Choux au craquelin cu caise
Ai chef sa gatesti ceva bun? Ce zici de o reteta rafinata si plina de savoare: choux au craquelin umplute cu crema si dulceata de caise si decorate cu un mot pufos de frisca cu mascarpone? Aceasta combinatie de arome si texturi va cuceri cu siguranta gusturile fiecarui gurmand!
Stratul crocant de craquelin dezvaluie un choux pufos, in inima caruia gasim o crema fresh de caise, ce emana o aroma usor acidulata si proaspata. Dulceata de caise innobileaza acest desert si ii da o nota dulce-acrisoara, completand perfect contrastul dintre textura crocanta a craquelin-ului si cea moale a choux-ului.
Pentru a incheia aceasta experienta culinara intr-un mod spectaculos, vom adauga deasupra un mot de frisca cu mascarpone. Acesta este un amestec cremos si bogat, cu un gust delicat de branza si o textura usor aerata, ce confera rafinament vizual acestor choux-uri.
Eu cred ca desertul e alegerea ideala pentru ocazii speciale, dar si pentru momentele cand pur si simplu vrei sa te rasfeti cu ceva dulce si bun. Asadar, pregateste-te sa iti impresionezi familia si prietenii cu aceasta delicioasa combinatie de arome si texturi! Un deliciu de neratat pentru iubitorii de deserturi fine.


Ce este choux au craquelin?
Un desert clasic francez, choux au craquelin reprezinta o variatie a clasicelor choux-uri a la creme, care sunt mici gogosele facute din aluat oparit. Acesta se numeste pate a choux si este renumit pentru textura sa pufoasa, usoara si aerata.
Aluatul pate a choux
Din aluatul pate a choux se fac multe produse de patiserie, cum ar fi eclerele, Paris Brest, choux pentru profiterol sau croquembouche si gogosile pariziene Beignets.
Ingredientele de baza pentru pate a choux sunt apa, unt, faina si oua. Procesul de preparare implica topirea untului in apa si adaugarea fainii pentru a forma o pasta densa. Aceasta pasta este apoi gatita pe foc, amestecand constant, pana cand se formeaza un strat subtire de pelicula pe fundul vasului. Apoi sunt incorporate pe rand ouale si pana cand aluatul devine omogen si are o consistenta elastica si usor lipicioasa.
Datorita continutului ridicat de apa din aluat si prezentei oualor, pate a choux se umfla si creste in timpul procesului de coacere. Se creeaza goluri interioare in produsele finite, care pot fi apoi umplute cu diverse creme, ganache-uri sau alte umpluturi delicioase.
Choux au craquelin
Ce face choux-urile au craquelin speciale este stratul subtire, asemanator unui biscuite (craquelin) aplicat deasupra lor inainte de a fi coapte.
Acest craquelin e facut din unt, zahar brun si faina, care se amesteca pana se obtine o compozitie granulata. Acesta este apoi intins intr-o foaie subtire si taiat in forma de discuri pentru a se potrivi deasupra choux-urilor.
Cand choux-urile cu craquelin sunt coapte, stratul de zahar se caramelizeaza si se intareste, creand o crusta crocanta si usor sfaramicioasa. Aceasta crusta ofera o textura interesanta si un contrast placut cu interiorul moale si pufoasa al choux-urilor.
Choux-urile au craquelin sunt apoi de obicei umplute cu diverse creme, cum ar fi cele de vanilie, ciocolata sau fructe, pentru a crea un desert rafinat si gustos. Pe blog mai gasesti o reteta de choux au craquelin cu doua variante de crema: capsuni si trandafir si Nutella.

Ce ingrediente ai nevoie pentru reteta de choux au craquelin cu caise
Ingrediente pentru choux au craquelin
🧈 Unt – foloseste intotdeauna nesarat pentru a putea controla cantitatea de sare. Eu folosesc unt cu continut de grasime de 82% in toate retetele.
💧 Apa – este un ingredient esential in aluatul pate a choux, jucand un rol vital in hidratarea fainii, cresterea aluatului si formarea texturii caracteristice a choux-urilor.
🧂 Sare – echilibreaza aroma si imbunatateste textura.
🛍 Faina – pentru choux, parerile sunt impartite referitor la tipul de faina potrivit. Din ce am studiat, este recomandata faina de paine cu continut ridicat de proteine care va contribui la formarea de choux-uri pufoase si aerate. Faina de paine contine mai mult gluten in comparatie cu alte tipuri de faina si va forma o retea de gluten mai puternica, oferind o structura stabila si o textura pufoasa in produsul finit. Totodata, utilizarea fainii de paine in pate a choux confera o textura mai elastica si mai crocanta.
Eu am ales faina alba de grau tip 1050 de la Demeter, luata de pe vegis.ro. Este perfecta si pentru paine, gogosi sau cozonaci!
🥚 Oua – intotdeauna la temperatura camerei ca intotdeauna. Am folosit doua oua medii, dar iti recomand sa le pui pe rand in aluat. In functie de marimea lor, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe sau mai putine pentru a obtine consistenta potrivita a compozitiei.
🧉 Zahar brun (pentru craquelin) – are un continut mai mare de melasa in comparatie cu zaharul alb, ceea ce ii confera o aroma bogata si o culoare mai inchisa. In timpul coacerii, zaharul brun se caramelizeaza si se intareste, creand o crusta crocanta si usor sfaramicioasa.
Ingrediente pentru umplutura
Desi nu sunt neaparat adepta budincilor la plic, in timp ce ma uitam pe vegis.ro mi-a atras atentia budinca cu caise de la Amylon. Mi-a placut faptul ca nu contine bazaconii, ci doar amidon de porumb, caise uscate si aroma naturala de caise. Se face la fel de usor ca o budinca clasica la plic, prin adaugarea de lapte si zahar, dupa gust. Si chiar e foarte buna, merge de minune in choux-urile noastre!


Pentru ca am vrut sa adaug si ceva putin acrisor si fermecator, am adaugat in choux si putina dulceata de caise de la Bun de tot. Dupa ce am incercat dulceata de afine si cea de zmeura tot de la ei, i-a venit randul si celei de caise si nu m-a dezamagit deloc. E la fel de buna! Si partea cea mai faina este ca e si sanatoasa. Are 70% fruct, zaharul e inlocuit cu suc de struguri si nu contine deloc arome adaugate sau E-uri. Iar sucul de struguri ce inlocuieste zaharul este nutritiv, usor de asimilat de organism, bogat in resveratrol (un antioxidant puternic).
Cat despre celelate dulceturi de la Bun de Tot, te invit sa vezi cum le-am folosit in deserturi! Arunca un ochi pe reteta de briose cu unt de arahide si dulceata de zmeura si reteta de tort cu ciocolata, afine si vin rosu.
Cum pastram choux au craquelin?
Este ideal sa servesti choux-urile in aceeasi zi in care le-ai facut. Dar nu si obligatoriu! Le poti face si in avans. Pastreaza-le intr-un recipient cu capac, bine inchis, iar inainte de servire, daca craquelin-ul s-a umezit, mai lasa-le la cuptor pentru cateva minute. Vor redeveni crocante si proaspete! Dupa ce le umpli cu crema, serveste-le cat mai repede, in maximum 12-14 ore (pastreaza-le la frigider). Cu cat trece mai mult timp, cu atat aluatul va prelua din umiditate, iar choux-urile nu vor mai fi la fel de crocante.
Pentru a pastra choux au craquelin neumplute, infasoara-le in folie alimentara si pune-le intr-un recipient ermetic. Pot fi pastrate congelate pana la 1 luna. Pentru a le reda textura crocanta, preincalzeste cuptorul la 175°C. Transfera choux au craquelin congelate intr-o tava cu hartie de copt si reincalzeste-le pana devin crocante, aproximativ 5 minute.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de choux au craquelin cu caise. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
S-ar putea sa iti placa si urmatoarele retete, m-as bucura sa le incerci:
🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta
🍰 Prajitura cu lapte (Tres Leches)

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
130ml apa | |
60g unt | |
0.25 lingurita sare | |
70g faina | |
2 oua de marime medie | |
CRAQUELIN |
|
100g unt moale | |
100g zahar brun | |
100g faina |
Umplutura & decor
BUDINCA DE CAISE |
|
1 plic budinca de caise Amylon | |
500ml lapte | |
2 linguri zahar | |
1 borcan dulceata de caise Bun de tot | |
FROSTING MASCARPONE |
|
100g frisca lichida | |
125g mascarpone | |
30g zahar pudra | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie |
Pasii necesari
Craquelin

Choux

Formam choux-urile

Budinca de caise

Frosting cu mascarpone
Umplem si decoram choux-urile

Lasă un răspuns