Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste

1 ora +

usor

15 chifle

Daca nu ai chef de cozonaci, dar vrei sa pregatesti Pastele acesta un desert delicios si rapid, iti propun sa incerci acest chifle dulci si aromate. Nu cred ca exista mod mai bun de a incepe weekendul Pastelui decat cu aceasta reteta de Hot Cross Buns, un desert traditional britanic. Facute dintr-un aluat pufos, condimente parfumate si chipsuri de ciocolata, glazurate cu miere, aceste chifle incredibil de moi si reprezinta o idee minunata de mic dejun cu spirit de sarbatoare. Savureaza-le unse cu unt si miere, alaturi de o cana de lapte.

Aluatul este asemanator cu aluatul tip brioche si este facut din faina, drojdie, zahar, oua, lapte, unt si condimente. Aditional, sa adauga chipsuri de ciocolata sau fructe uscate. Odata scoase din cuptor, se glazureaza cu miere, dulceata de caise sau un simplu sirop de zahar.

Mi se pare ca gustul painicilor Hot Cross Buns reprezinta o combinatie intre cozonac si rulouri cu scortisoara. Sunt moi, dense, cu o aroma delicios condimentata de scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason si cardamom. In mod traditional reteta contine fructe uscate, insa pe mine varianta cu chipsuri de ciocolata m-a atras mai mult. Totusi, daca doresti sa experimentezi, poti folosi stafide, merisoare sau afine deshidratate. Pune-le in apa calda sau in rom si amesteca-le din cand, pentru a te asigura ca vor absorbi toate lichidul.  

reteta hot cross bun chifle dulci englezesti de paste

De ce au Hot Cross Buns desenata o cruce? Din ce este aceasta facuta?

In Irlanda, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda, Canada sau India, Hot Cross Buns sunt facute in Vinerea Mare de cei din comunitatile crestine. Ele sunt un simbol al acestei zile semnificative in credinta crestina, cand Iisus a fost crucificat. Fiecare chifla este asadar impodobita cu o cruce , reprezentand crucea pe care a murit Hristos. De asemenea, condimentele specifice acestor chifle amintesc de mirodeniile folosite pentru imbalsamarea sa.

In versiunile timpurii ale acestor chifle, crucea era de obicei crestata cu cutitul in aluat. In zilele noastre, cea mai populara si traditionala metoda este „desenarea” lor cu o pasta din apa si faina, cu ajutorul unui pos. Acest pas se face fie atunci cand chiflele sunt puse in cuptor, fie cu cateva minute inainte de a fi coapte. Uneori, crucea este realizata dintr-o glazura pe baza de zahar pudra si este desenata la final, dupa ce chiflele s-au racit.

reteta hot cross bun chifle dulci englezesti de paste

Hot Cross Buns de-a lungul vremii

Desi sunt asociate cu Pastele, se pare ca originile acestor chifle dulci sunt chiar precrestine. Ele erau coapte in cinstea festivalului unde era sarbatorita Ostara (sau Eostre), o zeita germanica a fertilitatii care a dat si numele Pastelui (Easter). Era potretizata ca fiind o fata inconjurata de pasari, iepurasi si alti pui de animale si de flori de primavara. Crucea simboliza renasterea dupa iarna.

Istoricii mentioneaza si ca druizii, fenicienii, grecii si romanii faceau aceste prajituri sacre in onoarea Dianei, zeita vanatorii si a lunii. Se spunea ca cele patru sferturi de cruce de pe fiecare chifle reprezinta fazele lunii.

Cica ramasitele unei astfel de chifle se gasesc pietrificate in Pompeii, intr-o brutarie antica. Arheologii au gasit si doua astfel de painici intr-un oras din sud-vestul Italiei care fusese ingropat sub lava si cenusa vulcanica inca din anul 79 d.Hr.

O alta teorie ar fi ca Hot Cross Buns provin din localitatea St. Albans, din Anglia, unde in 1361, Thomas Rodcliffe, un calugar de la St. Albans Abbey a dezvoltat o reteta similara numita Alban Bun , impartind chiflele catre saracii din sat, in Vinerea Mare.

Hot Cross Buns, interzise prin lege

In mod socant, in timpul domniei Elisabetei I a Angliei, mai exact in 1592, grefierul pietelor din Londra a interzis oficial vanzarea de Hot Cross Buns si a altor paini condimentate asemanatoare. Exceptie faceau inmormantarile, Vinerea Mare si Craciunul. Daca erau prinsi nerespectand legea, chiflele trebuiau date saracilor. Astfel, oamenii au inceput sa faca chiflele in bucatariile proprii. Motivul acestei interdictii? Legatura dintre Hot Cross Buns si catolicism, respectiv superstitiile din jurul lor, catolicismul fiind la acel moment interzis in Anglia.

Din fericire, legea a fost abandonata cativa ani mai tarziu, in vremea lui Iacob I al Angliei (1603-1625) deoarece limitarea vanzarilor a esuat.

Hot Cross Buns si rimele

Imaginea 1 – Hot Cross Buns – imagine din The San Francisco Call, 06 Feb. 1910
Imaginea 2 – Hot Cross Buns Nursery Rhyme din The Baby’s Bouquet de Walter Crane, publicata 1878, New York: George Routledge and Sons

Prima inregistrare oficiala a chiflelor hot cross vine dintr-un strigat de strada din Londra, folosit de vanzatori, aparut in Almanahul saracului Robin in 1733.

„Good Friday comes this month, the old woman runs. With one or two a penny hot cross buns.”

De asemenea, exista si un cantec pentru copii (nursery rhyme) foarte cunoscut in cultura engleza, publicat in London Chronicle in 1767, care zice asa:

„Hot cross buns! Hot cross buns! / One a penny, two a penny, / Hot cross buns! / If you have no daughters, give them to your sons. / One a penny, two a penny, / Hot cross buns.”

Superstitii si traditii legate de Hot Cross Buns

O superstitie foarte raspandita a fost ca daca chiflele erau coapte in Vinerea Mare, acestea nu mucegaiau. Totodata, aceste chifle aveau conotatii sfinte si se credea ca pot vindeca chiar si cele mai ingrozitoare boli. Credinciosii puneau o chifla deoparte pe care o pastrau tot restul anului, iar daca cineva drag se imbolnavea, era hranit cu o bucatica din acea chifla.

Royal Navy sailor Alan Beckett places the bun on Good Friday, 4 April 1958, Foto: Wikipedia

Chiflele Hot Cross Buns erau, de asemenea, oferite marinarilor pentru a se proteja impotriva naufragiilor sau agatate in bucatarii pentru a le proteja de incendii si pentru a se asigura ca toate painile vor fi coapte perfect.

O traditie remarcabila dateaza din 1848 si este sarbatorita si azi la pub-ul The Widow’s Son din Londra. Pe locul unde a fost construit barul era casa a unei batrane vaduve, al carei fiu din Marina urma sa se intoarca in Vinerea Mare. Femeia i-a copt chifle fierbinti, insa el nu s-a mai intors. Chiar si dupa moartea batranei, chiflele facute pentru baiat au fost gasite agatate de grinzile casei. Asa a luat nastere ceremonia desfasurata in fiecare an la pub, unde un marinar din Marina Regala agata o chifla proaspat gatita de grinzile pub-ului.

Cum pastram Hot Cross Buns?

Pentru a mentine chiflele proaspete, transfera-le intr-un recipient inchis sau o punga alimentara cu fermoar si pastreaza-le intr-un loc racoros si uscat. Le poti pune si la congelator, invelite in folie alimentara sau hartie de copt, unde le poti pastra pana la 2 luni. La temperatura camerei, vor fi numai bune de mancat pentru maximum 3-4 zile.


Sper ca ai descoperit lucruri interesante si ca ti-a placut aceasta reteta de Hot Cross Buns. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:

🌸 Cozonac cu ciocolata si nuci

🌸 Cozonac cu fistic

🌸 Pasca fara aluat cu crema de branza

🌸 Tort cu lamaie, mac si capsuni

🌸 Rulouri cu capsuni si glazura

Vezi si alte retete pentru masa de Paste 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
125ml lapte caldut
7g drojdie uscata
110 g zahar
3 oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita extract / esenta de portocale
500g faina
1 lingurita scortisoara
1 lingurita nucsoara
0.5 lingurita anason
0.5 lingurita cuisoare
0. 5 lingurita cardamom
0.5 lingurita coaja de portocala
113g unt moale, la temperatura camerei
un praf de sare
145g chipsuri de ciocolata
1 lingura portocala confiata
Topping
40g faina
5 linguri apa
miere / gem de caise

Pasii necesari

1.

Activam drojdia

Intr-un bol, punem laptele caldut peste care presaram drojdia si o lingura de zahar (din cantitatea totala). Dam deoparte si lasam 5-10 minute, pana cand compozitia devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ouale, zaharul si aromele

In bolul mixerului planetar amestecam cu paleta ouale la temperatura camerei, zaharul si esentele de vanilie si portocala. Turnam amestecul cu drojdie si mixam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam faina si condimentele

Cernem faina intr-un bol si adaugam condimentele: scortisoara, anasonul, cardamomul si coaja de portocala.
Adaugam treptat faina in compozitia cu oua si drojdie. Va fi nevoie la un moment dat sa inlocuiesti accesoriul pentru mixer tip paleta cu cel pentru framantat aluatul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam untul

Dupa ce am amestecat bine faina, adaugam sarea si treptat, bucatele mici de unt. Eu le-am sfaramat in mana inainte de a le pune in bol pentru a fi mai usor de incorporat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Punem si chipsurile de ciocolata si portocala confiata

Eu am adaugat chipsurile si portocala confiata si am framantat cateva minute aluatul cu mana, pana cand le-am incorporat. Daca ti se pare prea lipicios sau greu de lucrat aluatul, mai adauga putina (dar foarte putina!) faina.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Lasam sa creasca

Mutam aluatul intr-un bol pe care l-am uns in prealabil cu ulei, acoperim cu un prosopel curat si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul (1-2 ore).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Formam bilele

Impartim aluatul in 15 bucati egale si formam din acestea bile, pe care le asezam intr-o tava unsa foarte bine cu unt, lasand spatiu de minimum 1 cm intre ele. Dam drumul la cuptor si setam la 175°C. Cat se preincalzeste cuptorul, lasam bilele la crescut, pana isi dubleaza volumul (20-30 de minute), acoperite cu prosopelul. Extra sfat: Eu am lasat tava pe aragaz, care se incalzeste de la caldura cuptorului.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Intre timp, pregatim compozitia pentru cruce

Amestecam faina cu apa si turnam compozitia intr-un pos. Desenam o linie de-a lungul fiecarui rand de chifle, apoi repetam si in cealalta directie pentru a forma cruciulitele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Dam la cuptor

Punem tava la cuptor pentru aproximativ 20 - 25 de minute, pana se rumenesc. Optional, daca ti se pare ca crucea nu e indeajuns de vizibila, poti sa mai trasezi inca o data liniile si sa dai la cuptor cateva minute pana sunt gata. Daca se fac prea maronii, acopera-le cu o folie de staniol. Putem masura cu un termometru de bucatarie in interiorul chiflelor pentru a ne convinge ca sunt gata - acestea trebuie sa aiba 90°C.
Cat sunt inca caldute, cu ajutorul unui penson, dam cu putina miere sau gem de caise, pentru un luciu frumos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
0.25 lingurita = un sfert de lingurita
In loc de drojdie uscata poti folosi 25 g drojdie proaspata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *