Biscuiti cu ceai negru si glazura de sirop de artar

2 ore+

usor

~ 50 de biscuiti

Nu cred ca e ceva mai placut in zilele reci de toamna decat sa te cuibaresti sub o paturica pufoasa, acompaniat(a) de o cana de ceai si ceva dulce si bunut. Acesti biscuiti cu ceai negru, parfumati de aroma condimentelor calde, de sezon si acoperiti cu o glazura cu sirop de artar iti vor bucura sufletul si papilele gustative. Te vor cuceri atat cu textura lor frageda, dar si cu aromele deosebite, care se impletesc atat de bine!

Biscuiti cu ceai negru si glazura de sirop de artar

Iti place ceaiul negru? Atunci sigur iti vor placea si aceste fursecuri!

Inspiratia biscuitilor a venit de la celebra bautura chai, un amestec de ceai si condimente precum scortisoara, cardamom, cuisoare, ghimbir si boabe de piper negru. Aceasta bautura este adesea servita cu lapte si indulcita cu miere, zahar sau chiar sirop de artar.

Legenda spune ca originea chai-ului dateaza de mai bine de 5.000 de ani, cand un rege din ceea ce este acum India a ordonat sa fie creata o bautura condimentata vindecatoare pentru utilizare in Ayurveda, o practica medicinala traditionala in care ierburile si mirodeniile sunt folosite pentru vindecare. 

Versiunile originale ale „masala chai” sau „ceai condimentat” nu contineau frunze de ceai de Camellia sinensis . Adaugarea de frunze de ceai negru, lapte si zahar a fost popularizata abia pe la mijlocul anilor 1800, cand a fost descoperit soiul de planta de ceai Camellia sinensis assamica in India. Acesta a fost apoi cultivat de britanici, care conduceau continentul la acea vreme si aveau obiceiul de a bea ceai negru cu lapte si zahar. ☕

Joaca-te cu aromele si formele

Practic, reteta de biscuiti cu ceai negru este una de baza in ceea ce priveste aluatul, cu unt, faina si zahar. Cand vine vorba de arome, le poti adapta dupa bunul plac. Bineinteles, te sfatuiesc sa nu renunti la ceaiul negru, pentru ca asta le face speciale, insa te poti juca cum vrei cu mirodeniile. Modifica cantitatile in functie de preferintele tale, ba chiar poti adauga si alte condimente – piperul negru sau anasonul sunt si ele o idee foarte buna.

Sunt atat de bune fursecurile astea incat le poti pregati si fara glazura. Dar, in mod sigur, aceasta le va duce la un cu totul alt nivel.

Trebuie sa stii ca, folosind cantitatea de zahar din reteta, fursecurile nu vor iesi foarte dulci. Asta pentru ca glazura va iesi foarte dulce, echilibrand astfel gustul fursecurilor. Insa, daca optezi pentru varianta neglazurata, iti recomand sa pui totusi o cantitate un pic mai mare de indulcitor.

In ceea ce priveste formele biscuitilor, pe mine aceasta combinatie de ceai negru si condimente ma duce cu gandul la toamna. Asa ca am folosit niste decupatoare de metal in forma de frunza, ghinda si dovlecel. Mi se par foarte utile de avut prin casa pentru ca le poti folosi si pentru a face decorul placintelor de toamna. Dar, bineinteles, tu poti folosi orice forme ai la indemana, chiar si cele cu tematica de Craciun, inimioare, stelute, floricele…

Cum pastram biscuitii cu ceai negru?

Ca si alte tipuri de fursecuri, si acesti biscuiti sunt foarte rezistenti. Pastreaza-i intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei pana la 2 saptamani.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de biscuiti cu ceai negru si sirop de artar. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Zile de toamna cu fursecuri aromate

Iti las aici si un Reel tare simpatic, facut de Andra de la Flairscent. Cand am fost la ea la Atelierul de Lumanarit am dus si o cutiuta cu aceste fursecuri. Au facut senzatie!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flair Scent (@flairscent)

Cred ca s-ar putea sa iti placa si…

🍁 Fursecuri cu ciocolata ruby si piper roz

🍁 Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

🍁 Rulouri cu capsuni si glazura

🍁 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

🍁 Chec cu ceai negru

🍁 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

Vezi mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
340g unt la temperatura camerei
100g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
490g faina
un praf de sare
2 pliculete ceai negru
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita ienibahar
0.5 lingurita cuisoare
0.5 lingurita nucsoara
0.5 lingurita cardamom
Glazura cu sirop de artar
150g zahar pudra
12 linguri sirop de artar

Pasii necesari

1.

Amestecul de condimente

Intr-un mortar, zdrobim ceaiul negru, sa fie mai fin. Amestecam apoi condimentele.
Cernem intr-un bol faina, pe care o amestecam cu sarea si condimentele de mai sus.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Aluatul pentru biscuiti

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator batem untul moale, la temperatura camerei cu zaharul. Adaugam vanilia.
Incorporam faina pana cand obtinem un aluat care se leaga, nu foarte lipicios. Formam din el 2 discuri, pe care le punem la frigider minimum 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Formam biscuitii

Scoatem, pe rand, fiecare disc de aluat din frigider si il intindem cu sucitorul. Lasam foaia un pic mai grosuta (cam de 0.5 cm), sa se simta mai bine fragezimea biscuitilor. Decupam in formele dorite si asezam pe o tava. Daca nu ai de gand sa glazurezi biscuitii, unge cu albus de ou si presara zahar brun deasupra. Daca alegi varianta glazurata, poti sari acest pas.
Dam la cuptor la 165oC aproximativ 10-12 minute, pana incep sa se rumeneasca. Cand ii scoatem, biscuitii vor fi inca moi, dar se vor intari pe masura ce se racesc. Ii intindem pe un grilaj de racire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Glazura de sirop de artar

Dupa ce s-au racit bine biscuitii, amestecam zaharul pudra si siropul de artar pentru a face glazura. Inmuiem biscuitele in glazura, apoi asezam pe un grilaj de racire (punem hartie prosop sau folie dedesubtul grilajului), astfel incat excesul de glazura sa aiba unde sa se scurga.
Lasam glazura sa se intareasca 1-2 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti inlocui scortisoara, nucsoara, ienibaharul si cuisoarele cu 2 lingurite de amestec de condimente Pumpkin Spice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *