Prajituri martisor: fursecuri cu lamaie, capsuni si ciocolata alba

2 ore +

usor

aprox. 40 de fursecuri

Cred ca si tu, la fel ca mine, iubesti luna martie, luna primaverii si a martisorului! In acesta perioada speciala, cand natura se trezeste la viata si incepe sa ne incante cu culorile sale frumoase, m-am gandit sa impartasesc cu tine o reteta delicioasa de prajituri martisor. Asadar, vedetele retetei sunt niste fursecuri marmorate cu capsuni, lamaie si ciocolata alba. Acestea sunt perfecte pentru a fi oferite ca martisor pentru a sarbatori venirea primaverii, sau pur si simplu, pentru a fi savurate alaturi de cei dragi intr-o dupa-amiaza insorita de primavara.

Fursecurile sunt facute dintr-un aluat fraged si aromat, cu efect marmorat, imbinand cele doua culori specifice martisorului, alb si negru. Combinatia de arome data de esenta de lamaie si pudra de capsuni este completata de gustul fin al ganache-ului de ciocolata alba pe care l-am asezat intr-un strat generos intre cele doua fursecuri. Rezultatul este un desert delicios si usor, cu o combinatie perfecta de dulce si acid, care se topeste in gura si iti lasa o senzatie placuta de prospetime.

Reteta este usor de preparat si nu necesita mult timp sau efort, astfel incat te poti bucura de aceste delicatese dulci intr-un timp foarte scurt.

Intampina primavara cu prajituri martisor

Asa cum bine stii, martisoarele sunt obiecte traditionale romanesti care simbolizeaza venirea primaverii si reprezinta un cadou frumos si simbolic pentru persoanele dragi. In mod traditional, martisoarele constau dintr-un snur alb si rosu, care simbolizeaza sanatatea si energia primaverii. Insa, in ultimii ani, martisoarele practice si comestibile au devenit tot mai populare.

Recunosc ca si eu caut sa ofer intotdeauna martisoare care au o oarecare utilitate si de care te poti bucura si in restul anului. De obicei, aleg sa daruiesc martisoare tip brosa – vezi pagina prietenei mele @elsa.ochios pentru niste minunatii atent lucrate si deosebite. De asemenea, mi se par tare simpatice martisoarele de tip lumanari parfumate (Flairscent face niste inimioare parfumate numai bune pentru 1 Martie) sau cele cu seminte pentru plantat.

Dar, fara doar si poate, martisoarele comestibile sunt preferatele mele! Si de cativa ani ofer celor dragi madelicisoare, asa cum imi place mie sa le numesc. Sunt mici cadouri delicioase care pot fi savurate in timpul zilei de 1 Martie sau in perioada sarbatorii. Ce poti oferi ca martisoare dulci? Variantele sunt nenumarate, de la dulciuri traditionale romanesti, cum ar fi cozonac, cornulete, covrigi sau ciocolata de casa, pana la deserturi mai sofisticate precum macarons, fel de fel de prajituri si briose sau biscuiti tematici de primavara. De asemenea, poti alege sa oferi un cos sau o cutie cu diverse dulciuri de sezon, cu o selectie variata de prajituri, fursecuri, bomboane sau trufe, pentru a surprinde placut persoana draga.

Daca esti totusi in pana de idei, stai fara grija! Pe blog te asteapta cateva retete de martisoare comestibile, usor de facut chiar si de cei mai putin experimentati in bucatarie:

Fie ca optezi pentru un martisor traditional sau pentru unul modern, cert este ca vei reusi sa aduci un zambet pe buzele celui sau celei care il va primi. In fond, martisoarele, pe langa rolul de a intampina primavara, sunt si un simbol al afectiunii. Asadar, arata persoanelor dragi cat de mult tii la ele prin oferirea unui cadou frumos, placut si… dulce!

Sfaturi pentru fursecuri martisor reusite

Asa cum iti spuneam, aceste fursecuri tip sandwich nu-ti vor da mare bataie de cap. Iata, insa, cateva lucruri care te-ar putea ajuta in pregatirea lor.

🟡 Respecta proportiile ingredientelor: Pentru a obtine fursecuri perfecte, trebuie sa urmezi cu atentie proportiile ingredientelor din reteta. Incearca sa folosesti ingrediente de calitate, mai ales atunci cand vine vorba de ciocolata alba. Rcomand ciocolata de la Callebaut sau de la Nestle. Untul, de asemenea, e foarte important – alege unul cat mai gras, cu minimum 82% grasime.

🟡 Ce e pudra de capsuni? Acest ingredient va oferi din plin aroma, dar si culoare. Practic, este realizata din capsuni liofilizate, date prin blender pana cand se obtine o pudra. O gasesti gata de cumparat, online sau in magazine (ai sanse mai mari in magazinele tip Plafar sau cu produse bio). Atentie, nu o confunda cu pudra proteica de capsuni, care mai contine multe alte ingrediente. Bineinteles, daca ai deja capsuni liofilizate in camara, atunci e si mai simplu! Tot ce trebuie sa faci e sa le dai prin blender si apoi le poti folosi in fursecuri.

🟡 Incorporeaza bine ingredientele: pentru a obtine o textura uniforma si o distributie corecta a ingredientelor, este important sa amesteci bine aluatul. Asigura-te ca adaugi ingredientele in ordinea corecta si incorporezi fiecare ingredient inainte de a adauga urmatorul.

🟡 Lasa aluatul la racit: odata ce ai format discurile de aluat, lasa-le la frigider pentru minimum 45 de minute. Astfel, va fi mai usor sa lucrezi cu aluatul, iar acesta isi va pastra mai bine forma.

🟡 Nu trebuie sa obtii o imbinare perfecta a culorilor: ideea fursecurilor marmorate este a obtine un efect asemanator placilor de marmura. Pentru a face acest lucru, trebuie sa imbini aluatul alb si cel rosu in mai multe straturi, apoi sa il intinzi cu sucitorul si sa decupezi formele. Pentru a intelege mai bine ce ai de facut, iti recomand sa urmaresti acest clip.

🟡 Decupeaza formele dorite: poti folosi orice tip de decupator doresti, dar tine cont de faptul ca vei obtine un numar diferit de fursecuri. Eu am folosit un decupator in forma de floare de aproximativ 4 cm. Pentru a face orificiul din fursecurile de deasupra am folosit tot un decupator in forma de floare, de data aceasta mai mic, de 2 cm. Poti folosi, de asemenea, decupatoare speciale pentru fursecurile Linzer. Important este sa nu uiti ca fiecare biscuite este compus din doua fursecuri, unul intreg, la baza, si unul cu orificiu, deasupra, asemenea unui sandwich. Cand decupezi, ai grija sa ai pereche pentru fiecare.

🟡 Fii atent(a) la timpul de coacere: fiecare cuptor este diferit, deci asigura-te ca verifici fursecurile frecvent in timpul coacerii. Acestea trebuie sa fie rumene si sa arate gata, dar sa nu fie prea uscate. In general, fursecurile se coc in jur de 10-12 minute la 175 de grade Celsius.

🟡 Lasa-le sa se raceasca: dupa ce ai scos fursecurile din cuptor, lasa-le sa se raceasca complet. Abia apoi le poti umple cu ganache-ul de ciocolata alba. In acest fel, crema va ramane consistenta si nu se va topi.

🟡 Pregateste din timp ganache-ul: pentru a-l putea intinde frumos pe fursecurile, ganache-ul trebuie sa aiba o consistenta potrivita, cremoasa. De aceea, dupa ce ai topit ciocolata in frisca, trebuie sa il dai la rece pentru cateva ore.

Cum impachetam martisoarele dulci?

Fac parte din persoanele care pun mare accent si pe modul de prezentare a produselor. De data aceasta, am mers pe acelasi stil de impachetare ca in cazul madelicisoarelor din anii trecuti. Am invelit cateva fursecuri in foaie de celofan, legata cu snur specific martisorului, cu alb si rosu. Poti sa ambalezi si in cutiute metalice sau de carton sau de ce nu, in hartie de matase sau foaie de copt. Sa nu uiti snurul de martisor! Iti las mai jos cateva idei culese de pe Pinterest, poate te ajuta. De asemenea, inspira-te si din articolul de pe blog Cadouri dulci pentru cei dragi.

Sper sa iti placa aceasta idee de prajituri martisor si sa daruiesti si tu celor dragi fursecuri cu lamaie, capsuni si ciocolata alba. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.


Iti las mai jos si alte retete pe care le poti pregati si oferi drept martisoare comestibile!

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
150g unt moale, la temperatura camerei
100g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1/2 lingurita esenta de lamaie
1 ou
un praf de sare
300g faina
40g pudra de capsuni
2 lingurri frisca lichida
colorant rosu optional
Ganache de ciocolata
200g ciocolata alba
70 g frisca lichida

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul de fursecuri

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar, de exemplu) batem untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul pudra, vanilia si sarea pana cand obtinem o compozitie deschisa la culoare. Adaugam oul la temperatura camerei, amestecam, apoi incorporam si faina cernuta.
Scoatem aproximativ 350 g de aluat din care formam un disc si il invelim in folie alimentara,
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

In restul de aluat ramas amestecam pudra de capsuni. Pudra de capsuni se gaseste gata de cumparat sau o poti face chiar tu, dand prin blender capsuni liofilizate pana cand obtii un praf fin.
Aluatul va mai avea nevoie de lichid, asa ca adaugam 2-3 linguri de frisca lichida (adauga cate una pe rand si vezi daca aluatul mai are nevoie) si optional, daca vrei un rosu si mai aprins, poti pune si putin colorant rosu.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Lasam la racit

Formam un disc si din aluatul rosu, invelim in folie alimentara si dam ambele discuri de aluat la frigider pentru minimum 45 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Formam fursecurile si le dam la cuptor

Preincalzim cuptorul la 170°C. Dupa ce s-a racit aluatul de la frigider, luam cate o bucatica din aluatul alb, o intindem cu mainile, apoi venim deasupra cu o foaie de aluat rosu. Repetam procesul pana terminam tot aluatul, apoi framantam o bila de aluat. Astefel, vom obtine acel efect de marmorat. Intindem cu sucitorul o foaie de aluat din care decupam formele dorite. Din resturile de aluat formam din nou un disc, intindem o foaie si decupam formele, pana cand terminam toata cantitatea de aluat.
Asezam in tava tapetata cu harte de copt si dam la cuptor pentru 9-10 minute. Lasam sa se raceasca bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Pregatim ganache-ul de ciocolata

Intr-un bol termorezistent adaugam chipsurile de ciocolata alba (sau ciocolata taiata cat mai marunt), peste care turnam frisca incalzita. Lasam cateva minute, cat sa se topeasca ciocolata, apoi amestecam pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore, cat sa se intareasca (numai bine se vor raci si fursecurile intre timp).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Asamblam fursecurile

Scoatem ganache-ul de la frigider, lasam putin la temperatura camerei, apoi batem usor cu mixerul vertical. Cu ajutorul unui pos, punem ganache-ul pe cate un fursec, venind apoi deasupra cu alt fursec (ca un sandwich).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *