Pasca cu ciocolata si branza, in doua culori

aprox. 2 ore

foarte usor

10 portii

Ce ai spune ca anul acesta, sa diversifici prajiturile de Paste si sa incerci un nou fel de pasca? Propunerea mea este o reteta de pasca cu ciocolata si branza, un desert delicios si super usor de pregatit. Chiar daca esti incepator in bucatarie, nu ai cum sa dai gres cu aceasta pasca in doua culori, care va atrage numai cuvinte de lauda! Combinatia de ciocolata bogata si dulce alaturi de crema de branza usor acrisoara, cu note de vanilie, tonka si portocale este extraordinara. Convinge-te singur/a! ☺️

Cand vine vorba de dulciurile specifice de Paste, trebuie sa recunosc ca pasca e preferata mea. Simpla, cu smantana sau pasca cu ciocolata, nu conteaza, important e sa nu aiba stafide, pe care le dispretuiesc. Bineinteles, pasca facuta de bunica mea sau de bunica sotului e cea mai buna. Insa, trebuie sa recunosc totusi ca aceasta varianta moderna de pasca, cu un blat bogat, asemanator prajiturilor brownie si cu o crema fina si aromata de branza este si ea printre preferate. E altceva!

pasca cu ciocolata si branza, in doua culori

Un alt fel de pasca fara aluat dospit

Si stii care e partea mai buna? E mult mai usor de facut! La fel ca pasca fara aluat, pasca cu aluat fraged sau pasca cu aluat de pandipan, pasca cu blat de brownie se face mai repede. Spre deosebire de cea traditionala, cu aluat dospit, nu mai pierzi timp cu framantatul si este si mult mai cremoasa si de ce nu, chiar interesanta.

Pudra de cacao si ciocolata din brownie vor oferi o aroma intensa. In plus, cantitatea mica de faina si galbenusul extra garanteaza ca blatul va fi dens si „fudgy”, completandu-se perfect cu textura fina a cremei de branza. Si apropo de crema, este pur si simplu divina!

Asa cum iti spuneam si in reteta de Pasca fara aluat, eu prefer sa fac pasca cu crema de branza, nu branza de vaci deoarece ofera o textura mult mai cremoasa. Am aromatizat-o cu pasta de vanilie si putin extract de portocala, dar si cu un varf de lingurita de… boabe macinate de tonka.

Nu ma asteptam sa se simta, fiind o cantitate atat de mica, dar am ramas placut surprinsa. Ca sa nu mai zic ca atunci cand am scos-o din cuptor, simteam doar parfumul dat de tonka. Cred a ca a devenit noul meu condiment preferat si cu siguranta il voi folosi tot mai des in prajituri. Il poti gasi pe vegis.ro! 😉 Cat despre aroma pe care o ofera, e greu de spus, insa cred ca Alina de la Ciocolata si Vanilie a gasit o descriere cat mai precisa: „are in el ceva din dulceata vaniliei, dar si picanteria nucsoarei, poate si un strop de miros de santal si magnolie.” Nu-i asa ca suna divin?

reteta pasca cu ciocolata si branza, in doua culori

Mici secrete pentru o pasca cu ciocolata de succes

Foloseste ciocolata de cea mai buna calitate, pentru gatit, cu un procent cat mai mare de cacao

Eu am folosit ciocolata neagra de la Nestle, cu 52% cacao, dar daca preferi deserturile foarte dulci, cu siguranta poti folosi si ciocolata cu lapte. Vorbim mai multe despre asta la punctul urmator.

Nu schimba cantitatea de zahar

A fost tentant si pentru mine, pentru ca de cele mai multe ori incerc sa reduc pe cat posibil zaharul din prajituri. Insa, zaharul are mai multe roluri intr-o reteta, nu doar de a indulci, iar prin modificarea in minus a cantitatii, s-ar putea sa obtii un blat prea tare sau uscat. Tocmai de aceea am folosit ciocolata neagra, pentru a mai taia din gustul dulce. Si crede-ma, este un echilibru perfect!

Foloseste ingrediente la temperatura camerei, in special pentru stratul de branza

Crema de branza rece va crea cocoloase, iar textura finala a pastii nu va mai fi la fel de fina si omogena. De asemenea, daca adaugam ouale sau frisca rece, ele vor raci si vor „solidifca” crema de branza. Si din nou, vor aparea cocoloase, chiar daca crema de branza a fost initial neteda.

Lasa la racit minimum 3 ore

Pentru a obtine felii curate si ingrijite , lasa pasca sa se raceasca complet la frigider inainte de servire. Totodata, iti recomand sa treci lama cutitului prin apa fierbinte pentru a o incalzi si nu uita sa o stergi cu un prosop curat inainte de a taia felia de pasca.

reteta rapida pasca cu ciocolata

Cu cat timp inainte pot face pasca cu ciocolata, in doua culori?

Aceasta pasca poate fi pastrate la temperatura camerei timp de o zi sau doua. După acel moment, ar fi de preferabil sa o muti in frigider, sau chiar in congelator, unde va rezista pentru aproximativ o saptamana, respectiv o luna sau doua (in congelator).


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de pasca rapida cu ciocolata, in doua culori. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:

🌸 Pasca fara aluat cu crema de branza

🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste

🌸 Cozonac cu fistic

🌸 Tort cu lamaie, mac si capsuni

🌸 Fursecuri cu martipan si lichior Amaretto

Vezi si alte retete pentru masa de Paste 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
150g unt
142g ciocolata neagra
175g zahar
2 oua
1 galbenus
1 lingurita extract / esenta de vanilie
162g faina
21g cacao
un praf de sare
1 lingurita scortisoara
Stratul cu branza
250g crema de branza
13g amidon
60g zahar
125ml frisca lichida
3 oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita extract / esenta de portocale
un varf de lingurita de boabe macinate de tonka optional

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea blatului brownie

Intr-o cratita incapatoare, topim untul si ciocolata taiata marunt la bain marie. Luam de pe foc si adaugam zaharul, amestecam si lasam sa se raceasca 5-10 minute.
Intr-un bol, batem ouale, galbenusul si vanilia. Turnam peste ciocolata si amestecam 1 minut.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un alt bol, amestecam cernem si amestecam faina, pudra de cacao, sarea si scortisoara. Adaugam peste compozitia cu oua, treptat. Amestecam pana cand am incorporat toata faina, nu mai mult!
Vom obtine un aluat destul de tare si lipicios. Il intindem intr-o tava rotunda de 21 cm tapetata cu unt si lasam deoparte pana cand pregatim compozitia pentru stratul cu branza.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Stratul cu branza

In bolul mixerului planetar batem putin crema de branza, care trebuie sa fie la temperatura camerei. Adaugam zaharul si batem aproximativ 2 minute.
Adaugam pe rand ouale (tot la temperatura camerei) si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam frisca lichida (la temperatura camerei), extractul / esenta de vanilie si portocala si la final, cernem amidonul. Optional, poti adauga si un varf de lingurita de boabe macinate de tonka. Merita! Amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.
Turnam cu grija crema obtinuta peste blatul cu ciocolata. Dam la cuptorul preincalzit la 175°C pentru aproximativ 40 de minute (introducem o scobitoare in mijloc, daca iese cu cateva firimituri umede atasate este coapta). Cand e gata, lasam la racit pe un grilaj de racire la temperatura camerei, apoi mutam la frigider unde o lasam minimum 3 ore inainte de a o taia, ideal peste noapte. Taiem cu un cutit incalzit si curatam cu grija lama dupa fiecare felie taiata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Foloseste ingrediente la temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *