Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

1 ora +

medium

9-10 portii

Zilele de primavara ma inspira sa incerc cat mai multe deserturi fresh si florale. Cum ar fi aceasta tarta panna cotta cu trandafiri si jeleu de capsuni. E o tarta light, cu arome subtile si cu un aspect care va impresiona, cu siguranta.

Nu o sa te mint, trebuie sa te inarmezi cu rabdare daca te hotarasti sa incerci aceasta reteta. Nu se face deloc greu, insa panna cotta si jelul au nevoie de timp pentru a se „aseza”. Nici macar crusta pentru tarta nu e complicat de facut, te asigur!

tarta panna cotta cu trandafiri si capsuni

Ce este panna cotta?

Panna cotta este un desert delicat, specific italian. Asa cum spune si denumirea sa, care se traduce mot-a-mot „smantana gatita”, panna cotta este un fel de crema dulce din lapte si frisca lichida, ingrosata cu gelatina. De obicei, se serveste ca o budinca, in boluri mici, sau este „rasturnata” pe o farfurie. Aroma de baza este cea de vanilie si poate fi acoperita de diferite sosuri coulis* (fructe de padure, ciocolata, caramel, cafea), jeleuri sau fructe proaspete.

Sa ne jucam cu aromele 💛 trandafiri, capsuni, lamaie, fistic

Bineinteles, pe langa vanilie, aceasta panna cotta catifelata merge de minune cu un parfum delicat, floral, precum cel oferit de apa de trandafiri. Iar pentru a intensifica aroma desertului, o vom folosi atat in panna cotta, cat si in jeleul cu capsuni.

Chiar daca nu esti fan al acestei arome, nu iti fa griji, este subtila. Cel mai bine este sa adaugi cate putin si sa gusti. Poti folosi si esenta de trandafiri, insa aceasta este mult mai concentrata decat apa de trandafiri, de aceea trebuie adaugata cu grija, pentru a nu obtine un gust prea puternic. In plus, apa florala este obtinuta prin distilare si nu are arome artificiale, asa cum s-ar putea intampla in cazul esentei. Ar trebui sa o gasesti la majoritatea magazinelor naturiste, insa ai grija sa fie pentru uz alimentar!

In ceea ce priveste jeleul, cat de frumoasa e aceasta nuanta de roz??? Vom folosi capsunile pentru a da culoare, dar si aroma. Sigur, ai putea folosi colorant alimentar pentru a obtine acest roz minunat… Dar crede-ma, nu vrei un jeleu fara gust, s-ar putea sa fie chiar scarbos. Capsunile vor oferi in mod natural o nota subtila, dar importanta de aroma, care se va completa minunat cu extractul de lamaie. Ador aceasta combinatie, perfecta pentru deserturile fresh de primavara-vara!

Chiar si decorul poate avea un rol semnificativ in asezonarea desertului, sa stii! Cateva feliute de capsuni proaspete, putin fistic maruntit si boboci de trandafir uscati vor desavarsi aceasta tarta panna cotta, adaugandu-i noi texturi si arome. Bobocii de trandafir sunt de obicei folositi pentru ceai si ii gasesti si pe ei la magazinele naturiste.

Cu rabdarea treci si marea! Cat dureaza sa faci tarta panna cotta?

Asa cum iti spuneam mai sus, efortul este minim, dar tarta necesita timp pentru a lasa panna cotta si jeleul sa se intareasca. Te avertizez! Daca tocmai ai fost anuntat/a de vizita unor musafiri pe nepusa masa, s-ar putea sa nu fie o idee buna sa te apuci de aceasta tarta pentru ca nu va fi gata in timp util. Iti recomand sa te orientezi spre retete mai rapide, precum o prajitura cu crema de portocale sau o prajitura insiropata, cu gris si lamaie.

  • Crusta pentru tarta ➡ aluat rapid de patiserie, nu iti mai mult de 10 minute sa il prepari, dar trebuie sa iei in considerare timpul pentru racirea aluatului la frigider (minimum 2 ore) si timpul de coacere (40 minute);
  • Panna cotta ➡ necesita 10 minute pentru preparare, dar cel putin 4-5 ore la frigider, pentru a se intari;
  • Jeleu ➡ tot usor si rapid de facut (aproximativ 10 minute), dar, la fel ca si panna cotta, necesita cateva ore pana se intareste;

Cum se pastreaza tarta panna cotta?

Iti recomand sa servesti tarta in maximum doua zile de la preparare, altfel aluatul s-ar putea sa devina prea umed. De asemenea, nu lasa tarta prea mult la temperatura camerei inainte de servire. S-ar putea sa isi piarda forma, iar straturile de panna cotta si de jeleu sa inceapa sa se inmoaie. Se pastreaza cel mai bine intr-un recipient etans, la frigider, si nu este potrivita pentru congelare. O poti acoperi si cu folie alimentara, dar ai grija sa nu se lipeasca de jeleu.

Per total, eu zic ca merita efortul si te vei bucura de o tarta speciala!

*sos coulis = sos gros, obtinut prin fierberea, pasarea si trecerea prin sita a unor fructe/legume

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
2 galbenusuri
10ml otet din cidru de mere
60ml apa rece + inca 20 ml, in functie de consistenta aluatului
120g fistic macinat
280g faina
un praf de sare
224 g unt
Panna cotta + jeleu de capsuni

PANNA COTTA

250ml lapte
2 lingurite gelatina pudra
3 linguri zahar
250 ml frisca lichida
2 lingurite apa de trandafiri pentru uz alimentar
2 lingurite extract de vanilie
1 lingurita esenta de fistic optional

JELEU DE CAPSUNI

250ml apa 230 ml daca folosim capsuni congelate
1.5 linguri zahar
2 lingurite gelatina pudra
3 capsuni mai mari
1 lingurita apa de trandafiri pentru uz alimentar
2 lingurite extract de lamaie

Pasii necesari

1.

Aluatul pentru tarta

Intr-un bol mic, batem galbenusurile cu otetul din cidru de mere si 4 linguri de apa (60 ml).
Macinam fisticul cu un un chopper sau un blender. Trebuie sa fie fin, dar sa aiba inca textura. Intre timp, preincalzim cuptorul la 160°C si pregatim o tava de tarta (eu am folosit una cu diametru de 25 cm).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un bol incapator amestecam faina cu fisticul macinat si sarea. Adaugam untul rece, taiat bucatele si il amestecam cu mainile cu restul ingredientelor - sfaramam bucatile intre degete pana cand acestea se aplatizeaza. Turnam compozitia cu oua si o incorporam tot cu mainile. In functie de cum este consistenta aluatului, s-ar putea sa mai fie nevoie sa adaugi una sau doua linguri de apa rece (la mine nu a fost cazul). In final, aluatul trebuie sa se lege, sa nu fie sfaramicios, dar nu intr-atat cat sa fie lipicios, moale si umed. Formam un disc, invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider minimum 2 ore.
Intepam cu furculita din loc in loc, acoperim cu o foaie de copt, peste care turnam orez sau fasole (pe post de greutati), pentru a impiedica umflarea tartei. Lasam la cuptor 20 de minute, apoi scoatem cu grija greutatile si ungem cu putin albus de ou. Astfel, vom "sigila" tarta pentru a impiedica sa se inmoaie blatul si pentru a preveni scurgerea compozitiei de panna cotta. Mai lasam la cuptor 10 minute, pana cand devine aurie. Dupa ce s-a racit la temperatura camerei, lasam la frigider pana e gata panna cotta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Panna Cotta

Intr-un bol amestecam laptele cu gelatina si lasam sa "infloreasca" aproximativ 5 minute.
Intr-o cratita amestecam frisca, zaharul si aromele. Punem pe foc mic, amestecand constant, pana cand zaharul se dizolva.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam amestecul cu gelatina si mai lasam cateva minute pe foc, amestecand pana cand se topeste si gelatina. Lasam putin sa se raceasca.
Turnam incet compozitia in crusta pentru tarta si lasam la frigider minimum 2-3 ore. Pentru a fi sigur ca se intareste indeajuns, iti recomand sa o lasi chiar peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Jeleul cu capsuni

... il vom prepara doar dupa ce verificam ca s-a intarit panna cotta. Pentru inceput, indiferent ca folosesti capsuni proaspete sau congelate, le dam prin blender pentru a obtine o pasta.
Amestecam intr-o cratita apa cu zaharul si gelatina si lasam deoparte 5 minute. Punem compozitia pe foc mic si amestecam pana se dizolva gelatina si zaharul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Adaugam pasta de capsuni si extractul de lamaie si amestecam pana se omogenizeaza, nu foarte mult, apoi luam de pe foc. Dam prin sita compozitia pentru a obtine un jeleu cat mai fin, fara a pulpa si seminte de la capsuni. Lasam sa se raceasca 3-4 minute. Eu am amestecat constant in acest timp pentru a fi sigura ca nu se intareste.
Turnam cu grija peste panna cotta. Trebuie sa fim siguri ca ambele compozitii sunt bine racite, altfel se vor amesteca si nu ne dorim acest lucru - vrem sa obtinem straturi separate. Lasam la frigider minimum 2 ore inainte de a servi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Ultimul pas... decorul!

Putem decora doar dupa ce s-a intarit bine jeleul. Eu am folosit cateva feliute de capsuni, fistic maruntit (ofera textura si aroma), bobocei si petale uscate de trandafiri (comestibili).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 1.5 lingura = 1 lingura jumatate
Apa de trandafiri si bobocii pt decor le gasesti la magazinele naturiste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *