Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata
Moale, delicioasa, fresh si puternic aromata – aceasta prajitura cu gris si lamaie este minunata pentru zilele de primavara (si nu numai!).
Insiropata cu un sirop dulce, condimentat si acoperita cu un strat generos de iaurt grecesc, garantez ca te va surprinde intr-un mod placut. Poate fi o prajitura si rapida, si delicioasa? Absolut!
Odata cu venirea primaverii si aparitia primelor raze de soare, gandul ne zboara la vacante exotice… Si pentru ca, mai ales in vremurile acestea, calatoritul este cam imposibil, cel mai simplu e sa aducem aromele ce ne amintesc de taramuri insorite chiar la noi in farfurie.
🍋 Incepem vacanta cu o excursie in insorita Italie…
Acum cativa ani, am vizitat Cinque Terre (un loc absolut superb) si mi-au atras atentia suvenirurile cu lamai – magneti, prosopele, de toate… Nu mai zic de sticlutele de limoncello sau limoncino, bautura dulceaga specifica Italiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca in zona exista foarte multe livezi de lamai, ba chiar in Monterosso are loc in fiecare primavara si un Festival al Lamaii.
De atunci, ori de cate ori vad lamai sau le simt parfumul, gandul ma poarta la peisajul mediteranean din Cinque Terre… Pentru cateva secunde, ma plimb din nou pe stradutele viu-colorate, sorbind dintr-o inghetata… cu lamaie, bineinteles!
… si o continuam in stil oriental
Revenind la reteta prezentata aici, prajitura in sine este una orientala, fiind un desert popular in Orientul Mijlocul, Nordul Asiei si in cateva tari balcanice. Aceasta prajitura cu gris este cunoscuta sub mai multe denumiri. De exemplu, in tarile din Orientul Mijlociu, ea poarta numele de basbousa = prajitura dulce pe baza de gris. In Turcia si Grecia, vei recunoaste aceasta prajitura sub numele de revani sau rabani. In functie de regiune, ingredientele pentru aceasta prajitura pot varia: unele retete contin lapte, altele iaurt, unele au doar gris, altele au si faina. De asemenea, poate fi adaugat cocos sau faina de migdale in compozitie sau poate fi decorata cu diferite tipuri de nuci. Si, bineinteles, sunt foarte populare si prajiturile cu gris cu portocale sau lamaie.
Si pentru ca va spuneam ca am eu o relatie mai speciala cu lamaile, normal ca am ales aceasta varianta! Lamaile intr-un desert specific oriental? Rezultatul va fi pe masura asteptarilor, iar tu vei face o scurta calatorie pe taramuri exotice.
Varianta traditionala a acestei prajituri implica mai mult zahar, insa, pentru ca mie nu imi plac deserturile foarte dulci, am pus o cantitate mai mica. Prefer sa simt mai mult din aromele folosite decat sa fie eclipsate de zahar. Pentru mine, echilibru dulce-acrisor a fost perfect! Totusi, daca vrei sa simti mai mult din dulceata prajiturii, poti adauga mai mult zahar (maximum 250 g).
Mai mult, in loc sa folosim iaurt in blat, vom folosi pentru decor. Nu doar ca va completa frumos aspectul final, dar aroma va fi si mai intensa si va oferi o nota extra de prospetime. Si pentru a aminti si de reteta traditionala, presaram putin fistic maruntit, cativa fulgi de migdale si coaja de lamaie. Vor oferi textura, aroma subtila si un aspect finisat prajiturii.
Sfaturi pentru o prajitura cu gris si lamaie de succes
- Lasa siropul sa se raceasca bine inainte de a insiropa prajitura. Altfel, s-ar putea sa devina mult prea umeda (chiar si asa, tot va fi delicioasa).
- Inteapa pandispanul din loc in loc pentru a permite siropului sa se „strecoare” si in interiorul prajiturii.
- Daca pandispanul nu a crescut suficient si este putin lasat la mijloc, intinde siropul folosind un penson special. Nu lasa siropul sa „balteasca” in acea parte!
- Nu inlocui iaurtul cu crema de unt. Daca nu esti fan al iaurtului, mai bine serveste prajitura fara decat sa o acoperi cu crema de unt. Sau, cel mult, cu putina crema de branza. Iaurtul este totusi cel mai potrivit, deoarece ofera un gust acrisor, intepator, care echilibreaza numai bine dulceata prajiturii si a siropului.
- Indulceste iaurtul cu jumatate de lingurita de miere daca ti se pare prea acru.
- Poti inlocui siropul de lamaie cu miere, dar nici aroma finala nu va mai fi la fel.
- Pentru decor, foloseste diferite tipuri de nuci (fistic, migdale, alune de padure, nuci) sau, daca iti doresti ceva mai fancy, portocale/lamai caramelizate.
- Aceasta prajitura poate fi transformata si intr-una cu portocale, daca iti plac mai mult. Nu trebuie decat sa inlocuiesti zeama, coaja si extractul de lamaie cu portocale.
Promit ca iti va placea aceasta prajitura, nu are cum sa nu fie pe placul tau! Este foarte usor de facut, rapida, perfecta pentru a o servi la desert sau alaturi de o cana de ceai. E greu de descris gustul acesteia, dar este extrem de usor de mancat, iti garantez!
Iti plac prajiturile cu citrice? S-ar putea sa iti placa si reteta rapida de prajitura cu aluat fraged si crema de portocale.
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
160g gris | |
130 g faina | |
2 lingurite praf de copt | |
un praf de sare | |
100ml zeama de lamaie | |
1 lingura coaja de lamaie | |
2 lingurite extract de vanilie | |
2 lingurite extract de lamaie | |
225g unt moale | |
120g zahar | |
3 oua |
Sirop + Decor
100ml zeama de lamaie | |
125ml apa | |
100g zahar | |
cateva fire de sofran | |
0.5 lingurita cardamom pudra | |
un praf de scortisoara | |
200g iaurt grecesc | |
fistic maruntit pentru decor | |
fulgi de migdale pentru decor | |
coaja de lamaie pentru decor |
Lasă un răspuns