Chec cu ceai negru
Acest chec cu ceai negru este exact ce ai nevoie pentru a-ti incepe diminetile reci de toamna sau de iarna. Aroma data de ceai este unica si pusa in valoare de combinatia de condimente (scortisoara, cardamom, anason si altele) si de siropul de artar. Si pentru ca, asa cum probabil stii, ceaiul negru se bea adesea cu lapte, m-am gandit ca ar merge de minune sa glazuram checul cu o delicioasa crema cu lapte condensat. Este combinatia perfecta de dulce si condimentat!
Despre chai latte, bautura aromata cu ceai negru
Inspiratia acestui chec a pornit de la bautura chai latte, pe care eu o ador si care astazi este extrem de populara in toate cafenelele. Aceasta preia aromele asociate cu masala chai, una dintre cele mai vechi bauturi pe baza de ceai din lume. A aparut in India cu mii de ani in urma si are la baza un amestec de ceai negru, condimente si lapte. Variantele moderne de chai latte utilizeaza spuma de lapte si sirop de artar pe post de indulcitor. In ceea ce priveste condimentele, cele mai frecvente sunt scortisoara, cardamomul, cuisoarele, anasonul, piperul si ghimbirul.
Chec de post… sau nu
Trebuie sa stii ca la baza, reteta este de chec de post, fiind perfecta si pentru cei vegani. Nu contine oua, si mai mult, in loc de lapte integral, iti recomand sa folosesti lapte vegetal (de preferabil de migdale, dar orice fel este bun) pentru ca ii va da un plus de aroma. Glazura cu lapte condensat si crema de branza este, pe de alta parte, cat se poate de ne-vegana, dar ataaat de buna! Daca nu doresti neaparat un desert vegan, atunci e musai sa o incerci!
Daca vrei totusi un chec de post glazurat, poti incerca urmatoarea reteta de glazura:
- 120 g zahar pudra
- jumatate de lingurita de extract / esenta de vanilie
- un sfert de lingurita de extract / esenta de migdale
- 2 linguri de lapte vegetal
Amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza si obtii o glazura cat mai fina.
Modul meu preferat de a savura acest chec cu ceai negru este, evident, cu o cana de ceai cu lapte alaturi. O felie groasa de chec glazurat, o cana fierbinte de ceai, o patura moale si calduroasa, cartea preferata sau serialul preferat de pe Netflix – asta numesc eu o seara perfecta! Ce-i drept, checul e asa de bun, ca e greu sa te rezumi doar la o singura felie…
Cum pastram checul?
Daca mergi pe varianta de glazura cu lapte condensat, atunci trebuie neaparat sa pastrezi checul la frigider, intr-un recipient inchis. Daca ai facut doar checul sau ai folosit cealalta glazura (vegana), poti pastra checul la temperatura camerei, dar tot intr-un recipient inchis sau infasurat in folie alimentara. Consuma-l in maximum 4-5 zile.
Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Cauti si alte retete de post? Poate ti-ar placea aceste mini-gugulufuri!
Vezi si alte retete de toamna! ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250 ml lapte de migdale sau lapte integral | |
8 pliculete ceai negru | |
300g faina | |
70g zahar | |
2 lingurite praf de copt | |
1 lingurita bicarbonat | |
2.5 lingurite scortisoara | |
1 lingurita nucsoara | |
0.5 lingurita anason macinat | |
0.25 lingurita ghimbir | |
0.25 lingurita cardamom | |
un praf de sare | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
125ml sirop de artar | |
2 linguri zeama de lamaie | |
80ml ulei | |
50g fulgi de migdale sau orice fel de nuci |
⭐ Optional ⭐ Glazura cu lapte condensat
100g crema de branza | |
1 lingura lapte condensat | |
50g zahar pudra |
Lasă un răspuns