Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

2 ore +

medium

8 portii

Recunosc, nu prea am pregatit prea multe deserturi cu banane… Dar si cand o fac, iese ceva delicios! Aceasta tarta cu banane este cremoasa si parfumata si recomand sa fie savurata cu precadere in anotimpul rece. La baza vom descoperi un strat de aluat fraged imbogatit cu scortisoara, acoperit cu o crema fina de banane (custard). Deasupra, venim cu un topping de caramel cu nuci pecan, ce completeaza profilul aromatic si ofera textura desertului.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, daca pe timpul verii caut ingrediente si combinatii de arome cat mai fresh, chiar acrisoare (lamaie, fructe de padure, iaurt), in sezonul rece, dulcele e la putere! Acum prefer deserturile care sa imi transmita acea senzatie de caldura, de coziness. Ma gandesc in primul rand la condimente precum scortisoara si nucsoara, dar si la caramel, ciocolata, banane, dovleac, pere, mere… Cred ca e un principiu asemanator parfumurilor: primavara-vara aleg note florale, citrice (fresh sa fie!), pe cand iarna ma orientez spre cele lemnoase, orientale, picante sau cu arome gurmande.

Revenind la tarta noastra cu banane, trebuie sa iti marturisesc ceva. In fotografii vei observa poate ca are o crema cam prea curgatoare. Si ai dreptate! 🤭 Mi-am dat seama de lucrul acesta abia dupa ce am taiat tarta, cand deja aveam set-up-ul pregatit pentru sedinta foto. Si imi si placea cum ieseau pozele! Inainte de a posta insa reteta, am refacut crema si am imbunatatit-o, iar tie sigur iti va iesi textura care trebuie. Daca nu, te astept in sectiunea de comentarii, ii dam noi de capat! 😉 Dar chiar si cu acea crema curgatoare, sa stii ca am mancat toata tarta, n-a ramas nicio firimitura!

tarta cu banane, caramel si nuci pecan

Ne dorim o crema cat mai aromata, nu? Hai sa iti spun cateva secrete:

Ei bine, bananele cu cat sunt mai coapte, cu atat sunt si mai gustoase. De aceea, inainte de a te apuca de pregatirea retetei, pune bananele, cu tot cu coaja, in cuptor. Lasa-le timp de 15 minute, la 200°C, pana cand coaja devine complet neagra. Le poti intoarce de pe o parte pe alta, pentru a te asigura ca se coc uniform. Astfel, devin si super aromate, dar iti va fi si usor sa le pisezi.

De asemenea, poti combina laptele integral cu lapte cu aroma de banane. De exemplu, din cei 300 ml de lapte, eu am pus 100 ml de lapte cu banane. Nu trebuie totusi sa exageram cu el, deoarece este si foarte dulce si sa recunoastem, gustul este destul de artificial. Insa intr-o cantitate mica, va fi perfect pentru a da un boost de aroma!

Nimic nu se arunca, totul se refoloseste si inca ceva bun se gateste

Inainte de a pune compozitia pe foc, aceasta trebuie strecurata, si vei ramane cu pulpa bananelor. De ce sa o arunci? Congeleaz-o pentru alta data sau… baga repede la cuptor un banana bread! Amesteca pulpa de banane cu:

  • 1 ou
  • 125 ml ulei
  • 125 ml lapte
  • 1 lingurita de extract / esenta de vanilie
  • 100 g faina
  • 40 g zahar
  • o lingura de praf de copt
  • o lingurita de scortisoara

Extra, mai poti adauga ce ai prin camara: chipsuri de ciocolata, nuci, alune, fructe uscate, tot ce-ti trece prin cap si crezi ca se potriveste. Las-o la cuptor aprox. 30 minute, la 180°C.

Cum pastram tarta?

Tarta e facuta intr-o forma de 25 cm, din care vei obtine aproximativ 8 portii. Astfel, se va consuma destul de repede, mai ales daca o pregatesti atunci cand se anunta si ceva musafiri. Daca totusi ramane, pastreaza tarta in frigider, de preferabil acoperita cu folie alimentara. Consum-o in maximum 3-4 zile.

Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:

🍂 Sirop Pumpkin Spice (pentru cafea si prajituri)

🍂 Tarta cu lapte batut si topping de caramel si nuci pecan

Vezi si alte retete de toamna!

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
125g unt rece
1 galbenus
25g zahar pudra
1.5 lingurite scortisoara
un praf de sare
1 lingura apa rece
Crema de banane + topping de caramel si nuci pecan

CREMA DE BANANE

3 banane pisate sau 2 mai mari
3 galbenusuri
35g zahar
30g amidon de porumb aprox. 2 linguri jumatate
300ml lapte din care 100 ml pot fi lapte cu aroma de banane
1 lingurita extract / esenta de vanilie
30g unt

TOPPING DE CARAMEL & NUCI PECAN

55g unt
100g zahar brun
200g nuci pecan
80ml frisca lichida
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara

Pasii necesari

1.

Aluatul pentru tarta

Intr-un bol amestecam cu mana sau cu mixerul planetar faina cu untul, pana cand obtinem o consistenta ca a pesmetului, uscata si nisipoasa. Adaugam galbenusul, zaharul pudra, scortisoara, sarea si o lingura de apa rece. Le incorporam toate pana cand se leaga aluatul. Daca e nevoie, mai poti pune o lingura de apa. La final, punem aluatul in folie alimentara si dam la frigider pentru 30 de minute.
Ungem cu unt sau tapetam cu hartie de copt o tava de 25 cm. Intindem bine aluatul si il rulam pe sucitor pentru a-l putea aseza in tava. Intepam cu furculita din loc in loc, punem foaie de copt deasupra, peste care turnam fasole uscata sau orez - astfel, aluatul nu se umfla, pastrandu-si forma. Lasam la cuptor 15 - 20 minute la 180°C, apoi inlaturam hartia de copt cu fasole/orez, ungem cu albus de ou si mai coacem inca 10 minute, pana cand se rumeneste si devine ca un biscuite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de banane

Hai sa iti recomand ceva! Bananele, cu cat sunt mai coapte, cu atat sunt mai aromate si mai moi, deci iti va fi mai usor sa le pisezi. Astfel, vom pune bananele in cuptor, cu tot cu coaja, pentru 15 minute, la 200°C, pana cand coaja se va face complet neagra. Le lasam apoi sa se raceasca si le pisam cu o furculita.
Daca scoatem laptele direct din frigider, il lasam putin la incalzit, cat sa fie caldut, dar nu fierbinte. De asemenea, pentru un plus de aroma, poti folosi 200 ml lapte integral si 100 ml lapte cu aroma de banane.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam galbenusurile cu zaharul si amidonul si turnam laptele si extractul / esenta de vanilie. Turnam aceasta compozitie peste bananele pisate si amestecam. Dam acest amestec printr-o sita (vezi in textul de mai sus ce poti face cu pulpa de banane ramasa) si il transferam intr-o oala cu fund dublu sau si mai bine, intr-un vas termorezistent pe care il asezam pe bain-marie.
Dam la foc mediu si amestecam constant, timp de 5-10 minute, in functie si de vasul pe care il folositi. E foarte important sa amestecam in continuu, altfel se vor crea cocoloase si oul se va transforma in omleta. Ups! 🤭 Odata ce se ingroasa si apar primele bule, mai amestecam 30 de secunde, apoi luam de pe foc si incorporam cubuletele de unt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Acoperim cu folie alimentara. Lasam sa se mai raceasca putin, apoi turnam compozitia peste tarta. Daca vei sa obtii un amestec si mai fin, inainte de a-l turna peste tarta, mai da-l o data prin sita.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Lasam tarta la frigider pentru cateva ore. Abia cand e gata de servire putem sa ne ocupam de topping-ul de caramel si nuci pecan.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Topping de caramel si nuci pecan

Intr-o tigaie antiaderenta topim untul impreuna cu zaharul. Cand face bulbuci, luam de pe foc si adaugam restul ingredientelor: condimentele, nucile si frisca lichida. Amestecam bine, mai lasam pe foc 2 minute, apoi asteptam sa se raceasca si sa se intareasca (a avea o textura cremoasa, de caramel).
Asteptam aproximativ o ora inainte de a turna caramelul peste tarta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
In poze, crema este cam curgatoare, insa am refacut si modificat reteta, iar tie iti va iesi consistenta care trebuie, promit! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *