Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios
Un desert deosebit, pe gustul intregii familii, perfect pentru Sarbatori! Acest guguluf cu merisoare, insiropat cu lichior de portocale Cointreau si acoperit cu o glazura parfumata de crema de branza si portocale va cuceri toti musafirii invitati la masa de Craciun. Dar, este de asemenea si perfect de savurat dimineata, alaturi de o cana de cana sau ceai. Si bineinteles, oricand ai pofta de ceva dulce si bun!
Merisoarele si portocala se imbina atat de frumos in acest desert, rezultand o prajitura delicioasa, plina de arome cu iz de sarbatoare. Totodata, gustul acrisor al merisoarelor se completeaza de minune cu dulceata siropului si a glazurii, dand nastere unei simfonii a gusturilor si a aromelor speciale. Cu siguranta iti va placea acea explozie suculenta de aroma proaspata de merisoare de care te vei bucura la fiecare muscatura.
Cauti retete de prajituri de Craciun simple si rapide? Surprinde-ti oaspetii cu un guguluf frumos si aromat
Gugulufurile (cunoscute si ca bundt cakes) sunt probabil prajiturile cel mai usor de pregatit, dar cu un aspect impresionant. Tot ce ai nevoie este o tava speciala de copt, pe care o gasesti in toate magazinele. Spre deosebire de un tort, nu necesita mai multe blaturi sau creme, ci doar o simpla glazura. Sau nici macar, il poti servi si doar pudrat cu zahar pudra.
Bundt cakes sunt grozave pentru masa de Sarbatori deoarece sunt indeajuns de mari pentru a ajunge la toata lumea, se fac rapid, fara prea mare bataie de cap, ba chiar cu o seara inainte de marea masa alaturi de cei dragi. In plus, ce combinatie de arome mai buna de Craciun decat merisoarele si portocalele?
Bineinteles, eu i-am dat adaugat un element extra, insiropand din plin guguluful cu merisoare cu un sirop pe baza de suc de portocale si lichior Cointreau. Guguluful e foarte bun si fara sirop, dar acesta ii duce textura si gustul la un cu totul alt nivel.
Secrete pentru a obtine cel mai bun guguluf cu merisoare si portocale
Da merisoarele prin faina
Pentru aceasta prajitura ar fi ideal sa folosesti merisoare proaspete, dar la o adica, merg si cele congelate. Spala-le, usuca-le si apoi pune-le intr-o punga impreuna cu 2 linguri de faina. Ai grija ca merisoarele sa fie acoperite de faina, acest lucru prevenind scufundarea lor in timpul coacerii la fundul tavii.
N-am toate ingredientele, cu ce as putea sa le inlocuiesc?
Daca n-ai merisoare nici proaspete, nici congelate, poti folosi si merisoare deshidratate. Bineinteles, gustul si textura vor fi putin schimbate, dar tot bun va fi. In acest caz, inmoaie merisoarele timp de cel putin 15 minute in suc de portocale, pentru a se hidrata si pentru a deveni mai moi. Scurge-le bine inainte de utilizare.
In ceea ce priveste siropul, daca nu ai Cointreau, poti folosi orice tip de lichior de portocale, inclusiv Grand Marnier, Triple Sec. La cazul maxim, merge si un whiskey sau un coniac, dar gustul va fi schimbat. De asemenea, daca doresti o optiune fara alcool, poti renunta la lichior, adaugand aroma din esenta de portocala, apa din flori de portocal sau chiar ulei esential de portocale (care trebuie sa fie neaparat pentru uz intern!).
Ingredientele din blatul propriu-zis sunt destul de simple si probabil le ai deja prin casa. Dar, in locul iaurtului grecesc, spre exemplu, poti folosi smantana, iaurt obisnuit, cottage cheese (perlute de branza) sau crema de branza.
Cat de importanta e tava?
Daca vrei ca prajitura ta sa arate cat mai spectaculos, vei vrea sa folosesti o tava speciala pentru guguluf. Eu am folosit una cu diametrul de 25 cm, care nu e foarte adanca.
Totusi, daca nu ai una, stai fara grija, nu e neaparat nevoie sa dai fuga la magazin sau sa plasezi o comanda online! Poti coace si intr-o tava pentru tort sau intr-una un pic mai marisoara pentru chec. Si va arata dragut si odata ce adaugi si glazura si elementele de decor!
Ceea ce e mai important este sa tapetezi bine tava cu unt sau ulei, mai ales in cazul tavii pentru guguluf. Nu uita sa ungi si peretii din mijlocul tavii, unde vine partea ce va forma gaura din mijlocul gugulufului. Raceste complet prajitura inainte de a o rasturna pe platoul de servire. Utilizeaza o spatula de cauciuc sau un cutit pentru a departa guguluful de margini si pentru a-l scoate mai usor din forma.
Textura potrivita pentru glazura cu crema de branza
Vrem sa obtinem o glazura nici prea tare, dar nici prea curgatoare, care sa se prelinga frumos pe marginile prajiturii. Vom folosi lapte pentru a o subtia (devine mai lichida) si zahar pudra pentru a o face mai solida.
Iti recomand ca dupa insiropare, sa lasi cateva ore guguluful sa absoarba siropul. Altfel, glazura s-ar putea sa alunece de pe suprafata acestuia sau sa isi schimbe aspectul.
Cum pastram guguluful cu portocale si merisoare?
Pastreaza prajitura la frigider, deoarece glazura are ingrediente perisabile. Consuma in maximum 5-7 zile. Poti pune si la congelator guguluful, atata vreme cat nu e glazurat. Inveleste-l in folie alimentara, apoi in folie de staniol sau intr-o punga alimentara.
Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de guguluf cu merisoare si portocale. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Vrei si alte retete de prajituri festive pentru masa de Craciun?
🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)
🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)
🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone
🎄 Feerie de iarna – Tort cu aroma de turta dulce si crema de portocale
Vezi si alte prajituri de Craciun →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
3 oua | |
150g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.5 lingurita esenta de portocale | |
270g faina | |
2.5 lingurite praf de copt | |
100g unt topit | |
100g iaut grecesc | |
200g portocala 1 portocala | |
250g merisoare de preferabil fresh, dar merg si congelate |
Sirop + glazura de crema de branza
SIROP PENTRU INSIROPAT |
|
100ml suc de la o portocala | |
150ml apa | |
50g zahar | |
2 linguri lichior Cointreau | |
GLAZURA |
|
30g unt moale | |
100g crema de branza | |
15g zahar pudra | |
60ml lapte 12 lingurite | |
0.25 lingurita esenta de portocale |
Lasă un răspuns