avand grija sa prindem bine marginile. Taiem apoi pe jumatate utilizand un cutit foarte ascutit. Avem acum 2 bucati, pe care le intoarcem cu umplutura in sus si le impletim, asemenea unei codite. Apoi, vom duce unul dintre capete spre mijlocul si vom "incolaci" aluatul. Prindem bine celalat capat de restul de aluat si asezam cu grija intr-o tava rotunda, de 20 sau 22 cm, tapetata cu unt (vegan).
Acoperim si lasam sa mai creasca inca 40 de minute. Intre timp, preincalzim cuptorul la 160°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Dam la cuptor

Dupa ce a crescut, ungem cozonacul cu putin lapte de soia si dam la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute (verificam cu un termometru de bucatarie - la interior, cozonacul trebuie sa aiba 90°C). Daca in acest timp, partea de deasupra se rumeneste prea tare, acopera-l cu folie de staniol si lasa-l in continuare la cuptor. Ar fi de preferat totusi sa nu deschizi usa cuptorului in primele 25 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Pregatim siropul si insiropam

Cu vreo 20 de minute inainte de a fi gata, incepem sa pregatim siropul. Intr-o cratita adaugam apa, lichiorul de Amaretto si zaharul si punem pe foc. Amestecam si lasam sa fiarba pana cand zaharul se topeste.
Dupa ce am scos cozonacul din cuptor, cat inca este cald, facem cu scobitoarea cateva orificii pe suprafata lui si insiropam. Avem grija sa turnam si pe laterale. Fiind cald, cozonacul va absorbi imediat siropul. Pentru un luciu frumos, am dat deasupra cu putin sirop de artar si inainte de servire, am presarat si cativa fulgi de migdale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

In loc de drojdie uscata poti folosi 25 g drojdie proaspata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *