Chec cu ceai negru

1 ora

foarte usor

10-12 felii

Acest chec cu ceai negru este exact ce ai nevoie pentru a-ti incepe diminetile reci de toamna sau de iarna. Aroma data de ceai este unica si pusa in valoare de combinatia de condimente (scortisoara, cardamom, anason si altele) si de siropul de artar. Si pentru ca, asa cum probabil stii, ceaiul negru se bea adesea cu lapte, m-am gandit ca ar merge de minune sa glazuram checul cu o delicioasa crema cu lapte condensat. Este combinatia perfecta de dulce si condimentat!

Acest chec vegan cu ceai negru este combinatia perfecta de condimentat si dulce. In functie de glazura aleasa, poate fi un si un desert de post.

Despre chai latte, bautura aromata cu ceai negru

Inspiratia acestui chec a pornit de la bautura chai latte, pe care eu o ador si care astazi este extrem de populara in toate cafenelele. Aceasta preia aromele asociate cu masala chai, una dintre cele mai vechi bauturi pe baza de ceai din lume. A aparut in India cu mii de ani in urma si are la baza un amestec de ceai negru, condimente si lapte. Variantele moderne de chai latte utilizeaza spuma de lapte si sirop de artar pe post de indulcitor. In ceea ce priveste condimentele, cele mai frecvente sunt scortisoara, cardamomul, cuisoarele, anasonul, piperul si ghimbirul.

Chec de post… sau nu

Trebuie sa stii ca la baza, reteta este de chec de post, fiind perfecta si pentru cei vegani. Nu contine oua, si mai mult, in loc de lapte integral, iti recomand sa folosesti lapte vegetal (de preferabil de migdale, dar orice fel este bun) pentru ca ii va da un plus de aroma. Glazura cu lapte condensat si crema de branza este, pe de alta parte, cat se poate de ne-vegana, dar ataaat de buna! Daca nu doresti neaparat un desert vegan, atunci e musai sa o incerci!

Daca vrei totusi un chec de post glazurat, poti incerca urmatoarea reteta de glazura:

  • 120 g zahar pudra
  • jumatate de lingurita de extract / esenta de vanilie
  • un sfert de lingurita de extract / esenta de migdale
  • 2 linguri de lapte vegetal

Amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza si obtii o glazura cat mai fina.

Modul meu preferat de a savura acest chec cu ceai negru este, evident, cu o cana de ceai cu lapte alaturi. O felie groasa de chec glazurat, o cana fierbinte de ceai, o patura moale si calduroasa, cartea preferata sau serialul preferat de pe Netflix – asta numesc eu o seara perfecta! Ce-i drept, checul e asa de bun, ca e greu sa te rezumi doar la o singura felie…

reteta chec ceai

Cum pastram checul?

Daca mergi pe varianta de glazura cu lapte condensat, atunci trebuie neaparat sa pastrezi checul la frigider, intr-un recipient inchis. Daca ai facut doar checul sau ai folosit cealalta glazura (vegana), poti pastra checul la temperatura camerei, dar tot intr-un recipient inchis sau infasurat in folie alimentara. Consuma-l in maximum 4-5 zile.

Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti si alte retete de post? Poate ti-ar placea aceste mini-gugulufuri!

Vezi si alte retete de toamna! 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250 ml lapte de migdale sau lapte integral
8 pliculete ceai negru
300g faina
70g zahar
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat
2.5 lingurite scortisoara
1 lingurita nucsoara
0.5 lingurita anason macinat
0.25 lingurita ghimbir
0.25 lingurita cardamom
un praf de sare
1 lingurita extract / esenta de vanilie
125ml sirop de artar
2 linguri zeama de lamaie
80ml ulei
50g fulgi de migdale sau orice fel de nuci
⭐ Optional ⭐ Glazura cu lapte condensat
100g crema de branza
1 lingura lapte condensat
50g zahar pudra

Pasii necesari

1.

Infuzam ceaiul negru in lapte

Punem laptele vegetal (sau integral) la incalzit si cand e fierbinte, luam de pe foc si inmuiem plicurile de ceai negru. Poti folosi cate doresti - cu cat sunt mai multe, cu atat si aroma va fi mai puternica.
Lasam la infuzat minimum jumatate de ora - ceaiul trebuie sa fie cat mai concentrat, cu o culoare intensa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim tava pentru chec

Tapetam o tava pentru chec (eu am folosit una de 22x8 cm) cu hartie de copt sau cu unt. Preincalzim cuptorul la 175°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele

Intr-un bol incapator (poate fi cel de la mixerul planetar), amestecam ingredientele uscate: faina cernuta (neaparat!), zaharul, praful de copt, bicarbonatul, condimentele si sarea.
Adaugam pe rand ingredientele umede: laptele infuzat cu ceai negru (in prealabil scoatem pliculetele), uleiul, siropul de artar, vanilia si zeama de lamaie. Cu o spatula, incorporam fulgii de migdale. Poti folosi si orice alt fel de nuci sau alune maruntite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam in tava si dam la cuptor 30-35 minute - il incercam cu o scobitoare sa vedem daca e gata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Glazura cu lapte condensat

Daca nu tii neaparat sa prepari un chec de post, atunci il poti acoperi cu glazura. Din pacate, aceasta nu e vegana. Amestecam crema de branza, laptele condensat si zaharul pudra si intindem uniform glazura peste chec folosind o lingura sau o spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Fara glazura, reteta de chec este vegana (de post).
Daca nu ai fulgi de migdale, poti folosi nuci, alune, alune de padure, migdale maruntite.
‼ Glazura cu lapte condensat poate fi inlocuita de o glazura vegana: 120 g zahar pudra, jumatate de lingurita de extract / esenta de vanilie, jumatate de lingurita de extract / esenta de migdale, 2-4 linguri de lapte vegetal. Amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *