Feerie de iarna – Tort cu aroma de turta dulce si crema de portocale
Acest tort l-am facut pentru prima oara de Sf. Andrei, pentru ca da, ma cheama si Andreea, dar numai pe 30 noiembrie š¤. Cum sa ratez eu ocazia sa pregatesc sa mananc tort? Am profitat deci si am experimentat cu o reteta pe care o aveam demult in cap. Si cred ca mi-a iesit exact cum mi-am dorit: un tort cu turta dulce si portocale, suuuper aromat, fin si frumos decorat!
Sa presupunem ca am de ales intre doua torturi, unul cu ciocolata, unul cu arome fresh. Il voi alege intotdeauna pe al doilea! Nu pentru ca nu mi-ar placea ciocolata, ci pentru ca dintr-un tort mai fresh poti sa mananci mai mult. š Glumesc! Mi se pare ca profilul aromatic este mult mai variat decat in cazul unui tort cu ciocolata, care, de cele mai multe ori, este foarte dulce… si atat. Nu generalizam, depinde si de reteta, bineinteles!
Atunci cand ma gandeam ce ar trebui sa contina tortuletul pentru aceasta ocazie speciala, decizia a fost simpla. Am stiut imediat ca trebuie sa imbin doua dintre aromele mele preferate: turta dulce si portocale. Unde mai pui ca sunt perfecte pentru a veni in intampinarea iernii!
Asadar, am ales un blat cat mai parfumat, gustul mirodeniilor calde imbinandu-se divin cu crema de portocale si cu cea de branza. Si pentru un plus de aroma, am uns doua dintre blaturi cu marmelada de portocale. Un deliciu, ce sa mai!
Crema este un custard cu portocale, care necesita putina rabadare, dar merita. II ofera un gust minunat tortului si poate fi utilizata si pentru alte deserturi, de exemplu ca umplutura pentru tarte.
Daca esti si tu in cautarea unei retete de tort de casa simplu de facut, dar extrem de aromate, cred ca aceasta reteta ti se va potrivi manusa!
Cu un tort cu turta dulce si portocale nu vei da gres niciodata, cu atat mai putin in perioada Sarbatorilor de iarna.
Mai ai portocale in casa? Ce ai spune sa incerci si reteta aceasta de prajitura cu aluat fraged si crema de portocale?
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
315 g faina | |
2.5 lingurite praf de copt aproximativ 1 pliculet | |
un praf de sare | |
2 lingurite scortisoara | |
1.5 lingurita ghimbir | |
0.75 lingurita cuisoare | |
0.75 lingurita nucsoara | |
170g unt | |
150 g zahar | |
100g zahar brun | |
3 oua mari | |
1.5 lingurita extract de vanilie | |
170ml lapte batut | |
gem / marmelada de portocale optional, pentru a unge blaturile |
Crema
500ml lapte | |
1.5 lingurita coaja de portocale | |
1 lingurita extract de vanilie | |
1 lingurita extract de portocale | |
5 galbenusuri de ou | |
115 g zahar | |
35g amidon |
Buna seara!
Din aceste cantitati ies 2 blaturi?
Amestecam ingredientele si impartim in 2 forme de copt?