Cozonac (babka) cu fistic
Primul meu cozonacel l-am pregatit dupa aceasta reteta si de atunci, il refac la fiecare Craciun sau Pasti! Tin minte ca am avut mari emotii cu el: oare va creste? oare are destula umplutura? daca se arde? oare e copt in interior? Dar m-am descurcat bine pentru prima oara. Mai ales ca a trecut cu brio si testul degustarii de catre familie. Chiar si bunica l-a apreciat, ea fiind experta in facutul cozonacilor, insa fiind pentru prima data cand gusta un cozonac cu fistic.
Ideea compozitiei pentru umplutura mi-a venit gandindu-ma cum as putea face un cozonac next level, mai interesant. Astfel, am ales fisticul, care i-a oferit grasunelului meu o aroma de vis si o culoare superba, care se potriveste atat de Craciun (combinatia rosu-verde ma duce instant cu gandul la aceasta sarbatoare), cat si de Paste (venirea primaverii, prospetime etc).
Cum facem pasta de fistic
Pasta de fistic este ingredientul cheie al acestui cozonac. Desigur, o poti cumpara din magazin (la Lidl de obicei stiu ca este, in preajma Craciunului, o pasta de fistic marca Deluxe) sau o poti face chiar tu, acasa. Ai nevoie doar de un ingredient, si anume fistic crud, nesarat si decojit. Si neaparat de un blender. Restul e magie! ✨ Din 300 de grame de fistic vei obtine aproximativ un borcan de pasta, care va fi suficienta pentru un cozonac. Daca vrei totusi si mai multa umplutura, mareste si cantitatea de fistic.
Avantajul e ca poti face aceasta pasta din timp, nu neaparat in aceeasi zi in care ti-ai propus sa pregatesti cozonacul. Pastreaz-o doar intr-un recipient ermetic, la frigider si foloseste-o in maximum 2 saptamani.

Cozonac cu fistic insiropat
Bineinteles, cozonacul va fi delicios oricum, dar ce ai spune sa il insiropezi? Astfel, va deveni si mai aromat si mai usor de mancat. Nu ca am avea dificultati altfel. 🤭 Pentru acest cozonac cu fistic am pregatit un sirop cu portocala si Amaretto (lichior de migdale), oferind si mai multa savoare desertului final. Dupa ce am scos cozonacul din cuptor l-am insiropat folosind un penson si de asemenea, am turnat putin sirop si pe laterale, in tava.
Cum pastram cozonacul?
Pastreaza cozonacul intr-un recipient inchis sau invelit in folie alimentara, la temperatura camerei, intre 3-5 zile. Daca vrei sa il congelezi, inveleste-l in folie de aluminiu si pune-l intr-o punga speciala pentru congelator. Iti recomand sa nu il tii la congelator mai mult de 3 luni.
Cu siguranta merita sa faci o incercare si sa pregatesti acest cozonac cu fistic, chiar daca nu ai experienta in facutul cozonacilor!
Daca pregatesti aceasta reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa descoperi si reteta de cozonac babka cu ciocolata si nuci!
De asemenea, cum cozonacul se face in prag de sarbatoare, ce ar fi sa arunci un ochi si pe retetele de Paste si retele de Craciun pe care ti le-am pregatit? Poate ai nevoie de inspiratie pentru o masa festiva.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
200ml lapte | |
50g zahar | |
7g drojdie uscata | |
1 ou | |
2 galbenusuri | |
50g miere | |
un praf de sare | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita coaja de portocale sau extract / esenta | |
1 lingurita esenta de fistic optional | |
500g faina | |
140g unt topit |
Umplutura de fistic + sirop de portocale
PASTA DE FISTIC |
|
300g fistic crud nesarat, decojit | |
30g zahar pudra optional | |
SIROP DE PORTOCALE |
|
zeama de la o portocala | |
60ml apa | |
20g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de portocale | |
2 linguri lichior Amaretto optional |
Pasii necesari
Umplutura de fistic
Pregatim maiaua pentru cozonac
Amestecam ingredientele pentru aluat
Rulam aluatul si adaugam umplutura
La copt cu el!
Ultimele detalii
Completari
10 mesaje
-
-
Denisa
Geniala rețeta! Am făcut-o anul trecut și o sa o fac și anul acesta!
-
Maria
Am făcut cozonac azi după rețeta și e demențial 🙂 a ieșit mai mult decât perfect <3 mulțumesc 😘 Sărbători fericite !
-
Alexandra
Bună ziua
Daca folosesc pasta de fistic ce cantitate ar trebui?
Mulțumesc frumos
Spor în toate!!!!😍 -
Mihaela
Buna seara, cum se insiropeaza mai exact?
Mulțumesc!!!
Buna ziua,
Oare cu unt de fistic ar merge?