Prajitura cu lapte (Tres Leches)
1 ora + timp de racire
foarte usor
o tava de 21x29 cm
O prajitura densa, umeda, acoperita cu un nor de frisca vanilata. Ceea face deosebita aceasta prajitura cu lapte este faptul ca dupa coacere, este insiropata cu un amestec de trei produse lactate diferite: lapte integral, lapte condensat indulcit si lapte evaporat. De aici si numele de prajitura Tres Leches (trei feluri de lapte).
Combinatia de lapte ofera dulceata, savoare si o textura bogata si un grad perfect de insiropare. Prajitura este umeda, dar nu balteste in sirop si nu e sfaramicioasa. Pandispanul pufos cu albusuri batute va actiona ca un burete, absorbind crema delicioasa de lapte.
Trebuie sa folosesti toate aceste trei tipuri de lapte? Da! Altfel, prajitura nu va fi la fel de dulce si de densa, iar gustul nu va fi nici el acelasi.
Prajitura Tres Leches, un desert cu influente latine
Acest desert este extrem de popular in America de Nord sau Centrala, dar mai ales in tari din America Latina precum Nicaragua, Mexic, Puerto Rico, Cuba, Guatemala. Se pare ca reteta a aparut prima data pe la 1930-1940, cand Nestle a deschis fabrici in Mexic si a inclus pe ambalajul conservelor de lapte condensat reteta de prajitura Tres Leches. Vezi, exista marketing si atunci, scopul fiind sa promoveze produsul, informand consumatorii in ce scop il pot folosi si crescand astfel vanzarile. Laptele condensat aparuse totusi cu mult inainte, in anii 1850, ca un mijloc de a pastra laptele in conserve, fara a fi nevoie de refrigerare.
Te-ai intrebat ce este laptele evaporat si te astepti sa nu se gaseasca la noi? Ei bine, sa stii ca e un fel de lapte pe care cu siguranta l-ai consumat, in special in cafenele. Este acel lapte condensat neindulcit, folosit indeosebi la cafea. El a aparut prin 1870, cand companiile de lactate au reusit sa incalzeasca laptele fara ca el sa se strice in conserva si fara a fi nevoie sa ii adauge zahar (ca in cazul laptelui condensat indulcit). A devenit extrem de popular in zonele unde laptele proaspat era greu de distribuit si pastrat.
Exista si numeroase variatii ale acestei prajituri. Chiar daca este un desert asociat culturii din America de Sud, a ajuns sa fie indragit si in Albania, Nordul Macedoniei si anumite parti din Europa, dar abia prin 2015. Cum a ajuns prajitura Tres Leches tocmai in America pana aici? Prin intermediul telenovelelor braziliene, de unde chefii albanezi au preluat reteta, reinterpretand-o. Prajitura contine uneori, in reteta albaneza, trei tipuri de lapte, ad literam: lapte de vaca, de capra si de bivolita.
Secrete pentru o prajitura de succes
🍰 Cerne faina inainte. Acest lucru o va aera si va contribui la obtinerea unui blat super pufos.
🍰 E de preferat sa folosesti ingrediente la temperatura camerei (ouale, laptele). Va asigura coacerea uniforma.
🍰 Nu scurta timpul pentru insiropare! Acest pas este extrem de important. Cu cat pandispanul are mai mult timp sa dispozitie sa absoarba combinatia de lapte, cu atat va fi mai umed. Iar acesta este tot farmecul acestei prajituri! Eu am tinut prajitura la insiropat peste noapte, daca daca vrei sa scurtezi timpul, tine-o minimum 4-5 ore.
🍰 Serveste-o rece. Prajitura Tres Leches oricum trebuie sa fie pastrata la frigider, iar servind-o rece, experienta va fi si mai placuta!
🍰 Orneaza cu felii de fructe (capsuni, zmeura, afine) si frunzulite de menta pentru un plus de prospetime sau pudreaza cu scortisoara pentru si mai multa aroma.
Cum pastram prajitura Tres Leches cu lapte?
Laptele este un ingredient perisabil si formeaza un mediu in care bacteriile se pot dezvolta foarte usor daca nu e pastrat la o temperatura scazuta. De aceea, iti recomand sa tii prajitura in frigider si sa o consumi in maximum 3 zile. S-ar putea sa observi ca in timp, frisca nu se va mentine la fel de pufoasa, dar nu-i nimic, gustul va fi acelasi.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de prajitura Tres Leches cu lapte. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Eu cred ca s-ar putea sa iti placa si retetele de….
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
175g faina | |
2 lingurite praf de copt | |
un praf de sare | |
5 oua separate | |
200g zahar | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie | |
125ml lapte |
Pentru insiropat
150ml lapte | |
1 conserva lapte condensat indulcit | |
250ml lapte condensat neindulcit pentru cafea | |
PENTRU TOPPING |
|
400ml frisca lichida | |
25g zahar pudra | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
capsuni proaspete sau scortisoara optional |
Lasă un răspuns