Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente
Esti in cautarea unor prajituri de Craciun pe care sa le pregatesti pentru cei dragi? Atunci trebuie sa incerci aceasta reteta de fursecuri cu ciocolata si migdale, bogate in arome si extrem de gustoase!
In preajma Craciunului, parca ai tot mai mult chef de prajiturit. Iar fursecurile sunt intotdeauna o idee buna! Se fac destul de usor, iar procesul poate fi transformat intr-o activitate de familie. Cei mici sigur vor fi fermecati sa decupeze aluatul in forme care mai de care mai simpatice, iar apoi sa guste din propriile creatii. Si ca tot veni vorba de gustat, hai sa iti spun cate ceva despre vedetele retetei, fursecurile magice cu parfum de sarbatoare.
Aceste fursecuri cu ciocolata sunt atat de aromate si de delicioase – vor disparea instant de pe farfurie.
Inspiratia lor porneste de la fursecurile italiene Mostaccioli. Eu sunt indragostita de Italia si de cultura (si bineinteles, de mancarea) acestei tari, iar aceste fursecuri nu m-am dezamagit. Sunt pline de migdale fin macinate, parfumate cu mirodenii de Craciun (scortisoara si cuisoare) si note de citrice. Si partea cea mai buna? Au muuulta ciocolata! Compozitia nu doar ca are cacao, dar si ciocolata neagra rasa, iar la final, dupa ce sunt gata, invelim fursecurile in ciocolata alba. Te poti bucura de ele mult timp dupa ce le-ai facut: deoarece contin miere, acestea se inmoaie pe masura ce stau, devenind din ce in ce mai bune si mai fragede.
Ingrediente alese pentru fursecuri cu ciocolata aromate
Ideea retetei a venit odata cu propunerea celor de la Coseli de a include produsele lor intr-o reteta. Aceasta colaborare m-a bucurat nespus, fiind unul dintre brandurile pe care le folosesc adesea in pregatirea prajiturilor si alaturi de care am crescut. Sa mai zic ca e si un brand local, de la mine din Iasi si ca avem (aproape) aceeasi varsta? Asadar, am vrut sa pun cat mai mult in valoare produsele lor.
Am ales pudra de cacao si praful de copt, produse des folosite in prajiturile mele, ale mamei sau ale bunicii. Si pentru ca impletirea aromelor este principala caracteristica a acestor fursecuri cu ciocolata, mi-am permis sa combin trei esente Coseli, pe care le am oricum mai mereu in dulapul din bucatarie: esenta de portocala, de lamaie si bineinteles, esenta de vanilie pentru copt. Ultima, in special, este printre produsele mele preferate, deoarece isi pastreaza aroma la cuptor, chiar si la temperaturi de peste 180° C.
Povestea fursecurilor Mostaccioli, cea mai veche reteta de fursecuri din lume
Se spune ca originea acestor fursecuri dateaza cu 300 de sute de ani inainte de nasterea lui Hristos, avand radacini adanci in istoria Italiei si evoluand mult de-a lungului timpului. De aceea, majoritatea istoricilor considera ca aceasta este cea mai veche reteta de fursecuri din lume!
Practic, aceste fursecuri sunt un fel de turta dulce traditionala din regiunea Calabria din Sudul Italiei. Desi sunt intalnite sub mai multe denumiri, in functie de dialectul zonei, numele Mostaccioli provine de la latinescul mustacea, o prajitura care se face cu must de struguri. Demult, acesta era folosit ca indulcitor intr-o perioada in care zaharul sau mierea nu erau disponibile, iar oamenii se descurcau cu ce aveau la indemana. Reteta era complet diferita pe atunci, filozoful roman Cato scriind in secolul I d.Hr. despre mustaceea ca fiind facuta cu faina de secara, branza, chimen, anason si oua si invelita in foi de dafin.
Cu timpul, retetele s-au schimbat, iar fursecurile au fost realizate in diferite forme, mai complicate sau mai simple. Din compozitie puteau face parte (sau nu) mierea, ciocolata sau diferite tipuri de nuci, dar neaparat trebuiau sa contina multe condimente si arome, asemanatoare turtei dulci.
Formele traditionale erau considerate ca o alternativa a ofrandelor: o parma (palma), o sirena (sirena), u panaru (cos), u pisci spada (pestele-spada) si o grasta (inima). Celelalte forme, sfinti sau diferite animale, reflecta sarbatorile romano-catolice si dorinta de a face pe plac copiilor in preajma sarbatorilor. Uneori, formele mai complicate devin si mai decorative prin adaugarea de „pietre pretioase” din folie colorata.
Istoricii considera ca Mostaccioli au devenit extrem de populare in 1653, dupa ce Sfantul Domenico, protectorul Regatului Napoli, a distribuit aceste fursecuri dupa un cutremur devastator din Sariano, Calabria. De atunci, pe 16 august, locuitorii regiunii sarbatoresc prin coacerea biscuitilor Mostaccioli si licitarea lor pentru caritate. De asemenea, aceste fursecuri sunt oferite in dar de Craciun, de Paste sau chiar si la nunti.
Cadouri dulci pentru cei dragi
Daca iti surade ideea de darui cunoscutilor prajituri coapte de tine, te invit sa arunci un ochi peste articolul Cadouri dulci pentru cei dragi. Fursecurile Mostaccioli pot fi usor integrate intr-un cookie box, alaturi de alte tipuri de prajituri.
Cum pastram fursecurile cu ciocolata Mostaccioli?
Pastreaza fursecurile cu ciocolata Mostaccioli intr-un recipient inchis ermetic, la loc racoros sau la temperatura camerei. Isi vor pastra prospetimea si textura potrivita timp de aproximativ o saptamana. Le poti consuma si apoi, pana in maximum trei saptamani – nu se vor strica, dar nu vor mai fi chiar la fel de gustoase.
Poti pastra fursecurile si la congelator, dar ideal ar fi sa nu fie glazurate. Pune-le intr-o punga alimentara, cu zip, si scoate aerul din punga. Ideal ar fi, de asemenea, sa folosesti si hartie de copt sau folie alimentara intre acestea. Pune apoi punga intr-un recipient etans din plastic si gata, la congelator cu ele! Le poti pastra asa pana la 3 luni. Cand vrei sa le decongelezi, lasa-le la temperatura camerei timp de o ora sau doua. Apoi, le poti glazura cu ciocolata si te poti bucura de ele!
Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de fursecuri Mostaccioli cu ciocolata, migdale si condimente. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Vrei si alte retete de cookies festive de Craciun?
🍪 Fursecuri de Craciun: Bastonase cu menta
🍪 Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara
🍪 Fursecuri cu ciocolata si covrigei sarati
Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:
🎄 Dulceata de merisoare si portocale
🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone
🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)
🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios
🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)
Vezi si alte prajituri de Craciun →
💛💛💛
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu brandul Coseli, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
320g faina | |
96g faina de migdale | |
28g cacao Coseli | |
0.25 lingurita cuisoare | |
1 lingurita scortisoara | |
1 lingurita praf de copt Coseli | |
un praf de sare | |
2 oua | |
75g zahar | |
127g miere | |
1 lingurita esenta de portocala Coseli | |
1 lingurita esenta de lamaie Coseli | |
1 lingurita esenta de vanilie pentru copt Coseli | |
1 lingura zeama de lamaie sau Limoncello | |
45g ciocolata neagra rasa |
Glazura de ciocolata
200g ciocolata alba | |
50g ciocolata neagra pentru realizarea modelului |
Lasă un răspuns