Prajitura cu lapte (Tres Leches)

1 ora + timp de racire

foarte usor

o tava de 21x29 cm

O prajitura densa, umeda, acoperita cu un nor de frisca vanilata. Ceea face deosebita aceasta prajitura cu lapte este faptul ca dupa coacere, este insiropata cu un amestec de trei produse lactate diferite: lapte integral, lapte condensat indulcit si lapte evaporat. De aici si numele de prajitura Tres Leches (trei feluri de lapte).

Combinatia de lapte ofera dulceata, savoare si o textura bogata si un grad perfect de insiropare. Prajitura este umeda, dar nu balteste in sirop si nu e sfaramicioasa. Pandispanul pufos cu albusuri batute va actiona ca un burete, absorbind crema delicioasa de lapte.

Trebuie sa folosesti toate aceste trei tipuri de lapte? Da! Altfel, prajitura nu va fi la fel de dulce si de densa, iar gustul nu va fi nici el acelasi.

reteta prajitura cu lapte Tres Leches

Prajitura Tres Leches, un desert cu influente latine

Acest desert este extrem de popular in America de Nord sau Centrala, dar mai ales in tari din America Latina precum Nicaragua, Mexic, Puerto Rico, Cuba, Guatemala. Se pare ca reteta a aparut prima data pe la 1930-1940, cand Nestle a deschis fabrici in Mexic si a inclus pe ambalajul conservelor de lapte condensat reteta de prajitura Tres Leches. Vezi, exista marketing si atunci, scopul fiind sa promoveze produsul, informand consumatorii in ce scop il pot folosi si crescand astfel vanzarile. Laptele condensat aparuse totusi cu mult inainte, in anii 1850, ca un mijloc de a pastra laptele in conserve, fara a fi nevoie de refrigerare.

Te-ai intrebat ce este laptele evaporat si te astepti sa nu se gaseasca la noi? Ei bine, sa stii ca e un fel de lapte pe care cu siguranta l-ai consumat, in special in cafenele. Este acel lapte condensat neindulcit, folosit indeosebi la cafea. El a aparut prin 1870, cand companiile de lactate au reusit sa incalzeasca laptele fara ca el sa se strice in conserva si fara a fi nevoie sa ii adauge zahar (ca in cazul laptelui condensat indulcit). A devenit extrem de popular in zonele unde laptele proaspat era greu de distribuit si pastrat.

Exista si numeroase variatii ale acestei prajituri. Chiar daca este un desert asociat culturii din America de Sud, a ajuns sa fie indragit si in Albania, Nordul Macedoniei si anumite parti din Europa, dar abia prin 2015. Cum a ajuns prajitura Tres Leches tocmai in America pana aici? Prin intermediul telenovelelor braziliene, de unde chefii albanezi au preluat reteta, reinterpretand-o. Prajitura contine uneori, in reteta albaneza, trei tipuri de lapte, ad literam: lapte de vaca, de capra si de bivolita.

Secrete pentru o prajitura de succes

🍰 Cerne faina inainte. Acest lucru o va aera si va contribui la obtinerea unui blat super pufos.

🍰 E de preferat sa folosesti ingrediente la temperatura camerei (ouale, laptele). Va asigura coacerea uniforma.

🍰 Nu scurta timpul pentru insiropare! Acest pas este extrem de important. Cu cat pandispanul are mai mult timp sa dispozitie sa absoarba combinatia de lapte, cu atat va fi mai umed. Iar acesta este tot farmecul acestei prajituri! Eu am tinut prajitura la insiropat peste noapte, daca daca vrei sa scurtezi timpul, tine-o minimum 4-5 ore.

🍰 Serveste-o rece. Prajitura Tres Leches oricum trebuie sa fie pastrata la frigider, iar servind-o rece, experienta va fi si mai placuta!

🍰 Orneaza cu felii de fructe (capsuni, zmeura, afine) si frunzulite de menta pentru un plus de prospetime sau pudreaza cu scortisoara pentru si mai multa aroma.

Prajitura cu lapte Tres Leches

Cum pastram prajitura Tres Leches cu lapte?

Laptele este un ingredient perisabil si formeaza un mediu in care bacteriile se pot dezvolta foarte usor daca nu e pastrat la o temperatura scazuta. De aceea, iti recomand sa tii prajitura in frigider si sa o consumi in maximum 3 zile. S-ar putea sa observi ca in timp, frisca nu se va mentine la fel de pufoasa, dar nu-i nimic, gustul va fi acelasi.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de prajitura Tres Leches cu lapte. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Eu cred ca s-ar putea sa iti placa si retetele de….

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
175g faina
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
5 oua separate
200g zahar
2 lingurite extract / esenta de vanilie
125ml lapte
Pentru insiropat
150ml lapte
1 conserva lapte condensat indulcit
250ml lapte condensat neindulcit pentru cafea

PENTRU TOPPING

400ml frisca lichida
25g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
capsuni proaspete sau scortisoara optional

Pasii necesari

1.

Ingredientele uscate

Intr-un bol amestecam faina cernuta, praful de copt si sarea, apoi lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Galbenusurile

Separam ouale. Batem intr-un bol incapator galbenusurile cu 150 g zahar (din cantitatea totala) pana devin mai deschise la culoare si zaharul se topeste. Adaugam vanilia si amestecam.
Turnam ingredientele uscate (faina, praful de copt si sarea) peste cele umede, alternand cu laptele. Eu am pus jumatate din cantitatea de faina, apoi jumatate din cea de lapte, am amestecat, apoi am repetat procesul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Albusurile

Intr-un bol separat batem cu mixerul albusurile. Cand incepe sa se formeze spuma, adaugam si restul cantitatii de zahar (50 g) si batem pana se formeaza bezeaua (trebuie sa aiba o consistenta cat mai solida).
Folosind o spatula, incorporam treptat albusurile in compozitia cu faina si galbenusuri, realizand miscari lente, de jos in sus.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La cuptor

Turnam compozitia obtinuta intr-o tava tapetata cu unt (ideal de 21x29 cm) si dam la cuptorul preincalzit la 175°C timp de aproximativ 30 de minute (testam cu scobitoarea sa vedem daca e gata).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Insiropare

Lasam putin sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o putem insiropa. Amestecam toate ingredientele pentru sirop (laptele, laptele condensat si cel pentru cafea). Gaurim cu furculita pandispanul si apoi turnam toata cantitatea de sirop peste. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 4 ore. Cu cat sta mai mult, cu atat blatul va trage siropul, iar prajitura va fi si mai delicioasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Ornare

Pentru a face frisca, batem bine cu mixerul (accesoriul tip tel in cazul unui mixer planetar) frisca lichida rece, la viteza medie. Cand observam ca incepe sa se intareasca, adaugam zaharul pudra si vanilia si amestecam pana cand se intareste.
Inainte de servire, intindem uniform frisca peste prajitura folosind o lingura sau o spatula. Optional, putem sa pudram cu scortisoara sau sa adaugam cateva feliute de capsuni proaspete si frunzulite de menta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *