Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie

Cu totii avem acele amintiri magice legate de aroma imbietoare a prajiturilor care ne trezesc sentimente de nostalgie si bucurie. In inima bucatariei romanesti se afla o prajitura clasica, ce pare sa pastreze vie aroma copilariei: faimoasa prajitura cu lamaie Alba ca Zapada. Cred ca esti de acord cu mine cand spun ca aceasta delicatesa nu este doar o reteta, ci o calatorie in timp, aducand in prezent aromele traditionale care incantau papilele gustative in zilele de sarbatoare. Pregatita cu toata dragostea de mame si bunici de pretutindeni, aceasta prajitura transforma orice ocazie intr-un festin dulce plin de bucurie.

Prajitura cu lamaie Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada – cate gospodine, atatea retete

Am primit cu mare entuziasm, dar si cu emotii, propunerea prietenilor mei de la Vegis.ro de a pregati impreuna aceasta prajitura speciala. De ce cu emotii? Pentru ca e prima data cand fac o prajitura cu foi, iar prajitura Alba ca Zapada are o reputatie ca ar fi destul de greu de facut. Ei, nu te lasa speriat(a) de aceste presupuneri, pentru ca treaba nu e chiar asa. Mai ales daca ai o reteta clara.

Si ca tot veni vorba de reteta, si eu am dat sfoara in tara de a face rost de ea. M-am pus pe cautat caietul de retete al bunicii, am cautat si in cartile vechi de retete pe care le am, am primit o reteta si de la mama… In final, aveam patru retete, toate cu ingrediente similare, dar cu moduri diferite de preparare, in special cand vine vorba de crema.

Pana la urma, am facut o combinatie, din amintiri si din sfaturi, si, n-as vrea sa ma laud, dar a iesit o prajitura Alba ca Zapada de exceptie. Cel mai mare compliment a venit din partea parintilor, care au spus ca „este exact ca prajitura Alba ca Zapada pe care o facea bunica”. Și ea facea cea mai buna versiune de Alba ca Zapada pe care am mancat-o vreodata. Asadar, reteta aceasta ii este dedicata ei, sunt sigura ca ar fi mandra de mine.

Prajitura cu lamaie Alba ca Zapada

Ce este prajitura Alba ca Zapada?

Alba ca Zapada, prajitura cu lamaie sau Lamaita… Nu cred ca este cineva care sa nu fi mancat macar o data aceasta prajitura. Dar, pentru cei care nu au mai auzit de ea pana acum, reteta prajiturii este formata din foi de aluat si o delicioasa crema de lamaie, toate acoperite cu un strat generos fie de zahar pudra, fie de nuca de cocos. Aroma proaspata si gustul dulce-acrisor confera prajiturii o nota aparte, transformand-o intr-o adevarata delicatesa festiva.

Cum se fac foile pentru prajitura Alba ca Zapada?

Foarte simplu! In primul rand, nu te astepta sa obtii un blat precum cel de tort. Desi ingredientele seamana, modul de lucru este diferit. In plus, cantitatea de faina este muult mai mare decat intr-un aluat de tort. Dupa ce amestecam toate ingredientele, vom obtine un aluat care aduce putin cu cel de tarta. Il vom imparti in bucati egale, pe care le vom intinde cu sucitorul si vom obtine astfel trei foi pe care le vom coace pe fundul unei tavi. Sfat: vei obtine forma mai usor daca intinzi cu sucitorul pornind din centrul foii si mergand apoi, pe rand, catre fiecare colt al dreptunghiului. Timpul de coacere e si el foarte important si nu trebuie depasit. La final, foaia trebuie sa fie inca alba, nu foarte rumenita, pentru ca dupa aceea, va fi prea uscata.

Un rol important in pregatirea foilor este bicarbonatul de amoniu (sau amoniac). Este un agent de crestere, adica in timpul coacerii, produce dioxid de carbon care ajuta la obtinerea unui aluat fraged si afanat. Inainte de a fi adaugat in compozitia de aluat, se stinge intotdeauna cu zeama de lamaie sau cu otet. Daca nu ai mai gatit pana acum cu bicarbonat de amoniu, fii pregatit(a): acesta emana un miros urat atunci cand e stins. De asemenea, acelasi miros te va lovi si cand deschizi cuptorul sa scoti foile. Nu iti fa griji, nu vei simti acest miros urat, cu atat mai putin gustul, in prajitura finala.

Detaliu prajitura cu lamaie Alba ca Zapada

Crema de lamaie pentru Alba ca Zapada

Asa cum iti spuneam mai sus, fiecare gospodina are propria reteta de crema de lamaie. Daca ingredientele sunt cam aceleasi, modul de preparare poate fi diferit. Unele retete folosesc faina pentru a ingrosa crema, altele amidon alimentar. Exista variante care se prepara asemenea unei budinci (pudding), altele putin mai diferit. Uneori se adauga untul la final, alteori se amesteca separat cu zaharul. Vorba aia, „cate bordeie, atatea obiceie”.

Cand vine vorba de ingrediente, un lucru e sigur: zeama si coaja de lamaie nu trebuie sa lipseasca! Pentru aceasta reteta, am folosit sucul de lamaie bio de la Dennree, dar si coaja de lamaie pudra de la Cook, ambele luate de pe Vegis.ro.

Am fost chiar impresionata de sucul de lamaie. De obicei, daca reteta cere, prefer sa storc eu, pe loc, sucul de la lamai sau portocale. E si mai aromat, si mai sanatos. Asta pentru ca majoritatea produselor asemanatoare din comert mai contin si alte ingrediente pe langa zeama de lamaie (adesea obtinuta din concentrat), cum ar fi apa, ulei esential etc. Ei bine, sucul de la Dennree doar atat contine: zeama de lamaie, ingredient certificat ecologic. Si chiar are gust natural si aroma bogata de lamaie.

In ceea ce priveste modul de preparare al cremei, eu am mers pe reteta bunicii. Ea facea crema din doua compozitii. Mai intai, vom face un amestec de faina si lapte, care va avea consistenta unui pudding si pe care o vom lasa la racit. Urmeaza ulterior sa aromatizam cu zeama si coaja de lamaie si vanilia. Apoi, vom bate separat untul cu zaharul, in care vom incorpora crema de mai sus.

Este foarte important ca toate ingredientele si elementele sa fie la temperatura camerei. Daca totusi, din nefericire, crema se taie (nu are o textura fina si poti distinge untul din ea), pune vasul pe aburi, la bain marie, si amesteca vartos, pana cand crema isi recapata aspectul si textura ideala.

Suc de lamaie Dennree vegis.ro

Si tie iti aminteste de copilarie?

Mi-ar fi placut sa scriu si un scurt istoric al acestei prajituri. Dar se pare ca nu exista o poveste „oficiala” despre cum a luat nastere prajitura Alba ca Zapada, reteta fiind transmisa de la o generatie la alta. De-a lungul timpului, aceasta prajitura cu lamaie a devenit o alegere populara pentru Sarbatori si evenimente speciale. Sigur iti amintesti si tu forfota din bucatarie inainte de Sarbatori, cand mama sau bunica coceau de zor foile pentru prajitura.

Este insa clar ca faptul ca prajitura Alba ca Zapada a devenit un simbol al traditiei culinare romanesti. A fost prezenta in casele noastre de generatii intregi si continua sa ne incante cu dulceata ei atemporala.

Faptul ca aceasta prajitura este adesea asociata cu sarbatorile si momentele speciale ii adauga o semnificatie speciala, incarcata de nostalgie. Iar gustul ei ramane adesea legat de amintirile zilelor de sarbatoare petrecute in familie.

Prajitura cu lamaie Alba ca Zapada

Cum pastram prajitura Alba ca Zapada?

E foarte important ca prajitura sa stea la rece inainte de servire – undeva intre 24 si 36 de ore. Si crede-ma, cu cat sta mai mult, cu atat va fi mai delicioasa. Foile se vor fragezi din ce in ce mai tare. Pastreaza tava acoperita cu folie alimentara pentru a e evita ca prajitura sa prinda mirosuri din frigider. Sau transfera bucatelele de prajitura intr-un recipient inchis.

Prajitura rezista bine la rece cel putin o saptamana, poate chiar mai mult.

Ingrediente prajituri vegis.ro

Sper ca ti-a placut reteta de prajitura Alba ca Zapada si ca o vei incerca si tu! Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Vezi si alte retete de prajituri pentru zile festive!

Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata

Fursecuri cu merisoare, ciocolata alba si fistic

Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

Cozonac (babka) cu fistic

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
10 linguri zahar de trestie 170 g
2 oua
10 linguri lapte 115 g
10 linguri ulei 62 g
un praf de sare
1 lingurita amoniu pentru prajituri 5 g, stins cu putina zeama de lamaie
510g faina cantitatea poate sa difere, intre 500 si 550 g
Crema pentru prajitura Alba ca Zapada
5 linguri faina 50 g
500ml lapte
100ml zeama de lamaie Dennree
1 lingurita coaja de lamaie Cook
1 lingurita pasta de vanilie
200g unt 82% grasime
100g zahar
fulgi de nuca de cocos pentru decor

Pasii necesari

1.

Foile pentru prajitura

Intr-un bol incapator amestecam zaharul, ouale, uleiul si laptele. Adaugam sarea, amoniul amestecat cu putina zeama de lamaie.
Incorporam treptat faina, pana la maximum 550 g. Cantitatea acesteia poate sa difere in functie de mai multi factori (marimea oualor, de exemplu). Pentru mine au fost de ajuns 510 g de faina. Trebuie sa obtinem un aluat maleabil, dar nu lipicios. Lasam aluatul 30 de minute sa se odihneasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intindem foile si dam la cuptor

Preincalzim cuptorul la 150°C. Impartim aluatul in 3 bucati egale (ale mele au avut 298 g fiecare). Intindem pe hartie de copt, cu sucitorul, 3 foi dreptunghiulare, cat mai subtiri. Vei obtine forma mai usor daca intinzi cu sucitorul pornind din centrul foii si mergand apoi, pe rand, catre fiecare colt al dreptunghiului. Marimea foilor e in functie de tavile pe care le vei folosi.
Luam cu grija hartia de copt cu aluatul si o asezam pe dosul unei tavi. Intepam cu furculita si dam la cuptor pentru 15 minute. Foaia trebuie sa fie inca alba, nu foarte rumenita. Fiind foarte fragile, lasam foile sa se raceasca bine si apoi le putem muta din tava.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Crema pentru prajitura - faina + lapte

Intr-o cratita punem 5 linguri de faina si un sfert din cantitatea totala de lapte. Amestecam bine cu un tel, cat sa nu se formeze cocoloase, apoi turnam si restul de lapte. Dam pe foc mic cateva minute, amestecand constant, pana incepe sa se ingroase.
Daca vrei sa obtii o crema si mai fina, da amestecul prin sita. Acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Crema pentru prajitura - unt + zahar

Intr-un bol incapator (poate fi si bolul mixerului planetar) batem bine untul la temperatura camerei cu zaharul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Crema pentru prajitura - imbinam cele doua compozitii

Dupa ce s-a racit compozitia cu lapte si faina, adaugam zeama si coaja de lamaie si pasta de vanilie, mixand cu mixerul cat sa se omogenizeze. Apoi, punem cate putin din aceasta compozitie pentru crema de unt cu zahar, amestecand cu mixerul dupa fiecare transa.
Este foarte important ca toate ingredientele si elementele sa fie la temperatura camerei. Daca totusi, din nefericire, crema se taie (nu are o textura fina si poti distinge untul din ea), pune vasul pe aburi, la bain marie, si amesteca vartos, pana cand crema isi recapata aspectul si textura ideala.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Ungem foile cu crema

Intr-o tava asezam o foaie de prajitura, peste care intindem uniform crema (am pus cam 7-8 linguri de crema pe fiecare foaie). Repetam procesul si pentru urmatoarele doua foi. Presaram deasupra fulgi de cocos, apoi invelim tava in folie alimentara si dam la frigider peste noapte.
Taiem prajitura si servim cu pofta! 😊
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *