Cozonac babka cu mere si vanilie
Nu exista Craciun fara cozonaci. Parca doar te gandesti la Sarbatori si deja simti cum te invaluie mirosul de cozonac aromat proaspat scos din cuptor. Cine n-are cozonac, are babka. Si cine n-are habar cum se face aceasta deliciosenie fara de care Sarbatorile n-au acelasi farmec, a ajuns la locul potrivit! Iti prezint o reteta de cozonac babka cu mere si vanilie, in care aroma calda si reconfortanta a vaniliei se imbina cu gustul dulce si suculent al merelor coapte.
Aceasta babka este amestecul perfect de dulce si picant, cu o textura moale si pufoasa, care se va topi in gura. Umplutura de crema de vanilie adauga o aroma bogata si o textura catifelata, in timp ce merele si scortisoara parfumeaza cu o nota de prospetime. Aceasta reteta de babka va fi cu siguranta un succes in randul celor dragi tie, fiind rasfatul ideal pentru orice ocazie.
O reteta usor de urmat din care vei obtine o babka moale, pufoasa si aromata. Este perfecta pentru micul dejun, desert sau o gustare bine meritata. Asadar, de ce sa nu incerci si tu si sa iti impresionezi prietenii si familia cu acest deliciu gustos?

Poveste de Craciun cu parfum de cozonac
In timp ce fulgii de zapada se asterneau pe pervazul ferestrei, in micuta bucatarie aroma de babka proaspat coapta umplea aerul. Era Ajunul Craciunului si familia se aduna in jurul mesei, asteptand cu nerabdarea sarbatoarea ce avea sa vina.

Babka, cu crusta sa rumena si sclipitoare si vartejurile de umplutura parfumata cu vanilie si mere, urma sa incheie masa de Craciun… Un desert pe masura si special, fiind pregatit de intreaga familie. Tatalui ii revenea intotdeauna sarcina sa cantareasca ingredientele. Ca prin magie, mama forma din toate acestea un aluat, framantat apoi de mici manute de copil, dornice sa descopere tainele gatitului. Respectand indeaproape reteta ce fusese transmisa din generatie in generatie, cei trei creau nu doar un desert de neuitat, ci si amintiri pretioase, pastrate cu sfintenie in sertarasul cu suveniruri ale sufletului.
Pe masura ce toata lumea lua primele muscaturi din babka calda si pufoasa, ziua geroasa de iarna a fost data uitarii. Singurul lucru care conta era dragostea si caldura care umpleau camera, alimentate de deliciul festiv de care se bucurau impreuna.
Sfaturi pentru un cozonac babka cu mere si vanilie absolut delicios
Daca vrei sa faci un cozonac babka cu mere si vanilie de nota 10, iata cateva sfaturi care sper sa te ajute.

🔸 Utilizeaza ingrediente de cea mai buna calitate, in special pentru aluat. Acest lucru va asigura aroma bogata si textura moale si pufoasa a cozonacului.
🔸 Lasa aluatul sa creasca cat e necesar. Acest lucru va oferi o textura usoara, aerata.
🔸 Nu umple prea mult babka. Prea multa umplutura poate crea gauri in babka (asa cum am patit eu, dupa cum se vede in poze. Mai degraba sa iti ramana putina crema in plus decat sa te straduiesti sa o indesi pe toata).
🔸 Evita coacerea excesiva a cozonacului babka cu mere si vanilie. Acest lucru poate face ca crusta sa devina prea inchisa la culoare si uscata, iar umplutura sa devina si ea prea tare. Cel mai bine e sa verifici constant temperatura din interiorul cozonacului cu ajutorul unui termometru special pentru bucatarie.
🔸 Insiropeaza cozonacul babka cat e cald inca, pentru ca siropul sa fie mai bine absorbit.
🔸 Pregateste toate elementele cu o seara inainte. Aluatul trebuie sa stea la frigider peste noapte. Odata cu acesta, te poti ocupa si de crema de vanilie si de merele sotate. Le dai la frigider si pe ele, iar a doua zi iti ramane doar sa adaugi umplutura, sa pui babka la cuptor si sa o insiropezi.
Cum pastram cozonacul babka cu mere si vanilie?
Siropul ajuta babka sa ramana proaspata putin mai mult decat alte tipuri de paine. Ideal este sa o consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic. De asemenea, pentru ca acea crema de vanilie contine oua, cel mai bine ar fi sa pastrezi babka la frigider, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Pentru a te bucura din plin de textura si aroma, lasa feliile de babka pe care le servesti sa ajunga la temperatura camerei sau pune-le cateva minute in cuptor sau in cuptorul cu microunde.
De asemenea, babka poate fi si congelata. Dupa ce se raceste complet, infasoara cozonacul in folie alimentara si pune-l intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Poate fi pastrat in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.
Daca vrei sa o servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de cozonac babka cu mere si crema de vanilie. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:
🎄 Dulceata de merisoare si portocale
🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone
🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)
🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios
🎄 Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente

Vezi si alte prajituri de Craciun →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
30ml lapte | |
7g drojdie uscata | |
50g zahar | |
2 oua | |
250 g faina | |
1 lingurita scortisoara | |
un praf de sare | |
65g unt topit |
Umplutura + sirop
CREMA DE VANILIE |
|
300 ml lapte | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
3 galbenusuri | |
50g zahar | |
20g faina | |
20g amidon | |
MERE SOTATE |
|
100g mere | |
7g zahar brun | |
1 lingura zeama de lamaie | |
1 lingurita scortisoara | |
SIROP PENTRU INSIROPAT |
|
100ml ceai cu arome de sezon (scortisoara, mere, vanilie etc.) | |
2 linguri zahar | |
2 linguri whiskey/coniac |
Lasă un răspuns