Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

40 de minute + timp pentru coacere

foarte usor

8 portii

Foi de placinta plisate, inmuiate si aromate cu o crema vanilata de lapte condensat indulcit, totul acoperit cu zmeura proaspata si zahar pudra. Aceasta prajitura cu lapte condensat este crocanta la exterior, cremoasa la interior si pur si simplu, unul dintre cele mai bune deserturi rapide pe care le vei face vreodata!

Parca deja mi se face din nou pofta in timp ce scriu aceste cuvinte. Imagineaza-ti o placinta frumoasa si crocanta, care ascunde inauntrul ei un strat dulce si catifelat de lapte condensat, completat perfect de explozia suculenta a zmeurei proaspete. Alaturi de foile subtiri de placinta, plisate ca un evantai, prajitura cu lapte condensat iti promite o textura deosebita si o savoare incredibila.

Aceasta placinta nu este doar o bucurie pentru ochi, ci si o aventura pentru papilele gustative. Combinatia de dulce si acrisor se imbina intr-un dans un dans seducator al ingredientelor care se completeaza reciproc intr-un mod delicios.

Prajitura cu foi de placinta si lapte condensat, delicioasa, frumoasa si usor de facut

Aceasta reteta este o adevarata comoara datorita simplitatii sale si versatilitatii incredibile. Vei fi uimit(a) de usurinta cu care o poti pregati si de cat de multe posibilitati iti ofera.

Pregatirea acestei prajituri este o placere. Nu necesita abilitati de patiserie avansate sau ingrediente dificil de gasit. Tot ce ai nevoie sunt foi de placinta, lapte condensat si alte cateva ingrediente pe care probabil le ai deja in casa. Daca ai timp si chef, poti incerca chiar si sa prepari propriile foi de placinta, pentru a adauga un plus de prospetime si crocanta.

De asemenea, aceasta prajitura se adapteaza cu usurinta preferintelor si imaginatiei tale. Poti inlocui zmeura cu alte fructe proaspete care iti plac. Poti chiar combina mai multe fructe pentru un medley aromatic si colorat. Diferite tipuri de nuci sau alune, fulgi de cocos sau chipsuri de ciocolata sunt si ele idei bune de topping. De asemenea, poti adauga arome suplimentare in amestecul de lapte condensat (rom, lamaie) pentru a-i conferi o nota distincta.

Aceasta prajitura este perfecta pentru a fi adaptata la orice ocazie. Poti decora suprafata cu zmeura proaspata si frunze de menta pentru un aspect elegant si rafinat, sau poti adauga ciocolata topita si fulgi de cocos pentru un twist mai luxuriant.

Indiferent de versiunea pe care o alegi, aceasta prajitura cu lapte condensat, foi de placinta si zmeura iti va incanta papilele gustative si te va face sa zambesti. E simpla, e versatila si te va surprinde cu fiecare lingurita. E o reteta la care sunt sigura ca vei reveni iar si iar pentru ca te vei indragosti iremediabil de ea.

Placinta cu foi si lapte condensat

Un desert de inspiratie greceasca

Probabil stii deja, dar placintele cu foi sunt extrem de populare in Grecia. E posibil sa fi auzit de bougatsa, o placinta cu crusta crocanta din foi si crema de vanilie. Placinta noastra seamana cu ea si este inspirata si de un deliciu grecesc numit Patsavouropita. Patsavoura este cuvantul grecesc pentru carpa – adica un fel de placinta cu zdrente. Acestei placinte i s-a dat probabil numele datorita modului in care foile de placinta sunt plisate si „ciufulite”. Ce-i drept, numele nu-i face deloc cinste acestei prajituri, dar gustul ii salveaza reputatia!

Exista multe variante de Patsavouropita, de la placinte sarate la dulci. Poate fi facuta cu branza feta si ierburi aromatice pentru o optiune de cina savuroasa, iar ca varianta dulce, se poate face cu diverse creme precum varianta din reteta sau cu crema de vanilie. Ceea ce este comun tuturor acestor versiuni sunt foile de placinta plisate care dau acestei placinte un aspect distinct.

Reteta prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

Cum pastram prajitura cu lapte condensat si foi de placinta?

Dupa ce s-a racit, acopera placinta cu folie alimentara. Pastreaza la frigider si consum-o in maximum 3-4 zile. Nu iti recomand sa o congelezi.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de prajitura cu lapte condensat, foi de placinta si zmeura. Spune-mi in comentarii cum au iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…

🍰 Budinca de croissante cu afine si ciocolata

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

🍰 Pancakes la tava (clatite americane)

🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

🍰 Prajitura cu lapte (Tres Leches)

🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

💛💛💛

3 din 2 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
50g unt topit
1 pachet foi de placinta 400 g
2 oua
1 conserva lapte condensat 397 g
250ml lapte
0.5 lingurita coaja de portocala sau esenta de portocala
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.25 lingurita tonka optional
100g zmeura proaspata

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Ungem cu unt o tava - eu am folosit o tava de tarta cu diametrul de 25 cm. Topim untul. Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Plisam foile de placinta

Intindem pe rand cate o foaie de placinta pe masa. Restul le acoperim cu un prosop curat si umezit, pentru a preveni uscarea lor. Ungem fiecare foaie cu unt topit si o plisam ca pe un evantai. Rulam astfel incat sa formam un melcisor, pe care il asezam in centrul tavii. Celelalte foi plisate le vom aseza in jurul melcisorului, pana ajungem la marginile tavii. Foile nu trebuie sa fie foarte strans plisate si nici nu trebuie sa le ingramadesti in tava. La final, ungem si partea superioara cu unt topit si dam la cuptor pentru 20 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Crema cu lapte condensat

Intre timp, putem pregati crema. Intr-un bol batem ouale, apoi adaugam si amestecam laptele condensat, laptele, vanilia, coaja de portocala si pudra de tonka (daca folosesti).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam compozitia peste placinta, adaugam zmeura

Dupa 20 de minute, scoatem placinta din cuptor si turnam deasupra compozitia cu lapte condensat. Daca ti se pare ca nu mai ai loc in vas, mai asteapta cateva minute: foile vor absorbi treptat din lichid si poti completa dupa.
Presaram din loc in loc zmeura proaspata (sau alte fructe pe care le ai la indemana: capsuni, afine, banane, cirese/visine etc.) Dam la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute. Lasam sa se raceasca 10 minute, apoi pudram cu zahar si servim cat e calda.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti folosi si alte fructe in afara de zmeura: capsuni, afine, banane, cirese/visine, piersici, caise etc. De asemenea, poti adauga si diferite tipuri de nuci si alune, fulgi de cocos, chipsuri de ciocolata.

2 mesaje

  • Sonia

    La câte grade în cuptor? Cuptor convențional , cu ventilație…

    • Maddy

      Buna, Sonia, mulțumesc pentru comentariu! Eu am copt la 170°C, în cuptor electric cu setarea de gătire prin convecție cu aer. Dar contează mult și ce fel de cuptor ai și cum coace el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *