Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste
Daca nu ai chef de cozonaci, dar vrei sa pregatesti Pastele acesta un desert delicios si rapid, iti propun sa incerci acest chifle dulci si aromate. Nu cred ca exista mod mai bun de a incepe weekendul Pastelui decat cu aceasta reteta de Hot Cross Buns, un desert traditional britanic. Facute dintr-un aluat pufos, condimente parfumate si chipsuri de ciocolata, glazurate cu miere, aceste chifle incredibil de moi si reprezinta o idee minunata de mic dejun cu spirit de sarbatoare. Savureaza-le unse cu unt si miere, alaturi de o cana de lapte.
Aluatul este asemanator cu aluatul tip brioche si este facut din faina, drojdie, zahar, oua, lapte, unt si condimente. Aditional, sa adauga chipsuri de ciocolata sau fructe uscate. Odata scoase din cuptor, se glazureaza cu miere, dulceata de caise sau un simplu sirop de zahar.
Mi se pare ca gustul painicilor Hot Cross Buns reprezinta o combinatie intre cozonac si rulouri cu scortisoara. Sunt moi, dense, cu o aroma delicios condimentata de scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason si cardamom. In mod traditional reteta contine fructe uscate, insa pe mine varianta cu chipsuri de ciocolata m-a atras mai mult. Totusi, daca doresti sa experimentezi, poti folosi stafide, merisoare sau afine deshidratate. Pune-le in apa calda sau in rom si amesteca-le din cand, pentru a te asigura ca vor absorbi toate lichidul.
De ce au Hot Cross Buns desenata o cruce? Din ce este aceasta facuta?
In Irlanda, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda, Canada sau India, Hot Cross Buns sunt facute in Vinerea Mare de cei din comunitatile crestine. Ele sunt un simbol al acestei zile semnificative in credinta crestina, cand Iisus a fost crucificat. Fiecare chifla este asadar impodobita cu o cruce , reprezentand crucea pe care a murit Hristos. De asemenea, condimentele specifice acestor chifle amintesc de mirodeniile folosite pentru imbalsamarea sa.
In versiunile timpurii ale acestor chifle, crucea era de obicei crestata cu cutitul in aluat. In zilele noastre, cea mai populara si traditionala metoda este „desenarea” lor cu o pasta din apa si faina, cu ajutorul unui pos. Acest pas se face fie atunci cand chiflele sunt puse in cuptor, fie cu cateva minute inainte de a fi coapte. Uneori, crucea este realizata dintr-o glazura pe baza de zahar pudra si este desenata la final, dupa ce chiflele s-au racit.
Hot Cross Buns de-a lungul vremii
Desi sunt asociate cu Pastele, se pare ca originile acestor chifle dulci sunt chiar precrestine. Ele erau coapte in cinstea festivalului unde era sarbatorita Ostara (sau Eostre), o zeita germanica a fertilitatii care a dat si numele Pastelui (Easter). Era potretizata ca fiind o fata inconjurata de pasari, iepurasi si alti pui de animale si de flori de primavara. Crucea simboliza renasterea dupa iarna.
Istoricii mentioneaza si ca druizii, fenicienii, grecii si romanii faceau aceste prajituri sacre in onoarea Dianei, zeita vanatorii si a lunii. Se spunea ca cele patru sferturi de cruce de pe fiecare chifle reprezinta fazele lunii.
Cica ramasitele unei astfel de chifle se gasesc pietrificate in Pompeii, intr-o brutarie antica. Arheologii au gasit si doua astfel de painici intr-un oras din sud-vestul Italiei care fusese ingropat sub lava si cenusa vulcanica inca din anul 79 d.Hr.
O alta teorie ar fi ca Hot Cross Buns provin din localitatea St. Albans, din Anglia, unde in 1361, Thomas Rodcliffe, un calugar de la St. Albans Abbey a dezvoltat o reteta similara numita Alban Bun , impartind chiflele catre saracii din sat, in Vinerea Mare.
Hot Cross Buns, interzise prin lege
In mod socant, in timpul domniei Elisabetei I a Angliei, mai exact in 1592, grefierul pietelor din Londra a interzis oficial vanzarea de Hot Cross Buns si a altor paini condimentate asemanatoare. Exceptie faceau inmormantarile, Vinerea Mare si Craciunul. Daca erau prinsi nerespectand legea, chiflele trebuiau date saracilor. Astfel, oamenii au inceput sa faca chiflele in bucatariile proprii. Motivul acestei interdictii? Legatura dintre Hot Cross Buns si catolicism, respectiv superstitiile din jurul lor, catolicismul fiind la acel moment interzis in Anglia.
Din fericire, legea a fost abandonata cativa ani mai tarziu, in vremea lui Iacob I al Angliei (1603-1625) deoarece limitarea vanzarilor a esuat.
Hot Cross Buns si rimele
Prima inregistrare oficiala a chiflelor hot cross vine dintr-un strigat de strada din Londra, folosit de vanzatori, aparut in Almanahul saracului Robin in 1733.
„Good Friday comes this month, the old woman runs. With one or two a penny hot cross buns.”
De asemenea, exista si un cantec pentru copii (nursery rhyme) foarte cunoscut in cultura engleza, publicat in London Chronicle in 1767, care zice asa:
„Hot cross buns! Hot cross buns! / One a penny, two a penny, / Hot cross buns! / If you have no daughters, give them to your sons. / One a penny, two a penny, / Hot cross buns.”
Superstitii si traditii legate de Hot Cross Buns
O superstitie foarte raspandita a fost ca daca chiflele erau coapte in Vinerea Mare, acestea nu mucegaiau. Totodata, aceste chifle aveau conotatii sfinte si se credea ca pot vindeca chiar si cele mai ingrozitoare boli. Credinciosii puneau o chifla deoparte pe care o pastrau tot restul anului, iar daca cineva drag se imbolnavea, era hranit cu o bucatica din acea chifla.
Chiflele Hot Cross Buns erau, de asemenea, oferite marinarilor pentru a se proteja impotriva naufragiilor sau agatate in bucatarii pentru a le proteja de incendii si pentru a se asigura ca toate painile vor fi coapte perfect.
O traditie remarcabila dateaza din 1848 si este sarbatorita si azi la pub-ul The Widow’s Son din Londra. Pe locul unde a fost construit barul era casa a unei batrane vaduve, al carei fiu din Marina urma sa se intoarca in Vinerea Mare. Femeia i-a copt chifle fierbinti, insa el nu s-a mai intors. Chiar si dupa moartea batranei, chiflele facute pentru baiat au fost gasite agatate de grinzile casei. Asa a luat nastere ceremonia desfasurata in fiecare an la pub, unde un marinar din Marina Regala agata o chifla proaspat gatita de grinzile pub-ului.
Cum pastram Hot Cross Buns?
Pentru a mentine chiflele proaspete, transfera-le intr-un recipient inchis sau o punga alimentara cu fermoar si pastreaza-le intr-un loc racoros si uscat. Le poti pune si la congelator, invelite in folie alimentara sau hartie de copt, unde le poti pastra pana la 2 luni. La temperatura camerei, vor fi numai bune de mancat pentru maximum 3-4 zile.
Sper ca ai descoperit lucruri interesante si ca ti-a placut aceasta reteta de Hot Cross Buns. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:
🌸 Cozonac cu ciocolata si nuci
🌸 Pasca fara aluat cu crema de branza
🌸 Tort cu lamaie, mac si capsuni
🌸 Rulouri cu capsuni si glazura
Vezi si alte retete pentru masa de Paste ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
125ml lapte caldut | |
7g drojdie uscata | |
110 g zahar | |
3 oua | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita extract / esenta de portocale | |
500g faina | |
1 lingurita scortisoara | |
1 lingurita nucsoara | |
0.5 lingurita anason | |
0.5 lingurita cuisoare | |
0. 5 lingurita cardamom | |
0.5 lingurita coaja de portocala | |
113g unt moale, la temperatura camerei | |
un praf de sare | |
145g chipsuri de ciocolata | |
1 lingura portocala confiata |
Topping
40g faina | |
5 linguri apa | |
miere / gem de caise |
Lasă un răspuns