Placinta cu dovleac si lapte condensat
Daca esti in cautarea celei mai bune retete de placinta de dovleac, atunci ai ajuns unde trebuie!
Placinta cu dovleac este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune deserturi de toamna. Cu o crusta frageda si o umplutura fina din piure de dovleac si lapte condensat, aceasta tarta este extrem de usor de facut si va satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi.
Crusta pentru placinta
Se face repede si necesita doar 3 ingrediente principale: faina, unt, galbenus de ou. Daca vrei o varianta mai sanatoasa si mai putin dulce, poti renunta la zaharul pudra. Trebuie doar sa le amesteci pe toate si sa lasi la frigider minimum 30 de minute si gata, ce a fost mai greu ai facut. Desigur, daca esti in criza de timp sau pur si simplu, nu vrei sa te complici, poti folosi si aluat congelat pentru tarte pe care il gasesti in toate supermarketurile.
In cazul acestei placinte, nu este nevoie sa coci in prealabil crusta inainte de turna umplutura. De asemenea, pentru a evita arderea marginilor, acopera-le cu folie de staniol, dar numai dupa ce placinta a stat deja in cuptor 20 de minute.
Umplutura cu dovleac si lapte condensat
Oh, da, asta e partea cea mai importanta a acestui desert! Aceasta umplutura va face placinta cu adevarat speciala.
Ingredientul-cheie din aceasta reteta de placinta cu dovleac este laptele condensat. Acesta are doua roluri: de a oferi umpluturii textura cremoasa si consistenta corecta (nu vrem sa fie curgatoare, nu-i asa?), dar actioneaza si ca indulcitor. Asadar, nu mai nevoie sa adaugi zahar in plus, decat daca chiar iti doresti un desert super-mega-extra dulce. Ai grija sa cumperi lapte condensat indulcit, la conserva, nu din acela pentru cafea (neindulcit).
Eu folosesc intotdeauna in deserturi dovleac placintar. Pentru a face piureul, taiem in doua dovleacul, il curatam de seminte si impartim fiecare jumatate in doua felii. Dam la cuptor la 200°C pentru 40 de minute, pana cand dovleacul e moale. Dupa ce se raceste, curatam coaja si dam prin blender. Eu in fiecare an coc o cantitate mai mare de dovleac, iar piureul il pun in congelator. Asa il am la indemana oricand am nevoie.
Revenind la placinta noastra, aroma dovleacului copt va fi completata de cea a condimentelor de sezon (scortisoara, nucsoara, cuisoare). Impreuna cu laptele condensat, va rezulta o umplutura pur si simplu delicioasa! Amesteca cu mixerul toate ingredientele, toarna compozitia peste crusta si pune-o la cuptor.
Cum decoram placinta cu dovleac?
Daca vrei o varianta cat mai simpla, poti decora placinta cu frisca. Foloseste un pos si un dui si realizeaza ce model vrei tu. De asemenea, daca ai noroc de o toamna calduroasa, cred ca placinta merge foarte bine servita si cu o cupa de inghetata de vanilie.
Daca vrei sa iti surprinzi musafirii sau familia cu un decor inedit, poti realiza din aluatul pentru crusta cateva frunzulite. Le poti face fie cu ajutorul unor forme speciale, fie sa le tai liber, cu un cutit bine ascutit. Iti recomand sa le coci separat si sa le pui peste placinta dupa ce aceasta s-a racit. Nu uita sa dai frunzele cu galbenus inainte de a le pune in cuptor, pentru a avea un luciu frumos.
Cum pastram placinta cu dovleac?
Placinta cu dovleac contine oua in crema pentru umplutura, acesta fiind unul din motivele pentru care trebuie sa o pastram, fara indoiala, in frigider. Dupa ce s-a racit complet, o acoperim cu folie alimentara sau o punem intr-un recipient inchis si o punem la rece. Se consuma in maximum 5 zile.
Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:
🍄 Prajitura cu mere, gris si lapte praf
🍄 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan
🍄 Dovleci aromati cu crema de branza si dovleac
Vezi si alte retete de toamna! ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250g faina | |
125g unt | |
1 galbenus | |
25g zahar pudra | |
un praf de sare | |
1 lingura apa rece |
Umplutura cu dovleac si lapte condensat
1 conserva lapte condensat 397 g | |
425g piure de dovleac | |
2 oua | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita scortisoara | |
0.5 lingurita nucsoara | |
0.25 lingurita cuisoare |
În piureul de dovleac am amestecat și o gutuie. Excelentă!