Cozonac cu umplutura ciocolata & nuci (Babka)
Despre cozonac… se pot spune multe. Ca e aromat. Ca e fraged. Ca e pufos. Ca arata minunat. Ca e delicios. Ca e plin de umplutura… Si cate si mai cate! E de ajuns sa o intrebi pe mama sau pe bunica ta si va incepe sa iti enumere imediat toate caracteristicile-cheie ale unui cozonac ca la carte. Ei bine, eu zic ca acest „grasunel” al meu le indeplineste pe toate! Ca-l numim cozonac, ca-l numim babka, e la fel de delicios! Iar aceasta reteta de cozonac cu ciocolata si nuci este perfecta pentru a o pregati de Paste, de Craciun sau… oricand! Nu ai nevoie de o sarbatoare pentru a te putea bucura de asa un cozonac bun! 🤭
Ce este babka?
Practic, babka reprezinta este un cozonac cu aluat dulce dospit (cu drojdie), despicat si rasucit. Uneori, dupa ce e scos din cuptor, acesta e imbogatit cu un sirop cu apa si zahar sau uns cu putina miere. Povestea acestui tip de cozonac pleaca tocmai din Estul Europei, fiind un desert traditional rusesc si polonez. Denumirea lui (baba in rusa, babka in poloneza) inseamna femeie sau bunica. Numele face referire la forma rotunda, de guguluf, asemanatoare pliurilor de pe fustele bunicilor. Si se pare ca fiecare bunica are modul propriu de a-l pregati. Totusi, in mod traditional, babka are acea forma rotunda, nu are umplutura, dar este acoperit de o glazura decorata cat mai festiv, fiind servit de Paste, Craciun sau de Rusalii. Italienii au preluat si ei aceasta reteta, numind-o treccia russa (=impletitura ruseasca), dar i-au dat forma specifica de cozonac impletit si au adaugat umplutura cu alune de padure, ciocolata sau scortisoara.
Cum se face cozonacul babka?
Avantajul acestuia e ca se face si foarte simplu, nu necesita multa framantare, ci doar putin mai multa rabdare sa creasca aluatul.
Cand eram mica, auzeam adesea cum, inainte de Sarbatori, bunicile pierdeau noptile framantand de zor cozonacii. Sigur, parca niciun cozonac nu se compara cu cel iesit din mainile lor, dar eu sunt tare multumita si de babka mea!
Mai ales ca, spre marea mea bucurie, am descoperit ca, de fapt, cozonacul tip babka nu este atat de complicat de realizat. Cu siguranta poate parea usor intimidant atunci cand vezi numarul de pasi si durata de preparare. Crede-ma, fiecare pas este simplu si usor de urmat, iar majoritatea timpului necesar este pur si simplu timpul de asteptare.
In ceea ce priveste umplutura, decizia iti apartine. Eu de data aceasta am pregatit un cozonac cu ciocolata si nuci pecan (ca din astea aveam prin casa😄). Bineinteles, tu poti folosi orice tip de nuci doresti (poate vrei sa vezi si reteta de cozonac cu fistic). De asemenea, poti adauga rahat, stafide, mac, fructe confiate etc. Imi place tare mult cum aluatul fraged si parfumat se imbina cu acele „vartejuri” dense, bogate in ciocolata neagra amestecata cu nuci crunchy. Si cu cat tai mai mult din cozonac, cu atat te bucuri de si mai multa umplutura!
Este foarte important sa respecti cativa pasi, esentiali pentru a obtine un cozonac cu ciocolata de succes.
- Incorporeaza drojdia (uscata sau proaspata) in lapte caldut (nu fiert!) si putin zahar si lasa compozitia deoparte, pana cand observi niste „bulbuci” la suprafata. Acest proces va activa drojdia si va ajuta cozonacul sa creasca frumos.
- Acorda timpul necesar cresterii cozonacului. Stiu, miroase asa de frumos aluatul, chiar si inainte de a ajunge in cuptor, incat e foarte greu sa ai rabdare. Dar pentru a te bucura, in final, de un cozonac pufos, aluatul crud trebuie sa isi dubleze volumul.
- Pastreaza bolul cu aluatul intr-un mediu cat mai cald, ferit de curent si acopera-l cu folie alimentare sau un prosop curat.
- Foloseste ciocolata de calitate pentru umplutura. Eu am folosit ciocolata neagra Callebaut, iti recomand si ciocolata Nestle Dessert (pe care o gasesti la toate hypermarketurile).
- Adapteaza cantitatea de zahar din umplutura in functie de ciocolata folosita. Mie nu imi plac prajiturile foarte dulci, ciocolata era destul de amara, asa ca am adaugat zahar dupa propriul gust. S-ar putea pentru tine sa fie prea mult sau prea putin zahar. De aceea, iti recomand sa il adaugi cate putin si sa gusti compozitia pana cand obtii ceea ce e potrivit pentru tine.
- Odata ce adaugam nucile, umplutura va deveni ca o pasta. Daca ti se pare totusi prea curgatoare, las-o putin la temperatura camerei pana cand obtii consistenta dorita.
- Pastreaza cozonacul intr-un recipient inchis sau invelit in folie alimentara, la temperatura camerei, intre 3-5 zile. Daca vrei sa il congelezi, inveleste-l in folie de aluminiu si pune-l intr-o punga speciala pentru congelator. Iti recomand sa nu il tii la congelator mai mult de 3 luni.
Gata cu vorba, sa ne suflecam manecile, sa ne imbracam sortul de bucatarie fermecat si sa trecem la treaba!
Uite cat de bine arata umplutura aceea! Cozonacul asta e asa de bun, ca-l faci si de Paste, si de Craciun!
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
200ml lapte | |
7g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata | |
50g zahar | |
1 ou | |
2 galbenusuri | |
50g miere | |
un praf de sare | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita extract / esenta lamaie | |
1 lingurita extract / esenta de portocale | |
1 lingurita coaja de portocala | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
500g faina | |
140g unt topit |
Umplutura
150g ciocolata neagra | |
75g unt | |
25g zahar pudra sau mai mult, dupa gust | |
1 lingura cacao | |
2 lingurite scortisoara | |
100g nuci pecan sau orice tip de nuci |
Lasă un răspuns