Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente

aprox. 2 ore

usor

Esti in cautarea unor prajituri de Craciun pe care sa le pregatesti pentru cei dragi? Atunci trebuie sa incerci aceasta reteta de fursecuri cu ciocolata si migdale, bogate in arome si extrem de gustoase!

In preajma Craciunului, parca ai tot mai mult chef de prajiturit. Iar fursecurile sunt intotdeauna o idee buna! Se fac destul de usor, iar procesul poate fi transformat intr-o activitate de familie. Cei mici sigur vor fi fermecati sa decupeze aluatul in forme care mai de care mai simpatice, iar apoi sa guste din propriile creatii. Si ca tot veni vorba de gustat, hai sa iti spun cate ceva despre vedetele retetei, fursecurile magice cu parfum de sarbatoare.

Aceste fursecuri cu ciocolata sunt atat de aromate si de delicioase – vor disparea instant de pe farfurie.

Inspiratia lor porneste de la fursecurile italiene Mostaccioli. Eu sunt indragostita de Italia si de cultura (si bineinteles, de mancarea) acestei tari, iar aceste fursecuri nu m-am dezamagit. Sunt pline de migdale fin macinate, parfumate cu mirodenii de Craciun (scortisoara si cuisoare) si note de citrice. Si partea cea mai buna? Au muuulta ciocolata! Compozitia nu doar ca are cacao, dar si ciocolata neagra rasa, iar la final, dupa ce sunt gata, invelim fursecurile in ciocolata alba. Te poti bucura de ele mult timp dupa ce le-ai facut: deoarece contin miere, acestea se inmoaie pe masura ce stau, devenind din ce in ce mai bune si mai fragede.

Ingrediente alese pentru fursecuri cu ciocolata aromate

Ideea retetei a venit odata cu propunerea celor de la Coseli de a include produsele lor intr-o reteta. Aceasta colaborare m-a bucurat nespus, fiind unul dintre brandurile pe care le folosesc adesea in pregatirea prajiturilor si alaturi de care am crescut. Sa mai zic ca e si un brand local, de la mine din Iasi si ca avem (aproape) aceeasi varsta? Asadar, am vrut sa pun cat mai mult in valoare produsele lor.

Am ales pudra de cacao si praful de copt, produse des folosite in prajiturile mele, ale mamei sau ale bunicii. Si pentru ca impletirea aromelor este principala caracteristica a acestor fursecuri cu ciocolata, mi-am permis sa combin trei esente Coseli, pe care le am oricum mai mereu in dulapul din bucatarie: esenta de portocala, de lamaie si bineinteles, esenta de vanilie pentru copt. Ultima, in special, este printre produsele mele preferate, deoarece isi pastreaza aroma la cuptor, chiar si la temperaturi de peste 180° C.

Povestea fursecurilor Mostaccioli, cea mai veche reteta de fursecuri din lume

Sursa imagine: grandvoyageitaly.com

Se spune ca originea acestor fursecuri dateaza cu 300 de sute de ani inainte de nasterea lui Hristos, avand radacini adanci in istoria Italiei si evoluand mult de-a lungului timpului. De aceea, majoritatea istoricilor considera ca aceasta este cea mai veche reteta de fursecuri din lume!

Practic, aceste fursecuri sunt un fel de turta dulce traditionala din regiunea Calabria din Sudul Italiei. Desi sunt intalnite sub mai multe denumiri, in functie de dialectul zonei, numele Mostaccioli provine de la latinescul mustacea, o prajitura care se face cu must de struguri. Demult, acesta era folosit ca indulcitor intr-o perioada in care zaharul sau mierea nu erau disponibile, iar oamenii se descurcau cu ce aveau la indemana. Reteta era complet diferita pe atunci, filozoful roman Cato scriind in secolul I d.Hr. despre mustaceea ca fiind facuta cu faina de secara, branza, chimen, anason si oua si invelita in foi de dafin. 

Cu timpul, retetele s-au schimbat, iar fursecurile au fost realizate in diferite forme, mai complicate sau mai simple. Din compozitie puteau face parte (sau nu) mierea, ciocolata sau diferite tipuri de nuci, dar neaparat trebuiau sa contina multe condimente si arome, asemanatoare turtei dulci.

Sursa imagine: grandvoyageitaly.com

Formele traditionale erau considerate ca o alternativa a ofrandelor: o parma (palma), o sirena (sirena), u panaru (cos), u pisci spada (pestele-spada) si o grasta (inima). Celelalte forme, sfinti sau diferite animale, reflecta sarbatorile romano-catolice si dorinta de a face pe plac copiilor in preajma sarbatorilor. Uneori, formele mai complicate devin si mai decorative prin adaugarea de „pietre pretioase” din folie colorata.

Istoricii considera ca Mostaccioli au devenit extrem de populare in 1653, dupa ce Sfantul Domenico, protectorul Regatului Napoli, a distribuit aceste fursecuri dupa un cutremur devastator din Sariano, Calabria. De atunci, pe 16 august, locuitorii regiunii sarbatoresc prin coacerea biscuitilor Mostaccioli si licitarea lor pentru caritate. De asemenea, aceste fursecuri sunt oferite in dar de Craciun, de Paste sau chiar si la nunti.

Cadouri dulci pentru cei dragi

Daca iti surade ideea de darui cunoscutilor prajituri coapte de tine, te invit sa arunci un ochi peste articolul Cadouri dulci pentru cei dragi. Fursecurile Mostaccioli pot fi usor integrate intr-un cookie box, alaturi de alte tipuri de prajituri.

Cum pastram fursecurile cu ciocolata Mostaccioli?

Pastreaza fursecurile cu ciocolata Mostaccioli intr-un recipient inchis ermetic, la loc racoros sau la temperatura camerei. Isi vor pastra prospetimea si textura potrivita timp de aproximativ o saptamana. Le poti consuma si apoi, pana in maximum trei saptamani – nu se vor strica, dar nu vor mai fi chiar la fel de gustoase.

Poti pastra fursecurile si la congelator, dar ideal ar fi sa nu fie glazurate. Pune-le intr-o punga alimentara, cu zip, si scoate aerul din punga. Ideal ar fi, de asemenea, sa folosesti si hartie de copt sau folie alimentara intre acestea. Pune apoi punga intr-un recipient etans din plastic si gata, la congelator cu ele! Le poti pastra asa pana la 3 luni. Cand vrei sa le decongelezi, lasa-le la temperatura camerei timp de o ora sau doua. Apoi, le poti glazura cu ciocolata si te poti bucura de ele!


Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de fursecuri Mostaccioli cu ciocolata, migdale si condimente. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Vrei si alte retete de cookies festive de Craciun?

🍪 Fursecuri de Craciun: Bastonase cu menta

🍪 Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara

🍪 Fursecuri cu ciocolata si covrigei sarati

Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:

🎄 Dulceata de merisoare si portocale 

🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Cozonac (babka) cu fistic

🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

Vezi si alte prajituri de Craciun →

💛💛💛

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu brandul Coseli, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
320g faina
96g faina de migdale
28g cacao Coseli
0.25 lingurita cuisoare
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf de copt Coseli
un praf de sare
2 oua
75g zahar
127g miere
1 lingurita esenta de portocala Coseli
1 lingurita esenta de lamaie Coseli
1 lingurita esenta de vanilie pentru copt Coseli
1 lingura zeama de lamaie sau Limoncello
45g ciocolata neagra rasa
Glazura de ciocolata
200g ciocolata alba
50g ciocolata neagra pentru realizarea modelului

Pasii necesari

1.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol cernem faina si pudra de cacao, apoi adaugam faina de migdale, condimentele (cuisoare, scortisoara), praful de copt si sarea. Amestecam bine si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Batem ouale

Intr-un bol incapator sau bolul mixerului planetar batem bine ouale.
Adaugam apoi zaharul si mierea si amestecam bine pana se incorporeaza.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Aromam

Adaugam si aromele (esenta de portocala, lamaie si vanilie) si o lingura de zeama de lamaie sau de lichior Limoncello.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Incorporam faina si ciocolata

Adaugam treptat amestecul de faina cu migdale, condimente etc. in compozitia umeda. La final, incorporam si ciocolata neagra rasa.
Vom obtine un aluat destul de moale. Te sfatuiesc sa pudrezi cu faina suprafata unde vei intinde aluatul, pentru a putea lucra mai usor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intindem aluatul

Lucrand cu bucatele mici de aluat, intindem cu sucitorul, intre hartii de copt (una dedesubt, una deasupra) o foaie de aluat cu grosimea de aproximativ 1 cm. Hartia de copt te va ajuta sa lucrezi mai usor cu aluatul, impiedicand lipirea acestuia de sucitor.
Decupam formele dorite, le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand ceva spatiu intre ele. Rulam din nou aluatul si repetam procesul pana cand s-a terminat intreaga bucatica si in final, toata cantitatea de aluat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

La cuptor

Dam la cuptorul preincalzit la 165°C pentru aproximativ 10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazuram

Dupa ce s-au racit bine fursecurile, topim la bain-marie 200 g ciocolata alba si scufundam pe rand cate o jumatate de fursec in ciocolata. Asezam pe un grilaj de racire, astfel incat excesul de ciocolata sa se scurga. Dam la frigider pentru cateva minute, pana se intareste ciocolata.
Putem lasa fursecurile asa sau le putem face un model cu ciocolata neagra. O topim la bain-marie, o turnam intr-un pos si realizam modelul dupa inspiratia de moment. 😊 Mai dam cateva minute la frigider, sa se intareasca, apoi transferam fursecurile intr-un recipient inchis pe care il putem pastra la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *