Tarta cu banane, caramel si nuci pecan
Recunosc, nu prea am pregatit prea multe deserturi cu banane… Dar si cand o fac, iese ceva delicios! Aceasta tarta cu banane este cremoasa si parfumata si recomand sa fie savurata cu precadere in anotimpul rece. La baza vom descoperi un strat de aluat fraged imbogatit cu scortisoara, acoperit cu o crema fina de banane (custard). Deasupra, venim cu un topping de caramel cu nuci pecan, ce completeaza profilul aromatic si ofera textura desertului.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu, daca pe timpul verii caut ingrediente si combinatii de arome cat mai fresh, chiar acrisoare (lamaie, fructe de padure, iaurt), in sezonul rece, dulcele e la putere! Acum prefer deserturile care sa imi transmita acea senzatie de caldura, de coziness. Ma gandesc in primul rand la condimente precum scortisoara si nucsoara, dar si la caramel, ciocolata, banane, dovleac, pere, mere… Cred ca e un principiu asemanator parfumurilor: primavara-vara aleg note florale, citrice (fresh sa fie!), pe cand iarna ma orientez spre cele lemnoase, orientale, picante sau cu arome gurmande.
Revenind la tarta noastra cu banane, trebuie sa iti marturisesc ceva. In fotografii vei observa poate ca are o crema cam prea curgatoare. Si ai dreptate! 🤭 Mi-am dat seama de lucrul acesta abia dupa ce am taiat tarta, cand deja aveam set-up-ul pregatit pentru sedinta foto. Si imi si placea cum ieseau pozele! Inainte de a posta insa reteta, am refacut crema si am imbunatatit-o, iar tie sigur iti va iesi textura care trebuie. Daca nu, te astept in sectiunea de comentarii, ii dam noi de capat! 😉 Dar chiar si cu acea crema curgatoare, sa stii ca am mancat toata tarta, n-a ramas nicio firimitura!
Ne dorim o crema cat mai aromata, nu? Hai sa iti spun cateva secrete:
Ei bine, bananele cu cat sunt mai coapte, cu atat sunt si mai gustoase. De aceea, inainte de a te apuca de pregatirea retetei, pune bananele, cu tot cu coaja, in cuptor. Lasa-le timp de 15 minute, la 200°C, pana cand coaja devine complet neagra. Le poti intoarce de pe o parte pe alta, pentru a te asigura ca se coc uniform. Astfel, devin si super aromate, dar iti va fi si usor sa le pisezi.
De asemenea, poti combina laptele integral cu lapte cu aroma de banane. De exemplu, din cei 300 ml de lapte, eu am pus 100 ml de lapte cu banane. Nu trebuie totusi sa exageram cu el, deoarece este si foarte dulce si sa recunoastem, gustul este destul de artificial. Insa intr-o cantitate mica, va fi perfect pentru a da un boost de aroma!
Nimic nu se arunca, totul se refoloseste si inca ceva bun se gateste
Inainte de a pune compozitia pe foc, aceasta trebuie strecurata, si vei ramane cu pulpa bananelor. De ce sa o arunci? Congeleaz-o pentru alta data sau… baga repede la cuptor un banana bread! Amesteca pulpa de banane cu:
- 1 ou
- 125 ml ulei
- 125 ml lapte
- 1 lingurita de extract / esenta de vanilie
- 100 g faina
- 40 g zahar
- o lingura de praf de copt
- o lingurita de scortisoara
Extra, mai poti adauga ce ai prin camara: chipsuri de ciocolata, nuci, alune, fructe uscate, tot ce-ti trece prin cap si crezi ca se potriveste. Las-o la cuptor aprox. 30 minute, la 180°C.
Cum pastram tarta?
Tarta e facuta intr-o forma de 25 cm, din care vei obtine aproximativ 8 portii. Astfel, se va consuma destul de repede, mai ales daca o pregatesti atunci cand se anunta si ceva musafiri. Daca totusi ramane, pastreaza tarta in frigider, de preferabil acoperita cu folie alimentara. Consum-o in maximum 3-4 zile.
Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:
🍂 Sirop Pumpkin Spice (pentru cafea si prajituri)
🍂 Tarta cu lapte batut si topping de caramel si nuci pecan
Vezi si alte retete de toamna! ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250g faina | |
125g unt rece | |
1 galbenus | |
25g zahar pudra | |
1.5 lingurite scortisoara | |
un praf de sare | |
1 lingura apa rece |
Crema de banane + topping de caramel si nuci pecan
CREMA DE BANANE |
|
3 banane pisate sau 2 mai mari | |
3 galbenusuri | |
35g zahar | |
30g amidon de porumb aprox. 2 linguri jumatate | |
300ml lapte din care 100 ml pot fi lapte cu aroma de banane | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
30g unt | |
TOPPING DE CARAMEL & NUCI PECAN |
|
55g unt | |
100g zahar brun | |
200g nuci pecan | |
80ml frisca lichida | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.5 lingurita scortisoara | |
0.5 lingurita nucsoara |
Lasă un răspuns