Lapte de pasare cu migdale caramelizate

Te invit sa iti incanti simturile cu o reteta clasica, dar fermecatoare: lapte de pasare decorat cu pralina de migdale caramelizate. Acest desert, care face parte din amintirile copilariei pentru multi dintre noi, reprezinta o calatorie in timp. In fiecare lingurita vei regasi gustul momentelor simple, in care nimic altceva nu conta decat fericirea de a te bucura de un desert minunat, pregatit de mama sau bunica. Noi vom combina ingredientele clasice ale retetei de lapte de pasare cu un strop de magie crocanta pentru a crea un desert care va raspandi zambete si va incanta sufletele celor care il vor gusta.

Imaginatia mea se aprinde cand ma gandesc la acest desert incredibil de gustos. Laptele de pasare, atat de fin si catifelat, te va invalui intr-o tandra si dulce melodie a aromelor. Il vei gasi ademenitor, cu o consistenta delicata si parfum de vanilie, care te va transporta direct in lumea magica a copilariei.

Dar adevarata surpriza vine atunci cand descoperi delicioasa pralina de migdale caramelizate ce impodobeste acest desert. Imagineaza-ti migdalele crocante, rumenite si imbratisate intr-o crusta subtire de caramel auriu. Aceasta combinatie de texturi si arome este cu adevarat remarcabila. Gustul dulce al caramelului se impleteste perfect cu notele de migdale, oferindu-ti o explozie de savoare in fiecare lingurita.

Lapte de pasare cu migdale caramelizate

Lapte de pasare cu aroma de nostalgie

Laptele de pasare este un desert care te imbie sa-l savurezi cu toate simturile. Asemenea personajului lui Proust, care retraieste amintiri odata ce gusta dintr-o madlena, fiecare lingurita te va teleporta in vremurile copilariei. Cred ca pe atunci, deserturile erau mai mult decat un simplu rasfat, erau o recompensa magica pentru lucrurile mici si frumoase din viata.

Eu am decis sa pregatesc aceasta reteta la initiativa prietenilor mei de la Vegis.ro care mi-au propus sa intampinam 1 iunie cu un desert al copilariei. Trebuie sa recunosc, copilaria mea nu a fost marcata de multe deserturi, iar pe majoritatea la pregateam impreuna cu bunica. De fiecare data cand mergeam la ea, aveam obiceiul sa facem ceva bun „pentru mama si tata”. De la gogosi si clatite la tot felul de prajituri inventate pe loc din ingredientele pe care le avea bunica la dispozitie, plecam de fiecare data acasa cu o surpriza pentru parinti.

Tin minte si acum ziua in care ne uitam impreuna prin caietul de retete al bunicii, incercand sa ne hotaram ce sa pregatim. Am dat peste reteta de lapte de pasare, care m-a intrigat inca de la inceput – pai ce, pasarea da lapte??? Si uite asa ne-am apucat noi de treaba, sa elucidam misterul laptelui de pasare. Sincer, nu mai stiu ce gust a avut desertul de atunci, dar tin minte clar ca bulgarasii de albus n-au iesit deloc bine – erau prea moi si nu si-au pastrat forma. Dar mi-am luat acum revansa si sunt sigura ca bunica ar fi mandra de mine!

Reteta lapte de pasare de casa

Si totusi… ce este laptele de pasare?

Laptele de pasare este un desert format din bulgari de spuma de bezea oparita la bain-marie ce plutesc pe o baza de crema de vanilie (creme anglaise). Mai este cunoscut si sub denumirile de ile flottante sau oeufs a la neige (franceza), floating island (engleza), isla flotante, uova di neve (italiana), schnee-Eier (germana). Poate fi decorat cu diferite elemente precum sos de caramel, migdale, ciocolata rasa etc.

Varianta cea mai cunoscuta a laptelui de pasare este adesea vazuta ca un desert „de pe vremuri”, fiind asociata cu bucataria romaneasca. Desertul este insa imprumutat de la francezi. Iar despre confuzia legata de numele sau romanesc discutam mai jos.

Prima reteta a fost inregistrata de parintele bucatariei clasice franceze, Francois-Pierre de la Varenne. Cartea sa de bucate din 1651, Les Cuisinier Francois, contine o reteta de oeufs a la neige („oua cu zapada”). Spre deosebire de variantele moderne, aceasta versiune nu avea crema de vanilie. Bulgarii de albus erau doar stropiti cu galbenus si zahar si fierte.

Englezii au imprumutat si reteta, dar i-au adus modificari. In cartea de bucate a Isabellei Beeton din 1747, Ms. Beeton’s Book of Household Management, apare o reteta numita The Flooting Island, dar e complet diferita. Aceasta era facuta cu smantana lichida indulcita si avea si ceva felii de paine si jeleu.

Nici americanii nu s-au lasat mai prejos. O scrisoare din 1771 a lui Benjamin Franklin spunea „La cina am avut o insula plutitoare”, iar o carte de bucate americana din 1847 mentioneaza Floating Island drept desert potrivit pentru a sarbatori 4 iulie (Ziua Americii).

Ile flottante dupa Escoffier, sursa foto: escoffierch.com

In 1902, desertul a primit o alta schimbare, cand celebrul bucatar francez Auguste Escoffier a publicat o reteta pentru Ile flottante („insula plutitoare”).

Norul de albus era inlocuit de un fel de tort din piscoturi de sampanie inmuiate in lichior de cirese, acoperite cu dulceata de caise si inconjurate de crema de vanilie. De-a lungul secolului al XX-lea, piscoturile au disparut, iar Ile flottante a ajuns sa se refere la un desert aproape identic cu reteta timpurile de oeufs a la neige.

Lapte de pasare varianta romaneasca

Mai exista o varianta de lapte de pasare, cunoscuta pe la noi si pe la unguri ca lapte zburat (madártej). Reteta de lapte zburat apare in cartea de bucate a lui Kogalniceanu si Negruzzi aparuta la Iasi in 1841, dar si in cartea Ecaterinei Steriady din 1871 (lapte zburat spaniol). Si n-are nicio treaba cu laptele de pasare pe care il stim. Acest laptele de pasare /zburat este practic o budinca obtinuta prin coacerea pe jaratic a unui amestec de oua (intregi) cu lapte, zahar si coaja de lamaie. Iti recomand acest clip in care vezi exact cum se prepara.

Cum ti-am zis mai sus, ile flotante sau varianta frantuzeasca (si cea mai cunoscuta) de lapte de pasare are la baza o crema de vanilie cu galbenus.

De unde pana unde s-a ajuns la aceasta denumire de lapte de pasare? 🤷‍♀️ Nimeni nu stie, dar in cercetarile mele am gasit articolul lui Andrei Albu, care face o presupunere:

„E posibil ca ceea ce era initial lapte cu galbenus de ou sa se fi transformat cu timpul in lapte cu ou de pasare, iar in cele din urma in lapte de pasare.”

Cum se serveste laptele de pasare

Ce ingrediente ai nevoie pentru a face lapte de pasare?

🥚 OUA – Albusurile trebuie separate de galbenusuri. Dar nimic nu se arunca! Din albusuri vom face spuma de bezea, din galbenusuri crema de vanilie. Foloseste oua la temperatura camerei pentru cele mai bune rezultate.

🫙 ZAHAR– cantitatea de zahar poate fi ajustata dupa bunul plac. Unii prefera sa nu puna deloc zahar in albusuri, altii pun aceeasi cantitate si in bezea, si in crema. Depinde de cat de dulce vrei sa fie desertul tau. Iti recomand zaharul de trestie de zahar de la Dennree pe care il gasesti pe Vegis!

🥛 LAPTE INTEGRAL – Pentru cele mai bune rezultate si gust, foloseste un lapte cu continut ridicat de grasimi.

🧉 VANILIE– Pentru aroma de vanilie poti folosi atat pastaie de vanilie, cat si esenta, extract sau pasta de vanilie. Eu folosesc de obicei pasta sau extract de vanilie pentru ca are si aroma puternica, dar si seminte de vanilie. Iti recomand pasta de vanilie de la Pronat, e foarte aromata, dar si extractul de vanilie de la Cloud Nine Factory. Am pus o lingurita de vanilie la fiert impreuna cu laptele, dar am adaugat una si la finalul prepararii cremei. Adaugarea vaniliei in timpul fierberii prelungite poate reduce din intensitatea aromei, asa ca venim in completare dupa ce am luat crema de pe foc.

🌽 AMIDON DE PORUMB (Optional) – Crema pentru lapte de pasare nu trebuie sa fie foarte groasa, ci mai degraba curgatoare. Dar daca totusi vrei sa o faci putin mai cremoasa, poti folosi putin amidon de porumb ca agent de ingrosare.

Cum pastram laptele de pasare?

Poti pastra laptele de pasare la frigider, pana la 2-3 zile. Ideal e sa pastrezi crema si bezeaua din albusuri in recipiente separate, etanse si sa asamblezi desertul cand e gata de servire. De asemenea, decorarea se face tot inainte de servire, pentru ca pralina de migdale caramelizate se va inmuia repede.

Pralina de migdale rezista bine intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, pentru 1-2 saptamani. Apoi, zaharul va incepe sa se cristalizeze.

Cum se pregateste lapte de pasare

Laptele de pasare decorat cu pralina de migdale caramelizate este desertul perfect pentru un rasfat dulce sau pentru a sarbatori momentele speciale alaturi de cei dragi. Intr-un singur cuvant, este pur si simplu irezistibil! Asa ca, lasa-te invaluit(a) de dulceata si bogatia acestui desert incantator si bucura-te de fiecare secunda petrecuta intr-o calatorie in copilarie.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de lapte de pasare de casa, decorat cu pralina de migdale caramelizate. Spune-mi in comentarii cum au iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…

🍰 Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata

🍰 Crema de zahar ars – Creme brulee

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

🍰 Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
750 ml lapte
2 lingurite pasta de vanilie Pronat
6 galbenusuri
100g zahar 70 g pentru galbenusuri, 30 g pentru albusuri
0.25 lingurita amidon de porumb optional
6 albusuri
un praf de sare
Pralin de migdale caramelizate
40g fulgi de migdale https://vegis.ro/alimentare-nuci-seminte/herbavit/24128-fulgi-de-migdale-crude-decojite-100g/
60g zahar
5g unt
20ml apa

Pasii necesari

1.

Pralin de migdale caramelizate

Daca vrei sa decorezi desertul cu bucatele de migdale caramelizate, incepe prepararea retetei cu acest pas. Daca nu, sari direct la pasul 2. Intindem fulgii de migdale intr-o tava si coacem la cuptor la 170°C timp de 8-10 minute, pentru a le potenta aroma.
Intr-o cratita turnam apa si adaugam zaharul, dar nu il amestecam. Punem cratita pe foc mic si asteptam sa se dizolve zaharul, apoi amestecam si asteptam sa se inchida la culoare. Adaugam untul, lasam se topeasca si apoi amestecam fulgii de migdale. Intindem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa se raceasca. Apoi, rupem bucatele pe care le folosim pentru decorat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Separam ouale si cantarim ingredientele pentru laptele de pasare

Separam albusurile de galbenusuri in doua vase.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incalzim laptele pentru laptele de pasare

Intr-o cratita incapatoare turnam laptele si o lingurita de pasta de vanilie. Dam pe foc si lasam la fiert.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Batem albusurile si le punem in lapte

Batem bine albusurile cu un praf de sare. Cand incepem sa se intareasca, adaugam 30 g de zahar si continuam sa batem pana cand obtinem o spuma tare.
Cu o lingura, cupa de inghetata sau polonic (vezi ce metoda iti e mai practica) luam bulgarasi de albus si ii punem in cratita cu lapte. Lasam aprox. 30 - 40 de secunde, apoi ii intoarcem cu grija pe partea cealalta, unde mai lasam tot atat sa se opareasca. Ii scoatem cu o lingura cu gauri si ii lasam pe o tava sau farfurie sa se scurge si sa se raceasca. Repetam procesul pana terminam toata cantitatea de albusuri.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Batem galbenusurile si adaugam laptele cald

Batem galbenusurile cu 70 g de zahar si optional, cu un sfert de lingurita de amidon pana se deschid la culoare.
Turnam cate putin din laptele cu vanilie in care au fiert albusurile in compozitia cu galbenusuri, amestecand constant. Apoi turnam toata cantitatea de lapte, amestecam si mutam intr-o cratita curata, pe care o dam pe foc mic. Amestecam constant pana cand compozitia e aproape de a da in clocot si incepe sa se ingroase. Daca ai un termometru de bucatarie, temperatura trebuie sa fie de minimum 74°C. Ai grija sa nu lasi prea mult compozitia pe foc pentru ca ouale vor incepe sa se coaguleze si vei obtine o omleta cu gust de vanilie. 😄 La final, mai adaugam o lingurita de pasta de vanilie. Pasta sau extractul de vanilie contin seminte si ulei esential de vanilie iar adaugarea lor in timpul fierberii prelungite poate reduce din intensitatea aromei, de aceea venim in completare la finalul prepararii cremei, dupa ce am luat-o de pe foc.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Strecuram crema si lasam la racit

In lapte e foarte posibil sa fi ramas resturi de albus sau in timpul prepararii cremei sa se formeze cocoloase. Ne dorim o crema cat mai fina si limpede, de aceea dupa preparare, o vom strecura printr-o sita (nu foarte fina, vrem sa pastram semintele de vanilie). Acoperim crema cu folie alimentara (lipita de suprafata cremei) si lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Montam desertul si servim

Laptele de pasare poate fi servit ca portii individuale, in pahare / castronele, sau intr-o tava ceramica sau bol mai mare. Important este sa turnam mai intai crema de vanilie, apoi sa asezam cu grija bulgarii de albus. La final, decoram cu bucatele de pralin de migdale caramelizate.
Laptele de pasare se serveste cat mai rece, de la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Alte idei pentru decorare: ciocolata rasa, coaja de lamaie/portocala, frunze de menta, fructe (zmeura, capsuni, afine, diverse fructe de padure), nuci sau alune.
Numarul de bulgarasi de albus pentru o portie depinde si de marimea vasului. Poti pune si mai multi, nu doar unul singur, asa cum e prezentat in fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *