Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara
Este acel moment al anului cand se suflecam manecile, ne punem sortuletul de bucatarie si ne pregatim sa umplem bucataria si casa cu aroma deliciilor de Craciun. Si nu exista mod mai bun pentru a incepe decat cu o reteta de fursecuri traditionale: stelute cu scortisoara. ⭐⭐⭐
Pana si Mos Craciun se asteapta sa gaseasca o prajiturica si un pahar de lapte in schimbul cadourilor. Asa ca, daca esti in cautarea unei retete de fursecuri de Craciun, iti propun sa incerci minunatele stelute cu scortisoara, alune de padure si migdale. Aceste fursecuri condimentate sunt o combinatie delicioasa intre un macaron si o bezea si seamana oarecum cu pricomigdalele. Cu aroma lor de alune de padure si textura chewy, moale la interior, stelutele nu trebuie sa lipseasca de pe platoul cu prajituri la masa de Sarbatori.
Asa are gust Craciunul in Germania
Stelutele sunt inspirate din reteta de Zimtsterne, prajituri clasice germane de Craciun facute din nuci macinate. Sunt foarte populare in intreaga Europa, in special in Austria, Alsacia sau Elvetia. Mai poarta numele de Erstesternen (Primele stele) si sunt consumate de evreii germani ca parte a primei mese dupa postul Yom Kippur.
Compozitia se face foarte usor, insa decuparea formelor necesita un pic de munca si rabdare, dar merita!
In mod traditional, Zimtsterne sunt facute doar cu migdale, dar poti folosi orice fel de nuci sau diferite combinatii. Ai grija insa, faina de migdale nu va functiona bine, fiind extrem de fina in comparatie cu migdalele macinate. Utilizarea fainii de migdale va face aluatul mai greu de lucrat si nu va oferi acea textura speciala.
Un aspect important in cazul acestora este timpul de coacere. Eu le-am lasat in cuptor aproximativ 12 minute, iti recomand sa le lasi maximum 15 minute, nu mai mult, pentru ca s-ar putea sa fie prea coapte. Aceste fursecuri nu isi vor schimba culoarea in timpul coacerii, deci nu iti poti da seama daca sunt facute dupa acest criteriu. Glazura de bezea se va intari la cuptor, dar trebuie sa ramana alba. Cand sunt scoase din cuptor, fursecurile ar trebui sa fie inca moi si sa arate usor umede pe partea din spate. Se vor mai intari in timp ce se racesc, iar cu timpul devin si mai moi.
Pentru cat timp sunt bune fursecurile
Partea cea mai faina la aceste prajituri ca devin mai bune cu timpul! Rezista pana la 3 saptamani, deci le poti face fara grija cu mult inainte de Craciun. Pastreaza-le intr-un recipient inchis, de preferabil o cutie metalica.
Sper sa fie pe gustul tau aceasta reteta de fursecuri de Craciun in forma de stelute. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Ei, acum ca ai incercat un desert traditional german, ce ai spune sa faci o vizita si in Anglia? Descopera reteta de budinca englezeasca (sticky toffee pudding) cu sos de caramel!
🎄 Vezi si alte retete de Craciun! ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
3 albusuri | |
240g zahar pudra | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
2 lingurite scortisoara | |
200g alune de padure macinate | |
100g migdale macinate | |
2-3 linguri faina optional |
Lasă un răspuns