Gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara
Toamna este momentul perfect pentru a crea bucurie in bucatarie. Si odata cu venirea acestui anotimp magic, e timpul sa ne bucuram de aromele specifice sezonului. Esti in cautarea unui desert delicios si reconfortant pentru zilele mai reci? Ei bine, iata o reteta pe care trebuie sa o incerci: gogosi la cuptor cu cidru de mere, date prin zahar si parfumate cu scortisoara!
Cu aroma imbietoare a merelor cu scortisoara, aceste gogosi la cuptor te vor invalui intr-o senzatie de caldura, aducand zambete tuturor celor dragi. Gogosile la cuptor sunt o alternativa mai sanatoasa la varianta prajita, dar fara a compromite gustul sau textura delicioasa.

Spre deosebire de gogosile prajite traditionale, care sunt facute cu drojdie, gogosile coapte au o textura asemanatoare brioselor. Sunt super pufoase, moi, fragede si pline cu o aroma puternica de mere si condimente calde (scortisoara, nucsoara si cardamom). Iar stratul crocant de zahar cu scortisoara e de vis!
Daca vrei totusi sa te bucuri de gustul gogosilor clasice, dar sa fie si putin mai sanatoase (adica fara a fi prajite in ulei), iti recomand reteta de Gogosi la Air Fryer cu glazura de vanilie sau gogosile la cuptor.
Pentru mine, exista cateva retete fara de care toamna nu ar avea acelasi farmec. In fiecare an, in bucataria mea pluteste aroma placintei cu dovleac, a rulourilor cu scortisoara sau a prajituri cu mere si gris. Iar de acum, cu siguranta si aceste gogosi isi vor face loc printre deliciile de sezon preferate. Sper sa fie si pe gustul tau!

Ce fel de cidru de mere folosim pentru aceste gogosi la cuptor?
Pentru reteta de gogosi la cuptor cu cidru de mere nu folosim, de fapt, cidru de mere, ci suc de mere. Recunosc, si eu am fost tentata prima data sa folosesc cidrul de mere pe care il stim cu totii, cel cu alcool (de la branduri precum Strongbow). Dar din cat m-am documentat, acela nu este bun pentru reteta noastra. De ce? In primul rand, are alcool, care se mai evapora la fiert, dar tot mai ramane.
Dar poate cel mai important aspect e legat de consistenta. Cidrul de mere clasic, asa cum se face in afara, e mai vascos, asemanator unui suc natural de mere. Asa ca suc de mere am si folosit! E important insa sa alegi unul natural, obtinut prin presarea merelor, fara adaos de zahar sau alte chestii. Le recomand pe cele de la Drag de Romania, Ana Are, Artesana sau chiar Solevita, cel pe care il gasesti la frigider la Lidl. Vrem sa fie din acela mai opac, ca un nectar, nu transparent.
Pentru ca in majoritatea retetelor de astfel de gogosi cerinta era sa lasi la fiert cidrul de mere, am pastrat si eu acest pas. Apa din el se va mai evapora, devenind un pic mai gros, si de asemenea, si aromele vor fi mai puternice. Facem, practic, un fel de reductie. Lasa sa fiarba cat sa se injumatateasca cantitatea initiala – eu am folosit in final in compozitie aprox. 200 ml de suc. Optional, poti condimenta sucul cat sta la fiert cu batoane de scortisoara, diferite alte condimente si felii de portocala. Nu uita sa il strecori inainte de a-l pune in compozitia de gogosi.

Ai nevoie de o tava pentru gogosi la cuptor?
Exista tavi speciale pentru a coace gogosile la cuptor, asemanatoare cu tavile pentru briose. Desigur, pentru a obtine rezultate asa cum vezi in fotografii, e bine sa ai o astfel de tava pentru gogosi. De obicei, aceste tavi au 6 sau 12 cavitati – eu am una de la Decora de care sunt foarte multumita. Dar daca nu ai o astfel de tava, nu inseamna ca nu poti pregati reteta! Poti adapta usor reteta pentru o tava clasica pentru briose. Ar trebui sa mai maresti putin timpul de coacere la cel putin 15 minute (dar verifica intotdeauna cu o scobitoare daca gogosile s-au copt).
Cu ingredientele de mai jos, vei obtine 20 de gogosi pufoase la cuptor, dar va trebui sa le coci in mai multe serii, in functie de dimensiunea tavii pe care o ai la dispozitie.

Sfaturi pentru cele mai bune gogosi coapte
🟡 Nu folosi ingrediente fierbinti. Ai grija ca atat untul topit, cat si sucul de mere sa fie caldute, nu fierbinti, ideal la temperatura camerei. Altfel, oul din compozitie se va coace si va rezulta o textura dubiosica.
🟡 Foloseste si zahar tos, si zahar brun. Fiecare are rolul sau, iar cel din urma da o aroma aparte.
🟡 Nu ai lapte batut? Poti folosi si lapte integral. Sau, un truc pe care il folosesc des este sa amestec smantana lichida cu putina zeama de lamaie pana obtin o consistenta asemanatoare laptelui batut.
🟡 Nu amesteca prea mult aluatul. Dupa adaugarea fainii, amesteca doar cat sa o incoporezi, altfel s-ar putea ca gogosile sa fie tari si nu le fel de pufoase.
🟡 Tapeteaza forma cu unt sau ulei. Astfel, gogosile nu se vor lipi si vor fi usor de scos.
🟡 Foloseste un pos pentru a turna compozitia in forme si umple-le doar pe jumatate.
🟡 Condimente… dupa gust. Atat in aluat, cat si in topping, tipul si cantitatea de condimente sunt orientative. In aluat, eu am folosit scortisoara, nucsoara si cardamom, dar poti renunta la unele sau din contra, poti adauga, in functie de preferinte. De asemenea, poti folosi si amestec de condimente Pumpkin Spice.

Cum pastram gogosile la cuptor cu cidru de mere?
Gogosile sunt absolut minunate cand sunt proaspete si calde. Le poti pastra la frigider sau la temperatura camerei timp de 2-3 zile si pot fi reincalzite la cuptorul cu microunde.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara. Spune-mi in comentarii cum a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Si daca tot vorbim de retete de toamna, iti recomand sa le incerci si pe acestea:
🍁 Fursecuri ciupercute cu nuca si ciocolata
🍁 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar
🍁 Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure
🍁 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat
🍁 Chec cu prune si miere, condimentat
🍁 Biscuiti cu ceai negru si glazura de sirop de artar
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
360 ml suc de mere | |
245g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
0.5 lingurita scortisoara | |
0.5 lingurita cardamom | |
0.25 lingurita nucsoara | |
un praf de sare | |
1 ou | |
50 g zahar | |
50 g zahar brun | |
40g unt topit | |
120ml lapte batut sau integral | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie |
Topping
70g unt | |
80g zahar | |
2 lingurite scortisoara |
Lasă un răspuns