Prajituri martisor: fursecuri cu lamaie, capsuni si ciocolata alba
Cred ca si tu, la fel ca mine, iubesti luna martie, luna primaverii si a martisorului! In acesta perioada speciala, cand natura se trezeste la viata si incepe sa ne incante cu culorile sale frumoase, m-am gandit sa impartasesc cu tine o reteta delicioasa de prajituri martisor. Asadar, vedetele retetei sunt niste fursecuri marmorate cu capsuni, lamaie si ciocolata alba. Acestea sunt perfecte pentru a fi oferite ca martisor pentru a sarbatori venirea primaverii, sau pur si simplu, pentru a fi savurate alaturi de cei dragi intr-o dupa-amiaza insorita de primavara.
Fursecurile sunt facute dintr-un aluat fraged si aromat, cu efect marmorat, imbinand cele doua culori specifice martisorului, alb si negru. Combinatia de arome data de esenta de lamaie si pudra de capsuni este completata de gustul fin al ganache-ului de ciocolata alba pe care l-am asezat intr-un strat generos intre cele doua fursecuri. Rezultatul este un desert delicios si usor, cu o combinatie perfecta de dulce si acid, care se topeste in gura si iti lasa o senzatie placuta de prospetime.
Reteta este usor de preparat si nu necesita mult timp sau efort, astfel incat te poti bucura de aceste delicatese dulci intr-un timp foarte scurt.
Intampina primavara cu prajituri martisor
Asa cum bine stii, martisoarele sunt obiecte traditionale romanesti care simbolizeaza venirea primaverii si reprezinta un cadou frumos si simbolic pentru persoanele dragi. In mod traditional, martisoarele constau dintr-un snur alb si rosu, care simbolizeaza sanatatea si energia primaverii. Insa, in ultimii ani, martisoarele practice si comestibile au devenit tot mai populare.
Recunosc ca si eu caut sa ofer intotdeauna martisoare care au o oarecare utilitate si de care te poti bucura si in restul anului. De obicei, aleg sa daruiesc martisoare tip brosa – vezi pagina prietenei mele @elsa.ochios pentru niste minunatii atent lucrate si deosebite. De asemenea, mi se par tare simpatice martisoarele de tip lumanari parfumate (Flairscent face niste inimioare parfumate numai bune pentru 1 Martie) sau cele cu seminte pentru plantat.
Dar, fara doar si poate, martisoarele comestibile sunt preferatele mele! Si de cativa ani ofer celor dragi madelicisoare, asa cum imi place mie sa le numesc. Sunt mici cadouri delicioase care pot fi savurate in timpul zilei de 1 Martie sau in perioada sarbatorii. Ce poti oferi ca martisoare dulci? Variantele sunt nenumarate, de la dulciuri traditionale romanesti, cum ar fi cozonac, cornulete, covrigi sau ciocolata de casa, pana la deserturi mai sofisticate precum macarons, fel de fel de prajituri si briose sau biscuiti tematici de primavara. De asemenea, poti alege sa oferi un cos sau o cutie cu diverse dulciuri de sezon, cu o selectie variata de prajituri, fursecuri, bomboane sau trufe, pentru a surprinde placut persoana draga.
Daca esti totusi in pana de idei, stai fara grija! Pe blog te asteapta cateva retete de martisoare comestibile, usor de facut chiar si de cei mai putin experimentati in bucatarie:
Fie ca optezi pentru un martisor traditional sau pentru unul modern, cert este ca vei reusi sa aduci un zambet pe buzele celui sau celei care il va primi. In fond, martisoarele, pe langa rolul de a intampina primavara, sunt si un simbol al afectiunii. Asadar, arata persoanelor dragi cat de mult tii la ele prin oferirea unui cadou frumos, placut si… dulce!
Sfaturi pentru fursecuri martisor reusite
Asa cum iti spuneam, aceste fursecuri tip sandwich nu-ti vor da mare bataie de cap. Iata, insa, cateva lucruri care te-ar putea ajuta in pregatirea lor.
🟡 Respecta proportiile ingredientelor: Pentru a obtine fursecuri perfecte, trebuie sa urmezi cu atentie proportiile ingredientelor din reteta. Incearca sa folosesti ingrediente de calitate, mai ales atunci cand vine vorba de ciocolata alba. Rcomand ciocolata de la Callebaut sau de la Nestle. Untul, de asemenea, e foarte important – alege unul cat mai gras, cu minimum 82% grasime.
🟡 Ce e pudra de capsuni? Acest ingredient va oferi din plin aroma, dar si culoare. Practic, este realizata din capsuni liofilizate, date prin blender pana cand se obtine o pudra. O gasesti gata de cumparat, online sau in magazine (ai sanse mai mari in magazinele tip Plafar sau cu produse bio). Atentie, nu o confunda cu pudra proteica de capsuni, care mai contine multe alte ingrediente. Bineinteles, daca ai deja capsuni liofilizate in camara, atunci e si mai simplu! Tot ce trebuie sa faci e sa le dai prin blender si apoi le poti folosi in fursecuri.
🟡 Incorporeaza bine ingredientele: pentru a obtine o textura uniforma si o distributie corecta a ingredientelor, este important sa amesteci bine aluatul. Asigura-te ca adaugi ingredientele in ordinea corecta si incorporezi fiecare ingredient inainte de a adauga urmatorul.
🟡 Lasa aluatul la racit: odata ce ai format discurile de aluat, lasa-le la frigider pentru minimum 45 de minute. Astfel, va fi mai usor sa lucrezi cu aluatul, iar acesta isi va pastra mai bine forma.
🟡 Nu trebuie sa obtii o imbinare perfecta a culorilor: ideea fursecurilor marmorate este a obtine un efect asemanator placilor de marmura. Pentru a face acest lucru, trebuie sa imbini aluatul alb si cel rosu in mai multe straturi, apoi sa il intinzi cu sucitorul si sa decupezi formele. Pentru a intelege mai bine ce ai de facut, iti recomand sa urmaresti acest clip.
🟡 Decupeaza formele dorite: poti folosi orice tip de decupator doresti, dar tine cont de faptul ca vei obtine un numar diferit de fursecuri. Eu am folosit un decupator in forma de floare de aproximativ 4 cm. Pentru a face orificiul din fursecurile de deasupra am folosit tot un decupator in forma de floare, de data aceasta mai mic, de 2 cm. Poti folosi, de asemenea, decupatoare speciale pentru fursecurile Linzer. Important este sa nu uiti ca fiecare biscuite este compus din doua fursecuri, unul intreg, la baza, si unul cu orificiu, deasupra, asemenea unui sandwich. Cand decupezi, ai grija sa ai pereche pentru fiecare.
🟡 Fii atent(a) la timpul de coacere: fiecare cuptor este diferit, deci asigura-te ca verifici fursecurile frecvent in timpul coacerii. Acestea trebuie sa fie rumene si sa arate gata, dar sa nu fie prea uscate. In general, fursecurile se coc in jur de 10-12 minute la 175 de grade Celsius.
🟡 Lasa-le sa se raceasca: dupa ce ai scos fursecurile din cuptor, lasa-le sa se raceasca complet. Abia apoi le poti umple cu ganache-ul de ciocolata alba. In acest fel, crema va ramane consistenta si nu se va topi.
🟡 Pregateste din timp ganache-ul: pentru a-l putea intinde frumos pe fursecurile, ganache-ul trebuie sa aiba o consistenta potrivita, cremoasa. De aceea, dupa ce ai topit ciocolata in frisca, trebuie sa il dai la rece pentru cateva ore.
Cum impachetam martisoarele dulci?
Fac parte din persoanele care pun mare accent si pe modul de prezentare a produselor. De data aceasta, am mers pe acelasi stil de impachetare ca in cazul madelicisoarelor din anii trecuti. Am invelit cateva fursecuri in foaie de celofan, legata cu snur specific martisorului, cu alb si rosu. Poti sa ambalezi si in cutiute metalice sau de carton sau de ce nu, in hartie de matase sau foaie de copt. Sa nu uiti snurul de martisor! Iti las mai jos cateva idei culese de pe Pinterest, poate te ajuta. De asemenea, inspira-te si din articolul de pe blog Cadouri dulci pentru cei dragi.
Sper sa iti placa aceasta idee de prajituri martisor si sa daruiesti si tu celor dragi fursecuri cu lamaie, capsuni si ciocolata alba. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Iti las mai jos si alte retete pe care le poti pregati si oferi drept martisoare comestibile!
- Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii
- Placintele cu visine
- Fursecuri cu merisoare, ciocolata alba si fistic
- Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata
- Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure
- Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa
- Cakesicles cu Oreo Golden si lamaie
- Tiramisu cu capsuni, la borcan
- Fursecuri cu ciocolata ruby si piper roz
- Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta
- Choux au craquelin cu crema de capsuni / ciocolata & alune de padure
- Fursecuri cu martipan si lichior Amaretto
- Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie
- Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
150g unt moale, la temperatura camerei | |
100g zahar pudra | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1/2 lingurita esenta de lamaie | |
1 ou | |
un praf de sare | |
300g faina | |
40g pudra de capsuni | |
2 lingurri frisca lichida | |
colorant rosu optional |
Ganache de ciocolata
200g ciocolata alba | |
70 g frisca lichida |
Lasă un răspuns