Cozonac babka cu mere si vanilie

2 ore +

usor

1 cozonac

Nu exista Craciun fara cozonaci. Parca doar te gandesti la Sarbatori si deja simti cum te invaluie mirosul de cozonac aromat proaspat scos din cuptor. Cine n-are cozonac, are babka. Si cine n-are habar cum se face aceasta deliciosenie fara de care Sarbatorile n-au acelasi farmec, a ajuns la locul potrivit! Iti prezint o reteta de cozonac babka cu mere si vanilie, in care aroma calda si reconfortanta a vaniliei se imbina cu gustul dulce si suculent al merelor coapte.

Aceasta babka este amestecul perfect de dulce si picant, cu o textura moale si pufoasa, care se va topi in gura. Umplutura de crema de vanilie adauga o aroma bogata si o textura catifelata, in timp ce merele si scortisoara parfumeaza cu o nota de prospetime. Aceasta reteta de babka va fi cu siguranta un succes in randul celor dragi tie, fiind rasfatul ideal pentru orice ocazie.

O reteta usor de urmat din care vei obtine o babka moale, pufoasa si aromata. Este perfecta pentru micul dejun, desert sau o gustare bine meritata. Asadar, de ce sa nu incerci si tu si sa iti impresionezi prietenii si familia cu acest deliciu gustos?

Cozonac babka cu mere si vanilie

Poveste de Craciun cu parfum de cozonac

In timp ce fulgii de zapada se asterneau pe pervazul ferestrei, in micuta bucatarie aroma de babka proaspat coapta umplea aerul. Era Ajunul Craciunului si familia se aduna in jurul mesei, asteptand cu nerabdarea sarbatoarea ce avea sa vina.

Ilustratie din cartea Christmas in Noisy Village de Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Babka, cu crusta sa rumena si sclipitoare si vartejurile de umplutura parfumata cu vanilie si mere, urma sa incheie masa de Craciun… Un desert pe masura si special, fiind pregatit de intreaga familie. Tatalui ii revenea intotdeauna sarcina sa cantareasca ingredientele. Ca prin magie, mama forma din toate acestea un aluat, framantat apoi de mici manute de copil, dornice sa descopere tainele gatitului. Respectand indeaproape reteta ce fusese transmisa din generatie in generatie, cei trei creau nu doar un desert de neuitat, ci si amintiri pretioase, pastrate cu sfintenie in sertarasul cu suveniruri ale sufletului.

Pe masura ce toata lumea lua primele muscaturi din babka calda si pufoasa, ziua geroasa de iarna a fost data uitarii. Singurul lucru care conta era dragostea si caldura care umpleau camera, alimentate de deliciul festiv de care se bucurau impreuna.

Sfaturi pentru un cozonac babka cu mere si vanilie absolut delicios

Daca vrei sa faci un cozonac babka cu mere si vanilie de nota 10, iata cateva sfaturi care sper sa te ajute.

🔸 Utilizeaza ingrediente de cea mai buna calitate, in special pentru aluat. Acest lucru va asigura aroma bogata si textura moale si pufoasa a cozonacului.

🔸 Lasa aluatul sa creasca cat e necesar. Acest lucru va oferi o textura usoara, aerata.

🔸 Nu umple prea mult babka. Prea multa umplutura poate crea gauri in babka (asa cum am patit eu, dupa cum se vede in poze. Mai degraba sa iti ramana putina crema in plus decat sa te straduiesti sa o indesi pe toata).

🔸 Evita coacerea excesiva a cozonacului babka cu mere si vanilie. Acest lucru poate face ca crusta sa devina prea inchisa la culoare si uscata, iar umplutura sa devina si ea prea tare. Cel mai bine e sa verifici constant temperatura din interiorul cozonacului cu ajutorul unui termometru special pentru bucatarie.

🔸 Insiropeaza cozonacul babka cat e cald inca, pentru ca siropul sa fie mai bine absorbit.

🔸 Pregateste toate elementele cu o seara inainte. Aluatul trebuie sa stea la frigider peste noapte. Odata cu acesta, te poti ocupa si de crema de vanilie si de merele sotate. Le dai la frigider si pe ele, iar a doua zi iti ramane doar sa adaugi umplutura, sa pui babka la cuptor si sa o insiropezi.

Cum pastram cozonacul babka cu mere si vanilie?

Siropul ajuta babka sa ramana proaspata putin mai mult decat alte tipuri de paine. Ideal este sa o consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic. De asemenea, pentru ca acea crema de vanilie contine oua, cel mai bine ar fi sa pastrezi babka la frigider, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Pentru a te bucura din plin de textura si aroma, lasa feliile de babka pe care le servesti sa ajunga la temperatura camerei sau pune-le cateva minute in cuptor sau in cuptorul cu microunde.

De asemenea, babka poate fi si congelata. Dupa ce se raceste complet, infasoara cozonacul in folie alimentara si pune-l intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Poate fi pastrat in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.

Daca vrei sa o servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de cozonac babka cu mere si crema de vanilie. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:

 🎄 Dulceata de merisoare si portocale 

 🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

 🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

 🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

 🎄 Cozonac (babka) cu fistic

🎄 Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente

Vezi si alte prajituri de Craciun →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
30ml lapte
7g drojdie uscata
50g zahar
2 oua
250 g faina
1 lingurita scortisoara
un praf de sare
65g unt topit
Umplutura + sirop

CREMA DE VANILIE

300 ml lapte
1 lingurita extract / esenta de vanilie
3 galbenusuri
50g zahar
20g faina
20g amidon

MERE SOTATE

100g mere
7g zahar brun
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita scortisoara

SIROP PENTRU INSIROPAT

100ml ceai cu arome de sezon (scortisoara, mere, vanilie etc.)
2 linguri zahar
2 linguri whiskey/coniac

Pasii necesari

1.

Incepem cu prepararea aluatului pentru babka

Intr-un castronel punem laptele caldut, drojdia si o lingurita de zahar din cantitatea totala. Amestecam usor, acoperim si lasam 10 minute, pana cand devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un bol incapator sau bolul mixerului planetar batem ouale cu restul de zahar.
Intr-un alt bol cernem faina, adaugam sarea si scortisoara si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Turnam in bolul cu oua compozitia cu drojdie, apoi treptat, faina. Daca folosesti mixerul planetar, va fi nevoie sa schimbi, pe parcurs, accesoriul tip paleta cu cel pentru framantat aluatul.
La final, incorporam treptat untul topit. Putem framanta cu mainile sau cu mixerul. Vom obtine un aluat elastic si usor lipicios, pe care il transferam intr-un bol incapator uns cu ulei. Acoperim cu folie alimentara si/sau un prosopel curat si il lasam sa creasca 2 ore la temperatura camerei, apoi il mutam in frigider si lasam sa creasca peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Crema de vanilie

O putem pregati si pe ea in avans. Turnam intr-o cratita laptele si vanilia si dam pe foc mic sa se incalzeasca. Intr-un bol termorezistent batem galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam faina si amidonul. Luam laptele de pe foc si turnam jumatate din acesta peste oua, amestecand continuu. Varsam apoi toata compozitia peste laptele ramas in cratita si intoarcem pe foc mic. Amestecam constant pana cand incepe sa se ingroase.
Cand e gata, transferam intr-un bol si acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi mutam la frigider. La rece, crema se va intari. Cand e momentul sa o adaugam in cozonac, o batem putin cu mixerul pentru a-si recapata textura cremoasa si fina.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Mere sotate

Intr-o tigaie punem putin ulei. Curatam merele de coaja si le taiem cubulete, apoi le varsam in tigaie, impreuna cu zeama de lamaie, scortisoara si zaharul brun. Le calim 2-3 minute - merele trebuie sa se inmoaie, dar sa isi pastreze inca forma. Oprim focul si lasam la racit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Intindem aluatul si adaugam umplutura

Scoatem aluatul din frigider si il intindem cu sucitorul. Apoi, distribuim uniform crema de vanilie si merele sotate, pana la margini. Rulam ca pe o clatita aluatul, cat mai strans, avand grija sa prindem bine marginile.
Taiem apoi pe jumatate utilizand un cutit foarte ascutit. Avem acum 2 bucati, pe care le intoarcem cu umplutura in sus si le impletim, asemenea unei codite. Cu mare grija, transferam intr-o tava (am folosit una de 30x11 cm ) unsa cu unt, acoperim cu un prosop si mai lasam sa creasca in jur de 40 de minute. Punem si cuptorul la preincalzit la 170°C
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Dam la cuptor

Inainte de a da la cuptor, ungem babka cu un ou batut. Dam la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Verificam un termometru ca temperatura din interiorul cozonacului sa fie de 85°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Pregatim siropul

Cat babka e la cuptor, ne ocupam de sirop. Pregatim un ceai - ideal ar fi sa folosesti ceai rooiboi sau de fructe, cu arome de sezon, care sa contina mirodenii precum scortisoara, vanilie, mere. Infuzam ceaiul intr-o cratita, iar dupa expirarea timpului de infuzare, adaugam zaharul si dam in clocot (cat sa se dizolve bine zaharul). La final, turnam lingurile de alcool (poti folosi whiskey, coniac, vinars). Lasam sa se raceasca putin pana cand e coapta babka.
Dupa ce am scos babka din cuptor, o lasam 5-10 minute sa se raceasca, apoi o insiropam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *