Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

Moale, delicioasa, fresh si puternic aromata – aceasta prajitura cu gris si lamaie este minunata pentru zilele de primavara (si nu numai!).

Insiropata cu un sirop dulce, condimentat si acoperita cu un strat generos de iaurt grecesc, garantez ca te va surprinde intr-un mod placut. Poate fi o prajitura si rapida, si delicioasa? Absolut!

Odata cu venirea primaverii si aparitia primelor raze de soare, gandul ne zboara la vacante exotice… Si pentru ca, mai ales in vremurile acestea, calatoritul este cam imposibil, cel mai simplu e sa aducem aromele ce ne amintesc de taramuri insorite chiar la noi in farfurie.

🍋 Incepem vacanta cu o excursie in insorita Italie…

Acum cativa ani, am vizitat Cinque Terre (un loc absolut superb) si mi-au atras atentia suvenirurile cu lamai – magneti, prosopele, de toate… Nu mai zic de sticlutele de limoncello sau limoncino, bautura dulceaga specifica Italiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca in zona exista foarte multe livezi de lamai, ba chiar in Monterosso are loc in fiecare primavara si un Festival al Lamaii.

De atunci, ori de cate ori vad lamai sau le simt parfumul, gandul ma poarta la peisajul mediteranean din Cinque Terre… Pentru cateva secunde, ma plimb din nou pe stradutele viu-colorate, sorbind dintr-o inghetata… cu lamaie, bineinteles!

… si o continuam in stil oriental

Revenind la reteta prezentata aici, prajitura in sine este una orientala, fiind un desert popular in Orientul Mijlocul, Nordul Asiei si in cateva tari balcanice. Aceasta prajitura cu gris este cunoscuta sub mai multe denumiri. De exemplu, in tarile din Orientul Mijlociu, ea poarta numele de basbousa = prajitura dulce pe baza de gris. In Turcia si Grecia, vei recunoaste aceasta prajitura sub numele de revani sau rabani. In functie de regiune, ingredientele pentru aceasta prajitura pot varia: unele retete contin lapte, altele iaurt, unele au doar gris, altele au si faina. De asemenea, poate fi adaugat cocos sau faina de migdale in compozitie sau poate fi decorata cu diferite tipuri de nuci. Si, bineinteles, sunt foarte populare si prajiturile cu gris cu portocale sau lamaie.

Si pentru ca va spuneam ca am eu o relatie mai speciala cu lamaile, normal ca am ales aceasta varianta! Lamaile intr-un desert specific oriental? Rezultatul va fi pe masura asteptarilor, iar tu vei face o scurta calatorie pe taramuri exotice.

Varianta traditionala a acestei prajituri implica mai mult zahar, insa, pentru ca mie nu imi plac deserturile foarte dulci, am pus o cantitate mai mica. Prefer sa simt mai mult din aromele folosite decat sa fie eclipsate de zahar. Pentru mine, echilibru dulce-acrisor a fost perfect! Totusi, daca vrei sa simti mai mult din dulceata prajiturii, poti adauga mai mult zahar (maximum 250 g).

Mai mult, in loc sa folosim iaurt in blat, vom folosi pentru decor. Nu doar ca va completa frumos aspectul final, dar aroma va fi si mai intensa si va oferi o nota extra de prospetime. Si pentru a aminti si de reteta traditionala, presaram putin fistic maruntit, cativa fulgi de migdale si coaja de lamaie. Vor oferi textura, aroma subtila si un aspect finisat prajiturii.

Sfaturi pentru o prajitura cu gris si lamaie de succes

  • Lasa siropul sa se raceasca bine inainte de a insiropa prajitura. Altfel, s-ar putea sa devina mult prea umeda (chiar si asa, tot va fi delicioasa).
  • Inteapa pandispanul din loc in loc pentru a permite siropului sa se „strecoare” si in interiorul prajiturii.
  • Daca pandispanul nu a crescut suficient si este putin lasat la mijloc, intinde siropul folosind un penson special. Nu lasa siropul sa „balteasca” in acea parte!
  • Nu inlocui iaurtul cu crema de unt. Daca nu esti fan al iaurtului, mai bine serveste prajitura fara decat sa o acoperi cu crema de unt. Sau, cel mult, cu putina crema de branza. Iaurtul este totusi cel mai potrivit, deoarece ofera un gust acrisor, intepator, care echilibreaza numai bine dulceata prajiturii si a siropului.
  • Indulceste iaurtul cu jumatate de lingurita de miere daca ti se pare prea acru.
  • Poti inlocui siropul de lamaie cu miere, dar nici aroma finala nu va mai fi la fel.
  • Pentru decor, foloseste diferite tipuri de nuci (fistic, migdale, alune de padure, nuci) sau, daca iti doresti ceva mai fancy, portocale/lamai caramelizate.
  • Aceasta prajitura poate fi transformata si intr-una cu portocale, daca iti plac mai mult. Nu trebuie decat sa inlocuiesti zeama, coaja si extractul de lamaie cu portocale.

Promit ca iti va placea aceasta prajitura, nu are cum sa nu fie pe placul tau! Este foarte usor de facut, rapida, perfecta pentru a o servi la desert sau alaturi de o cana de ceai. E greu de descris gustul acesteia, dar este extrem de usor de mancat, iti garantez!

Iti plac prajiturile cu citrice? S-ar putea sa iti placa si reteta rapida de prajitura cu aluat fraged si crema de portocale.
Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
160g gris
130 g faina
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
100ml zeama de lamaie
1 lingura coaja de lamaie
2 lingurite extract de vanilie
2 lingurite extract de lamaie
225g unt moale
120g zahar
3 oua
Sirop + Decor
100ml zeama de lamaie
125ml apa
100g zahar
cateva fire de sofran
0.5 lingurita cardamom pudra
un praf de scortisoara
200g iaurt grecesc
fistic maruntit pentru decor
fulgi de migdale pentru decor
coaja de lamaie pentru decor

Pasii necesari

1.

Preincalzim cuptorul la 175°C si pregatim o tava de tort de 20 cm. Eu am folosit una de 18 cm si o tava pt briose (au iesit 4 briose), dar cred ca ar fi mers pusa toata compozitia in tava si marit putin timpul de stat in cuptor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam intr-un bol grisul, faina, praful de copt si sarea si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intr-o canita, combinam zeama si coaja de lamaie, extractul de vanilie si cel de lamaie.
Amestecam, apoi lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

In vasul de la mixer, batem untul cu zaharul pana obtinem o textura usoara, cremoasa si aerata. Avem grija sa curatam si peretii vasului cu ajutorul unei spatule.
Adaugam pe rand cate un ou, batem bine si curatam peretii vasului dupa fiecare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Setam mixerul pe viteza cea mai mica si incorporam putin din amestecul de faina. Apoi, adaugam putin din sucul de lamaie.
Repetam aceasta alternanta pana am folosit toata cantitatea de faina si de suc de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Turnam aluatul in tava si lasam la cuptor 30-40 de minute. Verificam daca este facut cu o scobitoare - daca iese doar cu cateva firimituri, inseamna ca pandispanul este gata. Il scoatem din cuptor, iar dupa 5 minute il scoatem din tava si il lasam sa se raceasca pe un grilaj special.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Insiropam

Turnam zeama de lamaie, apa si zaharul intr-o cratita mica pe care o punem pe aragaz, la foc mic. Amestecam usor pana cand zaharul de dizolva. Adaugam jumatate de lingurita de pudra de cardamom, un praf de scortisoara si presaram firele de sofran. Lasam sa fiarba la foc mic pana cand cantitatea totala se reduce la jumatate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Pregatim de servire

Odata ce pandispanul si siropul s-au racit, intepam din loc in loc tortul cu o furculita. Turnam cam jumatate din cantitatea sirop (restul vom folosi atunci cand servim, dupa ce am taiat felia). Poti folosi si un penson special pentru a insiropa pandispanul. Eu am amestecat iaurtul cu jumatate de lingurita de miere pentru ca mi s-a parut putin prea acru, dar depinde de gustul fiecaruia. Intindem uniform iaurtul peste tort si presaram putin fistic, fulgi de migdale si coaja de lamaie. Se serveste cu siropul ramas.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *