Eclere cu mango si cocos

2 ore +

usor

14 eclere

Te-ai gandit vreodata la un desert exotic si delicios care sa iti incante simturile cu arome si gusturi unice? Trebuie sa incerci eclerele umplute cu crema de mango si cocos, acoperite cu o glazura cremoasa de mascarpone si fulgi de cocos.

Imagineaza-ti o crusta crocanta si pufoasa de ecler, care se topeste in gura, eliberand o crema fina de mango si cocos. Gustul dulce si exotic de mango se imbina perfect cu aroma delicata de cocos, creand o combinatie perfecta de gusturi inedite, dar perfect potrivite. Si pentru ca totul sa fie si mai wow, eclerele sunt acoperite cu o glazura cremoasa de mascarpone si vanilie, presarata cu fulgi de cocos rumeniti, care le confera o nota de eleganta si rafinament. Fiecare muscatura este o incursiune in paradisul gusturilor tropicale si o adevarata placere pentru papilele gustative.

Eclerele sunt dulcele perfect de pregatit pentru ocazii speciale. Daca vrei sa-ti impresionezi invitatii, eclerele cu mango si cocos sunt alegerea perfecta pentru o petrecere, o cina romantica sau orice alta ocazie speciala. Sunt rafinate si elegante, dar si extrem de delicioase. Asigura-te ca ai suficiente pentru toti invitatii, deoarece sunt atat de bune incat vor disparea foarte repede! 😉

Dar hey, nu trebuie sa astepti o ocazie speciala pentru a te bucura de eclere. Poti sa le pregatesti chiar tu acasa, savurandu-le in confortul propriului tau camin. Nu trebuie decat sa urmezi reteta de mai jos, extrem de simpla si usor de pregatit. Eclerele cu mango si cocos sunt un desert delicios si elegant, perfect pentru a te rasfata oricand simti nevoia unui mic rasfat dulce. Pot fi servite cu o ceasca de cafea sau ceai, sau alaturi de o bautura racoritoare, in functie de preferintele tale.

Eclere cu mango, cocos si mascarpone

Cum se pregatesc eclerele cu mango si cocos?

Eclerele-vedeta ale acestei retete sunt compuse din trei elemente: aluatul care formeaza coaja eclerului, crema si glazura.

Pate a choux

Denumirea „oficiala” a aluatului pentru eclere se numeste este pate a choux. Acesta este un aluat clasic folosit cu precadere in bucataria franceză pentru a crea diferite produse de patiserie, cum ar fi eclere, profiterol, gougere si choux. Tradus mot-a-mot, pate a choux inseamna”aluat cu varza”, deoarece aluatul a fost folosit initial pentru a crea gougere – un fel de choux cu branza, forma lor rotunda semanand cu verzele mici.

Pate a choux aluat oparit pentru coji de eclere

Pate a choux este cunoscut la noi ca aluat oparit, fiind practic o pasta obtinuta din unt, faina, oua, putin zahar, apa si, in functie de reteta, putin lapte. Acestea sunt sunt incalzite si apoi amestecate pana cand formeaza un aluat moale, din care se vor modela eclerele. Datorita continutului de apa ridicat si a absentei de praf de copt sau a altor agenti de crestere, aluatul oparit se umfla si devine pufos in timpul coacerii, formand structura goala si crocanta a eclerelor si a altor produse de patiserie.

Pentru a obtine eclerele perfecte, trebuie sa ai rabdare si sa urmezi cu atentie instructiunile retetei. Este important sa respecti timpul de coacere si sa lasi eclerele sa se raceasca inainte de a le umple si glazura.

Pentru a modela eclerele, vei avea nevoie de un pos si dui cu varful cat mai larg, de preferabil in forma de stea. Urmareste acest video pentru a vedea exact procesul de preparare si modelare.

Crema de mango si cocos

Crema de mango si cocos este un umplutura delicioasa si exotica pentru eclere, care aduce o nota fresh si tropicala. Crema se face foarte rapid si usor: e gata in maximum 10 minute, iar toate ingredientele le amestecam la blender.

👉 Poti folosi mango proaspat, congelat sau la conserva. Eu am folosit la conserva si am pus doar bucatile de mango, fara suc. O conserva de 400 g a fost suficienta.

👉 Laptele de cocos va ajuta amestecul sa se intareasca, dar va da si o aroma inconfundabila, care se imbina de minune cu cea de mango. Foloseste lapte de cocos la conserva, nu la cutie de carton, pentru baut. Cel la conserva este mai „gras”, mai cremos si contine mai multa nuca de cocos.

Crema de mango si cocos pentru eclere

Iti recomand sa pregatesti crema cat mai in avans, eventual cu o zi inainte. Cu cat sta mai mult la frigider, cu atat mai bine! Dupa ce am pregatit eclerele si s-au racit bine, vom umple fiecare ecler cu o cantitate generoasa de crema de mango si cocos.

Umple eclerele cat mai aproape de servire, pentru ca aluatul va absoarbe umiditatea si nu va mai fi la fel de crocant.

Ai doua optiuni pentru a umple eclerele cu crema. Le poti taia pe lung, ca pe un sandwich si sa asezi cu ajutorul unui pos un strat uniform de crema. Sau, daca ai asa ceva, poti folosi un dui de umplere si le intepi din loc in loc, in partea inferioara, „pompand” crema in interiorul eclerului.

Glazura de mascarpone

Glazura delicioasa de mascarpone si vanilie, peste care presaram chipsuri de cocos, reprezinta „cireasa de pe tort” pentru eclerele cu mango si cocos. Aceasta crema vanilata adauga un strat bogat si savuros, completand aroma tropicala și dulceata cremoasa a umpluturii de mango si cocos.

Glazura mascapone pentru eclere

Rumeneste chipsurile de cocos inainte de a le presara peste eclere pentru a le potenta aroma si pentru a le face mai crocante. Poti folosi si fulgi de cocos (nuca de cocos razuita), dar chipsurile sunt bucati mai mare si mai pline de aroma.

Vei avea nevoie de un dui pentru a realiza modelul glazurii. Eu am folosit un dui „plat”, asa cum se vede in poza, dar cred ca poti obtine rezultate minunate si cu ce ai tu la indemana. Poti sa realizezi cateva stelute cu ajutorul unui dui stelat sau sa faci diferite modele cu un dui rotund, simplu. Cauta mai multe idei de decorare pe Pinterest!

Cum pastram eclerele cu mango si cocos?

Pana la servire, cel mai bine este sa pastrezi cojile de ecler separat de umplutura si de glazura, pentru a preveni umezirea eclerului. Cojile se pastreaza la temperatura camerei 1-2 zile sau pana la 6 saptamani in congelator. Crema si glazura vor rezista 2-3 zile la frigider. Pe acestea nu iti recomand sa le congelezi.

Glazura pentru eclere cu mango, cocos si mascarpone

Cum pastram cojile de ecler?

Asigura-te ca s-au racit foarte bine inainte de a le depozita. Pune cojile intr-un recipient etans, tapetat cu prosoape de hartie. Prosopul de hartie va ajuta la absorbirea umiditatii. Minimizeaza contactul aerului cu cojile alegand un recipient mic sau impachetand cojile in hartie de copt. Daca cojile sunt expuse prea mult la aer, risti sa se usuce, si nici asta nu e bine.

Poti pastra cojile si la congelator, unde vor rezista 1-3 luni. Infasoara fiecare coaja in hartie de copt sau alimentara si pune-le intr-un recipient inchis ermetic sau o punga cu zip. Asigura-te ca s-au racit bine inainte de a le impacheta. Lasa-le la decongelat la temperatura camerei. Daca s-au umezit, pune-le la cuptor pentru cateva minute si isi vor recupera prospetimea.

Cum pastram eclerele umplute?

Cel mai bine e sa consumi eclerele in cateva ore de la umplere. Iti recomand sa le umpli cu maximum 4 ore inainte de a le servi din cauza riscului de a absorbi umiditatea.

Daca acest lucru nu e posibil, poti pastra eclere la frigider pana la 3 zile. Se vor imbiba putin si nu vor mai avea chiar textura potrivita,. Pe de alta parte, gustul nu va avea deloc de suferit.

Crema de mango pentru eclere

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de eclere cu mango si cocos. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog:

🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)

🍰 Choux au craquelin cu crema de capsuni / ciocolata & alune de padure

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

🍰 Tarta cu lamaie si matcha (reteta vegana)

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa

🍰 Tort Bounty cu nuca de cocos si ciocolata

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250ml apa
113g unt
un praf de sare
1.5 lingurita zahar
120g faina
3 oua + 1 ou optional, daca e nevoie
Crema de mango + glazura cu mascarpone

CREMA DE MANGO

300g mango fresh sau din conserva
240ml lapte de cocos la conserva
50g zahar
2.5 linguri amidon
sucul de la un lime
un praf de sare
2 linguri ulei de cocos sau unt

GLAZURA CU MASCARPONE

50ml frisca
2 linguri zahar pudra
250 g mascarpone
1 lingurita extract / esenta de vanilie sau pastaie de vanilie
chipsuri de cocos pentru decor

Pasii necesari

1.

Crema de mango

Pentru ca trebuie sa se raceasca bine, vom incepe prepararea retetei cu crema de mango. Poti folosi mango proaspat, congelat sau la conserva. Daca alegi mango la conserva, pune doar fructul, fara suc. Laptele de cocos trebuie sa fie din acela la conserva, nu la cutie de carton.
Dam prin blender toate ingredientele, cu exceptia uleiului de cocos (mango, lapte de cocos, zahar, amidon, suc lime, sare). Transferam pasta obtinuta intr-o cratita si dam pe foc mediu, amestecand din cand in cand. Cand incepe sa se ingroase, luam de pe foc si incorporam uleiul de cocos (poti folosi si unt obisnuit, dar uleiul ii va da si mai multa aroma de cocos). Mutam intr-un bol, acoperim cu folie alimentara si lasam la racit, apoi mutam in frigider, unde lasam pentru cateva ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Compozitia pentru eclere

Intr-o cratita incapatoare adaugam apa, untul taiat cubulete, sarea si zaharul. Dam pe foc pana fierbe, apoi luam cratita de pe foc.
Cu o lingura de lemn, incorporam faina cernuta (pe care o turnam toata deodata), amestecand timp de 30-60 de secunde. Intoarcem cratita pe foc si mai lasam 30 de secunde.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

In bolul mixerului planetar (sau un bol incapator) turnam cu grija compozitia de mai sus (atentie, frige!) si punem pe rand cate un ou, mixand la viteza medie. Curatam bine cu o spatula si peretii vasului. In functie si de marimea oualor, e posibil sa trebuiasca sa adaugi un ou in plus (eu am folosit doar 3). Aluatul final trebuie sa fie gros si matasos si sa scurga de pe paleta mixerului. Daca nu indeplineste aceste criterii, mai adauga un ou.
E timpul sa punem si cuptorul la preincalzit, la 200°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Formam eclerele in tava

Asezam compozitia de aluat intr-un pos cu dui stelat, cat mai larg. Tapetam tava cu hartie de copt si formam niste linii de aluat (dimensiunea cat o doresti, dar tine cont ca vor mai creste in cuptor). Lasa spatiu intre ele si pastreaza posul cat mai vertical in timp de modelezi eclerele.
Batem un ou cu 5 ml de lapte si ungem eclerele cu un penson. Dam tava la cuptor, la 200°C timp de 15 minute, apoi scadem la 170°C si mai lasam aproximativ 25 de minute. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a le umple si glazura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Pregatim glazura

Batem frisca cu mixerul, adaugam treptat si zaharul pudra. Amestecam apoi si branza mascarpone si la final, vanilia. Punem intr-un pos cu un dui usor plat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Umplem eclerele

Taiem pe lung fiecare ecler si, cu un pos, intindem uniform un strat de crema de mango. Acoperim cu cealalta bucatica de ecler si glazuram. Deasupra, presaram chipsuri de cocos (coace-le putin in tigaie inainte, sa fie mai crispy si mai aromate). Eu am pus si cateva afine si bucatele de mandarina, pentru culoare.
Te sfatuiesc sa umpli eclerele cat mai aproape de momentul servirii pentru a evita umezirea aluatului.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 linguri = o lingura jumatate
2.5 linguri = doua linguri jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *