Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie

50 de minute

usor

min. 24 de biscuiti

Cred ca aceasta este reteta mea preferata de biscuiti. Nu doar ca sunt foarte gustosi, dar sunt si super draguti! ❤️ Am folosit un aluat shortbread bogat in unt (ceea ce il face si foarte fraged) si am creat, de fapt, un sandwich din biscuiti cu crema de lamaie si busuioc, decorati cu flori delicate si colorate. Crede-ma, vei face senzatie daca vei pregati acesti biscuiti cu flori comestibile pentru cei dragi!

Biscuitii shortbread, indragiti inca din cele mai vechi timpuri

Secretul pentru care acesti biscuiti sunt atat de indragiti este aluatul, care e foarte fraged si moale, parca ti se topeste in gura. Acesta iti are originile in Scotia medievala, cand resturile ramase in urma fabricarii painii erau puse in cuptor si uscate bine, pana cand semanau cu niste biscuiti (un fel de pesmeti, practic). Chiar denumirea biscuitilor vine de la latinescul bis – „de două ori” si din frantuzescul cuit – „copt”, care face referire tot la procesul dublu de coacere a aluatului.

Bineinteles, treptat, drojdia din paine a fost inlocuita cu grasime (shortening) sau unt, de unde si denumirea de shortbread (mot-a-mot: paine cu grasime). Abia in secolul al XVII-lea, cand zaharul a fost introdus in Marea Britanie, acesti biscuiti au devenit dulci, asa cum ii stim azi.

Biscuiti cu flori comestibile, migdale, curd de lamaie detaliu

Cand spunem Marea Britanie ne gandim automat si la familia regala. Se spune ca biscuitii shortbread erau preferatii Mariei Stuart, regina Mary I of Scotland, care prefera asa numitii Petticoat Tails. Forma era asemanatoare feliilor de tarta, bogate in unt si aromate cu seminte de chimen.

Pe vremuri, biscuitii shortbread erau un deliciu rezervat doar ocaziilor speciale, servindu-se de obicei de Craciun, Anul Nou sau la nunti. Mama miresei se ocupa de coacerea unei turte shortbread, care era rupta apoi peste capul miresei atunci cand trecea pragul noii sale case. Daca se rupea in bucati mici, casatoria urma sa fie roditoare (de unde si dorinta de a obtine un aluat cat mai fraged si sfaramicios).

De-a lungul timpului, biscuitii au ramas la fel de apreciati, fiind serviti alaturi de o cana de ceai sau cafea (conform traditiei britanice a ceaiului de la ora 5).

Bineinteles, turistii care viziteaza Scotia nu au cum sa plece acasa fara o cutie de biscuiti traditionali pe post de suvenir.

Biscuiti cu flori comestibile, migdale, curd de lamaie interior

🌼 Sa revenim la biscuitii inflorati si super aromati…

Vrem sa impresionam si prin arome, nu doar prin textura, nu-i asa? De aceea, am folosit in aluat putina faina si esenta de migdale. Desi reteta traditionala de shortbread contine doar faina, zahar, sare si unt, am folosit si doua galbenusuri. Ele vor lega mai bine ingredientele si vor face

Atunci cand eram mica, bunica imi facea niste biscuiti tip sandwich cu crema de ciocolata. Pentru a obtine un desert mai fresh, eu am inlocuit ciocolata cu un curd de lamaie, peste care am pus si cateva frunze de busuioc, tocate marunt. In ceea ce priveste aceasta crema, poti alege ce doresti – gem, paste tartinabile, crema de branza etc. Sigur, ii poti servi si asa, simpli!

Farmecul acestor biscuiti sta (si) in florile comestibile folosite pentru decor. Posibilitatile de decor sunt foarte multe, de data aceasta eu am ales doua forme de prezentare. Pentru unii biscuiti am folosit flori de trei frati patati (le gasiti in majoritatea hypermarketurilor, eu am luat din Carrefour sau Selgros). Pe altii i-am inmuitat pe jumatate in ciocolata alba, peste care am pus petale maruntite de trandafiri deshidratati.

Cum facem sa stea floricelele pe biscuiti?

Ai doua optiuni. Dupa ce s-au racit putin, ungem fiecare biscuit cu putin albus de ou, peste care asezam floarea. Apoi, dam un strat de albus si presaram putin zahar. Lasam biscuiti la cuptor pentru inca 2-3 minute. Florile se vor usca in cuptor, de aceea eu am preferat o metoda ce nu implica o a doua coacere.

Dupa ce spalam florile, asezam o greutate peste ele pentru a deveni mai plate. Topim la bain marie putina ciocolata alba. Dupa ce s-au racit bine biscuitii, ungem mijlocul biscuitelui (ca si cum am pune lipici) cu ciocolata. Asezam florile peste, le presam foarte usor, cu grija sa nu rupem biscuitele, si pudram cu putin zahar.

Poti pune una sau mai multe flori pe fiecare biscuite. Poti pune doar petale. Poti combina cu ierburi aromatice. Poti face orice iti trece prin cap! 😊

Uite alte cateva idei simpatice:

Aluatul shortbread este foarte versatil. Il poti folosi si pentru a prepara o prajitura cu aluat fraged si portocale.

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
225g unt la temperatura camerei
65g zahar pudra
2 galbenusuri
un praf de sare
2 lingurite esenta de migdale
1 lingurita esenta/extract de vanilie
250g faina
30g faina de migdale
ciocolata alba
flori comestibile
Crema de lamaie
60g zahar
1 lingura amidon de porumb
un praf de sare
125ml zeama de lamaie
2 oua
2 galbenusuri
1 lingurita coaja de lamaie
57g unt
frunze de busuioc 4-5 frunze proaspete, taiate marunt

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul pentru biscuiti

Batem untul pana devine cremos, apoi incorporam zaharul pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Adaugam galbenusurile de ou, sarea, esenta de migdale si cea de vanilie si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam treptat faina si faina de migdale si amestecam pana obtinem un aluat sfaramicios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Formam o bila din aluat, pe care o aplatizam, o invelim in folie alimentara si o lasam la frigider minimum o ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dupa ce s-a racit, rulam cu sucitorul aluatul, taiem in forme si lasam la cuptorul preincalizat la 175°C timp de 10-12 minute, pana cand marginile biscuitelui devin aurii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Decoram biscuitii

Dupa ce s-au racit bine, topim putina ciocolata alba la bain-marie si ungem mijlocul biscuitelui (ca si cum am pune lipici). Asezam florile peste, le presam foarte usor, cu grija sa nu rupem biscuitele, si pudram cu putin zahar.
Pentru biscuitii cu ciocolata alba, vom avea nevoie de o cantitate mai mare de ciocolata topita. Inmuiem pe jumatate biscuitele, lasam pe un grilaj de racire, presaram petalele de trandafiri deshidratati si punem la frigider pana se intareste ciocolata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Crema de lamaie

Daca optati pentru varianta tip sandwich, cel mai bine este sa pregatiti crema in avans, inaintea biscuitilor, pentru a avea timp sa se intareasca corespunzator.
Amestecam zaharul cu amidonul si sarea. Adaugam treptat zeama de lamaie si dizolvam amidonul. Adaugam apoi ouale, galbenusurile, busuiocul si coaja de lamaie si punem amestecul la bain-marie, amestecand continuu timp de 3-4 minute, pana cand observam ca se ingroasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Luam de pe foc si adaugam pe rand cate un cubulet de unt, amestecand pana se incorporeaza complet.
Dam amestecul printr-o sita pentru a obtine o crema cat mai fina si lasam putin la racit la temperatura camerei. Acoperim cu folie alimentara si lasam la frigider cateva ore, pana se mai intareste.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Sandwich de biscuiti cu crema

Punem putina crema pe un biscuite, presaram putin busuioc maruntit pentru o aroma si mai intensa si acoperim cu alt biscuit (care sa contina flori). Din cauza curd-ului, iti recomand sa pastrezi biscuitii intr-o caserola cu capac, la frigider si sa ii scoti cu jumatate de ora inainte de servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *