Tarta cu lamaie si matcha (reteta vegana)

2 ore + racire

usor

8 felii

Te invit intr-o calatorie in Tara Minunilor Delicioase! Calatoria noastra incepe cu savurarea unui desert fin, o tarta cu crema fresh de lamaie si crusta frageda cu matcha. O combinatie incantatoare de arome, care iti va rasfata papilele gustative. Se face rapid si usor si este potrivita si pentru cei care au o dieta vegana sau care tin post. Te asigur insa ca nici nu iti vei da seama ca aceasta tarta nu contine deloc oua sau lactate – este foarte delicioasa, iar textura frageda a crustei se imbina de minune cu umplutura cremoasa de lamaie.

Tarta, noul tort aniversar

Ideea acestei tarte si a intregului univers vizual creat in jurul ei a luat nastere atunci cand prietenii mei de la vegis.ro mi-au spus ca implinesc 11 ani si mi-au propus sa realizam impreuna o reteta festiva, care sa reprezinte ce asociez eu cu brand-ul, cum il vad si ce reprezinta pentru mine. Gandul mi-a fugit imediat la cateva caracteristici cheie:

💚 sa fie un desert cat se poate de fresh – atat produsele, cat si intreaga identitate de brand imi sugereaza in principal ideea de prospetime

💚 daca desertul contine si elemente verzi, cu atat mai bine – culoarea verde e reprezentativa pentru ei

💚 sa fie o reteta vegana, care sa sugereze ideea ca pe vegis.ro se gasesc produse sanatoase, bio, pentru toate tipurile de dieta (vegana, fara gluten, fara zahar etc.), produse care, dupa o colaborare atat de lunga cu ei, pot confirma ca sunt de cea mai inalta calitate si foarte gustoase.

Pentru ca voiam ceva mai diferit, nu clasicul tort aniversar, am ajuns la ideea unei tarte inalte, cu aspectul asemanator unui tortulet. Am apelat la una din combinatiile mele favorite: matcha cu lamaie. Tarta e festiva, are si putin verde, contine doar ingrediete vegane si este cat se poate de fresh!

Tarta cu lamaie si matcha, personaj de poveste

Odata stabilita reteta, a venit numaidecat si inspiratia pentru fotografii. Am mers pe tematica Alice in Wonderland, cu diferite elemente caracteristice, pentru ca mi-am dat seama ca de fiecare data cand ma uit pe vegis.ro, ma simt ca Alice cea curioasa sa descopere tainele din Tara Minunilor. In portofoliul Vegis se regasesc o multime de produse faine, care mai de care mai interesante si parca toate au cate o eticheta cu Pick Me! sau Buy me!, asemenea potiunii si prajituricii magice din povestea lui Alice ce o invitau la degustare.

Te invit si pe tine in Tara Minunilor de pe vegis.ro, dar si sa analizezi si sa descoperi fiecare detaliu din fotografiile realizate pentru aceasta reteta!

Hai sa te ajut putin! Am inclus in fotografie cat mai multe simboluri specifice povestii lui Lewis Carol, elemente prezente si in adaptarile cinematografice ale acesteia (in special versiunea animata din 1951). Avem carti (lui Alice ii placea sa citeasca), canite de ceai si ceainicul cu aburi, gaura cheii, trandafiri albi pictati cu vopsea rosie la ordinul Reginei de Cupa, Iepurele Alb si al sau ceas de buzunar, carti de joc (nu puteau sa lipseasca, doar sunt valetii Reginei), cheia usii catre Tara Minunilor.

Extractului de lamaie, vedeta acestei reteta, i-am adaugat o eticheta cu un indemn asemanator celor din poveste.

Pana si in decorul pentru tarta am strecurat cateva elemente: iepurele si inimi reprezentative pentru Regina de Cupa. In fotografiile cu feliile de tarta poti observa si cartea Alice in Wonderland si cateva ilustratii de pe paginile ei.

„Trei tarte delicioase cu lamaie straluceau sub privirea lui Catherine. Umplutura tartelor, aurie ca razele soarelui, a tremurat, ca si cum ar fi bucuroasa sa fie eliberata din camera de piatra. Aceste tarte cuprindeau toate lucrurile pe care le invatase din cartile de retete rupte si zdrentuite aflate pe raftul bucatariei. Nu era niciun moment grabit, nicio atingere neglijenta, niciun ingredient de calitate inferioara in acele vase mici de copt, cu marginile ondulate. Fusese meticuloasa la fiecare pas. Isi pusese la copt propria inima odata cu acele tarte.”

Fragmentul din cartea Heartless – povestea nespusa a Reginei de Cupa de Marissa Meyer se potrivea prea bine cu reteta de azi, fiind si el o sursa de inspiratie. Tanara Catherine, personajul principal, cea care urmeaza sa devina Regina de Cupa, are o singura dorinta: sa deschida cea mai minunata patiserie din Regatul Cupelor. Insa, soarta are alte planuri, pe care nu ti le voi divulga, ramane sa le descoperi in paginile cartii.

Crusta cu matcha pentru tarta cu lamaie

Principala caracteristica a unei cruste de tarta reusite este fragezimea ei. Iar crusta pentru tarta noastra cu lamaie nu face exceptie. Pentru a fi sigura ca indeplineste acest criteriu, am folosit unt vegan, care este identic la gust cu cel din lapte de vaca, doar ca e pe baza de uleiuri vegetale. Il gasesti in majoritatea hypermarket-urilor, la raionul cu produse vegane.

De asemenea, sunt convinsa ca pudra de matcha ofera si ea o textura sfaramicioasa crustei. Am folosit-o si in niste fursecuri cu matcha si au iesit extrem de moi si fragede si ele!

Daca nu stiai,  matcha este un ceai verde de inalta calitate macinat sub forma de pudra. Are mai multa cofeina decat ceaiul verde, multe beneficii pentru sanatate si este adesea folosita in bauturi (ceai, latte sau cocktail-uri), dar si in deserturi. Aroma de matcha poate fi descrisa ca fiind una vegetala, cu note pamantii, usor dulce, usor amaruie. Parerea mea e ca fie iti place matcha, fie nu! Nu exista cale de mijloc.

Exista multe ingrediente care completeaza si pun in valoare aroma pudrei de matcha, iar lamaia este unul dintre ele. Combinatia de arome este una remarcabila si emana prospetime prin fiecare firimitura. Gustul astringent al lamaii se armonizeaza cu notele vegetale ale pudrei de matcha, rezultand un desert pe gustul tuturor, chiar si al celor care nu sunt neaparati fani matcha. Iti recomand cu toata increderea Pudra de matcha de la Niavis – eu o folosesc des, atat pentru prepararea matcha latte, cat si in deserturi (vezi reteta de chec matcha cu lamaie, cocos si ciocolata alba).

Umplutura vegana pentru tarta – crema de lamaie (lemon curd)

Aceasta trebuie sa fie una dintre cele mai faine umpluturi de tarta pe care le-am incercat. Crema de lamaie (cunoscuta si ca lemon curd) se face aproape la fel ca varianta sa originala, care contine oua si eventual, unt. Credeai ca nu exista crema de lamaie de post sau vegan-friendly? Ei bine, exista, e foarte buna si se face mult mai usor. Poate fi si o varianta minunata de crema pentru un tort de post, spre exemplu. 

Ai nevoie doar de cateva ingrediente-cheie, care combinate, fac minuni:

  • lapte de cocos (cel la conserva)
  • coaja si zeama proaspat stoarsa de lamaie
  • zahar
  • amidon
  • agar agar
  • putin turmeric pentru culoare
  • extract de lamaie pentru un plus de aroma

Laptele de cocos si amidonul vor ajuta crema sa se ingroase. Vorbim de lapte de cocos la conserva, nu de cel vegetal, la cutie de carton. Inainte de folosire, il pastram la frigider si il agitam bine inainte de deschidere. Folosim atat partea solida, cat si apa din conserva. Nu vei simti neaparat aroma de cocos, deci daca nu esti fan, nu iti face griji. Acelasi lucru se aplica si turmericului, pe care il folosim doar pentru a da putina culoare (e optional, dar va ajuta la aspectul final al tartei).

Vrem ca felia de tarta sa fie cat mai frumoasa atunci cand o taiem, iar crema sa isi pastreze forma. De aceea avem nevoie de agar agar, un inlocuitor al gelatinei, care are origine animala.

Pudra de agar agar este obtinuta din alge marine rosii (agarofite) si se utilizeaza la fel ca gelatina: hidratam intr-un lichid rece, apoi dizolvam pe foc. Nu e la fel de pretentioasa ca gelatina, care daca e incalzita prea mult, isi pierde din proprietati, iar desertul se solidifica mai repede. In plus, nu miroase urat atunci cand e incalzita, lucru pe care il apreciez. Am folosit pudra de agar agar si in reteta de mini-tarte cu mango si cocos, poti citi acolo mai multe informatii despre acest ingredient care mie imi place foarte mult.

Sa iti povestesc putin si despre extractul de lamaie bio de la Cook. L-am descoperit recent, dar ma declar foarte multumita de el. Chiar are un gust foarte bun, natural, asemanator lamaii (ba chiar e si putin acrisor). Este un extract pe baza de alcool (15%), dar nu trebuie sa iti faci griji: cantitatea adaugata in tarta este foarte mica si in plus, alcoolul se va evapora, ramanand doar aroma delicioasa de lamaie. Il adaugam in crema la final, dupa ce am oprit focul tocmai pentru a profita din plin de aroma sa.

Cum pastram tarta cu lamaie si matcha?

Desi nu contine ingrediente perisabile, e de preferat sa pastrezi tarta la frigider. Daca e acoperita, si mai bine, crusta nu se va usca si se va pastra proaspata! Iti recomand sa consumi tarta in maximum 5 zile.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tarta cu lamaie si matcha. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

S-ar putea sa iti placa si urmatoarele retete, m-as bucura sa le incerci:

🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa

🍰 Cakesicles cu Oreo Golden si lamaie

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Pana pe 31 ianuarie 2023, beneficiezi de 12% REDUCERE la comenzile pe vegis.ro folosind codul MADELICII!

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g unt vegan
320g faina
65g zahar pudra
3.5 linguri pudra matcha
2.5 linguri faina de migdale sau migdale fin macinate
Crema vegana de lamaie
400ml lapte de cocos o conserva
100ml zeama de lamaie
coaja de la o lamaie
80g zahar de trestie
0.5 lingurita pudra de agar-agar
3 linguri amidon de porumb
1 lingurita turmeric mai mult sau mai putin, in functie de nuanta dorita
1 lingurita extract de lamaie Cook

PENTRU DECOR

150ml frisca de cocos
1 ciocolata vegana cu matcha & lamaie
felii de lamaie confiate

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea crustei pentru tarta

Intr-un bol sau direct in robotul de bucatarie amestecam faina, zaharul pudra, matcha si faina de migdale (sau migdale fin macinate).
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam toate ingredientele la robot. Vom obtine o compozitie sfaramicioasa, ca nisipul ud, din care formam un aluat, fara a framanta foarte mult, ci doar ca sa adunam firimiturile. Formam un disc, pe care il invelim in folie alimentara si dam la frigider minimum jumatate de ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intindem aluatul in tava

Pregatim o tava cu pereti detasabili (eu am folosit una de 20 cm), pe care o tapetam bine cu unt.
Intindem aluatul cu sucitorul, il rulam apoi pe sucitor pentru a fi mai usor de transferat si il asezam cu grija in tava, acoperind si peretii acesteia. Presam usor cu fundul unui pahar si facem cateva gauri cu furculita. Acoperim aluatul din tava cu o hartie de copt in care punem greutati (fasole, orez).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Coacem crusta tartei

Dam la cuptor in jur de 15 minute, in cuptorul preincalzit la 170°C. Inlaturam hartia de copt cu fasole/orez si mai coacem inca 10 minute, pana cand se rumeneste si devine ca un biscuite.
Scoatem din cuptor si lasam la racit pana e gata crema.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Crema de lamaie pentru tarta

Punem intr-o cratita conserva de lapte de cocos (atat partea solida, cat si zeama), zaharul si coaja de lamaie.
Intr-un pahar amestecam sucul de lamaie (ideal sa fie proaspat stors) cu amidonul si pudra de agar-agar. Turnam amestecul in cratita, peste laptele de cocos si dam pe foc. Adaugam si turmericul pana obtinem culoarea pe care o dorim. Lasam sa fiarba pe foc mediu, pana cand observam ca se ingroasa. La final, adaugam extractul de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Aproape gata!

Turnam crema peste crusta, lasam la racit la temperatura camerei, apoi mutam in frigider, unde tinem minimum 3 ore inainte de servire (ideal peste noapte).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Felii de lamaie confiate

Daca vrei sa decorezi tarta si cu felii de lamaie confiate, acestea se fac tare usor. Taiem lamaile felii (nici prea subtiri, nici prea groase) si scoatem cu grija samburii. Intr-o cratita incapatoare turnam 125 ml de apa si 100 g zahar.
Dam pe foc cratita cu apa si dam in clocot. Cand fierba, asezam feliile de lamaie astfel incat sa nu fie suprapuse. Lasam sa fiarba 20-30 de minute (in functie si de grosimea feliilor) si intoarcem la jumatatea timpului feliile, sa fie acoperite uniform de siropul de zahar. Cand sunt gata, le transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la 170°C timp de maximum o ora (eu am lasat 40 de minute pentru ca deja se rumeneau prea tare).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Decoram

Batem frisca de cocos cu mixerul si decoram tarta cu ajutorul unui pos. Asezam si feliile de lamaie confiate si patratele de ciocolata si presaram si cativa fulgi de ciocolata si coaja de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

3.5 linguri = 3 linguri si jumatate
0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *