Placinta cu mere si nuci

1 ora jumatate

foarte usor

10 portii

Ah, toamna si ale sale delicii aromate! 🧡 Printre deserturile mele autumnale preferate se numara si aceasta placinta cu mere si nuci, pe care am facut-o pentru prima data anul acesta, dar care a intrat rapid in top 5 prajituri cu iz tomnatic. Si isi merita cu desavarsire locul: cu un aluat crocant imbogatit de aroma nucilor, umplutura fina si cremoasa de mere cu scortisoara si o crusta de zahar caramelizat deasupra, aceasta placinta reprezinta o adevarata desfatare a papilelor gustative. Este perfecta pentru a celebra diferite sarbatori sau pentru un rasfat dulce de weekend. Si e asa de usor sa o pregatesti!

Nu stiu altii cum sunt, dar eu asociez toamna cu mirosul de placinte proaspat scoase din cuptor. E ceva magic si special in acel parfum de scortisoara si zahar ce pluteste in aer intr-o zi ploioasa… Pur si simplu iubesc sa fac prajituri in aceasta perioada a anului!

Felie placinta cu mere si nuci

Cum sa faci placinta cu mere mai repede si mai usor

Daca ma intrebi pe mine, as zice ca placinta cu mere este un desert tipic de toamna. Asta si pentru ca se face cu fructe proaspete, de sezon. Dar hai sa iti spun un secret: pentru aceasta placinta nici nu ai nevoie de mere! Astfel, te poti bucura de acest desert in tot timpul anului – chiar si in mijlocul primaverii! Who am I to judge? ☺️

Bine, bine, si atunci cum facem placinta cu mere… fara mere? Simplu! Am folosit piureul de mere (si pere) de la Dennree, propus de prietenii mei de la vegis.ro ca ingredient „vedeta” al unei retete de toamna. Acesta contine doar doua ingrediente: 60% piure de mere si 40% piure de pere, fructe provenite din agricultura ecologica. Desi are in compozitie si pere, gustul este foarte subtil, oferind mai mult un pic de „parfum” piure-ului. Iar in placinta, aroma de pere este chiar insesizabila, marul si scortisoara acaparand atentia.

Si partea faina este ca folosind piureul in compozitia pentru placinta, salvezi si timp, deoarece scapi de curatarea merelor de coaja si taierea sau razuirea acestora.

Iti mai ramane doar sa amesteci rapid cu celelate ingrediente (oua, zahar de trestie, unt topit, vanilie, scortisoara si olecutica de faina). Toarna apoi compozitia peste aluatul de tarta. Si apropo de crusta pentru placinta…

Piure de mere si pere Dennree vegis.ro

Cel mai bun aluat pentru tartele de toamna

Dupa ce am rezolvat problema umpluturii, am zis sa fac si aluatul mai deosebit. M-am gandit ca aroma nucilor s-ar imbina tare armonios cu cea de mere, scortisoara si zahar caramelizat… Mare dreptate am avut! Mi-am amintit de una din retetele de aluat care mi-au atras atentia in cartea Pie All the Time: Elevated Sweet and Savory Recipes for Every Occasion scrisa de Taylor Harbin. Asa ca am ales pentru placinta mea cu mere aluatul cu nuci, care e foaaarte aromat. Cred ca se potriveste de minune pentru acest sezon, inclusiv pentru placinta cu dovleac.

Acum, fiecare foloseste ce nuci are – din copacul din curte, de la piata, de la magazin… In cazul meu, m-am bucurat sa vad ca pe vegis.ro se gasesc si mai multe tipuri de nuci, alune si seminte, printre care si nucile clasice, pe care le stim cu totii. Am mai nimerit de-a lungul timpului nuci care erau cam amare, dar acestea de la Targroch mi s-au parut foarte bune la gust, usor dulci. Am mai folosit si fulgi de migdale de la acelasi brand si la fel de multumita am fost (vezi reteta de babka vegana cu prune si Amaretto).

De asemenea, iti mai dau un sfat: foloseste otet din cidru de mere pentru aluatul de tarta. Va iesi mult mai fraged, acest lucru datorandu-se faptului ca otetul, un acid, previne dezvoltarea glutenului din faina, care ar putea oferi o textura tare, greu de mestecat aluatului. In plus, va fi si mult mai usor sa lucrezi cu aluatul.

Iti recomand sa coci crusta de tarta inainte de a adauga umplutura (blind baking). Acest pas va preveni inmuierea crustei din cauza umpluturii si te vei asigura ca aluatul este bine copt. In plus, prin asezarea greutatilor deasupra (orez, fasole), vei evita ca aluatul sa se umfle in exces.

Reteta placinta cu mere si nuci

Crusta de zahar caramelizat

Acest pas este optional, placinta va fi la fel de buna si fara crusta de deasupra. Insa, daca si o torta de bucatarie pentru a carameliza zaharul, iti recomand din tot sufletul sa incerci si varianta aceasta! Imagineaza-ti un creme brulee, doar ca umplutura de vanilie e inlocuita de cea cu mere. Nu doar ca aceasta crusta adauga o textura crunchy placintei, dar aroma de caramel este de vis in combinatie cu merele usor acrisoare si cu aluatul fraged cu nuci.

De asemenea, caramelizarea zaharului trebuie facuta inainte de servire, nu in avans, pentru ca se va inmuia si nu va mai fi la fel de crocanta.

Ca de obicei, am folosit zahar din trestie de zahar, atat pentru a indulci umplutura, cat si pentru crusta de zahar caramelizat. Are si un gust mai bun, dar e si un pic mai sanatos fata de zaharul alb rafinat.

Ah, si daca tot am mentionat de creme brulee, te invit sa descoperi inca doua retete delicioase de pe blog! Ce preferi: creme brulee simplu, cu vanilie, sau creme brulee cu ciocolata si capsuni?

Cum pastram placinta cu mere?

Aceasta reteta de placinta cu mere si nuci contine oua in umplutura, acesta fiind unul din motivele pentru care trebuie sa o pastram, fara indoiala, in frigider. Dupa ce s-a racit complet, o acoperim cu folie alimentara sau o punem intr-un recipient inchis si o punem la rece. Se consuma in maximum 5 zile.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de placinta cu mere, nuci si zahar caramelizat. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Hai sa incerci si alte delicii care iti vor incalzi si bucura sufletul toamna aceasta! Tu ce desert pregatesti data viitoare?

🍁 Tarta cu lapte batut si topping de caramel si nuci pecan

🍁 Prajitura cu mere, gris si lapte praf

🍁 Chec cu ceai negru

🍁 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍁 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

Vezi mai multe retete de toamna →

Produse vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
2 galbenusuri
10ml otet din cidru de mere Biona 2 lingurite
60ml apa rece + inca 20 ml, optional, in functie de consistenta aluatului
122g nuci macinate
280g faina
un praf de sare
224g unt rece
Umplutura
2 oua
120g zahar de trestie
113g unt
250g piure de mere (si pere) Dennree
2,5 linguri zeama de lamaie
1 lingurita extract / esenta de vanilie
2 linguri faina
0.5 lingurita scortisoara
zahar pentru crusta caramelizata

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul pentru crusta placintei

Intr-un bol mic, batem galbenusurile cu otetul din cidru de mere si 4 linguri de apa (60 ml).
Macinam nucile cu un un chopper sau un blender. Trebuie sa fie fine, dar sa aiba inca textura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un bol incapator amestecam faina cu nucile macinate si sarea. Adaugam untul rece, taiat bucatele si il amestecam cu mainile cu restul ingredientelor - sfaramam bucatile intre degete pana cand acestea se aplatizeaza.
Turnam compozitia cu oua si o incorporam tot cu mainile. In functie de cum este consistenta aluatului, s-ar putea sa mai fie nevoie sa adaugi una sau doua linguri de apa rece (la mine nu a fost cazul). In final, aluatul trebuie sa se lege, sa nu fie sfaramicios, dar nu intr-atat cat sa fie lipicios, moale si umed.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Formam un disc, invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider minimum 2 ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intindem aluatul

Preincalzim cuptorul la 165°C si tapetam cu unt sau cu hartie de copt o tava cu diametrul de 25 cm. Dupa ce a stat indeajuns la frigider, lasam aluatul la temperatura camerei cateva minute, astfel incat sa fie un pic mai moale, sa putem lucra mai usor cu el.
Intindem aluatul intr-un cerc de aprox 30 cm si il rulam cu grija pe sucitor, transferandu-l in tava. Taiem marginile aluatului, pe care eu le-am folosit pentru a face frunzulitele pentru decor. Intepam aluatul cu furculita, acoperim cu o hartie de copt in care punem greutati (fasole, orez) si dam la cuptor 15-20 minute. Inlaturam hartia de copt cu fasole/orez, ungem cu albus de ou si mai coacem inca 10 minute, pana cand se rumeneste si devine ca un biscuite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Umplutura pentru placinta cu mere

Dupa ce am scos aluatul din cuptor, cat se raceste, putem sa pregatim umplutura. Se face rapid si tare usor - batem ouale cu zaharul, apoi adaugam pe rand untul topit, piure-ul de mere (si pere), vanilia si la final, faina si scortisoara. Omogenizam si turnam in crusta.
Dam la cuptor aprox. 35 de minute - mijlocul placintei nu trebuie sa mai fie curgator. Lasam sa se raceasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Crusta de zahar

Dupa ce s-a racit, presaram cu o lingurita zahar si il caramelizam cu o torta de bucatarie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

⭐ Frunze pentru decor (optional)

Cat timp aluatul de tarta a stat la cuptor, am intins resturile de aluat si le-am taiat cu forme speciale. Le-am asezat intr-o tava, am uns cu albus de ou si am presarat zahar brun. Cand am scos aluatul din cuptor, am pus frunzulitele in cuptor timp de 12 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *