Carrot cake cu crema de branza (tort de morcovi )

aprox. 2 ore

usor

8 felii

Dragoste la prima… degustare! 🧡 Tortul de morcovi este, fara doar si poate, printre cele mai indragite feluri de tort. Si cum sa nu iti placa? Morcovii si nucile ofera o textura interesanta blatului, care devine mai umed si mai dens, aroma lor imbinandu-se de minune cu cea a condimentelor calde. Crema de branza fina vine in completarea profilului aromatic, oferind o nota de prospetime.

Aceasta reteta de carrot cake este pur si simplu uimitoare! E atat de frageda si cremoasa incat se topeste in gura!

Nu doar ca gustul este de vis, dar mi se pare ca tortul de morcovi este si foarte usor de pregatit. Imediat am curatat morcovii, am facut blaturile, am amestecat ingredientele pentru crema si tortul e aproape gata. Mai trebuie doar decorat. Poti sa optezi pentru un aspect final mai natural, eventual un naked cake, sau pentru ceva mai special, cu bomboane, nuci si sclipici.

Tortul de morcovi este minunat tot timpul anului, dar eu il pregatesc cu precadere primavara sau toamna. Primavara pentru ca e fresh si e perfect pentru masa de Paste (iepurasi, morcovi, vezi legatura?), iar toamna pentru ca e condimentat cu scortisoara, nucsoara si cuisoare. Si parca-ti incalzeste sufletul o felie de tort intr-o zi ploioasa de toamna.

Nu stiu cum s-a nimerit, dar pana acum eu l-am pregatit doar pentru ocazii speciale si nu am reusit sa fac o poza calitativa cu sectiunea. Pentru aniversarea de 30 de ani a parintilor mei am ales un decor mai natural, iar pentru ziua de nastere a bunicului meu am vrut sa-l uimesc si am facut un decor mai de ocazie.

Trebuie sa ma credeti pe cuvant ca tortul arata foarte bine si in interior! Voi reveni cu o fotografie care sa faca cinste acestui deliciu. 🤭

Secrete pentru un tort de morcovi reusit

🥕 Da morcovii prin razatoare manual. Nu folosi un robot, un chopper sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu, o razatoare clasica. Eu dau tot timpul pe fata cu gauri medii sau mari – nu vreau ca morcovii sa fie prea marunti, dar indeajuns de fini pentru a se coace uniform si pentru a nu ,,incarca” blatul. morcovii fin cu mâna (recomandat). Este nevoie de ceva mai mult timp, dar este important. 

🥕Cerne neparat faina, eventual si bicarbonatul de sodiu si praful de copt pentru a indeparta cocoloasele si pentru a avea o textura mai aerata.

🥕 Foloseste ingrediente la temperatura camerei. Untul si crema de branza nu trebuie sa fie nici prea reci, dar nici prea calde. Scoate-le din frigider cu aproximativ jumatate de ora inainte de a incepe pregatirea cremei. Daca ti se pare prea curgatoare crema pentru a putea decora tortul, las-o cateva minute in frigider.

🥕 Nu ameste prea mult aluatul, ci doar cat sa incorporezi ingredientele. Altfel, faina va dezvolta glutenul si te vei trezi cu gauri in blat, iar textura nu va mai fi la fel de pufoasa.

🥕 Coace blaturile la o temperatura mai scazuta (160°C.) pentru a evita craparea lor si formarea unui dom.

Cum pastram tortul de morcovi?

Tortul de morcovi este mai bun a doua zi dupa ce l-ai facut. Aromele se amesteca, crema umezeste si mai mult straturile. Iti recomand sa pastrezi tortul intr-un recipient inchis, la frigider si sa il consumi in maximum o saptamana. Dar hey, crezi ca va rezista atat? E prea bun si cu siguranta se va termina in doar cateva zile. Nu uita sa il lasi cateva minute la temperatura camerei inainte de servire pentru a te bucura din plin de gustul lui.


Chiar sper ca aceasta sa fie cea mai buna reteta de tort cu morcovi pe care o vei gusta vreodata! Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Esti fan carrot cake? Vezi si reteta de briose cu morcovi, s-ar putea sa fie pe gustul tau! 👇

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
280g faina
2 lingurite bircarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
2 lingurite scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
0.25 lingurita cuisoare
250ml ulei
50g zahar
50g zahar brun
3 oua
2 lingurite extract / esenta de vanilie
275g morcovi rasi
250ml lapte batut
120g nuci
Crema de branza (pentru interior si imbracat tortul)
500g crema de branza
230g unt
150g zahar pudra
2 lingurite extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Tapetam cu foaie de copt sau ungem cu unt 3 tavi cu diametrul de 17 cm. Curatam morcovii si ii dam prin razatoare. Tocam marunt nucile. Preincalzim cuptorul la 160°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol cernem faina, apoi adaugam bicarbonatul, praful de copt, sarea si condimentele (scortisoara, nucsoara, cuisoarele). Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele umede

Intr-un bol incapator sau in cel al mixerului planetar amestecam uleiul cu zaharul si zaharul brun. Adaugam pe rand ouale si vanilia, apoi morcovii rasi.
Adaugam treptat ingredientele uscate in compozitia umeda, alternand cu laptele batut pana se omogenizeaza bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Cu o spatula incorporam nucile tocate marunt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Turnam in formele de copt si dam la cuptor pentru aproximativ 25 minute (verificam cu o scobitoare daca blatul e copt in interior).
Lasam sa se raceasca foarte bine pe un grilaj de racire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Crema de branza

Dupa ce s-au racit blaturile, e timpul sa pregatim crema de branza. TINE MINTE: Atat untul, cat si crema de branza trebuie sa fie LA TEMPERATURA CAMEREI.
In bolul mixerului planetar (sau un bol incapator) batem bine cu mixerul untul pana cand devine cremos. Adaugam crema de branza si mai mixam cat sa omogenizam, apoi adaugam treptat zaharul pudra. La final, aromam cu 2 lingurite de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Montam tortul si il decoram

Nivelam cu un cutit blaturile daca este nevoie. Intindem foarte putina crema de branza in mijlocul cartonului pentru tort (pentru a avea stabilitate) si fixam primul blat. Venim cu un strat generos de crema de branza, apoi repetam procesul.
Invelim tortul intr-un strat mai subtire de crema de branza si il dam la frigider 15 minute. Acest strat se numeste „crumble coat” si are rolul de a „sigila” tortul si de a „lipi” firimiturile, oferind o baza uniforma pentru glazura suplimentara. Putem da la frigider si castronul cu crema de branza ramasa pentru a fi siguri ca nu se inmoaie prea tare. Dupa 15 minute, imbracam tortul in ultimul strat de crema si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Foloseste ingredientele la temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *