Feerie de iarna – Tort cu aroma de turta dulce si crema de portocale

90 de minute

usor

8 portii

Acest tort l-am facut pentru prima oara de Sf. Andrei, pentru ca da, ma cheama si Andreea, dar numai pe 30 noiembrie 🤭. Cum sa ratez eu ocazia sa pregatesc sa mananc tort? Am profitat deci si am experimentat cu o reteta pe care o aveam demult in cap. Si cred ca mi-a iesit exact cum mi-am dorit: un tort cu turta dulce si portocale, suuuper aromat, fin si frumos decorat!

Sa presupunem ca am de ales intre doua torturi, unul cu ciocolata, unul cu arome fresh. Il voi alege intotdeauna pe al doilea! Nu pentru ca nu mi-ar placea ciocolata, ci pentru ca dintr-un tort mai fresh poti sa mananci mai mult. 😄 Glumesc! Mi se pare ca profilul aromatic este mult mai variat decat in cazul unui tort cu ciocolata, care, de cele mai multe ori, este foarte dulce… si atat. Nu generalizam, depinde si de reteta, bineinteles!

Atunci cand ma gandeam ce ar trebui sa contina tortuletul pentru aceasta ocazie speciala, decizia a fost simpla. Am stiut imediat ca trebuie sa imbin doua dintre aromele mele preferate: turta dulce si portocale. Unde mai pui ca sunt perfecte pentru a veni in intampinarea iernii!

Asadar, am ales un blat cat mai parfumat, gustul mirodeniilor calde imbinandu-se divin cu crema de portocale si cu cea de branza. Si pentru un plus de aroma, am uns doua dintre blaturi cu marmelada de portocale. Un deliciu, ce sa mai!

Crema este un custard cu portocale, care necesita putina rabadare, dar merita. II ofera un gust minunat tortului si poate fi utilizata si pentru alte deserturi, de exemplu ca umplutura pentru tarte.

Daca esti si tu in cautarea unei retete de tort de casa simplu de facut, dar extrem de aromate, cred ca aceasta reteta ti se va potrivi manusa!

Cu un tort cu turta dulce si portocale nu vei da gres niciodata, cu atat mai putin in perioada Sarbatorilor de iarna.

felie tort cu turta dulce si portocale
sectiune tort cu turta dulce si portocale
decor tort cu turta dulce si portocale

Mai ai portocale in casa? Ce ai spune sa incerci si reteta aceasta de prajitura cu aluat fraged si crema de portocale?

3 din 2 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
315 g faina
2.5 lingurite praf de copt aproximativ 1 pliculet
un praf de sare
2 lingurite scortisoara
1.5 lingurita ghimbir
0.75 lingurita cuisoare
0.75 lingurita nucsoara
170g unt
150 g zahar
100g zahar brun
3 oua mari
1.5 lingurita extract de vanilie
170ml lapte batut
gem / marmelada de portocale optional, pentru a unge blaturile
Crema
500ml lapte
1.5 lingurita coaja de portocale
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita extract de portocale
5 galbenusuri de ou
115 g zahar
35g amidon

Pasii necesari

1.

Pregatirea blatului

Intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea si condimentele. Puteti folosi si amestecuri de condimente pentru turta dulce, va fi si mai aromat!
In alt bol frecam untul (la temperatura camerei) cu zaharul si adaugam, pe rand, ouale si la final, extractul de vanilie. Incorporam treptat in aceasta compozitie ingredientele uscate, alternand cu laptele batut.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Tapetam 2 forme de copt (eu am folosit doua de 20 cm) si lasam la cuptor 30-35 minute, pana trece testul scobitorii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Crema de portocale

Amestecam laptele, coaja de portocala, extractul de vanilie si cel de portocale intr-o oala si lasam sa dea in clocot. Intr-un bol termorezistent sau o alta oala adaugam galbenusurile, pe care le amestecam cu zahar si amidon. Turnam deasupra compozitia calda, cu lapte.
In functie de preferinte, puteti strecura acest amestec pentru a scapa de coaja de portocale, dar acest pas nu este obligatoriu. Punem amestecul la fiert pentru inca 5-10 minute, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Acoperim cu folie alimentara (pentru a nu face crusta) si lasam sa se raceasca complet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblarea tortului

Taiem fiecare blat in doua, astfel incat vom avea 4 blaturi, intre care punem crema de portocale si la final imbracam tortul in crema de branza si ornam cum dorim. Pentru crema de branza ingredientele le-am pus dupa ochi: 1 cutie crema de branza, un cub de unt, zahar pudra (pana obtinem consistenta dorita) si putina vanilie.
Extra sfat: eu am uns 2 dintre blaturi cu marmelada de portocale inainte de a pune crema, pentru un plus de aroma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 2.5 lingurite- 2 lingurite jumatate
* 1.5 lingurita - 1 lingurita jumatate
* 0.75 lingurita - 3/4 lingurita

2 mesaje

  • Olga

    Buna seara!
    Din aceste cantitati ies 2 blaturi?
    Amestecam ingredientele si impartim in 2 forme de copt?

    • Maddy

      Buna, Olga, iti multumesc pentru comentariu! Da, dupa amestecarea ingredientelor vor iesi 2 blaturi, poate chiar 3 mai subtiri, depinde si de tava si de cum imparti cantitatile. Eu le-am taiat cele 2 blaturi in inca doua bucati, sa fie mai subtiri, nu imi plac blaturile foarte groase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *