Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

1 ora

foarte usor

6 borcanele de 100 g

Ai incercat vreodata budinca de tapioca? Aceasta combinatie de ingrediente va satisface cu siguranta pofta ta de desert. Perlele de tapioca hidratate in lapte vanilat se armonizeaza cu bananele moi si realizeaza un contrast perfect intre textura fina a budincii si cea crocanta a crustei de zahar caramelizat. Un desert usor, dulce si cremos pentru cei care doresc sa incerce ceva nou si exotic, sau care vor pur si simplu sa se bucure de o experienta culinara unica. Aceasta reteta de budinca de tapioca se pregateste foarte repede si e perfecta pentru a fi savurata la micul dejun, ca gustare sau ca desert sau dupa o masa copioasa.

Ce este tapioca?

Tapioca este un amidon extras din radacina plantei Manioc, intalnita in America de Sud si in Asia. Este adesea utilizata ca ingredient in mancaruri si deserturi, fiind populara pentru textura sa fina si gelatinoasa, dar si pentru ca nu contine gluten. Tapioca se poate utiliza in forma granulelor sau ca faina, fiind folosita in diverse retete, inclusiv budinci, clatite sau ca inlocuitor pentru faina de grau in produsele pentru cei cu intoleranta la gluten.

Perlele de tapioca pot avea diferite dimensiuni, diametrul lor variind intre 1 si 8 mm. De obicei, cele mici si medii sunt utilizate in gatit, iar cele mai mari in bauturile asiatice numite bubble tea.

Sferele sunt foarte dure si trebuie sa fie bine inmuiate inainte de a fi gatite. Procesul de hidratare permite perlelor sa absoarba lichidul si sa creasca in volum. De obicei, atunci cand sunt uscate, perlele de tapioca sunt in general albe si opace, iar cand sunt puse in apa clocotita devin translucide.

Foarte asemanatoare cu tapioca sunt perlele sago, extrase din sporii unor palmieri tropicali (de exemplu, palmierul Metroxylon Sagu). Perlele sago au o dimensiune mai mica comparativ cu perlele de tapioca, sunt mai pufoase si au o textura mai fina. Se folosesc cam in aceleasi moduri si preparate, diferenta principala fiind planta de origine.

perle de tapioca

Cum a aparut budinca de tapioca?

Cultivata de secole in America de Sud si Asia, tapioca a fost folosita initial ca sursa de energie si aliment de baza pentru populatiile din aceste regiuni, dar a evoluat in timp pentru a fi inclusa si in deserturi si alte preparate culinare.

Budinca de tapioca a devenit populara in Europa si America in secolul al XIX-lea, cand a fost adusa de navigatori si comercianti care au calatorit in regiunile mai sus mentionate. A fost apreciata pentru textura sa fina si versatilitate, fiind utilizata in diverse retete.

In prezent, budinca de tapioca este populara in intreaga lume si poate fi gasita in diverse forme si retete, inclusiv cu banane si zahar caramelizat, fructe sau alte ingrediente dulci. Este un desert versatil si delicios, care poate fi adaptat pentru a se potrivi cu diferite gusturi, preferinte si tipuri de dieta. Este potrivita pentru cei ce sufera de intoleranta la gluten, iar, in functie de modul de preparare, poate fi un desert vegan excelent!

budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

Cum se prepara budinca de tapioca?

In primul rand, este foarte important sa lasi perlele de tapioca la hidratat in lapte. Cu cat stau mai mult, cu atat mai bine. Eu le-am lasat peste noapte, recomandarea fiind de minimum 12 ore. Apoi, vom incalzi perlele in lapte impreuna cu vanilia pana cand perlele devin transparente. Adaugam ouale batute si rondele de banane pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Turnam in formele de servire si presaram zahar pe care il caramelizam cu o mini-torta de bucatarie. Desertul poate fi servit cald sau rece.

Daca iti place creme brulee, atunci sigur si aceasta reteta va fi pe gustul tau. Practic, brulee inseamna ars in franceza – dar sunt convinsa ca nu iti place sa mananci alimente arse, fiind amare si bleah! 😬 Dar nu e si cazul acestei budinci. Stratul de zahar presarat peste budinca se topeste, rezultand o crusta minunata, crocanta, cu aroma de caramel, ce ascunde dedesubt stratul cremos de budinca. In plus, zaharul caramelizat se va scurge pe peretii vasului in care e budinca, oferindu-i si acesteia o aroma in plus. Ohhh, este divinaaa!

reteta budinca de tapioca cu lapte

Optiune vegana a budincii de tapioca

Am o veste buna: poti pregati aceasta budinca si daca ai o dieta vegana sau tii post. In primul rand, inlocuieste laptele cu un lapte vegetal (poti face acest lucru si pentru a imbogati desertul cu mai multa aroma). In loc de oua, foloseste lapte de cocos la conserva. Pentru aceeasi cantitate de perle de tapioca ca in reteta originala (120 g), foloseste 350 ml lapte si o conserva de 400 ml de lapte de cocos.

De asemenea, poti renunta la crusta caramelizata si sa servesti budinca de tapioca cu dulceata, ciocolata (rasa sau crema tartinabila) sau pur si simplu, sa pudrezi putina scortisoara deasupra.

reteta budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

Cum pastram budinca de tapioca?

Budinca de tapioca se poate pastra in frigider, in vasul in care a fost gatita sau in recipiente ermetice. Este important sa fie acoperita sau sa fie asezata in recipiente ermetice pentru a evita uscarea si schimbarea texturii.

Budinca de tapioca poate fi pastrata in frigider pana la 2-3 zile, insa este recomandat sa fie consumata cat mai curand posibil pentru a-si pastra prospetimea si aromele. Inainte de a fi servita, poate fi incalzita in cuptorul cu microunde sau pe aragaz, pana cand devine calduta si cremoasa.

Iti recomand sa eviti congelarea budincii de tapioca deoarece poate avea un impact negativ asupra texturii si a gustului.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa arunci un ochi si pe urmatoarele retete:

🍰 Crema de zahar ars – Creme brulee

🍰 Creme brulee cu ciocolata si capsuni

🍰 Placinta cu mere si nuci

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
120g perle de tapioca
650g lapte
2 lingurite extract / esenta de vanilie
2 oua
55g zahar
un praf de sare
1 banana mai mare
100g zahar brun
1 lingurita scortisoara

Pasii necesari

1.

Lasam perlele de tapioca la hidratat

Intr-un recipient (castron, cratita) punem perlele de tapioca si laptele. Acoperim cu capac sau cu folie alimentara si lasam la frigider peste noapte (minimum 12 ore).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Incalzim amestecul

Punem pe foc mediu compozitia cu lapte, perle de tapioca si vanilie, amestecand din cand in cand. Lasam 5-10 minute, pana cand perlele devin transparente si compozitia incepe sa se ingroase.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Batem ouale cu zaharul, taiem rondele banana

Intr-un bol batem ouale cu zaharul si un praf de sare. Taiem banana rondele.
Turnam putin din compozitia calda cu tapioca peste oua, amestecand bine. Apoi, varsam ouale si banana peste restul de budinca cu lapte si tapioca, si, amestecand constant, lasam pe foc mediu 2-3 minute (compozitia se va intari si mai tare si va deveni mai lipicioasa).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam in forme

Turnam budinca in formele pentru servire - eu am ales niste vase de sticla de 100 g. Puteti turna si in alte tipuri de borcane sau chiar in vase ramekin, important este sa fie termorezistente (budinca e fierbinte + vom adauga stratul de zahar caramelizat).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Formam crusta de zahar caramelizat

Putem servi budinca fie calda, fie rece. Daca alegem varianta rece rece, lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi mutam in frigider si lasam 1-2 ore, realizand crusta de zahar caramelizat chiar inainte de servire. Daca alegem varianta calda, atunci trecem direct la pregatirea crustei.
Amestecam intr-un castronel zaharul brun cu scortisoara. La fel ca in cazul unui creme brulee, presaram uniform aproximativ doua lingurite de amestec peste fiecare vas si il rotim pentru a se distribui cat mai egal. Folosind o mini-torta de bucatarie, facem miscari circulare deasupra fiecarui vas, la cativa cm distanta, pentru a topi si carameliza zaharul, obtinand astfel o crusta tare. Cu cat zaharul se va inchide la culoare, cu atat si crusta va fi mai amara.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *