Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara

2 ore

usor

aprox. 100 de fursecuri

Este acel moment al anului cand se suflecam manecile, ne punem sortuletul de bucatarie si ne pregatim sa umplem bucataria si casa cu aroma deliciilor de Craciun. Si nu exista mod mai bun pentru a incepe decat cu o reteta de fursecuri traditionale: stelute cu scortisoara. ⭐⭐⭐

Pana si Mos Craciun se asteapta sa gaseasca o prajiturica si un pahar de lapte in schimbul cadourilor. Asa ca, daca esti in cautarea unei retete de fursecuri de Craciun, iti propun sa incerci minunatele stelute cu scortisoara, alune de padure si migdale. Aceste fursecuri condimentate sunt o combinatie delicioasa intre un macaron si o bezea si seamana oarecum cu pricomigdalele. Cu aroma lor de alune de padure si textura chewy, moale la interior, stelutele nu trebuie sa lipseasca de pe platoul cu prajituri la masa de Sarbatori.

prajituri de craciun stelute

Asa are gust Craciunul in Germania

Stelutele sunt inspirate din reteta de Zimtsterne, prajituri clasice germane de Craciun facute din nuci macinate. Sunt foarte populare in intreaga Europa, in special in Austria, Alsacia sau Elvetia. Mai poarta numele de Erstesternen (Primele stele) si sunt consumate de evreii germani ca parte a primei mese dupa postul Yom Kippur.

Compozitia se face foarte usor, insa decuparea formelor necesita un pic de munca si rabdare, dar merita!

In mod traditional, Zimtsterne sunt facute doar cu migdale, dar poti folosi orice fel de nuci sau diferite combinatii. Ai grija insa, faina de migdale nu va functiona bine, fiind extrem de fina in comparatie cu migdalele macinate. Utilizarea fainii de migdale va face aluatul mai greu de lucrat si nu va oferi acea textura speciala.

Un aspect important in cazul acestora este timpul de coacere. Eu le-am lasat in cuptor aproximativ 12 minute, iti recomand sa le lasi maximum 15 minute, nu mai mult, pentru ca s-ar putea sa fie prea coapte. Aceste fursecuri nu isi vor schimba culoarea in timpul coacerii, deci nu iti poti da seama daca sunt facute dupa acest criteriu. Glazura de bezea se va intari la cuptor, dar trebuie sa ramana alba. Cand sunt scoase din cuptor, fursecurile ar trebui sa fie inca moi si sa arate usor umede pe partea din spate. Se vor mai intari in timp ce se racesc, iar cu timpul devin si mai moi.

prajituri craciun stelute

Pentru cat timp sunt bune fursecurile

Partea cea mai faina la aceste prajituri ca devin mai bune cu timpul! Rezista pana la 3 saptamani, deci le poti face fara grija cu mult inainte de Craciun. Pastreaza-le intr-un recipient inchis, de preferabil o cutie metalica.


Sper sa fie pe gustul tau aceasta reteta de fursecuri de Craciun in forma de stelute. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Ei, acum ca ai incercat un desert traditional german, ce ai spune sa faci o vizita si in Anglia? Descopera reteta de budinca englezeasca (sticky toffee pudding) cu sos de caramel!

🎄 Vezi si alte retete de Craciun! 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
3 albusuri
240g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
2 lingurite scortisoara
200g alune de padure macinate
100g migdale macinate
2-3 linguri faina optional

Pasii necesari

1.

In bolul unui mixer planetar batem albusurile cu accesoriul tip tel pana cand se intaresc si se formeaza bezeaua. Adaugam zaharul pudra si amestecam pana se omogenizeaza.
Punem deoparte cam 4-5 linguri de bezea pentru glazura fursecurilor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Inlocuim telul cu accesoriul tip paleta si adaugam vanilia, scortisoara si 3/4 din cantitatea totala de alune de padure si migdale. Amestecam pana se omogenizeaza, apoi adaugam restul de alune si migdale. Trebuie sa obtinem un aluat care nu se lipeste si care e usor de lucrat. In functie de textura, s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugam cateva linguri de faina (acest pas este optional si variaza si in functie de cat de tare au fost macinate alunele si migdalele).
Formam o minge din aluat, invelim in folie alimentara si lasam la frigider minimum 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Rulam aluatul intre doua bucati de hartie de copt pana la o grosime de aproximativ 1 cm. S-ar putea sa mai fie nevoie de putina faina, nu iti fa griji, nu va strica reteta. Nu exagera insa, adauga doar cat sa poti sa lucrezi cu aluatul.
Decupam stelutele cu ajutorul unui decupator de metal sau plastic si le asezam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt. Cu un penson, intindem pe suprafata stelutelor putin din restul de bezea (cel pus deoparte inainte de a adauga alunele).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptorul preincalzit la 140°C timp de aproximativ 12-15 minute, nu mai mult. Fursecurile trebuie sa fie inca moi cand sunt scoase din cuptor, iar bezeaua de deasupra trebuie sa se pastreze alba.
Le lasam sa se raceasca si le pastram intr-un recipient etans, la temperatura camerei. Cu timpul vor deveni mai moi, mai chewy, mai elastice. Rezista pana la 3 saptamani.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Nu e neaparat nevoie sa combini alunele de padure cu migdalele, poti folosi un singur tip, dar respecta cantitatile (trebuie sa ai in total 300 g de nuci/alune).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *