Tarta cu frangipane, pere si ciocolata

2 ore +

usor

8 portii

Nu am niciun dubiu cand spun ca vei adora aceasta reteta de tarta cu umplutura frangipane de migdale, un strat luxuriant de ciocolata neagra si pere feliate. Este o prajitura atat de rafinata si complexa din punct de vedere al aromelor si texturilor.

Imagineaza-ti cum aroma perelor proaspete se impleteste cu gustul intens al ciocolatei negre, toate acestea asternute pe o baza frageda de tarta si umplutura super aromata de crema frangipane cu note de portocala. E tipul acela de desert care te cucereste de la prima bucatica gustata. Tocmai de aceea, daca ai musafiri sau sarbatoresti un eveniment special, nu vei da gres cu aceasta tarta fermecata.

Odata coapta, crusta tartei se va rumeni, devenind crocanta. Umplutura de frangipane se va carameliza, capatand o nuanta aurie, in timp ce feliile de para, meticulos taiate, vor capata o textura cremoasa si vor dezvalui o dulceata remarcabila. Fulgii de migdale si zaharul brun se vor adauga la acest festin al texturilor, oferind o varietate suplimentara de senzatii gustoase.

Ce este crema frangipane?

Cu siguranta te intrebi despre frangipane, acest ingredient cu un nume atat de sofisticat. Ei bine, frangipane este o crema bogata si aromata folosita in special in bucataria franceza pentru umplerea tartelor si a altor produse de patiserie. Ingredientele principale din frangipane includ migdale macinate, zahar, unt, oua si, uneori, o mica cantitate de faina de grau.

Aceasta pasta are o consistenta fina si o aroma distinctiva de migdale si este apreciata pentru gustul sau delicat si textura moale. Uneori, fructe precum prune, piersici sau cirese sunt adaugate in combinatie cu frangipane pentru a crea deserturi cu arome bogate si complexe. Eu am incercat si varianta de mini-tarte cu fructe de padure si crema frangipane.

Desertul isi are originile in secolul al XVII-lea, cand bucatarul regelui Ludovic al XIV-lea a creat un desert cu pasta de migdale. Acest produs de patiserie a primit numele de Frangipane dupa marchizul Muzio Frangipani, un nobil italian care a inventat un parfum cu note ale florii Plumeria (sau Frangipani), folosit pentru a parfuma manusile de piele in timpul sederii sale la Paris.

Frangipane in sine este o combinatie de doua cuvinte: „frangere”, care inseamna „a rupe” si „pane”, care inseamna paine. Denumirea se poate referi la faina de migdale folosita in reteta, care se sfarama usor.

Si apropo, cred ca acest desert pune foarte bine in valoare faina de migdale Vegis. Am testat mai multe produse din gama lor proprie, mi-au placut, iar faina de migdale nu face exceptie. Are o textura fina, este aromata si potrivita pentru diferite deserturi (da, si macarons) sau pentru alte gustari sanatoase. In plus, este un produs 100% natural, nemodificat genetic, nu contine conservanti, iar pretul este mai mult decat accesibil.

Crusta pentru tarta, la fel de importanta precum umplutura

Pentru aceasta tarta am folosit un aluat tip pate sucrée, ce ofera o crusta crocanta si frageda, usor dulce.

Ca si in cazul multor retete de tarta, aceasta crusta necesita o coacere „in orb” (blind baking) a aluatului. Acest lucru inseamna sa coacem aluatul la cuptor inainte de a adauga umplutura. Vei avea nevoie si de greutati (orez, boabe de fasole) care sa impiedice aluatul sa se umfle si sa-si piarda forma.

Desi este un pas in plus, acest proces garanteaza ca aluatul de tarta este copt complet, capata o culoare aurie intensa (si in acelasi timp, aroma), si asigura o textura crocanta, untuoasa, care completeaza de minune umplutura de frangipane.

Sfaturi pentru o tarta cu frangipane de nota 10

Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a obtine o tarta frangipane de succes.

Baza crocanta

Faina de calitate si untul rece sunt esentiale pentru o baza de tarta frageda si crocanta. Asigura-te ca ingredientele pentru aluat (untul, oule) sunt scoase direct de la frigider.

Crema frangipane perfecta

Mixeaza untul la temperatura camerei cu zaharul pana cand obtii o compozitie aerata si cremoasa. Adauga treptat ouale (de data aceasta, ele trebuie sa fie la temperatura camerei), apoi restul ingredientelor pentru a obtine un gust bogat si echilibrat.

Cu ce inlocuim portocala?

Daca vrei sa pregatesti tarta, dar nu ai portocale la indemana, poti inlocui coaja de portocala cu esenta, iar in loc de suc, foloseste lapte. Nu omite insa aceasta cantitate de lichid, deoarece textura finala a umpluturii frangipane ar putea fi afectata.

Caramelizarea perelelor

Asigura-te ca perele sunt coapte, dar inca ferme, pentru a pastra textura in timpul coacerii. Caramelizarea lor aduce o dulceata subtila, asa ca poti presara putin zahar brun peste ele, inainte de a coace tarta.

Stratul de ciocolata neagra

Topirea ciocolatei negre intr-un strat sub crema frangipane adauga profunzime de gust si textura. Partea buna e ca nu trebuie sa o topesti la bain marie. Presararea peste crusta fierbinte de tarta si lasata 1-2 minute la cuptor va asigura topirea ciocolatei. Tot ce trebuie sa faci este sa o intinzi apoi intr-un strat uniform. Ai grija sa folosesti ciocolata de calitate, bogata in cacao si sa o toci cat mai marunt, astfel incat sa grabesti procesul de topire. Sau, si mai bine, poti folosi chipsuri de ciocolata – eu am ales picaturile de ciocolata de la Rawboost, pe care le gasesti tot pe Vegis.ro!

Coacerea la temperatura potrivita

Fii atent(a) la temperatura cuptorului. Coace tarta la temperatura potrivita pentru a asigura coacerea uniforma a bazei si a umpluturii. Supravegheaza procesul pentru a evita coacerea excesiva.

Racirea si taierea

Lasa tarta sa se raceasca complet inainte de a o taia. Acest lucru permite umpluturii sa se stabilizeze si sa-si dezvaluie toate aromele.

Prin respectarea acestor secrete si atentie la detalii, vei obtine o tarta frangipane de succes, cu o combinatie perfect echilibrata de arome si texturi.

Cum pastram tarta cu frangipane, pere si ciocolata?

Dupa ce tarta a fost complet racita, este recomandat sa o pastrezi in frigider. Acest lucru va prelungi prospetimea si va preveni alterarea ingredientelor. O poti pastra si la temperatura camerei, dar pentru maximum o zi. Foloseste folie alimentara sau un recipient cu capac pentru a acoperi tarta inainte de a o pune in frigider. Acest lucru va preveni absorbtia mirosurilor neplacute si uscarea crustei. La frigider, rezista bine pana la 4-5 zile.

Atunci cand doresti sa servesti tarta din frigider, las-o sa revina la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute. O poti reincalzi putin la cuptorul cu microunde. Crede-ma, e mult mai buna servita la temperatura camerei decat rece.

Daca nu vei consuma toata tarta imediat, poti sa o imparti in portii individuale si sa o congelezi. Isi va pastra prospetimea pana la 3 luni.

Sper ca ti-a placut reteta de tarta cu frangipane, pere si ciocolata si ca o vei incerca si tu! Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:

🍰 Mini tarte cu fructe de padure si frangipane

🍰 Tort cu pere, cacao si caramel

🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase

🍰 Tarta cu ciocolata si biscuiti

🍰 Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
390g faina
50g zahar pudra
un praf de sare
198 g unt
1 ou
1 galbenus
Crema frangipane, pere si ciocolata
113g unt
65g zahar de trestie
2 oua
1 lingurita pasta de vanilie
0.5 lingurita esenta de migdale
125g faina de migdale Vegis
15g faina
0.5 lingurita coaja de portocala
63ml suc de portocale
100g chipsuri de ciocolata neagra
3 pere
fulgi de migdale Vegis

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul pentru tarta

Intr-un robot de bucatarie (sau chopper) adaugam faina, zaharul pudra, sarea si untul rece, taiat cubulete. Mixam, adaugam oul si galbenusul si formam un aluat usor sfaramicios. Daca ti se pare ca totusi nu se leaga, mai poti adauga 1 lingura de apa.
Formam un disc de aluat pe care il invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 1 ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Coacem aluatul pentru tarta

Dupa ce aluatul s-a racit, intindem cu un sucitor o foaie de aproximativ 30 cm, pe care o transferam apoi intr-o tava de tarta tapetata cu unt. Eu am folosit una cu diametrul de 25 cm si mi-a mai ramas extra aluat pentru inca doua mini-tarte. Poti folosi, eventual o tava putin mai mare.
Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita, acoperim cu o foaie de copt, peste care asezam o greutate (orez, fasole, bile ceramice pentru coacerea tartelor). Dam la cuptorul preincalzit la 170°C timp de 8 minute. Apoi, inlaturam greutatile si mai lasam in cuptor 6 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Acoperim crusta tartei cu ciocolata

Dupa ce crusta tartei s-a rumenit, scoatem din cuptor si presaram chipsurile de ciocolata (sau ciocolata neagra taiata cat mai marunt). Intoarcem inapoi in cuptor, unde mai lasam 1-2 minute, apoi, cu o lingura, intindem uniform ciocolata topita deasupra crustei. Lasam la temperatura camerei pana cand pregatim si umplutura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim crema frangipane

Intr-un bol incapator sau bolul mixerului planetar batem untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul, timp de 3-4 minute. Adaugam, pe rand, ouale (si ele la temperatura camerei), vanilia si esenta de migdale. Incorporam faina de migdale, faina obisnuita si coaja de portocala, apoi turnam si sucul de portocale, amestecand bine.
Intindem un strat uniform de crema frangipane peste ciocolata din crusta tartei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Adaugam perele si fulgii de migdale si dam la cuptor

Curatam perele de coaja, le taiem in jumatate si apoi feliute cat mai subtiri. Asezam perele deasupra cremei frangipane, rasturnand putin feliile de para. Presaram fulgi de migdale si optional, putin zahar brun.
Intoarcem tarta in cuptor, unde va sta pentru aproximativ 35-38 de minute (sa fie rumenita). Lasam sa se raceasca minimum 1 ora inainte de a o taia si servi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *