Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

Aceste madlene cu fistic, trandafir si cardamom, acoperite de o glazura catifelata de ciocolata iti vor deschide drumul catre o calatorie a deliciilor din Franta. O madlena alaturi de o ceasca de ceai sau cafea poate fi o experienta culinara plina de satisfactie si de incantare, care sa-ti aminteasca importanta de a savura fiecare moment si de a aprecia lucrurile simple si delicioase din viata.

Inca de la prima imbucatura, vei simti cum bucatica de madlena parfumata se topeste in gura, lasand in urma un gust dulce si delicat. Impreuna cu ceaiul, madlenele formeaza perechea perfecta, gandilandu-ti papilele gustative.

Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

Aceste prajituri frantuzesti reprezinta echilibrul ideal dintre crocant si pufos, iar aroma subtila de trandafir, cardamom si fistic transforma gustul lor intr-unul inconfundabil.

Combinatia de arome trandafir, cardamom si fistic este una dintre cele mai interesante si surprinzatoare asocieri gustative din bucataria internationala. Aceasta combinatie de ingrediente ofera o experienta culinara cu totul noua si inedita.

Trandafirii sunt florile care imprastie in jurul lor un parfum suav, floral si inconfundabil. Aroma lor se potriveste perfect cu cea a cardamomului, care este una dintre cele mai rafinate si complexe condimente.. Cardamomul aduce o nota usor picanta si dulce, cu o aroma exotica si subtila de citrice.

Fisticul, cu aroma sa delicata si nuantele sale de nuca si unt, completeaza perfect profilul aromatic, adaugand o textura crocanta si un gust savuros. In acelasi timp, ciocolata cu note de capsuni duce totul la un cu totul alt nivel.

Ce sunt madlenele si ce treaba au cu literatura

Madlenele (cunoscute si sub numele de madeleines sau petite madeleines) sunt prajituri traditionale din Franta cu forma inconfundabila de scoica sau con. Acestea sunt preparate dintr-un aluat usor si pufos (genoise), care se aseamana putin cu cel al brioselor si sunt aromatizate cu coaja de lamaie, vanilie sau alte arome. Pot fi servite simple, pudrate cu zahar pudra sau acoperite de o glazura de ciocolata. Madlenele sunt perfecte pentru micul dejun sau ca o gustare, fiind adesea insotite de o ceasca de cafea sau ceai.

Madlenele au la baza o reteta simpla, dar cu o istorie bogata si sunt un simbol al literaturii si culturii franceza. De-a lungul timpului, aceste prajituri au devenit o emblema a bucatariei frantuzesti si sunt apreciate in intreaga lume pentru gustul lor delicios si aspectul lor frumos si distinctiv.

Madlenele sunt adesea asociate cu una dintre cele mai celebre scene literare din istorie. In romanul sau epocal „In cautarea timpului pierdut”, Marcel Proust descrie cum aroma si gustul madlenei pe care o mananca personajul principal (un alter ego al autorului) trezesc amintiri vii ale copilariei sale petrecute la Combray.

Aceasta scena a devenit atat de faimoasa, incat madlenele au devenit un un exemplu clasic de cum gusturile si mirosurile pot fi puternice evocatoare ale amintirilor noastre din trecut.

Sfaturi pentru madlene reusite

Tava pentru madlene

In primul rand, pregatirea madlenelor necesita utilizarea unei tavi speciale pentru acestea, care poate fi din silicon sau otel inoxidabil. In functie de numarul de cavitati ale tavii, vei pregati mai multe „transe” de madlene. De exemplu, eu am folosit o tava de silicon cu 12 cavitati, pe care am pus-o la cuptor de trei ori. Dupa ce prajiturile sunt coapte, lasa-le cateva minute sa se raceasca, apoi muta madlenele pe un grilaj de racire. Pastreaza compozitia pentru madlene la frigider cat altele sunt la cuptor.

Aceeasi tava o vom utiliza si pentru a glazura madlenele cu ciocolata.

Madlene cu fistic parfumate cu apa de trandafir

Madlenele aromate cu apa de trandafiri sunt o delicatesa rafinata, cu un gust dulce si floral. Aroma de trandafiri adauga o nota subtila si parfumata la gustul madlenelor, transformandu-le intr-un desert sofisticat si elegant, alegerea excelenta pentru cei care apreciaza gustul delicat al florilor.

Eu am intotdeauna in casa apa de trandafiri, pentru ca imi place sa aromatizez cu ea deserturile, dar, in acelasi timp, o folosesc si pentru piele. Da da, apa de trandafiri este extrem de benefica pentru ten, avand efect anti-rid si redand stralucirea si vitalitatea. Dar sa revenim la prajiturile noastre… Daca vrei sa folosesti apa de trandafiri in deserturi sau bauturi, asigura-te ca alegi una destinata consumului alimentar. Iti recomand apa de trandafiri de la Niavis, un produs 100% natural, ce poate fi utilizat atat in cosmetica, cat si pentru gatit. Are un miros si gust fresh, usor dulceag. In functie de cat de puternica vrei sa fie aroma madlenelor, cantitatea de apa de trandafiri poate fi diferita.

Iti spuneam mai sus ca madlenele sunt servite de obicei alaturi de o ceasca de ceai. Poti alege diferite tipuri de ceaiuri, precum cel de trandafir sau cel de vanilie, pentru a intensifica gustul floral si a crea o experienta culinara memorabila. Te invit sa arunci un ochi tot pe Vegis, au o gama extrem de variata de ceaiuri, pentru toate gusturile si preferintele!

Madlene cu ciocolata sau simple

Combinatia dintre madlenele cu fistic si ciocolata este pur si simplu irezistibila, dar madlenele sunt la fel de incantatoare si simple, fara ciocolata deasupra. Bineinteles, eu iti recomand prima varianta, deoarece ciocolata va oferi un bonus de textura si gust. Mai ales daca folosesti picaturile de ciocolata roz de la Dragon Supefoods (le gasesti pe vegis.ro). Acestea au in compozitie pudra de capsuni liofilizate, iar aroma lor se potriveste de minune cu cea de trandafir a madlenelor. In fond, daca nu stiai, capsunile si trandafirii fac parte din aceeasi familie, a rozaceelor.

Bineinteles, poti folosi si chipsuri de ciocolata alba, in care poti adauga putin colorant alimentar (insa acest ingredient este optional).

Sa revenim la glazurare – exista doua optiuni disponibile:

  • Poti turna o cantitate mica de ciocolata topita in centrul cavitatilor din tava, apoi asezi madlenele si le dai la frigider pentru cateva minute;
  • Poti inmuia doar o parte a madlenelor in ciocolata topita pentru a crea un model interesant.

Dupa ce le-ai glazurat, poti presara fistic sau petale de trandafiri comestibili. Un sfat suplimentar: trebuie sa faci acest pas imediat dupa ce ai inmuiat madlenele in ciocolata. Glazura se va intari destul de rapid, iar restul elementelor nu se vor fixa.

Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

Cum pastram madlenele cu fistic, trandafir si ciocolata?

Pentru a pastra madlenele proaspete, este recomandat sa le depozitezi intr-un recipient de sticla inchis. Este mai bine sa eviti recipientele din plastic, deoarece acestea pot inmuia produsele de patiserie. Asaza o bucata de hartie prosop pe fundul cutiei pentru a absorbi excesul de grasime, apoi adauga cateva cuburi de zahar pentru a absorbi umiditatea. Pune inauntru prajiturile racite bine si pastreaza-le la temperatura camerei timp de pana la 4 zile.

Madlenele pot fi de asemenea congelate, dar necesita un proces special. Intinde-le pe o foaie de copt si lasa-le la congelator timp de aproximativ o ora. Apoi, ambaleaza-le individual in folie alimentara si pune-le intr-un recipient sau o punga. Pot fi pastrate la congelator pana la trei luni.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de madlene cu fistic, trandafir si ciocolata. Sper sa o incerci si tu in aceasta primavara! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…

🍰 Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure

🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Choux au craquelin cu crema de capsuni / ciocolata & alune de padure

🍰 Briose red-velvet cu crema de cocos si glazura cu trandafiri

Produse Vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
3 oua
140g zahar din trestie
2 lingurite apa de trandafiri Niavis
1 lingurita esenta de vanilie
95g faina
0.25 lingurita praf de copt
1 lingurita cardamom
60g unt
50g fistic tocat
100g chipsuri de ciocolata poate fi si ciocolata alba
1 lingura ulei
colorant alimentar roz optional

Pasii necesari

1.

Batem ouale

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) batem bine cu mixerul ouale, zaharul, apa de trandafiri si vanilia, pana cand compozitia se deschide la culoare si isi dubleaza volumul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Incorporam restul ingredientelor

Cu o spatula, incorporam faina cernuta, praful de copt, pudra de cardamom si, la final, untul topit si racit.
Adaugam fisticul tocat si amestecam tot cu spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

La frigider ⏱ 30 de minute

Acoperim bolul cu folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 30 de minute (cu cat aluatul va fi mai rece, cu atat textura si forma madlenelor va fi mai buna).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Preincalzim cuptorul si turnam in forme

Preincalzim cuptorul la 175°C si ungem cu ulei sau unt o tava pentru madlene.
Turnam compozitia in formele speciale (eu am pus cam jumatate de lingura de compozitie in fiecare cavitate) si dam la cuptor pentru 13-15 minute, pana se rumenesc. Pastreaza restul de compozitie pentru madlene in frigider pana cand e gata prima tura. Cand sunt gata, scoatem madlenele din forme si le lasam sa se raceasca pe un grilaj de racire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Glazuram madlenele cu ciocolata

Dupa ce s-au racit bine, topim ciocolata impreuna cu uleiul. Daca doresti, poti adauga si putin colorant alimentar, dar acest pas este optional. Punem putina ciocolata in fiecare cavitate din tava (preferabil sa folosesti o tava de silicon), apoi asezam deasupra cate o prajitura madeleine. Dam la frigider cateva minute, sa se intareasca ciocolata.
De asemenea, poti inmuia doar varful prajiturii in ciocolata, apoi sa presari sau sa inmoi in fistic tocat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 ligurita = un sfert lingurita
Poti folosi si ciocolata alba, pe care, optional, o poti amesteca cu putin colorant roz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *