Crema de zahar ars – Creme brulee
Ti-e pofta de ceva bun, care se face rapid si nu necesita multe ingrediente? Am o reteta numai buna pentru tine: crema de zahar ars, sau creme brulee, asa cum mai e cunoscuta in afara. Un desert care pur si simplu radiaza rasfat, rafinament si simplitate. Aromat cu note de vanilie, acesta ofera un contrast delicios intre textura bogata si fina a cremei si crusta crocanta caramelizata.
La baza, creme brulee este ca o budinca cremoasa, acoperita cu o crusta de zahar topit care se sparge usor cu o lingurita. Crema este facuta din smantana lichida (minimum 30% grasime), oua, zahar si vanilie. O parte din bucuria de a manca crema de zahar ars este spargerea crustei cu lingurita pentru a descoperi crema de vanilie. Cu fiecare muscatura, papilele tale gustative vor fi inundate de contrastul de texturi si aromele fine. De asemenea, crema din interior va fi rece, in timp ce crusta, proaspat caramelizata, va fi inca destul de calda.
Creme brulee, Trinity Cream, Crema catalana, tot un soi de crema de zahar ars
Desi numele pare sa indice clar origini franceze (creme brulee = crema arsa), nu se stie exact unde a aparut pentru prima data acest desert. Atat Franta, cat si Anglia sau Spania au pretins toate ca au inventat, candva, reteta pentru crema de zahar ars.
🇬🇧 Anglia – exista retete englezesti din secolul al XV-lea ce descriu ceva foarte asemanator cu creme brulee. Se pare ca primavara, laptele vacilor era foarte bogat si cremos, iar pentru a profita de aceasta calitate, oamenii gateau o crema indulcita, dar pe atunci era doar creme. Brulee-ul, adica zaharul caramelizat, a fost adaugat mai tarziu. Ideea ii aparatine unui student la Trinity College din Cambridge care a dorit sa reprezinte blazonul scolii intr-un topping de zahar caramelizat. De aici si denumirea de Cambridge Cream sau Trinity Cream, desertul fiind un element de baza in meniul scolii.
🇫🇷 Franta – prin 1961 incep sa apara retete pentru creme brulee in cartile de bucate franceze. Tehnica era insa diferita de cea pe care o stim astazi. In loc sa arda zaharul direct pe crema, se punea deasupra un disc de zahar caramelizat pregatit in avans.
🇪🇸 Spania – aici exista un desert asemanator inca din perioada medievala, cunoscut drept Crema catalana. Multi considera ca acesta a servit drept inspiratie pentru restul.
🇺🇸 America – americanii au fost cei care au descoperit cel mai tarziu crema de zahar ars. Se pare ca era un desert servit la Casa Alba pe vremea lui Thomas Jefferson. De-a lungul anilor 1950-1960, putea fi gasit in cartile de bucate din intreaga tara, dar a cunoscut apogeul abia prin 1980, cand unul dintre cele mai elegante restaurante din New York, Le Cirque , l-a introdus in meniu.
Crema de zahar ars sau flan?
La noi, cand spui crema de zahar ars, cu siguranta te gandesti la desertul pregatit de mamele si bunicile noastre, usor diferit de creme brulee. Dar la fel de bun, normal!
Ceea ce noi stim sub aceasta denumire este cunoscut si ca flan sau crema rasturnata (creme renversee). Ma refer la cel din poza de mai sus. Ingredientele seamana oarecum, insa modul de pregatire este complet diferit. Se prepara un caramel ce tapeteaza tava, peste care venim cu o crema, destul de asemenatoare cu cea pentru creme brulee. Bineinteles, in cazul flanului, nu mai exista acea crusta de zahar ars deasupra. Dupa ce se raceste la frigider, tava se rastoarna, siropul de caramel din tava revarsandu-se frumos (si apetisant) peste felia de flan.
Ambele deserturi se coc in baie de apa. De ce? Aburul creat mentine aerul din cuptor umed si previna craparea cremei de zahar ars.
Sfaturi pentru un creme brulee de nota 10!
Desi se face usor, la fel de usor poti da si gres cu acest desert. Vorbesc din proprie experienta! 😬 Dar ca sa nu patesti ca mine, iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa pregatesti crema de zahar ars.
Ai grija sa nu faci omleta!
Calirea oualor este una dintre cele mai frecvente greseli. Cum o poti evita? Ai grija sa NU fierbi frisca lichida, ci doar sa o incalzesti. Atunci cand o torni peste amestecul cu galbenusuri, toarna in fir subtire si pe rand, in cantitati mici, amestecand continuu. Daca odata combinate galbenusurile si frisca, compozitia arata ciudat, cu mici bucati de ou prin ea, atunci cel mai bine e sa o iei de la capat.
Gatirea cremei
Crema poate trece de la perfecta la extra-coapta in doar cateva minute. Pentru a te asigura ca se gateste lent si uniform, nu uita sa pui in tava cu ramekine apa calda! De asemenea, nu o tine mai mult decat timpul indicat in cuptor. Prima data cand am facut acest desert am tinut crema la cuptor 38 minute la 160°C si m-am trezit cu o crema branzita, deloc cremoasa si fina. Gustul era acelasi, dar crede-ma, se simte diferenta de textura. E perfect ok ca atunci cand e scoasa din cuptor, mijlocul cremei sa fie moale, gelatinos. Se va intari pe masura ce se raceste.
Arderea zaharului
Pentru acest pas ai neparat nevoie de o mini-torta de bucatarie. Bine, poti sa incerci sa faci asta si cu aprinzatorul de la aragaz, dar nu e chiar cea mai buna optiune – been there, done that! 🤫 Dupa ce presari 1-2 lingurite de zahar peste crema, roteste vasul pentru ca zaharul sa se dispuna uniform. Aprinde torta (la o putere de mijloc) si tine-o la cativa cm departare de suprafata. Foloseste miscari circulare pana cand tot zaharul este topit. Trebuie sa obtinem o culoare frumoasa de caramel. Cu cat e o nuanta mai inchisa, cu atat zaharul va fi mai amar si nu ne dorim asta.
Cum se pastreaza crema de zahar ars?
Poti face creme brulee in avans, rezistand foarte bine in frigider aproximativ 4 zile. Pune in frigider doar vasul cu crema, acoperit cu folie alimentara, dar fara crusta. Zaharul se va inmuia rapid dupa ce e facuta crusta. Asadar, presara si arde zaharul doar inainte de servire.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de creme brulee. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete care cred ca ti-ar placea…
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
600ml frisca lichida | |
un praf de sare | |
1 pastaie de vanilie sau extract / esenta de vanilie | |
100g zahar | |
5 galbenusuri |
Lasă un răspuns