Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

1 ora

foarte usor

14 mini-gugulufuri

Budinca englezeasca, cunoscuta mai ales ca sticky toffee pudding, este o prajitura de Craciun festiva cu un blat suuuuper umed si lipicios, scaldata in sos luxuriant de caramel. Este surprinzator de usor de facut si garantat va impresiona oaspetii la masa de Sarbatori.

Ce are asa de special aceasta budinca? Ei bine, este vorba despre un ingredient-cheie, si anume… curmale! Da da, ai citit bine! Recunosc, e prima prajitura pe care o fac care sa contina aceste fructe deshidratate. Ele sunt ,,vinovate” pentru gustul unic al prajiturii, dar si pentru textura lipicioasa si culorea brun-inchisa. Totodata, prin hidratarea lor in cafea, aromele devin mult mai intense.

Sosul de caramel, elementul ce desavarseste desertul

Imagineaza-ti numai: aluatul umed si plin de savoare este imbibat cu sos de caramel, devenind astfel si mai delicios. Iti recomand sa faci cateva gauri cu o scobitoare inainte de a turna sosul. Astfel, vei facilita patrunderea acestuia in prajitura. Poti turna sosul imediat ce le-ai scos din forme, dar cel mai bine ar fi sa torni putin si inainte de servire, pentru un aspect mai deosebit. Caramelul va fi imediat absorbit de blat. Pentru o experienta cu adevarat decadenta, poti adauga putina frisca sau o cupa de inghetata.

budinca englezeasca sticky toffee pudding cu sos de caramel

Budinca englezeasca, un desert cu traditie

Pe scurt, sticky toffee pudding este un desert clasic britanic. Exista si varianta australiana, cu ingrediente si mod de preparare asemanatoare, cunoscuta ca sticky date pudding.

Originile exacte ale retetei sunt cam vagi, trei regiuni ale Regatului Unit disputandu-si titlul de „inventator” al acestei retete. Unii spun ca proprietara unui han din Yorkshire a creat reteta in 1907. Altii se lauda ca un hotel din Scotia a servit pentru prima data aceasta budinca in 1967.

De asemenea, mai exista si varianta ca in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, doi ofiteri din fortele aeriene canadiene au impartasit reteta atunci cand s-au cazat la un hotel din Lancashire. Mai tarziu, managerul acelui hotel, Patricia Martin, a dat mai departe reteta angajatilor hotelului Sharrow Bay Country House. Cica ei ar fi fost primii care au inclus in meniu aceasta budinca in 1960, sub numele ,,icky sticky toffee sponge”.

Asadar, nu se stie exact de unde vine acest desert, dar bine ca exista!

reteta budinca englezeasca cu sos de caramel

🎶 „Oh, bring us some figgy pudding…” 🎵

Desi sticky toffee pudding poate fi servita in tot timpul anului, este un desert inclus, cu precadere, in meniul mesei de Craciun, fiind o adaptare moderna a budincii clasice de Craciun (plum pudding, figgy pudding). Da da, cea mentionata in cantecul ,,We wish you a Merry Christmas”.

Iti vine sau nu sa crezi, aceasta isi are radacinile in carnatii medievali englezi. Grasimea, mirodeniile si fructele (cei mai buni conservanti pe atunci) erau amestecate cu carne, cereale si legume si impachetate in stomacul/intestinele animalelor. „Plum” (plum pudding) era un termen generic pentru orice fruct uscat, cel mai frecvent stafide si coacaze, prune sau alte fructe uscate. Pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, fructele uscate erau mai abundente in Anglia; budinca nu mai era un fel de mancare sarat, ci dulce.

Forma standard pentru budinca de Craciun s-a consolidat in epoca victoriana. Atunci, jurnalisti, lideri politici si romancieri englezi (printre ei chiar si Charles Dickens) au facut echipa pentru a promova un Craciun englezesc standardizat, prietenos cu familia. Existau chiar si programe de economisire pentru a ajuta gospodinele sa aloce bani pe tot parcursul anului pentru a putea cumpara de Craciun ingredientele necesare pentru budinca. In toata Anglia se sarbatorea Stir-up Sunday in ultima duminica de dinaintea Adventului. In acea zi, membrii familiei amestecau pe rand viitoarea budinca de Craciun. Aceasta era apoi fiarta si lasata la maturat pana in ziua de Craciun.

De asemenea, pana in secolul al XIX-lea, ingredientele devenisera deja standard. Budinca trebuia sa contina untura, zahar brun, stafide si coacaze, coaja de portocala, oua, nucsoara, cuisoare, ienibahar si muuuult alcool.


Daca vrei sa faci un desert inedit (de bun) pentru masa de Craciun, sper sa fie pe gustul tau aceasta reteta de budinca englezeasca cu sos de caramel. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

🎄 Vezi si alte retete de Craciun! 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
116 g curmale deshidratate
150 ml cafea
150ml apa fiarta
155g faina
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 lingurita scortisoara
70g unt la temperatura camerei
100g zahar brun
1 ou
1 lingurita extract / esenta de vanilie
Sos de caramel
100g zahar
100g frisca lichida
20g unt

Pasii necesari

1.

Punem curmalele la hidratat

Pregatim o 150 ml de cafea. Punem la fiert 150 ml de apa. Taiem cat mai marunt curmalele si le punem intr-un bol incapator, turnand deasupra apa fiarta si cafeaua. Lasam la inmuiat cel putin jumatate de ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Incepem sa pregatim blatul

Cernem faina si o amestecam cu bicarbonatul, praful de copt, sarea si scortisoara. Lasam deoparte.
Intr-un bol incapator (cel al mixerului planetar) batem bine untul cu zaharul pana se omogenizeaza. Adaugam pe rand ouale, apoi vanilia si amestecam pana se incorporeaza.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam treptat amestecul cu faina peste cel cu unt si oua.
Adaugam (de preferat in doua transe) curmalele, impreuna cu lichidul in care acestea au stat si amestecam pana se incorporeaza.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La copt cu ele!

Turnam compozitia obtinuta in formele pentru mini-guguluf sau in cele pentru briose si dam la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 20-25 minute.
Cand sunt gata, le lasam sa se raceasca pe un grilaj de racire. Le scoatem cu grija din forme doar cand sunt complet reci.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Sosul de caramel

Punem frisca la incalzit, pe foc mic. Topim zaharul pana se caramelizeaza. Frisca incalzita (neaparat!) o turnam peste zaharul topit, amestecand continuu. Mai lasam 1-2 minute sa fiarba, apoi luam de pe foc, lasam putin la racit (dar nu prea mult) si incorporam untul taiat cubulete. Optional, putem adauga si 1/4 lingurita de sare pentru a obtine un caramel sarat.
Varsam sosul intr-un borcanel de sticla si lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il depozitam in frigider. Turnam caramelul peste fiecare budinca, ideal inainte servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *