Prajituri martisor: Cakesicles cu mac, lamaie si umplutura de capsuni

Intampina primavara si bucura-i pe cei dragi oferindu-le in dar prajituri martisor! ❤️🤍 Daca iti doresti sa iti impresionezi familia si prietenii cu cele mai frumoase (si delicioase) martisoare, atunci ai ajuns la locul potrivit. Vom invata impreuna sa facem cakesicles, niste prajituri deosebite si usor de facut.

Desi cakesicles se pot face cu biscuiti graham sau piscoturi de sampanie, eu am optat pentru varianta cu blat de tort (ma rog, eu l-am facut sub forma de chec). Pentru aceasta reteta de cakesicles am folosit ca baza un chec cu lamaie si mac, pe care l-am faramitat si amestecat cu crema de branza, unt si zmeura liofilizata. In mijlocul „inghetatei” am pus si o umplutura de capsuni, iar apoi am invelit totul in ciocolata alba. Si am adaugat si cateva detalii rosii, sa contrasteze cu albul ciocolatei si sa sugereze ideea de martisor.

Inca de la inceput, trebuie sa stii ca pentru a putea realiza aceasta reteta ai nevoie de forme pentru cakesicles. Le gasesti usor online, dand un simplu search pe Google. Eu am varianta cu 12 cavitati, de aceea reteta de mai jos contine ingredientele necesare pentru aceasta cantitate.

Ce sunt si cum se fac cakesicles?

Mai intai si mai intai, ai auzit vreodata de cake pops? Acestea sunt niste bile pe bat facute din blat de tort faramitat si amestecat cu crema de unt. De cele mai mult ori, sunt glazurate cu ciocolata – alba, neagra sau cu lapte – si au diferite bombonele si decoratiuni.

Cakesicles sunt cam acelasi lucru, doar ca au forma unei inghetate si dimensiuni mai mari decat cake pops. Ambele sunt niste deserturi delicioase si cu un aspect jucaus. De aceea, sunt perfecte pentru candybar din cadrul evenimentelor sau pentru a fi daruite sub forma unor cadouri dulci.

Cadouri dulci prajituri martisor - reteta Cakesicles cu mac, lamaie si umplutura de capsuni

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a putea face aceste prajituri martisor sub forma de cakesicles:

  • trebuie sa pregatesti un blat de tort (poate fi facut in avans, cu o zi inainte). Asa cum ziceam mai sus, poti „fenta” acest pas si sa folosesti biscuiti sau piscoturi de sampanie. Sau, la cazul maxim, poti cumpara blaturi de tort gata facute.
  • crema de unt (unt+zahar pudra), crema de branza sau mascarpone
  • ciocolata pentru gatit
  • bombonele pentru decor si/sau colorant alimentar
  • umplutura de capsuni este optionala, nu e neaparat nevoie sa o folosesti. Adauga un gust dulce-acrisor prajiturilor si se potriveste foarte bine in combinatia fresh de lamaie si mac.

Si bineinteles, putina imaginatie si rabdare. Dupa ce blatul de tort este faramatitat si amestecat cu crema de unt, compozitia rezultata este folosita pentru a umple formele speciale de cakesicles. Dupa cateva ore la congelator, prajiturile sunt scufundate in ciocolata topita si decorate. Pentru decor, poti realiza diferite modele cu ciocolata in care ai pus un strop de colorant alimentar sau poti presara diverse bombonele.

Este o activitate minunata de facut si alaturi de cei mici, cu siguranta se vor distra!

Prajituri martisor - reteta Cakesicles cu mac, lamaie si umplutura de capsuni detaliu

Pot face aceste prajituri martisor in avans?

Pentru ca au unt si crema de branza, iti recomand sa le pastrezi la frigider, intr-un recipient inchis sau ambalate individual intr-o folie. Consuma-le in maximum o saptamana, iar daca totusi le pastrezi la temperatura camerei, in maximum 3 zile. Le poti pune si in congelator (consuma-le in maximum 3 luni), dar ia in considerare ca ciocolata s-ar putea sa absoarba umiditatea si nu va mai fi la fel de crocanta.


Sper sa iti placa aceasta idee de prajituri martisor si sa incerci si tu aceasta reteta de cakesicles. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Hai sa vezi si alta varianta de prajituri martisor, facute cam in acelasi fel 👉 trufe red velvet cu ciocolata alba.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
210g faina
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
2 linguri seminte de mac
50g zahar
coaja de la o lamaie
2 oua
1 lingurita esenta de lamaie
175ml lapte
60ml zeama de lamaie
125ml ulei
100g crema de branza
100g unt moale, la temperatura camerei
80g zahar pudra
zmeura liofilizata optional
600g ciocolata alba
Umplutura de capsuni
70g capsuni proaspete sau congelate
22g zahar
1 lingura amidon
2 linguri zeama de lamaie/apa

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea blatului de chec

Intr-un bol incapator amestecam ingredientele uscate: faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si macul.
Intr-un alt bol, radem coaja de lamaie si o amestecam cu zaharul. Adaugam pe rand ouale, apoi esenta de lamaie, laptele si zeama de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Turnam ingredientele umede peste cele uscate si incorporam, la final, uleiul.
Punem compozitia intr-o tava de chec (am folosit una de 35x11 cm ) si dam la cuptor pentru aprox. 45 de minute, la 160°C. Verificam cu o scobitoare daca este copt la interior.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim umplutura

Daca vrei sa folosesti umplutura pentru cakesicles, o poti pregati acum, pana se raceste checul, sau inainte de a te apuca de el.
Punem intr-o tigaie antiaderenta capsunile si zaharul si lasam sa fiarba la foc mediu. Cand incep sa se inmoaie, le presam cu o furculita. Intr-un bol amestecam amidonul cu zeama de lamaie (sau apa) si turnam peste capsuni, amestecand constant si mai lasam 1-2 minute, pana incepe se se ingroase. In final, trebuie sa obtinem o consistenta ca de gem. Lasam sa se raceasca foarte bine (umplutura se va intari si pe masura ce se raceste).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Faramitam checul si formam compozitia pentru cakesicles

Dupa ce s-a racit bine checul, il faramitam intr-un bol.
Batem crema de branza cu untul si zaharul pudra si adaugam peste firimiturile de chec, incorporandu-le, cu mana, pana se formeaza o compozitie destul de solida. Tot acum adaugam si zmeura liofilizata maruntita, daca este cazul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Umplem formele de cakesicles

Vei avea nevoie de forme speciale pentru cakesicles, din silicon. Umplem pe jumatate fiecare forma cu amestecul cu firimituri de chec, presand bine cu degetele. Apoi, cu o lingurita sau un pos, punem in mijloc umplutura de capsuni. Venim deasupra cu alt strat de chec, presand usor. Infingem incet betisorul in cakesicle si mai presam inca o data compozitia.
Dam la congelator minimum 3-4 ore, ideal peste noapte, pana cand se intaresc si pot fi scoase din forme.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Glazuram cu ciocolata

Topim ciocolata alba la bain marie. Scufundam, pe rand, fiecare cakesicle in ciocolata, asteptand putin sa se scurge surplusul si asezam pe o foaie de copt. Iti recomand sa versi ciocolata intr-un pahar sau un recipient mai ingust, deoarece fiecare cakesicle trebuie inmuiat complet in ciocolata.
In ciocolata ramasa (sau mai topim inca putin) putem pune colorant si, cu ajutorul unui pos taiat la varf, sa realizam modelul cu dungi pe fiecare cakesicle. Daca vrei sa presari si bombonele, trebuie sa faci asta rapid, inainte ca ciocolata sa se intareasca. Lasam sa se intaresca ciocolata (la frigider sau congelator), apoi putem servi sau impacheta cakesicles.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Zmeura liofilizata este optionala, eu am pus pentru un gust dulce-acrisor.
Nu e neaparat sa faci cakesicles cu umplutura, sunt foarte bune si simple.
Cantitatea de ciocolata alba mai poate varia, in functie si de vasul pe care il folosesti pentru a inmuia prajiturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *