Chec matcha cu lamaie, ciocolata alba si cocos

aprox. o ora jumatate

foarte usor

10-12 felii

Pe langa culoarea superba pe care o are, acest chec matcha este umed, moale si plin de arome, oferind echilibrul perfect intre notele dulci, vegetale si cele racoritoare de lamaie. Daca esti fan al ceaiului matcha sau verde, cu siguranta te vei bucura din plin de checul pe care ti l-am pregatit. Si chiar daca esti incepator in tainele acestui tip de ceai, sunt sigura ca acest desert te va surprinde in mod placut.

Felie chec cu matcha si lamaie

Matcha-cha-cha! 🕺 Ce este ceaiul matcha si de ce sa il folosesti la copt

Mai intai si mai intai, hai sa vedem ce este matcha, vedeta acestui chec delicios. Matcha este un ceai verde de inalta calitate macinat sub forma de pudra. Inainte de a exista ceainice pentru frunzele de ceai, obiceiul chinezesc era ca frunzele sa fie zdrobite intr-o pulbere ce se amesteca cu apa fierbinte. Aceasta tehnica a fost mai tarziu abandonata de chinezi, dar japonezii au continuat sa foloseasca si sa popularizeze metoda.

Pudra de matcha are mai multa cofeina decat ceaiul verde si numeroase beneficii pentru sanatate. Este adesea folosita in ceaiuri, cocktail-uri si latte-uri, cat si in preparea de deserturi pline de savoare. Daca nu ai mai avut ocazia sa o incerci pana acum, cu siguranta te intrebi ce gust are. Unele trasaturi comune folosite pentru a descrie aroma si textura ceaiului matcha includ: vegetal, dulce, bogat, cremos, usor astringent, spumos.

Personal, am incercat ceaiul matcha acum ceva timp, dar niciodata nu am inclus pudra in prajituri. Si pentru ca prietenii de la Vegis.ro m-au provocat sa pregatesc o reteta care sa incurajeze un stil de viata sanatos, m-am gandit imediat la un desert pe baza de matcha,  cel mai calitativ sortiment de ceai verde. Folosind pudra de matcha bio am copt repede-repede un chec usor de facut, dar bogat in arome.

Lamaia si citricele, in general, functioneaza de minune cu matcha, punand in valoare gustul vegetal al pudrei. Totodata, dulceata ciocolatei albe si a fulgilor de cocos ofera un contrast placut fata de gustul usor amarui caracteristic ceaiului matcha. Pentru o textura mai crunchy, am optat pentru chipsuri in locul cocosului razuit. Si sa iti mai zic un secret: daca prajesti putin fulgii de cocos in tigaie, aroma lor se va intensifica si mai tare! 🤫

Cine zicea ca dulciurile nu pot fi sanatoase, nu a gasit reteta potrivita. Si cu siguranta nu a incercat acest chec matcha!

Pe langa numeroasele beneficii oferite de matcha, checul are ingrediente cat mai naturale si prietenoase organismului nostru.

Asa cum bine stii, zaharul alb e inamicul nr. 1 al sanatatii, in special daca e consumat in cantitati mari. De aceea, retetele pe care le gasesti pe blog contin cat mai putin zahar posibil. Am fost mereu in cautarea unui tip de zahar mai sanatos, care sa nu influenteze nici culoarea prajiturii (cum e in cazul zaharului brun sau de cocos).

Si l-am gasit! 😍 Zaharul de trestie este fabricat din trestie de zahar (doh!) si este nerafinat si nepurificat, spre deosebire de zaharul alb. Deoarece contine mai multa melasa decat zaharul alb (de unde si culoarea usor maronie), gustul zaharului de trestie este mai bun, cu note de caramel.

Acelasi zahar de trestie se regaseste si in ciocolata alba pe care am folosit-o pentru glazurarea checului. 😉 Si ca veni vorba de ciocolata, aceasta are si vanilie bourbon in compozitie (si chiar se vad semintele!). Iti dai seama cat de aromata e!

Ei, si daca problema zaharului am rezolvat-o, hai sa vedem ce facem si cu grasimea din prajituri. De obicei, in aluaturile tip pandispan se foloseste unt, care contribuie la cresterea acestora, dar si la obtinerea unei texturi umede si fragede. De data aceasta, eu am inlocuit untul cu crema de cocos. Ofera aceleasi proprietati prajiturii, dar si o aroma mai bogata. Poti folosi, de asemenea, si lapte de cocos din conserva (alege partea mai cremoasa, nu cea apoasa) sau unt de cocos.

Folosirea uleiului vegetal ofera o textura super umeda si nu atat de densa (cum e in cazul folosirii untului). Alege un ulei neutru la gust (rapita, floarea soarelui) sau ulei de cocos, topit si putin racit.

Chec cu matcha si lamaie

Cum pastram checul matcha?

Nu-l punem la pastrare, il mancam, impartindu-l cu cei dragi! 😁 Dar daca totusi raman cateva feliute, pune-le intr-un recipient inchis. Pastrate la temperatura camerei pot fi consumate in maximum 2 zile. La frigider vor rezista mai bine, dar ideal ar fi sa nu le lasi mai mult de o saptamana.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de chec cu matcha si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti si alte prajituri cu lamaie?

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
200g faina
1 lingura praf de copt
0.25 lingurita sare
70g crema de cocos Sanovita
100g zahar de trestie Bio Planet
4 oua
2 linguri suc de lamaie
coaja de la jumatate de lamaie
1 lingurita extract / esenta de vanilie
125ml ulei
60ml lapte de cocos sau orice fel de lapte vegetal
2 linguri pudra de Matcha Niavis
Glazura
100g ciocolata alba Rapunzel
50ml frisca lichida
1 lingurita extract / esenta de lamaie
Chipsuri de cocos Niavis

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare...

Preincalzim cuptorul la 180 °C si tapetam cu unt o tava de chec (una de 22x8 cm e perfecta).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

... si ne apucam de treaba!

Intr-un bol amestecam faina cernuta, praful de copt si sarea.
Intr-un alt bol, cat mai incapator (cel al mixerului planetar, spre exemplu), batem putin crema de cocos si zaharul, apoi adaugam, pe rand, ouale, sucul si coaja de lamaie, extractul de vanilie si uleiul vegetal. Amestecam dupa fiecare, avand grija sa curatam si peretii bolului cu o spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incorporam ingredientele uscate in cele umede.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam pudra de matcha intr-un castronel mic. Incalzim laptele vegetal, turnam peste matcha si amestecam incet, pana se dizolva complet.
Punem aproximativ jumatate din aluatul de chec intr-un bol și incorporam amestecul de matcha.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Punem cate o lingura de compozitie simpla in tava , apoi deasupra o lingura din compozitia cu matcha, alternand straturile pana se termina toata cantitatea de aluat.
Coacem aproximativ 30 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul checului iese curata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Hai sa glazuram checul!

Cand s-a racit complet, putem pregati glazura de ciocolata alba. Punem frisca la incalzit si, in acest timp, taiem ciocolata cat mai marunt. Punem ciocolata intr-un castron si turnam deasupra frisca incalzita. Lasam cateva minute, apoi incepem sa amestecam, astfel incat sa topim ciocolata (trasam cu o lingura sau cu spatula cercuri in mijlocul bolului).
Turnam peste chec ganache-ul de ciocolata, apoi presaram fulgi de cocos. Iti recomand sa prajesti putin fulgii de cocos pentru a intensifica aroma lor. Pune-i intr-o tigaie antiaderenta si lasa-i pe foc mediu 2-3 minute, pana incep sa devina maronii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
In locul cremei de cocos poti folosi si lapte de cocos din conserva (alege partea mai cremoasa, nu cea apoasa) sau unt de cocos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *