Placinta cu dovleac si lapte condensat

1 ora + timp pentru coacere

foarte usor

10 portii

Daca esti in cautarea celei mai bune retete de placinta de dovleac, atunci ai ajuns unde trebuie!

Placinta cu dovleac este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune deserturi de toamna. Cu o crusta frageda si o umplutura fina din piure de dovleac si lapte condensat, aceasta tarta este extrem de usor de facut si va satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi.

Crusta pentru placinta

Se face repede si necesita doar 3 ingrediente principale: faina, unt, galbenus de ou. Daca vrei o varianta mai sanatoasa si mai putin dulce, poti renunta la zaharul pudra. Trebuie doar sa le amesteci pe toate si sa lasi la frigider minimum 30 de minute si gata, ce a fost mai greu ai facut. Desigur, daca esti in criza de timp sau pur si simplu, nu vrei sa te complici, poti folosi si aluat congelat pentru tarte pe care il gasesti in toate supermarketurile.

In cazul acestei placinte, nu este nevoie sa coci in prealabil crusta inainte de turna umplutura. De asemenea, pentru a evita arderea marginilor, acopera-le cu folie de staniol, dar numai dupa ce placinta a stat deja in cuptor 20 de minute.

Umplutura cu dovleac si lapte condensat

Oh, da, asta e partea cea mai importanta a acestui desert! Aceasta umplutura va face placinta cu adevarat speciala.

Ingredientul-cheie din aceasta reteta de placinta cu dovleac este laptele condensat. Acesta are doua roluri: de a oferi umpluturii textura cremoasa si consistenta corecta (nu vrem sa fie curgatoare, nu-i asa?), dar actioneaza si ca indulcitor. Asadar, nu mai nevoie sa adaugi zahar in plus, decat daca chiar iti doresti un desert super-mega-extra dulce. Ai grija sa cumperi lapte condensat indulcit, la conserva, nu din acela pentru cafea (neindulcit).

Eu folosesc intotdeauna in deserturi dovleac placintar. Pentru a face piureul, taiem in doua dovleacul, il curatam de seminte si impartim fiecare jumatate in doua felii. Dam la cuptor la 200°C pentru 40 de minute, pana cand dovleacul e moale. Dupa ce se raceste, curatam coaja si dam prin blender. Eu in fiecare an coc o cantitate mai mare de dovleac, iar piureul il pun in congelator. Asa il am la indemana oricand am nevoie.

Revenind la placinta noastra, aroma dovleacului copt va fi completata de cea a condimentelor de sezon (scortisoara, nucsoara, cuisoare). Impreuna cu laptele condensat, va rezulta o umplutura pur si simplu delicioasa! Amesteca cu mixerul toate ingredientele, toarna compozitia peste crusta si pune-o la cuptor.

Cum decoram placinta cu dovleac?

Daca vrei o varianta cat mai simpla, poti decora placinta cu frisca. Foloseste un pos si un dui si realizeaza ce model vrei tu. De asemenea, daca ai noroc de o toamna calduroasa, cred ca placinta merge foarte bine servita si cu o cupa de inghetata de vanilie.

Daca vrei sa iti surprinzi musafirii sau familia cu un decor inedit, poti realiza din aluatul pentru crusta cateva frunzulite. Le poti face fie cu ajutorul unor forme speciale, fie sa le tai liber, cu un cutit bine ascutit. Iti recomand sa le coci separat si sa le pui peste placinta dupa ce aceasta s-a racit. Nu uita sa dai frunzele cu galbenus inainte de a le pune in cuptor, pentru a avea un luciu frumos.

tarta cu dovleac lapte condensat

Cum pastram placinta cu dovleac?

Placinta cu dovleac contine oua in crema pentru umplutura, acesta fiind unul din motivele pentru care trebuie sa o pastram, fara indoiala, in frigider. Dupa ce s-a racit complet, o acoperim cu folie alimentara sau o punem intr-un recipient inchis si o punem la rece. Se consuma in maximum 5 zile.

Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:

🍄 Prajitura cu mere, gris si lapte praf

🍄 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

🍄 Dovleci aromati cu crema de branza si dovleac

🍄 Briose cu pere si fistic

Vezi si alte retete de toamna! 

💛💛💛

5 din 2 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
125g unt
1 galbenus
25g zahar pudra
un praf de sare
1 lingura apa rece
Umplutura cu dovleac si lapte condensat
1 conserva lapte condensat 397 g
425g piure de dovleac
2 oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
0.25 lingurita cuisoare

Pasii necesari

1.

Aluatul pentru tarta

Intr-un bol amestecam cu mana sau cu mixerul planetar faina cu untul, pana cand obtinem o consistenta ca a pesmetului, uscata si nisipoasa. Adaugam galbenusul, zaharul pudra, sarea si o lingura de apa rece. Le incorporam toate pana cand se leaga aluatul. Daca e nevoie, mai poti pune o lingura de apa. La final, punem aluatul in folie alimentara si dam la frigider pentru 30 de minute.
Ungem cu unt sau tapetam cu hartie de copt o tava de 25 cm. Intindem bine aluatul si il rulam pe sucitor pentru a-l putea aseza in tava. Optional, putem pastra o bucatica pentru a realiza frunzulitele. ℹ Intepam cu furculita din loc in loc si lasam deoparte, pana facem umplutura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Umplutura cu dovleac si lapte condensat

Intr-un bol incapator sau in bolul mixerului planetar punem si mixam laptele condensat si piureul de dovleac. ℹ Adaugam si batem pe rand ouale, iar la final adaugam vanilia si condimentele si mixam cat sa se incorporeze.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Varsam compozitia in tava pregatita cu aluatul si ungem marginile cu galbenus de ou. Lasam la cuptorul preincalzit la 180°C aproximativ 40-45 minute. Chiar daca ti se pare ca e necoapta si moale, nu o lasa mai mult, pentru ca s-ar putea sa inceapa sa se crape. Odata scoasa din cuptor, ea se va intari. Pentru a preveni arderea marginilor, le putem acoperi cu folie de staniol. In acest caz, lasam la cuptor 20-25 de minute, apoi acoperim cu folie.
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a o servi si o pastram in frigider. Se consuma in maximum 5 zile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

ℹ Piure de dovleac: taiem in doua dovleacul placintar, curatam semintele si taiem fiecare jumatate din nou, in doua. Punem la cuptor pana cand se inmoaie. Curatam de coaja si dam miezul prin blender.
ℹ Inainte de a intinde aluatul cu sucitorul, am pastrat o bucatica pentru a realiza frunzulitele. Pe aceastea le-am copt separat si am ornat placinta dupa ce am scos-o din cuptor.
0.5 lingurita = jumatate de lingurita
0.25 lingurita = un sfert de lingurita

2 mesaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *