Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

Un desert clasic de toamna, putin reinterpretat, care va ajunge cu siguranta printre retetele tale preferate. Aceste rulouri cu scortisoara sunt ca o imbratisare calda, pur si simplu iti ajung direct la inima. Sunt pufoase, cremoase si extrem de aromate: notele de scortisoara si zahar brun se impletesc atat de armonios cu nucile si bananele coapte. Amestecul perfect si un deliciu pe care trebuie sa il pregatesti si tu in aceasta toamna!

Rulouri cu scortisoara, banane si nuci

Rulourile cu scortisoara sunt ideale la micul dejun, dar si ca gustare sau desert. Secretul este sa le servesti calde! Chiar daca e recomandat sa le pastrezi la frigider, inainte de servire pune rulourile cateva secunde la cuptorul cu microunde. Astfel, vor fi si mai moi, iar aromele se vor simti mai puternic. Si, sa recunoastem, e un desert care e de 10 ori mai bun mai bun servit cald decat direct de la frigider.

De ce sunt acestea cele mai delicioase rulouri cu scortisoara?

1⃣ Contin banane, inclusiv in aluat

Aluatul pentru rulourile cu scortisoara este foarte asemanator cu cel de cozonac. Ingredientele sunt aceleasi: drojdie (poti folosi proaspata sau uscata), lapte, faina, unt…

Cum? Si nu contine oua? Nu, dar contine banana. Care este adesea un substituent pentru oua in retetele vegane. Are aproximativ acelasi rol pe care il au si ouale: „umezeste” aluatul, astfel incat acesta sa nu fie inecacios, oferind structura, textura si bineinteles, aroma. De aceea, aceasta reteta poate fi usor adaptata ca o reteta de rulouri scortisoara de post sau vegana: inlocuieste laptele cu lapte vegetal si untul cu unt vegan. That’s it!

2⃣ It’s all about the feeling filling! ☺️

Da, bineinteles, dragostea e cel mai important ingredient… dar trebuie sa acordam atentie speciala umpluturii acestor rulouri cu scortisoara. Practic, asta le face atat de bune! Bine, si glazura, dar despre asta vorbim cateva paragrafe mai jos.

Asadar, umplutura contine este formata dintr-o pasta din unt (ai grija sa il scoti din timp din frigider, pentru a fi indeajuns de moale), zahar brun si scortisoara. Peste acestea, presaram nuci tocate si cubulete de banana. Mie imi place sa amestec cele trei ingrediente si sa le bat cu mixerul, apoi sa intind uniform pasta pe aluat. Daca nu ai chef sa faci asta (sau poate ca nu ai mixer), poti intinde untul direct pe aluat si sa presari zaharul brun si scortisoara.

Putem inlocui zaharul brun cu zaharul alb? Nu te poate opri nimeni, dar gustul va fi schimbat. Zaharul brun are note de caramel si in plus, este si mai sanatos. Eu am folosit zaharul brun de la Solaris, care este obtinut prin prelucrarea trestiei de zahar dupa standarde stricte, pentru a pastra nealterate calitatile sale naturale.

Stiai ca exista doua tipuri de scortisoara?

Sa povestim putin si despre scortisoara, condimentul meu preferat. Cum vine toamna, cum incep sa o folosesc… in orice. Fie fac amestecul de condimente pumpkin spice pe care il pun in cafea, fie in bunatatile de sezon, cum ar fi prajitura cu mere, lapte praf si gris sau in checul condimentat cu prune si miere. Bineinteles ca m-am bucurat atunci cand prietenii de la Vegis.ro mi-au propus sa pregatim impreuna o reteta in care scortisoara de la Niavis sa fie vedeta. Aceasta e 100% pulbere de scortisoara Ceylon si vine intr-un ambalaj de 60 g. Deci voi avea scortisoara pentru inca multe alte retete de toamna si iarna!

Si totusi, de ce e asta important ca e scortisoara Ceylon? Am aflat si eu de la ei de pe site ca exista doua tipuri de scortisoara:

  • scortisoara Ceylon (Cinnamomum zeylanicum), denumita si adevarata scortisoara. Este coaja uscata a unui copac vesnic verde din Sri Lanka, fiind cultivata si in tari precum India, Madagascar si Brazilia. Este bogata in antioxidanti si este mai potrivita pentru diabetici pentru ca poate ajuta la reducerea cresterii glicemice dupa masa;
  • scortisoara Cassia (Cinnamomum aromaticum)  provine din scoarta unui conifer din Asia si este cultivata preponderent in China, Vietnam si Indonezia. Aceasta varianta este mai putin costisitoare si deci, mult mai des intalnita. Din pacate, nu e cea mai fericita alegere: aceasta e saraca in antioxidanti si contine mai multa cumarina, 0 substanta toxica pentru ficat.

Curioasa, am comparat si eu scortisoara de la Niavis cu alt brand pe care il aveam in casa. Difera culoarea (scortisoara Ceylon este mai inchisa), mirosul (scortisoara Ceylon are un miros mai natural si mai oriental) si bineinteles, gustul. Mi s-a parut mai putin dulce, cu note mai lemnoase, o varianta mai rafinata a scortisoarei pe care o stiam eu. Asadar, verifica intotdeauna tara de origine de pe ambalajul scortisoarei pe care vrei sa o pui in cosul de cumparaturi!

Nucile si bananele, elementul supriza

Sigur, cinnamon rolls sunt bune. Dar sa vezi cum sunt aceste rulouri cu scortisoara care au in umplutura nuci si banane!

Bananele din umplutura, fiind moi, nu necesita gatire in prealabil (cum ar fi in cazul merelor, de exemplu). Trebuie doar sa tai cubulete 2-3 banane (depinde si de gust si de marimea acestora) si sa le presari, alaturi de nuca tocata, peste pasta cu scortisoara, unt si zahar brun. La cuptor, aroma lor se va intensifica, ele se vor inmuia si… oh, ce bunatate o sa iasa!

Acelasi lucru se va intampla si in cazul nucilor, a caror aroma va fi potentata de caldura. Si in reteta aceasta de rulouri de scortisoara cu nuca, dar si in placinta cu mere, am folosit aceleasi nuci de la Targroch. Imi plac pentru ca, in comparatie cu alte nuci, mi se par mai putin amare, usor dulci. Bineinteles, daca nu esti fan nuci, le poti inlocui cu migdale sau alune de padure.

3⃣ Glazura pentru rulouri cu scortisoara, piesa de rezistenta

Nimeni nu te poate opri sa servesti rulourile cu scortisoara imediat ce le scoti din cuptor. Dar iti garantez ca adaugarea glazurii cu crema de branza le duce la un cu totul alt nivel. Totul devine mai cremos, iar gustul usor acrisor al cremei de branza va contrasta cu dulceata rulourilor. Cel mai bun mod de a glazura rulourile e sa intinzi uniform glazura peste ele, ca o paturica pufoasa si moale.

De dragul fotografiilor, eu am facut un model din glazura, astfel incat sa fie vizibila si forma frumoasa a rulourilor. Dar te asigur ca dupa incheierea sedintei foto, rulourile mele au avut aceeasi soarta in ceea ce priveste glazura. 😅

Cum pastram rulourile cu scortisoara?

Rulourile cu scortisoara au o durata excelenta de valabilitate. Le poti pastra atat la temperatura camerei, cat si in frigider sau la congelator, dar neaparat intr-un recipient inchis ermetic.

Desi pot fi pastrate la temperatura camerei pana la 2 zile, iti recomand totusi sa le tii in frigider, deoarece glazura contine unt si crema de branza. Teoretic, zaharul din glazura ar actiona ca un conservant, prevenind deterioarea acestor ingrediente, dar hey, mai bine sa fim siguri si sa le pastram la rece. In plus, rezista si mai mult, pana la o saptamana. De asemenea, se comporta bine si la congelator pana la 2 luni.

Nu uita cel mai important lucru: serveste-le calde!


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de rulouri cu scortisoara, nuci si banane. Sper sa o incerci si tu in aceasta toamna! Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Hai sa incerci si alte delicii care iti vor incalzi si bucura sufletul toamna aceasta! Tu ce desert pregatesti data viitoare?

🍁 Rulouri cu capsuni si glazura

🍁 Biscuiti cu ceai negru si glazura de sirop de artar

🍁 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍁 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🍁 Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

Vezi mai multe retete de toamna →

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
7g drojdie uscata
250ml lapte caldut
50g zahar
75g unt topit
1 banana mai marisoara
un praf de sare
520g faina
Umplutura + glazura

UMPLUTURA CU BANANE SI NUCI

120g unt la temperatura camerei
140g zahar brun
2 linguri scortisoara Niavis
0.5 lingurita nucsoara
2 banane aprox. 175 g
80g nuci tocate

GLAZURA

100g crema de branza
30g unt la temperatura camerei
40g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
2 linguri lapte

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul pentru cinnamon rolls

Punem intr-un castron 125 ml din cantitatea totala de lapte caldut, amestecam cu 2 linguri de zahar si presaram deasupra drojdia uscata. Amestecam putin si lasam sa creasca 10-20 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator amestecam restul de lapte cu untul topit, banana pisata, restul de zahar si sarea. Adaugam jumatate din cantitatea de faina (cernuta), apoi amestecul cu drojdie. Daca folosesti mixer planetar, schimba paleta cu accesoriul pentru framantat.
Adaugam si restul de faina, mixam cat sa se lege aluatul, apoi mai framantam cu mana 5-10 minute. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, usor lipicios. In functie de textura lui, s-ar putea sa mai fie nevoie sa mai adaugi fie putina faina, fie putin lapte caldut. Mutam aluatul intr-un castron incapator uns cu ulei, acoperim cu folie alimentara si/sau un prosop curat si lasam sa creasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore (trebuie sa isi dubleze volumul).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim umplutura

Inainte de a intinde aluatul, ne asiguram ca avem umplutura pregatita. Batem cu mixerul untul la temperatura camerei, cat mai moale, cu zaharul brun, scortisoara si nucsoara. Vom obtine o pasta.
Taiem bananele cubulete si tocam nucile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Formam rulourile

Dupa ce aluatul a crescut indeajuns, intindem cu sucitorul o foaie de aluat cu lungimea de aproximativ 60 cm. Ungem cu pasta cu zahar si scortisoara, cat mai uniform, apoi presaram nucile macinate si bananele taiate cubulete. Rulam aluatul si, cu un cutit bine ascutit, taiem rondele cu latimea de aproximativ 5 cm. Vom obtine 12 bucatele, cu tot cu marginile ruloului, pe care le poti pune si pe ele in tava (mie nu mi-au mai incaput).
Asezam intr-o tava tapetata cu unt, lasand putin loc intre ele. Acoperim cu folie sau un prosop curat si lasam sa mai creasca inca 1 ora. Cam cu jumatate de ora inainte de a expira acest timp, preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dupa aproximativ o ora, cand rulourile au mai crescut, dam tava la cuptor pentru 22-24 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Glazura

Dupa ce sunt gata rulourile, le lasam 5-10 minute sa se raceasca. In acest timp, putem pregati glazura. Batem untul si crema de branza (ambele la temperatura camerei) cu zaharul pudra si vanilia. Intindem apoi glazura peste rulouri (te sfatuiesc sa le acoperi in totalitate, eu am vrut sa se vada mai bine in poze forma melcisorilor si am ales sa realizez un model cu un pos).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Enjoy!

Servim neaparat rulourile calde. Se pastreaza la frigider, insa pot fi incalzite la cuptorul cu microunde inainte de servire. Astfel, vor redeveni moi, iar aromele se vor simti mai bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Reteta poate fi adaptata astfel incat sa fie vegana - foloseste lapte vegetal si unt vegan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *