Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata

Ciocolata de casa, un dulce indragit de la mic la mare. Iar Sarbatorile parca n-ar avea acelasi farmec fara acest desert pe cat de simplu de facut, pe atat de delicios. Singurul lucru dificil e faptul ca ai atat de multe optiunil in ceea ce priveste ,,asezonarea” ei! Ciocolata de casa cu nuci, cu fel de fel de alune sau fructe deshidratate. Asta fara a lua in calcul ca exista si ciocolata de casa alba sau neagra…

Ei bine, eu iti propun o reteta ce imbina gustul dulce, de lapte praf, al ciocolatei de casa traditionale cu cel acrisor al merisoarelor deshidratate, parfumul dat de coaja de portocala confiata si textura crunchy a fisticului.

Reteta ciocolata de casa cu merisoare, fistic si coaja de portocala confiata

Cea mai buna reteta de ciocolata de casa

… este a bunicii sotului meu. Pe care o indragesc la fel de mult ca pe propria mea bunica. Povestea acestei retete a inceput odata cu propunerea prietenilor mei de la Vegis de a pregati impreuna un desert din copilarie, specific perioadei Sarbatorilor.

Am stat, m-am gandit si, in afara de clasica baclava facuta cu sfintenie la fiecare Craciun de catre bunica mea, nu am putut sa identific un alt desert care mi-a marcat Craciunul copilariei. Si pentru ca stiu ca perioada de dinaintea Sarbatorilor e foarte incarcata, imi doream o reteta care sa fie cat mai simplu si rapid de facut, fara prea mare bataie de cap.

Gandindu-ma mai bine, mi-am dat seama ca in ultimii ani, Sarbatorile petrecute impreuna cu sotul meu au fost indulcite de ciocolata de casa facuta de bunica lui. Pentru noi, nu exista Craciun fara ciocolata de casa!

Ea merge intotdeauna pe varianta clasica, cu esenta de rom si cu nuci, care este si ea foarte delicioasa, dar eu am zis sa variez si sa ma joc mai mult cu aromele si culorile. Si asa am ajuns la merisoare deshidratate (ca tot sunt specifice Craciunului), fistic pentru culoare si textura si coaja de portocala confiata ce innobileaza parca reteta aceasta de ciocolata de casa. Am sunat bunica, care mi-a dictat si explicat pe indelete reteta si am trecut la treaba!

Ciocolata de casa cu merisoare, fistic si coaja de portocala confiata

Primul pas in pregatirea ciocolatei de casa: alegerea ingredientelor

Din fericire, ciocolata de casa nu necesita multe ingrediente, dar cele care sunt trebuie sa fie de calitate.

Nu de putine ori, bunica se plangea ca nu a iesit la fel de buna ciocolata pentru ca n-a fost zaharul bun. Sau pentru ca a schimbat marca unui anumit produs. Nu stiu daca o fi adevarat, dar sigur e important sa folosesti ingredientele cele mai bune pentru a obtine o ciocolata de casa pe masura. Pe langa faptul ca e neaparat sa folosesti un unt gras, cu minimum 82% grasime, si restul ingredientelor conteaza la fel de mult.

Lapte praf pentru ciocolata de casa

Gustul inconfundabil al ciocolatei este dat de laptele praf. Daca ai un bebelus acasa, probabil ai lapte praf acasa. Dar in niciun caz sa nu il folosesti pe acela, pentru ca e bun doar pentru hrana copilului, nu si pentru ciocolata de casa. Laptele praf pentru bebelusi este diferit, avand o formula cat mai apropiata laptelui matern si fiind imbogatit cu tot felul de nutrienti necesari cresterii sanatoase a copilului.

In retete, folosim intotdeauna lapte praf pentru gatit, pe care il gasesti in supermarket-uri la raionul cu esente, praf de copt si alte produse pentru prajituri sau online, pe vegis.ro. Pentru aceasta reteta de ciocolata cu lapte praf eu am folosit laptele praf de la Pronat cu 26% grasime, obtinut din lapte ecologic, proaspat. La gust e foarte bun, iar ciocolata de casa a iesit foarte bine.

Siropul de zahar, cheia pentru o ciocolata de casa reusita

Cel mai important pas in prepararea ciocolatei de casa il reprezinta pregatirea siropului de zahar, care nu trebuie sa fiarba nici prea mult, nici prea putin. Ulterior, peste acesta vom pune untul si amestecul din lapte praf si cacao.

In functie de timpul de fierbere a acestuia, textura ciocolatei va fi diferita. Depinde doar de propriul gust, daca preferi o ciocolata mai moale sau mai tare. De mare ajutor este si un termometru de bucatarie, pe care il vom folosi pentru a masura temperatura siropului.

Pentru o ciocolata mai moale, mai cremoasa, mai lipicioasa: fierbem mai putin siropul, pana cand temperatura acestuia ajunge la 110-112°C.

Pentru o ciocolata mai sfaramicioasa, mai tare, mai uscata: prelungim timpul de fierbere pana cand siropul ajunge la o temperatura de 115-116°C.

Ciocolata de casa aromata si interesanta

Mie imi place ca ciocolata sa aiba cat mai multe chestii prin ea, sa descopar diferite texturi. Cu cat mai multa nuca sau alune, cu atat mai bine! In cazul meu, am ales o combinatie de fistic si merisoare deshidratate, care completeaza si profilul aromatic.

Si nu in ultimul rand, am adaugat un plus de savoare cu ajutorul cojii de portocala confiata de la Pronat. E atat de buna incat iti vine sa o mananci direct in borcanel! Am mai incercat si alte variante asemanatoare, dar aceasta mi-a placut cel mai mult. E destul de moale, avand totusi textura potrivita cat sa o simti cand dai peste ea in ciocolata.

Bunica mi-a spus sa folosesc esenta de vanilie sau de rom, „cum ne place”. Dar de ce sa ne limitam doar la o singura aroma? In fond, eu cred ca deserturile trebuie sa rasfete papilele gustative, sa fie o armonie de arome frumos imbinate.

Asadar, in amestecul cu lapte praf si cacao am strecurat si putina scortisoara, pentru ca mi se pare ca merge foarte bine cu ciocolata. Iar ca esente, am folosit, desigur, clasica vanilie, dar si un strop de esenta de portocala, care sa potenteze aroma data de coaja de portocala. Si a iesit tare, tare bun!

Cadou dulce pentru cei dragi

Daca iti place sa pregatesti cadouri comestibile pentru cei cunoscuti, ciocolata de casa e o idee foarte buna. Taiata cubulete, poate fi integrata intr-un cookie box, alaturi de alte fursecuri. De asemenea, poti ambala intr-o punguta festiva cateva bucatele de ciocolata (vezi cum am ambalat aceste trufe de Martisor).

De asemenea, poti taia ciocolata sub forma de batoane, pe care sa le ambalezi individual. Mi s-a parut draguta ideea aceasta de invelire in hartie de copt legata la varfuri cu un snur rosu, aspectul final facand trimitere la o bombonica. Astfel, ciocolata sta bine, iar destinatarii cadoului dulce vor fi cu siguranta impresionati.

Ambalaj ciocolata de casa

Cum pastram ciocolata de casa

Avantajul acestui deliciu e ca poate fi pregatit in avans pentru masa de Sarbatori. Iti recomand sa o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la racoare (in balcon, camara), timp de 2-3 saptamani.


Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de ciocolata de casa cu merisoare, fistic si coaja de portocala confiata. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:

🎄 Fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta

🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Cozonac (babka) cu fistic

🎄 Dulceata de merisoare si portocale

Produse vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250 g zahar
100ml apa
250 g lapte praf Pronat
50g cacao
0.5 lingurita scortisoara
100g unt
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de portocala
30g fistic
100g merisoare deshidratate
20g coaja de portocala confiata Pronat

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Pentru ca trebuie sa ne miscam cat mai repede in prepararea ciocolatei, iti recomand sa ai toate ingredientele cantarite si la indemana. Asadar, coacem putin intr-o cratita fisticul pentru a fi mai aromat. Il dam prin chopper, la fel si merisoarele, cat sa fie bucatele mai mici. Cantarim coaja de portocala. Taiem cubulete untul.
Pregatim o tava (am folosit una de 20 x 30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol incapator cernem laptele praf, pudra de cacao si scortisoara si apoi amestecam bine-bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Facem siropul de zahar

Intr-o cratita incapatoare, turnam zaharul si apa si dam pe foc mediu, sa fiarba pana clocoteste. In acel moment, verificam cu o lingura de lemn daca s-a topit zaharul. Daca s-a topit, dam focul mai mic si mai lasam aproximativ 6-8 minute.
Daca ai un termometru de bucatarie, si mai bine, foloseste-l pentru a masura temperatura siropului. Pentru a obtine o ciocolata mai moale, siropul de zahar trebuie sa aiba intre 110-112°C, iar daca preferi ciocolata mai tare, mai sfaramicioasa, acesta trebuie sa aiba 115-116°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Incorporam untul si aromam

Cand siropul ajunge la temperatura dorita, oprim focul si punem treptat cate un cubulet de unt, amestecand bine.
Apoi, adaugam esentele de vanilie si de portocala.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Adaugam ingredientele uscate si... amestecam, amestecam, amestecam!

Peste compozitia obtinuta turnam treptat faina cu pudra de cacao, amestecand bine. Va deveni din ce in ce mai greu de amestecat, compozitia devenind ca un aluat. Daca te ajuta, poti transfera in bolul unui mixer planetar si sa bati cu acesta.
Nu uita sa adaugi si fisticul, merisoarele si coaja de portocala confiata. Incorporeaza-le cu mana sau cu mixerul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Intindem in tava

Transferam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il aplatizam cu degetele si/sau cu fundul unui pahar. Presaram deasupra bucatele de fistic, merisoare si coaja de portocala confiata, apasand din nou cu paharul pentru a le fixa cat mai bine. Acoperim tava cu hartie de copt si o dam la rece pentru cateva ore (in balcon, camara, nu e necesar la frigider).
Dupa ce s-a intarit, taiem cubulete sau batoane si servim!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *