Crema de zahar ars – Creme brulee

50 de minute

foarte usor

6 portii

Ti-e pofta de ceva bun, care se face rapid si nu necesita multe ingrediente? Am o reteta numai buna pentru tine: crema de zahar ars, sau creme brulee, asa cum mai e cunoscuta in afara. Un desert care pur si simplu radiaza rasfat, rafinament si simplitate. Aromat cu note de vanilie, acesta ofera un contrast delicios intre textura bogata si fina a cremei si crusta crocanta caramelizata.

reteta crema de zahar ars

La baza, creme brulee este ca o budinca cremoasa, acoperita cu o crusta de zahar topit care se sparge usor cu o lingurita. Crema este facuta din smantana lichida (minimum 30% grasime), oua, zahar si vanilie. O parte din bucuria de a manca crema de zahar ars este spargerea crustei cu lingurita pentru a descoperi crema de vanilie. Cu fiecare muscatura, papilele tale gustative vor fi inundate de contrastul de texturi si aromele fine. De asemenea, crema din interior va fi rece, in timp ce crusta, proaspat caramelizata, va fi inca destul de calda.

Creme brulee, Trinity Cream, Crema catalana, tot un soi de crema de zahar ars

Desi numele pare sa indice clar origini franceze (creme brulee = crema arsa), nu se stie exact unde a aparut pentru prima data acest desert. Atat Franta, cat si Anglia sau Spania au pretins toate ca au inventat, candva, reteta pentru crema de zahar ars.

🇬🇧 Anglia – exista retete englezesti din secolul al XV-lea ce descriu ceva foarte asemanator cu creme brulee. Se pare ca primavara, laptele vacilor era foarte bogat si cremos, iar pentru a profita de aceasta calitate, oamenii gateau o crema indulcita, dar pe atunci era doar creme. Brulee-ul, adica zaharul caramelizat, a fost adaugat mai tarziu. Ideea ii aparatine unui student la Trinity College din Cambridge care a dorit sa reprezinte blazonul scolii intr-un topping de zahar caramelizat. De aici si denumirea de Cambridge Cream sau Trinity Cream, desertul fiind un element de baza in meniul scolii.

🇫🇷 Franta – prin 1961 incep sa apara retete pentru creme brulee in cartile de bucate franceze. Tehnica era insa diferita de cea pe care o stim astazi. In loc sa arda zaharul direct pe crema, se punea deasupra un disc de zahar caramelizat pregatit in avans.

🇪🇸 Spania – aici exista un desert asemanator inca din perioada medievala, cunoscut drept Crema catalana. Multi considera ca acesta a servit drept inspiratie pentru restul.

🇺🇸 America – americanii au fost cei care au descoperit cel mai tarziu crema de zahar ars. Se pare ca era un desert servit la Casa Alba pe vremea lui Thomas Jefferson. De-a lungul anilor 1950-1960, putea fi gasit in cartile de bucate din intreaga tara, dar a cunoscut apogeul abia prin 1980, cand unul dintre cele mai elegante restaurante din New York, Le Cirque , l-a introdus in meniu.

Crema de zahar ars sau flan?

La noi, cand spui crema de zahar ars, cu siguranta te gandesti la desertul pregatit de mamele si bunicile noastre, usor diferit de creme brulee. Dar la fel de bun, normal!

Ceea ce noi stim sub aceasta denumire este cunoscut si ca flan sau crema rasturnata (creme renversee). Ma refer la cel din poza de mai sus. Ingredientele seamana oarecum, insa modul de pregatire este complet diferit. Se prepara un caramel ce tapeteaza tava, peste care venim cu o crema, destul de asemenatoare cu cea pentru creme brulee. Bineinteles, in cazul flanului, nu mai exista acea crusta de zahar ars deasupra. Dupa ce se raceste la frigider, tava se rastoarna, siropul de caramel din tava revarsandu-se frumos (si apetisant) peste felia de flan.

Ambele deserturi se coc in baie de apa. De ce? Aburul creat mentine aerul din cuptor umed si previna craparea cremei de zahar ars.

reteta crema brulee

Sfaturi pentru un creme brulee de nota 10!

Desi se face usor, la fel de usor poti da si gres cu acest desert. Vorbesc din proprie experienta! 😬 Dar ca sa nu patesti ca mine, iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa pregatesti crema de zahar ars.

Ai grija sa nu faci omleta!

Calirea oualor este una dintre cele mai frecvente greseli. Cum o poti evita? Ai grija sa NU fierbi frisca lichida, ci doar sa o incalzesti. Atunci cand o torni peste amestecul cu galbenusuri, toarna in fir subtire si pe rand, in cantitati mici, amestecand continuu. Daca odata combinate galbenusurile si frisca, compozitia arata ciudat, cu mici bucati de ou prin ea, atunci cel mai bine e sa o iei de la capat.

Gatirea cremei

Crema poate trece de la perfecta la extra-coapta in doar cateva minute. Pentru a te asigura ca se gateste lent si uniform, nu uita sa pui in tava cu ramekine apa calda! De asemenea, nu o tine mai mult decat timpul indicat in cuptor. Prima data cand am facut acest desert am tinut crema la cuptor 38 minute la 160°C si m-am trezit cu o crema branzita, deloc cremoasa si fina. Gustul era acelasi, dar crede-ma, se simte diferenta de textura. E perfect ok ca atunci cand e scoasa din cuptor, mijlocul cremei sa fie moale, gelatinos. Se va intari pe masura ce se raceste.

Arderea zaharului

Pentru acest pas ai neparat nevoie de o mini-torta de bucatarie. Bine, poti sa incerci sa faci asta si cu aprinzatorul de la aragaz, dar nu e chiar cea mai buna optiune – been there, done that! 🤫 Dupa ce presari 1-2 lingurite de zahar peste crema, roteste vasul pentru ca zaharul sa se dispuna uniform. Aprinde torta (la o putere de mijloc) si tine-o la cativa cm departare de suprafata. Foloseste miscari circulare pana cand tot zaharul este topit. Trebuie sa obtinem o culoare frumoasa de caramel. Cu cat e o nuanta mai inchisa, cu atat zaharul va fi mai amar si nu ne dorim asta.

Sursa: teinvitouncafe.tumblr.com

Cum se pastreaza crema de zahar ars?

Poti face creme brulee in avans, rezistand foarte bine in frigider aproximativ 4 zile. Pune in frigider doar vasul cu crema, acoperit cu folie alimentara, dar fara crusta. Zaharul se va inmuia rapid dupa ce e facuta crusta. Asadar, presara si arde zaharul doar inainte de servire.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de creme brulee. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete care cred ca ti-ar placea…

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
600ml frisca lichida
un praf de sare
1 pastaie de vanilie sau extract / esenta de vanilie
100g zahar
5 galbenusuri

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 160°C. Pregatim o tava mai mare (de 27x35 cm, spre exemplu) in care asezam cele 6 vase ramekin pentru creme brulee.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Incalzim frisca

Intr-o cratita, turnam frisca si adaugam putina sare. Daca folosim pastaie de vanilie, scoatem semintele si lasam si pastaia in recipient. Punem pe foc mediu pana cand se incalzeste, dar nu incepe sa fiarba.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Batem galbenusurile cu zaharul si adaugam frisca

Intr-un bol incapator (si termorezistent) separam galbenusurile, pe care le batem cu zaharul, amestecand bine pana cand obtinem o compozitie deschisa la culoare si usor spumoasa.
Daca am folosit pastaie de vanilie, inlaturam pastaia din cratita si turnam incet cate putin din frisca peste compozitia cu oua, in timp ce amestecam (neaparat!). Optional, poti strecura amestecul daca nu vrei sa ai prea multe seminte de vanilie. Eu nu am nicio problema cu ele, asa ca am turnat compozitia finala direct in vasele ramekin.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam compozitia in forme

Punem la fiert niste apa, pe care o turnam cu grija in tava in care se afla vasele ramekin, pana ajunge la aproximativ doua treimi de marginea vaselor. Atentie sa nu stropesti cu apa compozitia pentru crema de zahar ars!
Dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. E normal ca atunci cand le scoti din cuptor, centrul cremei sa fie inca moale. Le scoatem pe un grilaj de racire si lasam sa se raceasca complet. Acoperim fiecare ramekin cu folie alimentara si lasam la rece cel putin 4 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Facem crusta

Cand este gata de servire, scoatem vasele cu crema din frigider si preseram uniform aproximativ 2 lingurite de zahar peste fiecare. Rotim vasul în timp ce preseram pentru a ne asigura ca zaharul acopera cat mai uniform suprafata.
Cu o mini-torta de bucatarie, realizam miscari circulare deasupra fiecarui vas, la o distanta de cativa cm. Zaharul va incepe sa se topeasca, iar apoi se va solidifica intr-o crusta tare. Trebuie sa obtinem o nuanta bruna, de caramel. Cu cat zaharul se va inchide la culoare, cu atat si crusta va fi mai amara.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *