Prajituri pentru Valentine’s Day: foitaje cu capsuni
Ce mod mai bun de a incepe Ziua Indragostitilor decat cu un mic dejun la pat, pregatit cu multa dragoste pentru persoana iubita? Indiferent ca sarbatoresti Valentine’s Day sau Dragobetele, ofera-i inima pe tava, la propriu, cu aceste foitaje cu capsuni si crema de branza! Se fac tare usor si rapid, cat ai zice te iubesc, si necesita putine ingrediente, dintre care cel mai important (serios, nu cumva sa il uiti!) este… dragostea. Cu iubire in farfurie, cum imi place mie sa zic. 😉
Ce imi mai place mie cel mai mult la reteta asta de prajituri de Sf. Valentin (sau Dragobete) este aluatul foitaj, gata cumparat. Sigur, il poti face si in casa… Dar de ce sa iti bati capul cand poti sa il iei congelat sau refrigerat, direct de la magazin? Salvezi mai mult timp pe care il poti petrece impreuna cu jumatatea ta.
Si daca tot suntem la capitolul foitaj… Nimic nu e mai sexy decat sa vorbim limba romana corect! Am aflat si eu, destul de recent, spre rusinea mea, ca aceasta este forma corecta a cuvantului: foitaj, nu foietaj.
Mic dejun in Danemarca – povestea patiseriei daneze
Aceste foitaje isi au originile intr-un produs de patiserie danez. Prin 1850, muncitorii din Danemarca ce lucrau in panificatie au inceput o greva ce a determinat brutarii sa angajeze muncitori din strainatate. Au venit atunci multi brutari austrieci, care au adus cu ei noi retete traditionale.
Dupa ce disputele s-au incheiat, danezii au adoptat retetele austriece, ajustandu-le dupa propriul gust: mai multe oua, mai mult unt. Printre cele mai cunoscute practici adoptate s-a numarat si tehnica vieneza de laminare a aluatului, din care se obtine un aluat stratificat (cum e cel de croissante). Danezii si-au numit specialitatile wienerbrød (paine de Viena), acest nume fiind folosit si astazi in Europa de Nord.
Desi austriecii au adus aluatul stratificat in Danemarca, nu ei sunt inventatorii lui. Legenda spune ca primul produs de patiserie cu acest tip de aluat a fost facut… din greseala. Cand Claudius Gelee, un ucenic brutar francez, si-a dat seama ca a uitat sa adauge unt in compozitie, a decis sa puna bucati din el peste aluat.
Bineinteles, se astepta sa fie concediat pentru greseala comisa, dar in schimb, a fost laudat. Seful si colegii sai au fost uimiti: era cel mai usor aluat pe care brutarii francezi il mancasera vreodata. In 1622, Gelee a deschis o cafenea in Paris unde se serveau produse de patiserie cu acest tip de aluat. Cativa ani mai tarziu, si-a extins afacerea si in Florenta, iar din Italia, reteta a calatorit in Austria si apoi in Danemarca.
O reteta de mic dejun iubita pe tot parcusul anului
Trebuie sa recunoastem ca de sarbatori, indiferent ca vorbim de Craciun, Paste, Ziua Indragostitilor sau chiar aniversarile proprii, totul se invarte in jurul mancarii. Zilele speciale trebuie celebrate cu ceva bun!
Desi pot parea potrivite doar pentru luna iubirii, aceste foitaje cu capsuni vor aduce un zambet pe fata in orice zi a anului. Gandeste-te doar cat de delicioase vor fi pregatite vara, cu fructe proaspete, de sezon. Poti inlocui oricand capsunile cu zmeura, afine, cirese (ai grija sa le scoti samburii) sau de ce nu, chiar si caise. Nu folosi totusi fructe prea apoase pentru ca s-ar putea sa inmoaie prea tare aluatul.
Adapteaza si gemul din reteta in functie de fructele folosite. De asemenea, le poti pastra forma de inima (sunt asa de simpatice, nu?), sau le poti taia si dreptunghiulare.
Dulcisor si fermecator
Asa cum bine stii, mie nu imi plac deserturile foarte dulci, iar foitajele nu fac exceptie. Dulceata este data doar de gemul amestecat cu crema de branza, de capsuni si, optional, daca optezi pentru aceasta varianta, de glazura sau de zaharul pudrat la final peste foitaje. Daca niciuna dintre aceste variante nu sunt pe placul tau si vrei ceva si mai dulce, adauga putin zahar pudra si in compozitia cu crema de branza.
Cum pastram foitajele cu capsuni? Le pot face in avans?
Daca nu ai chef sa te trezesti dis de dimineata pentru a pregati aceste prajituri de Valentine’s Day, le poti face cu o seara inainte. Pentru rezultate optime te sfatuiesc totusi sa le servesti in ziua in care sunt pregatite sau cel mult, a doua zi. In timp, foitajul va absorbi umiditatea din aer, care va compromite textura si gustul prajiturilor.
Pentru ca au crema de branza, este ideal sa le pastrezi la frigider. Consuma-le in maximum 5 zile, dar ia in considerare ce ti-am spus mai sus.
Sper sa iti placa aceste foitaje cu capsuni si sa indulceasca si mai mult Ziua Indragostitilor. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
💕 Daca esti in cautarea si altor retete de prajituri pentru Valentine’s Day, te invit sa rasfoiesti pagina dedicata seriei Delicii indragostite. Gasesti acolo retete pentru…
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
1 aluat foitaj | |
30g crema de branza | |
1 lingura gem de capsuni | |
0.25 lingurita esenta de trandafir | |
putin colorant rosu optional | |
60g capsuni | |
1 ou | |
zahar pudra, boboci de trandafir uscati optional |
Lasă un răspuns