Placinta cu nuci pecan
Toamna este anotimpul care ne rasfata cu o paleta bogata de arome si culori, iar ce poate fi mai reconfortant decat sa pregatim o delicioasa placinta cu nuci pecan? Aceasta reteta clasica si reconfortanta este perfecta pentru a te bucura de gustul dulce si aroma speciala a nucilor pecan, care aduce aminte de zilele racoroase de toamna.
Nucile pecan, cu gustul lor bogat si textura crocanta, se combina armonios cu siropul de artar si alte ingrediente delicioase, creand o explozie de arome de toamna in fiecare felie. Cu aceasta reteta, vei transforma orice zi obisnuita de toamna intr-o ocazie speciala de a savura bucate delicioase!
Povestea placintei cu nuci pecan, un desert tipic american
Poate ca placinta cu dovleac e cel mai cunoscut desert de Ziua Recunostintei, dar placinta cu nuci pecan nu e mai prejos. Spre deosebire de prietena sa pe baza de dovleac, care cade in disgratie dupa sezonul sarbatorilor, placinta cu nuci pecan ramane un desert popular pe tot parcursul anului.
Legenda spune ca francezii care s-au stabilit in New Orleans au facut prima placinta cu nuci pecan dupa ce au mancat nuci pecan oferite de triburile nativ-americane. Daca nu stiai, nucile pecan sunt originare din America de Nord. Unii sustin, de asemenea, ca placinta cu nuci pecan isi are originea in Alabama la inceputul anilor 1800, dar nu exista documente scrise. De fapt, nu exista nicio reteta scrisa care dateaza mai devreme de 1886.
In acelasi timp, placinta cu nuci pecan poate fi o adaptare a traditionalelor placinte cu zahar. Umplutura lor e asemanatoare unei budinci, avand ingrediente precum oua, lapte si vanilie. Acestea erau originare din Europa medievala si au fost aduse in America de Nord, unde au fost incorporate ingrediente locale, cum ar fi nucile pecan.
Totusi, placinta cu nuci pecan nu a devenit populara decat pe la mijlocul anilor 1920, cand ia nastere cea mai faimoasa interpretare a acestui desert. Se spune ca reteta ii apartine sotiei unui vanzator de sirop de porumb dulce Karo. Ea a creat umplutura de placinta folosind, evident, sirop Karo, oua, vanilie, zahar si multe nuci pecan. Firma a inceput sa imprime reteta pe cutiile de produs, iar distributia larga a siropului Karo a crescut popularitatea placintei, oamenii constatand ca este foarte simplu de facut. Si de atunci, americanii folosesc cu precadere aceasta reteta ce contine sirop de porumb.
Secretele unei placinte cu nuci pecan reusite
Un chopper iti va usura treaba in bucatarie
Pentru a face aluatul de tarta, eu folosesc intotdeauna un chopper. Astfel, ingredientele se amesteca mai usor, iar untul e distribuit mai uniform. De aceea, cand cei de la KitchenShop mi-au trimis spre testare , am zis ca se potriveste de minune cu aceasta reteta. Am mai avut choppere, dar in sfarsit pot spune ca am unul de calitate si mai ales, incapator! Chiar daca e mini, intra o cantitate destul de mare de compozitie. In plus, in partea superioara, este prevazut cu o deschidere speciala, pe unde poti turna ingredientele lichide fara a mai fi nevoie sa scoti capacul. Love it!
Asa cum ziceam, am folosit chopper-ul atat pentru aluat, cat si pentru a macina nucile pecan, desigur. Si a fost nevoie doar de doua-trei pulsatii ale chopper-ului pentru a obtine gradul de macinare potrivit pentru nuci.
Daca folosesti si tu un chopper pentru a prepara aluatul, trebuie sa tii, totusi cont, de cateva lucruri.
- Unt rece – asigura-te ca untul este rece si taiat in bucati mici inainte de a-l procesa. Temperatura scazuta este esentiala pentru a obtine o textura frageda a aluatului.
- Nu exagera cu procesarea – amesteca ingredientele numai pana cand aluatul incepe sa se lege. In caz contrat, glutenul din faina se va activa mai repede si vei obtine un aluat tare.
- Adauga ingredientele lichide cu grija – In functie de mai multi factori (umiditatea din casa, dimensiunea oului etc.), e posibil sa fie nevoie sa mai adaugi putina apa in aluat. Toarna cate putin si verifica constant textura aluatului (trebuie sa se lege, dar sa nu fie prea umed si lipicios).
- Testeaza aluatul – dupa ce ati procesat ingredientele, verifica aluatul manual. Daca se desprinde de peretii chopper-ului si se poate forma intr-un disc fara probleme, este gata.
Siropul de artar si textura ,,ciudata” a umpluturii
Cum povesteam si mai sus, multe retete americane de placinta cu nuci pecan cer sirop de porumb (corn syrup). Este un sirop dulce, gros, facut din amidon de porumb, care are rolul de indulcitor, dar si de a stabiliza umplutura. Pe langa faptul ca la noi nici nu se prea gaseste acest sirop, in ceea ce priveste aroma placintei, nu o imbogateste cu nimic. Asadar, l-am inlocuit cu siropul de artar, aroma sa completandu-se de minune cu nucile pecan.
Totusi, siropul de artar este mult mai subtire decat siropul de porumb si nu contine nimic care sa ajute la stabilizarea amestecului. De aceea, e nevoie sa adaugam un agent de ingrosare, adica faina. Aceasta absoarbe o parte din lichidul din placinta, ajutand la crearea unei umpluturi perfecte.
Deoarece faina nu incepe sa-si faca treaba pana nu este incalzita, e posibil ca umplutura sa aiba, la un moment dat, o textura ciudata, ca si cum untul s-a branzit. Nu te teme, nu ai facut nimic rau. Asa ar trebui sa arate si se va coace foarte bine!
Cum pastram placinta cu nuci pecan?
Iti recomand sa consumi aceasta placinta cu nuci pecan in maximum trei zile. Poate fi pastrata la temperatura camerei (pe perioada scurta) sau si mai bine, la frigider. Acopera placinta cu folie alimentara sau pastreaza intr-un recipient etans.
Inainte de servire, reincalzeste placinta (sau felii separate) la cuptor sau la cuptorul cu microunde pentru cateva minute.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de placinta cu nuci pecan. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:
🍰 Fursecuri cu ciocolata alba, sirop de artar si nuci pecan
🍰 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)
🍰 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan
🍰 Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci
🍰 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar
🍰 Placinta cu dovleac si lapte condensat
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu KitchenShop Romania. Parerile si experienta cu produsul oferit de ei sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
172g faina | |
112g unt | |
un praf de sare | |
1 galbenus | |
1 lingura otet din cidru de mere |
Umplutura cu nuci pecan
27.5g unt | |
1 lingura faina | |
2 oua | |
40g zahar | |
30g zahar brun | |
0.5 lingurita scortisoara | |
un praf de sare | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
90g sirop de artar | |
260g nuci Pecan |
Lasă un răspuns