Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

1 ora jumatate

foarte usor

10 portii

Un desert deosebit, pe gustul intregii familii, perfect pentru Sarbatori! Acest guguluf cu merisoare, insiropat cu lichior de portocale Cointreau si acoperit cu o glazura parfumata de crema de branza si portocale va cuceri toti musafirii invitati la masa de Craciun. Dar, este de asemenea si perfect de savurat dimineata, alaturi de o cana de cana sau ceai. Si bineinteles, oricand ai pofta de ceva dulce si bun!

Merisoarele si portocala se imbina atat de frumos in acest desert, rezultand o prajitura delicioasa, plina de arome cu iz de sarbatoare. Totodata, gustul acrisor al merisoarelor se completeaza de minune cu dulceata siropului si a glazurii, dand nastere unei simfonii a gusturilor si a aromelor speciale. Cu siguranta iti va placea acea explozie suculenta de aroma proaspata de merisoare de care te vei bucura la fiecare muscatura.

Felie guguluf cu merisoare si portocale, glazurat cu crema de branza

Cauti retete de prajituri de Craciun simple si rapide? Surprinde-ti oaspetii cu un guguluf frumos si aromat

Gugulufurile (cunoscute si ca bundt cakes) sunt probabil prajiturile cel mai usor de pregatit, dar cu un aspect impresionant. Tot ce ai nevoie este o tava speciala de copt, pe care o gasesti in toate magazinele. Spre deosebire de un tort, nu necesita mai multe blaturi sau creme, ci doar o simpla glazura. Sau nici macar, il poti servi si doar pudrat cu zahar pudra.

Bundt cakes sunt grozave pentru masa de Sarbatori deoarece sunt indeajuns de mari pentru a ajunge la toata lumea, se fac rapid, fara prea mare bataie de cap, ba chiar cu o seara inainte de marea masa alaturi de cei dragi. In plus, ce combinatie de arome mai buna de Craciun decat merisoarele si portocalele?

Bineinteles, eu i-am dat adaugat un element extra, insiropand din plin guguluful cu merisoare cu un sirop pe baza de suc de portocale si lichior Cointreau. Guguluful e foarte bun si fara sirop, dar acesta ii duce textura si gustul la un cu totul alt nivel.

Guguluf cu merisoare si portocale, glazurat cu crema de branza

Secrete pentru a obtine cel mai bun guguluf cu merisoare si portocale

Da merisoarele prin faina

Pentru aceasta prajitura ar fi ideal sa folosesti merisoare proaspete, dar la o adica, merg si cele congelate. Spala-le, usuca-le si apoi pune-le intr-o punga impreuna cu 2 linguri de faina. Ai grija ca merisoarele sa fie acoperite de faina, acest lucru prevenind scufundarea lor in timpul coacerii la fundul tavii.

N-am toate ingredientele, cu ce as putea sa le inlocuiesc?

Daca n-ai merisoare nici proaspete, nici congelate, poti folosi si merisoare deshidratate. Bineinteles, gustul si textura vor fi putin schimbate, dar tot bun va fi. In acest caz, inmoaie merisoarele timp de cel putin 15 minute in suc de portocale, pentru a se hidrata si pentru a deveni mai moi. Scurge-le bine inainte de utilizare.

In ceea ce priveste siropul, daca nu ai Cointreau, poti folosi orice tip de lichior de portocale, inclusiv Grand Marnier, Triple Sec. La cazul maxim, merge si un whiskey sau un coniac, dar gustul va fi schimbat. De asemenea, daca doresti o optiune fara alcool, poti renunta la lichior, adaugand aroma din esenta de portocala, apa din flori de portocal sau chiar ulei esential de portocale (care trebuie sa fie neaparat pentru uz intern!).

Ingredientele din blatul propriu-zis sunt destul de simple si probabil le ai deja prin casa. Dar, in locul iaurtului grecesc, spre exemplu, poti folosi smantana, iaurt obisnuit, cottage cheese (perlute de branza) sau crema de branza.

Cat de importanta e tava?

Daca vrei ca prajitura ta sa arate cat mai spectaculos, vei vrea sa folosesti o tava speciala pentru guguluf. Eu am folosit una cu diametrul de 25 cm, care nu e foarte adanca.

Totusi, daca nu ai una, stai fara grija, nu e neaparat nevoie sa dai fuga la magazin sau sa plasezi o comanda online! Poti coace si intr-o tava pentru tort sau intr-una un pic mai marisoara pentru chec. Si va arata dragut si odata ce adaugi si glazura si elementele de decor!

Ceea ce e mai important este sa tapetezi bine tava cu unt sau ulei, mai ales in cazul tavii pentru guguluf. Nu uita sa ungi si peretii din mijlocul tavii, unde vine partea ce va forma gaura din mijlocul gugulufului. Raceste complet prajitura inainte de a o rasturna pe platoul de servire. Utilizeaza o spatula de cauciuc sau un cutit pentru a departa guguluful de margini si pentru a-l scoate mai usor din forma.

Textura potrivita pentru glazura cu crema de branza

Vrem sa obtinem o glazura nici prea tare, dar nici prea curgatoare, care sa se prelinga frumos pe marginile prajiturii. Vom folosi lapte pentru a o subtia (devine mai lichida) si zahar pudra pentru a o face mai solida.

Iti recomand ca dupa insiropare, sa lasi cateva ore guguluful sa absoarba siropul. Altfel, glazura s-ar putea sa alunece de pe suprafata acestuia sau sa isi schimbe aspectul.

Guguluf cu merisoare si portocale, glazurat cu crema de branza detaliu

Cum pastram guguluful cu portocale si merisoare?

Pastreaza prajitura la frigider, deoarece glazura are ingrediente perisabile. Consuma in maximum 5-7 zile. Poti pune si la congelator guguluful, atata vreme cat nu e glazurat. Inveleste-l in folie alimentara, apoi in folie de staniol sau intr-o punga alimentara.

Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de guguluf cu merisoare si portocale. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.


Vrei si alte retete de prajituri festive pentru masa de Craciun?

🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

🎄 Feerie de iarna – Tort cu aroma de turta dulce si crema de portocale

Vezi si alte prajituri de Craciun →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
3 oua
150g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita esenta de portocale
270g faina
2.5 lingurite praf de copt
100g unt topit
100g iaut grecesc
200g portocala 1 portocala
250g merisoare de preferabil fresh, dar merg si congelate
Sirop + glazura de crema de branza

SIROP PENTRU INSIROPAT

100ml suc de la o portocala
150ml apa
50g zahar
2 linguri lichior Cointreau

GLAZURA

30g unt moale
100g crema de branza
15g zahar pudra
60ml lapte 12 lingurite
0.25 lingurita esenta de portocale

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare si ingredientele

Tapetam bine cu unt tava (eu am folosit una rotunda, pentru guguluf, cu diametrul de 25 cm, dar cred ca poate fi facut si intr-o tava de chec mai marisoara). Preincalzim cuptorul la 170°C.
Spalam merisoarele, le punem intr-o punga impreuna cu 2 linguri de faina si le amestecam, astfel incat fructele sa fie acoperite de faina. Acest lucru va preveni lasarea acestora la fundul checului in timpul coacerii. Dam prin blender o portocala curatata de coaja, pana ajunge ca un piure. Topim untul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Batem ouale cu zaharul

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator batem bine ouale cu zaharul, pana cand compozitia devine cat mai deschisa la culoare, este spumoasa si isi tripleaza volumulul (minimum 5 minute, daca nu chiar mai mult). Eu am batut la mixerul planetar cu accesoriul tip tel.
Adaugam si aromele (vanilia si esenta de portocala).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu praful de copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Incorporam faina si adaugam restul ingredientelor

Adaugam amestecul de faina si praf de copt in amestecul cu oua batute, alternand cu untul topit.
Treptat, adaugam iaurtul si piureul de portocala, amestecand dupa fiecare. Adaugam apoi jumatate din cantitatea de merisoare in compozitie si amestecam cu o spatula, nu cu mixerul, pentru a evita sfaramarea lor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Turnam in tava si dam la cuptor

Turnam jumatate din compozitie in tava bine tapetata cu unt, apoi punem din loc in loc restul de merisoare, turnand restul compozitiei deasupra. Asa stim sigur ca avem merisoare distribuite uniform in tot checul!
Dam la cuptor aproximativ 50 de minute (verifica cu ajutorul unei scobitori).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Insiropam

Lasam guguluful sa se raceasca bine si abia apoi il scoatem cu grija din forma si il asezam pe o farfurie. Incepem apoi pregatirea siropului prin amestecarea sucului de la o portocala cu apa si zaharul. Le punem pe toate intr-o cratita si le dam in clocot. Luam apoi de pe foc si adaugam lichiorul Cointreau. Lasam putin la racit siropul.
Insiropam prajitura. Optional, daca vrei sa decorezi cu merisoare zaharisite, pune putin sirop intr-o farfuriuta si scalda putin merisoarele in el. Nu le lasa prea mult, pentru ca vor incepe sa se inmoaie. Apoi, scoate-le si da-le prin zahar.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazuram

Ideal ar fi sa lasi prajitura cateva ore deoparte pentru a absorbi siropul si abia apoi sa o glazurezi, alfel s-ar putea ca glazura sa alunece de pe suprafata gugulufului.
Batem untul moale cu mixerul, adaugam crema de branza si zaharul pudra si treptat, laptele. La final, adaugam si esenta de portocale. Trebuie sa obtinem o glazura destul de lichida, care sa se prelinga frumos pe guguluf. Pentru a subtia glazura (sa fie mai curgatoare), mai adauga lapte, iar pentru a o intari, zahar pudra. Turnam glazura peste guguluf cu o lingurita, apoi decoram cu merisoarele zaharisite si eventual, ramurele de rozmarin.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
2.5 lingurite = 2 lingurite si jumatate
0.25 lingurita = un sfert de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *