Cozonac (babka) cu fistic

Primul meu cozonacel l-am pregatit dupa aceasta reteta si de atunci, il refac la fiecare Craciun sau Pasti! Tin minte ca am avut mari emotii cu el: oare va creste? oare are destula umplutura? daca se arde? oare e copt in interior? Dar m-am descurcat bine pentru prima oara. Mai ales ca a trecut cu brio si testul degustarii de catre familie. Chiar si bunica l-a apreciat, ea fiind experta in facutul cozonacilor, insa fiind pentru prima data cand gusta un cozonac cu fistic.

Ideea compozitiei pentru umplutura mi-a venit gandindu-ma cum as putea face un cozonac next level, mai interesant. Astfel, am ales fisticul, care i-a oferit grasunelului meu o aroma de vis si o culoare superba, care se potriveste atat de Craciun (combinatia rosu-verde ma duce instant cu gandul la aceasta sarbatoare), cat si de Paste (venirea primaverii, prospetime etc).

Cum facem pasta de fistic

Pasta de fistic este ingredientul cheie al acestui cozonac. Desigur, o poti cumpara din magazin (la Lidl de obicei stiu ca este, in preajma Craciunului, o pasta de fistic marca Deluxe) sau o poti face chiar tu, acasa. Ai nevoie doar de un ingredient, si anume fistic crud, nesarat si decojit. Si neaparat de un blender. Restul e magie! ✨ Din 300 de grame de fistic vei obtine aproximativ un borcan de pasta, care va fi suficienta pentru un cozonac. Daca vrei totusi si mai multa umplutura, mareste si cantitatea de fistic.

Avantajul e ca poti face aceasta pasta din timp, nu neaparat in aceeasi zi in care ti-ai propus sa pregatesti cozonacul. Pastreaz-o doar intr-un recipient ermetic, la frigider si foloseste-o in maximum 2 saptamani.

cozonac cu fistic

Cozonac cu fistic insiropat

Bineinteles, cozonacul va fi delicios oricum, dar ce ai spune sa il insiropezi? Astfel, va deveni si mai aromat si mai usor de mancat. Nu ca am avea dificultati altfel. 🤭 Pentru acest cozonac cu fistic am pregatit un sirop cu portocala si Amaretto (lichior de migdale), oferind si mai multa savoare desertului final. Dupa ce am scos cozonacul din cuptor l-am insiropat folosind un penson si de asemenea, am turnat putin sirop si pe laterale, in tava.

Cum pastram cozonacul?

Pastreaza cozonacul intr-un recipient inchis sau invelit in folie alimentara, la temperatura camerei, intre 3-5 zile. Daca vrei sa il congelezi, inveleste-l in folie de aluminiu si pune-l intr-o punga speciala pentru congelator. Iti recomand sa nu il tii la congelator mai mult de 3 luni.

Cu siguranta merita sa faci o incercare si sa pregatesti acest cozonac cu fistic, chiar daca nu ai experienta in facutul cozonacilor!

Daca pregatesti aceasta reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si reteta de cozonac babka cu ciocolata si nuci!

De asemenea, cum cozonacul se face in prag de sarbatoare, ce ar fi sa arunci un ochi si pe retetele de Paste si retele de Craciun pe care ti le-am pregatit? Poate ai nevoie de inspiratie pentru o masa festiva.

💛💛💛

3.67 din 10 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
200ml lapte
50g zahar
7g drojdie uscata
1 ou
2 galbenusuri
50g miere
un praf de sare
2 lingurite extract / esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocale sau extract / esenta
1 lingurita esenta de fistic optional
500g faina
140g unt topit
Umplutura de fistic + sirop de portocale

PASTA DE FISTIC

300g fistic crud nesarat, decojit
30g zahar pudra optional

SIROP DE PORTOCALE

zeama de la o portocala
60ml apa
20g zahar
1 lingurita extract / esenta de portocale
2 linguri lichior Amaretto optional

Pasii necesari

1.

Umplutura de fistic

Poti folosi pasta de fistic cumparata de la magazin sau o poti face chiar tu. Punem apa la fiert intr-o craticioara, apoi luam de pe foc si lasam fisticul in apa 2-3 minute. Intindem fisticul pe un prosop curat de bucatarie si frecam usor pentru a desprinde coaja. Vrem sa avem doar miezul verde, pentru a obtine o pasta cu o nuanta cat mai frumoasa. Vom lasa deoparte 50 g de fistic, pe care il vom toca marunt, iar restul cantitatii o punem intr-un blender sau robot de bucatarie. Mixam pana obtinem o pasta (ai rabdare sa se sfarame bine-bine).
Daca vrei un gust mai dulce, poti amesteca pasta de fistic cu putin zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim maiaua pentru cozonac

Incalzim laptele cat sa fie caldut, nu fierbinte. Punem o lingura de zahar din cantitatea totala, amestecam, apoi adaugam drojdia si amestecam putin, cat sa o incorporam. Lasam sa creasca pentru aproximativ 20 de minute (in functie si de temperatura din bucatarie), pana cand isi dubleaza volumul si devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele pentru aluat

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar), amestecam oul si galbenusurile, mierea, restul de zahar, sarea, aromele si coaja de portocala & lamaie. Adaugam maiaua (amestecul cu lapte si drojdie) si amestecam. Adaugam treptat faina cernuta, si daca folosim mixerul planetar, acum va fi nevoie sa schimbam paleta cu accesoriul pentru framantat.
Framantam compozitia (putem si la mana) si la final adaugam cate putin din untul topit, framantand pana obtinem un aluat elastic, foarte putin lipicios. Daca simti nevoia, mai poti adauga foarte putina faina. Acoperim cu folie alimentara (eu am pus si un prosopel curat deasupra) si lasam sa creasca aproximativ o ora, intr-un mediu caldut. Stim ca este gata atunci cand si-a dublat volumul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Rulam aluatul si adaugam umplutura

Scoatem aluatul din bol si il intindem bine cu un sucitor. Apoi, distribuim uniform pasta de fistic, peste care presaram si fisticul tocat marunt.
Rulam ca pe o clatita aluatul, cat mai strans, avand grija sa prindem bine marginile. Taiem apoi pe jumatate utilizand un cutit foarte ascutit. Avem acum 2 bucati, pe care le intoarcem cu umplutura in sus si le impletim, asemenea unei codite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La copt cu el!

Transferam cozonacul intr-o tava speciala, tapetata cu putin ulei sau unt si il mai lasam sa creasca inca 20 de minute. Intre timp, preincalzim cuptorul la 170°C.
Ungem cu albus de ou si lasam la cuptor in jur de 50 de minute. Pentru a evita arderea exteriorului, il poti acoperi cu o folie de staniol. Important e sa nu deschizi usa cuptorului in primele 25 de minute de coacere, apoi poti acoperi cozonacul cu folie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Ultimele detalii

Dupa ce scoatem cozonacul din cuptor, cat inca este caldut, il putem insiropa si unge cu putina miere pentru a deveni mai lucios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Cozonacul a fost pregatit intr-o tava cu lungimea de 30 cm, latimea de 12 cm si adancimea de 7 cm.

10 mesaje

  • Alexandra

    Buna ziua,
    Oare cu unt de fistic ar merge?

    • Maddy

      Buna, Alexandra, multumesc pentru comentariu! Da, cred ca va iesi bine si cu unt de fistic, dar sa adaugi si putin zahar pudra, sa fie un pic mai dulce umplutura. 🙂

  • Denisa

    Geniala rețeta! Am făcut-o anul trecut și o sa o fac și anul acesta!

    • Maddy

      Denisa, iti multumesc pentru comentariu, ma bucur tare mult ca iti place! Este si una dintre retetele mele preferate de babka. Sarbatori frumoase si pline de aroma sa ai! 💛

  • Maria

    Am făcut cozonac azi după rețeta și e demențial 🙂 a ieșit mai mult decât perfect <3 mulțumesc 😘 Sărbători fericite !

    • Maddy

      Bună, Maria! Mulțumesc de feedback, mă bucur tare mult că babka a ieșit pe gustul tău. 💛

  • Alexandra

    Bună ziua
    Daca folosesc pasta de fistic ce cantitate ar trebui?
    Mulțumesc frumos
    Spor în toate!!!!😍

  • Mihaela

    Buna seara, cum se insiropeaza mai exact?
    Mulțumesc!!!

    • Maddy

      Buna, Mihaela! Eu fac cu o scobitoare cateva gauri in cozonac si torn deasupra siropul, avand grija sa il torn si in tava, pe lateralele cozonacului. Acum depinde si de preferintele tale cat de tare vrei sa fie insiropat, am vazut si varianta in care se inmoaie cu totul cozonacul in sirop (deci iti va trebui si o cantitate mai mare de sirop).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *