Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
Daca adopti o dieta vegana sau obisnuiesti sa tii post, asta nu inseamna ca nu te poti rasfata, din cand in cand, cu ceva dulce. Si daca mai e si un dulce sanatos, care se face rapid si usor, deja treaba e buna! Iti propun o reteta de desert de post care te va cuceri prin aromele unice si perfect echilibrate: un guguluf cu banane si ananas, frumusel si grasunel, acoperit cu o delicioasa glazura cu caju si cocos. Suna de vis, asa-i? 💙
Guguluful, o prajitura simpla si frumoasa
Ce imi place cel mai mult in cazul gugulufurilor? Nu, nu e numele, care suna ca un personaj din povestile pentru copii. ☺️ Imi place ca sunt atat de usor de facut, dar arata impresionant. E o prajitura care arata minunat de la sine, fara sa fie nevoie sa obtii o glazura perfect intinsa (ca in cazul torturilor) sau sa te dai peste cap cu decoratul. Tot ce ai nevoie este o tava speciala. Si crede-ma, sunt disponibile atat de multe modele incat iti va fi tare greu sa alegi. Eu am folosit o tava destul de basic, de 25 cm, pe care am luat-o cu imprumut de la mama, dar mai am in plan sa achizitionez cel putin inca una.
Un desert vegan, delicios si sanatos
Si totusi, trebuie sa recunoastem: degeaba arata frumos prajitura daca gustul si textura lasa de dorit. Probabil iti faci griji ca acest guguluf cu banane si ananas, fiind vegan si neavand oua sau lactate, nu va fi la fel de pufos si umed. Ei bine, bananele, ananasul in suc si uleiul de cocos nu doar ca au grija sa iasa indeajuns de umed guguluful, dar il umplu si de aroma. Ideal ar fi sa folosesti banane cat mai coapte, dar daca nu ai, pune-le in cuptor pentru cateva minute.
In general, uleiul este un bun inlocuitor pentru untul din prajituri. Mie imi place sa folosesc ulei de cocos, mai ales daca se preteaza gustul subtil al acestuia pentru reteta respectiva. Prietenii de la Vegis mi-au trimis sa incerc uleiul de cocos de la Niavis si ma declar complet multumita! 💚 In caz ca nu stiai, uleiul de cocos poate fi rafinat sau nerafinat, cel din urma avand gust si miros mai puternic. Uleiul de cocos extra-virgin de la Niavis este facut din miezul proaspat si umed al nucii de cocos prin presare la rece, facand astfel parte din categoria uleiurilor nerafinate. Extra aroma pentru prajitura? Da, te rog!
Nu doar aromele, dar si textura e importanta! Daca esti fan carrot cake, sigur iti va placea si acest guguluf! Textura sa e imbogatita de bucatile de ananas, de nucile caju si de fulgii de cocos.
Daca-i desert, pai dulce sa fie! La fel ca si in reteta pentru checul cu matcha, si de data aceasta am folosit zahar de trestie, o alternativa mai sanatoasa. Spre deosebire de zaharul, alb, acesta nu este complet procesat, are un gust mai bun, aduce organismului nutrienti si are un continut caloric putin mai scazut.
Glazura, detaliul care face diferenta
Poti servi guguluful pudrat cu zahar sau acoperit cu o glazura. De cele mai multe ori, in glazura se foloseste foarte mult zahar pudra, combinat cu lapte sau zeama de lamaie. Pentru ca am vrut sa pastrez eticheta de „sanatos”, dar si pentru ca mi-a facut cu ochiul untul de caju de la Biona, am optat pentru o varianta mai delicioasa. Untul de caju l-am amestecat cu lapte de cocos, pentru a obtine o glazura care sa curge frumos pe suprafata prajiturii.
Ca indulcitor pentru glazura, n-am folosit zahar pudra, ci sirop de agave. Acesta are un indice glicemic mai mic fata de alti indulcitori precum zaharul, mierea, siropul de artar sau de curmale. L-am ales pe acesta si pentru ca nu influenteaza gustul final, asa cum s-ar fi intamplat in cazul siropului de artar. In plus, spre deosebire de miere, este si vegan friendly!
Cum pastram guguluful cu banane si ananas?
Pentru ca nu are ingrediente perisabile, poti pastra guguluful la temperatura camerei. Pentru a evita uscarea acestuia, depoziteaza-l intr-un recipient inchis (o cutie pentru tort, cu capac e perfecta). Consuma-l in maximum o saptamana.
De asemenea, poti face prajitura in avans si sa o pui la congelator, dar fara glazura. Dupa ce s-a racit bine, inveleste guguluful in folie alimentara, apoi intr-un strat de folie de aluminiu sau intr-o punga. Poti pastra la congelator pentru 6 luni, insa va avea cel mai bun gust si calitate in primele 2-4 luni. Cu o noapte inainte de servire, lasa-l la dezghetat in frigider.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de guguluf si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Vrei sa incerci si alte retete vegane?
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
420g faina | |
150g zahar de trestie Bio Planet | |
2 lingurite praf de copt | |
1.5 lingurite bicarbonat de sodiu | |
2 lingurite scortisoara | |
1 lingurita anason | |
un praf de sare | |
3 banane pisate aproximativ 600 g | |
400ml ananas la conserva cu tot cu suc | |
170ml ulei de cocos Niavis | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
150g caju crud Solaris | |
20g fulgi de cocos Niavis https://vegis.ro/produse-din-cocos/niavis/31539-chipsuri-de-cocos-raw-ecologice-bio-125g/?_sgm_campaign=fcs_a14db46a04000&_sgm_source=31539%7Cproduct&_sgm_action=search&_sgm_term=chips+cocos |
Glazura de caju
100 g unt de caju Biona | |
80g lapte de cocos Biona la conserva | |
60ml sirop de agave Niavis | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
un praf de sare |
Lasă un răspuns