Fursecuri cu martipan si lichior Amaretto

aprox. 1 ora (+ racire & coacere)

usor

18-20 fursecuri

Pregatesti desertul pentru masa de Paste si duci lipsa de inspiratie? Printre toate bunatatile traditionale cred ca isi vor gasi cu siguranta locul si aceste fursecuri cu martipan si lichior Amaretto, super fragede si aromate. In plus, daca ai musafiri, poti pregati pentru fiecare cate un pachetel cu fursecuri pentru acasa – cadou de la Iepuras! 😊

Fursecurile au la baza un aluat shortbread bogat in unt, pe care il vom decupa in formele dorite. Eu am folosit o forma clasica… Nu stiu cum, dar din colectia de decupatoare de biscuiti, lipseau in acel moment cele pentru Paste. Stai fara grija, la prima vizita la magazin am remediat problema! 🤭 Revenind la prajiturile noastre, poti decupa aluatul in ce forme doresti. Poti opta pentru clasicul cerc facut cu paharul, iepurasi, puisori sau de ce nu, braduti si omuleti din turta dulce.

Fursecuri cu marzipan si amaretto

Stiu ca in mod traditional, martipanul este specific prajiturilor de Craciun. Eu il vad ca pe un ingredient special, ce poate transforma niste prajituri banale intr-unele mai festive. De aceea cred ca aceasta reteta este potrivita indiferent de sezon si de sarbatoare, fiind perfecta pentru oricand simti nevoia sa te rasfeti pe tine si pe cei dragi cu ceva dulce. Micile detalii fac diferenta – formele fursecurilor, ornamentele folosite si modul in care sunt prezentate.

Martipanul, ingredientul-cheie

Umplutura din martipan este absolut delicioasa, iti vine sa o mananci asa, direct din bol! Iti va da putin de furca atunci cand vei amesteca ingredientele, caci martipanul este destul de tare si va trebui sa framanti cu mana pentru a putea incorpora gemul de caise. Apropo, il poti inlocui cu orice alt fel de gem, insa combinatia de arome dintre migdale si caise este divina. Eu am folosit masa bruta de martipan din Lidl (a fost o editie limitata. deci nu o vei gasi tot timpul), insa am vazut si in Mega Image.

Biscuiti cu marzipan si lichior amaretto

Despre martipan, iti pot spune ca este un fel de pasta mai groasa realizata din migdale macinate. Nu se stie exact unde a luat nastere, insa inventarea martipanului este atribuita cel mai frecvent orasului Lübeck, din Germania. Legenda spune ca, in timpul unei foamete din secolul al XV-lea, cand faina pentru fabricarea painii se gasea foarte greu, senatul din Lübeck a ordonat brutarilor sa gaseasca un inlocuitor pentru aceasta. Folosind oua, zahar si migdale, brutarii au venit cu ideea martipanului. 

Pe de alta parte, si italienii, francezii sau turcii se lupta pentru titlul de inventatori ai martipanului, deci acest aspect este inca sub semnul intrebarii. In zilele noastre, martipanul este folosit pentru a crea diferite forme cu aspect veridic (de exemplu, fructe si legume). De asemenea, este utilizat in numeroase prajituri (cozonacul traditional german stollen, spre exemplu) sau pentru a imbraca torturile (atentie, este diferit de pasta de zahar utilizata adesea in cofetarii!).

Amaretto, lichiorul fin dulce-amarui

Sigur, aceste fursecuri cu martipan sunt bune si asa, dar odata ce le vom glazura, vom adauga si mai multa aroma. Chiar daca umplutura contine si ea Amaretto, acesta se va simti cel mai bine in glazura, imbogatind biscuitii cu note usor amarui, specifice lichiorului, dar care se armonizeaza cu restul ingredientelor.

Daca nu stiai, Amaretto este un lichior italian dulce-amarui, al carui nume in italiana inseamna „putin amar”. Este facut din samburi de caise si migdale, iar gustul sau este dominat de aromele calde ale migdalelor rumenite la cuptor, cu note de martipan si vanilie. Eu am folosit Amaretto din Lidl – pentru prajituri este perfect, iar pretul este excelent!

Cu siguranta stii bomboanele Mozart, o combinatie de martipan si ciocolata neagra. Sunt delicioase, de aceea m-am gandit ca ar fi pacat sa nu incerc aceasta reteta de fursecuri cu martipan, dar si cu putina ciocolata. Si bine am facut! Am pus un strat subtire de glazura, am topit putina ciocolata la bain-marie si, folosind un pos, am realizat un model pe fursecuri. Daca vrei ceva mai simplu, poti inmuia jumatate din fursec intr-un vas cu ciocolata topita. Apoi, nu-ti ramane decat sa astepti sa se intareasca ciocolata.

Cum pastram fursecurile cu martipan?

Pentru a nu-si pierde din fragezime, iti recomand sa pastrezi biscuitii intr-un recipient inchis, la temperatura camerei. Ar fi indicat sa ii consumi in maximum 5 zile.

Fursecuri de Paste cu marzipan si amaretto

Vrei mai multe retete pentru masa de Paste? Incearca reteta de cupcakes carrot cake cu umplutura de ananas sau traditionalul cozonac babka cu ciocolata si nuci pecan.

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
2 galbenusuri
100g zahar pudra
un praf de sare
200g unt la temperatura camerei
Umplutura + Glazura

UMPLUTURA

200g martipan
80g gem de caise
1.5 lingurita scortisoara
un praf de sare
1.5 lingura lichior Amaretto

GLAZURA

100g zahar pudra
5 linguri lichior Amaretto
2 lingurite extract / esenta de portocale
ciocolata neagra topita optional

Pasii necesari

1.

Aluatul de fursecuri

Cernem faina intr-un bol incapator si formam in mijlocul ei o adancitura unde vom pune galbenusurile, zaharul, sarea si untul moale taiat bucatale. Framantam un aluat pe care il invelim in folie alimentara si il lasam la frigider minimum o ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Umplutura cu martipan

Martipanul este destul de tare, asa ca vom folosi mainile pentru a-l framanta impreuna cu gemul de caise, scortisoara, sarea si o lingura jumatate de lichior Amaretto.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Decupam fursecurile & punem umplutura

Preincalzim cuptorul la 175°C si tapetam o tava cat mai mare cu hartie de copt. Vom rupe in doua bucati aluatul, o bucata o pastram in frigider, cu cealalta lucram. Mai ales daca tava nu e foarte incapatoare, va trebui sa facem doua randuri de fursecuri, iar aluatul se va incalzi si va fi greu de manevrat.
Cernem faina pe suprafata de lucru, intindem aluatul si decupam in formele dorite. Punem un rand de forme decupate in tava, intindem cu grija (si rabdare!) pe fiecare fursec umplutura, apoi venim cu inca o forma decupata deasupra si presam usor, cat sa nu se dezlipeasca. In final, trebuie sa obtinem un fursec precum un sandwich. Lasam la cuptor aprox. 10 minute, pe sina din mijloc a cuptorului, pana cand devin aurii. Repetam procesul pana terminam tot aluatul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Glazuram

Dupa ce s-au racit bine la temperatura camerei, e timpul sa glazuram fursecurile. Din zaharul pudra, lichiorul Amaretto si extractul / esenta de portocale vom obtine o glazura, pe care o intindem cu un penson pe fursecuri.
Eu am facut doua variante de fursecuri: pe unele am pus o cantitate mai mare de glazura si ornamente din zahar, iar pe altele le-am glazurat mai putin si am facut un model din ciocolata topita.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 1.5 lingurita = o lingurita jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *