Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

2 ore

foarte usor

22 mini-tarte

Se pare ca anul acesta retetele de Craciun inspirate de bucataria britanica sunt preferatele mele. Unul dintre cele mai clasice delicii de Craciun este reprezentat de mince pies, prajituri traditionale englezesti. Te vei bucura de o crusta de aluat suuuuper fraged si de o umplutura dulce (cunoscuta drept mincemeat), cu un gust neasteptat datorita combinatiei de mere, merisoare deshidratate, nuci, condimente si putin alcool. Chiar daca nu esti neaparat un fan al bucatariei britanice, trebuie sa incerci aceasta reteta de mince pies. Promit ca nu te va dezamagi.

Mince pies FARA STAFIDE 🥳

Prima data am auzit de aceste prajiturele acum ceva ani, cand urmaream vlog-urile unei tipe din UK (Zoella, pentru cei care ati auzit de ea). Desi aratau foarte bine, mare mi-a fost dezamagirea cand am vazut ce contin: STAFIDE! Aurii, negre, de oricare ar fi, oricum nu-mi plac. Nu ca nu-mi plac, le urasc! 😆 Si stiu ca nu sunt singura care se afla in situatia asta, nici sotul meu nu se da in vant dupa ele. Plus ca e plin Internetul de meme-uri cu haterii de stafide. Si atat a durat dorinta mea de a face mince pies.

Fast-forward in 2021, rasfoiam o carte de retete si iar am dat peste faimoasele mince pies. Si atunci mi-a venit ideea ca as putea inlocui stafidele cu alte fructe uscate. Dupa ce am cercetat putin, am ales merisoarele, pentru ca sunt asemanatoare stafidelor, dar mai aromate si mai acrisoare. Asa ca dedic aceasta reteta de mince pies tuturor celor care vor sa le incerce, dar urasc stafidele. Cum va ziceam mai sus, been there, done that!

Ce sunt mince pies, tartele cu fructe uscate si… carne??!!

Ceea ce este considerat in general un preparat britanic a luat nastere ca o gustare din Orientul Mijlociu. In secolul al XIII-lea, exploratorii europeni au adus condimente, carne si fructe, impreuna cu diferite retete. Printre ele era si reteta de mince pies.

Ilustratie din Book of household management de Mrs Isabella Beeton.

Sursa: blogs.sydneylivingmuseums.com.au

De sute de ani, delicioasele mince pies au fost servite in diferite momente ale mesei – la inceput ca fel principal, astazi ca desert sau gustare. Motivul pentru care acestea poarte denumirea de mince pie (placinta cu carne tocata) este pentru ca exact asa au fost candva: contineau carne de vita, iepure, porc, vanat si cel mai adesea, de oaie. Ele au fost servite pentru prima data in Evul Mediu timpuriu, pe atunci fiind mai mari si umplute cu un amestec de carne tocata, untura, fructe maruntite, coaja de portocala si eventual alcool (brandy). De-a lungul timpului au fost cunoscute sub mai multe denumiri:

  • Christmas pye, December pye ce indica popularitatea lor in preajma Craciunului
  • mutton pie ce continea carne de oaie
  • shrid pies ce se refera la carnea si grasimea maruntita (shredded)
  • crib cakes ce aduce aminte de ieslea in care s-a nascut Iisus (crib = iesle)
  • wayfarer’s pies, fiind o gustare servita vizitatorilor de pe alte meleaguri (wayfarer = calator)

Pana in 1747, reteta de mince pies s-a tot modificat, renuntandu-se la carne. Odata ce zaharul a devenit mai ieftin si mai accesibil, variantele indulcite au devenit din ce in mai comune, iar pana in epoca victoriana, erau deja cunoscute ca tarte dulci, servite la desert.

Traditii si superstitii

Exista numeroase traditii si superstitii in jurul acestor mince pies. Se spune ca ele se faceau adesea in ultima duminica inainte de Advent (Stir-up Sunday), impreuna cu budinca de Craciun (de care am vorbit intr-un articol precedent). Traditia era ca ingredientele pentru umplutura sa fie amestecate doar in sensul acelor de ceasornic, altfel ar aduce ghinion. Fiecare membru al familiei trebuia sa amestece o data in oala, in timp ce isi punea o dorinta. Tot o dorinta trebuie sa iti pui si cand mananci primul mince pie din acel an.

De asemenea, pentru sanatate si fericire, se spune ca trebuie sa mananci cate o tarta in fiecare zi incepand de pe 25 Decembrie pana pe 6 ianuarie (perioada cunoscuta ca The Twelve Days of Christmas, simbolizand timpul dintre nasterea Domnului si venirea Magilor (Epifania).

O traditie care dainuie si astazi este ca in noaptea de Ajun, copiii lasa o prajitura mince pie si un pahar de brandy pentru Mos Craciun, alaturi de un morcov pentru reni.

De ce mancam mince pies de Craciun?

Pe timpuri, continutul original de carne si grasimi le transforma intr-un fel de mancare excelent pentru lunile friguroase si intunecate de iarna. O placinta calda era satioasa si te inveselea in timp ce afara ningea fara intrerupere.

Trio-ul de condimente folosite (nucsoara, cuisoare si scortisoara) se spune ca este un simbol al darurilor oferite Pruncului Iisus de catre Magi. De asemenea, initial, tartele erau facute in forma ovala, amintind de patutul Pruncului din iesle, in timp ce partea de deasupra reprezenta panza in care a fost infasat. Totodata, steaua de pe mince pies simboliza steaua care a vestit nasterea Domnului, calauzind Magii.


Sper ca ti-a placut sa afli mai multe despre aceste prajituri pline de traditie si ca le vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Pentru masa de Sarbatori ti-am pregatit si o reteta de fursecuri cu scortisoara in forma de stelute, o reteta nemteasca, de data aceasta.

🎄 Vezi si alte retete de Craciun! 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300g faina
35g zahar pudra
160g unt rece, taiat cubulete
1 galbenus
1-2 linguri apa rece
Umplutura (reteta mincemeat fara stafide)
200 g mere aprox. 3 mere de marime medie
90g merisoare deshidratate
80g nuci simple, pecan sau in combinatie
60g zahar brun
1.5 lingurita scortisoara
1.5 lingurita nucsoara
0.5 lingurita cuisoare
0.5 lingurita cardamom
0.5 lingurita anason
1.5 lingurita coaja de portocala coaja de la o portocala mai mare
2 lingurite coniac, vinars sau brandy
2 lingurite Cointreau optional

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea aluatului fraged

Cu ajutorul unui robot de bucatarie amestecam faina, zaharul pudra si untul rece, taiat cubulete. Mutam compozitia intr-un vas si adaugam galbenusul, pe care il incorporam cu mana. Adaugam pe rand cate o lingura de apa pana obtinem un aluat care se leaga. Atentie sa nu framantam prea mult, ci doar cat sa formam aluatul.
Formam o bila pe care o aplatizam, invelim in folie alimentara si lasam la frigider minimum 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intre timp, pregatim umplutura

Curatam merele si le taiem cubulete, cat mai marunt. Le punem intr-o cratita alaturi de merisoare, nucile tocate, unt si zahar. Le lasam la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana se topeste untul.
Adaugam condimentele si coaja de portocale si mai lasam pe foc inca 3-4 minute, amestecand din cand in cand. Cand sunt gata, oprim focul si turnam linguritele de alcool (coniac/brandy/vinars si optional, lichior de portocale Cointreau). Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Decupam aluatul

Scoatem aluatul din frigider si il intindem cu un sucitor intr-o foaie nici prea subtire, nici prea groasa. Taiem apoi cercuri cu diametrul putin mai mare decat forma din tava pentru briose. De exemplu, tava mea are cupele cu diametrul de 6.5 cm si am folosit un cerc pentru decupat cu diametrul de 8 cm. Poti folosi si un pahar pentru a decupa, nu ai nevoie de un decupator special.
De asemenea, nu uita sa decupezi si cateva forme speciale, care vor veni deasupra fiecarei tarte: eu am decupat stelute, poti sa decupezi ce doresti, dar ai grija sa fie dimensiunea potrivita (am folosit un decupator in forma de steluta de 6 cm).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Aluat, umplutura si gata, la cuptor!

Dupa ce am uns cu putin ulei formele din tava pentru briose, mutam cercurile decupate. Nu e nevoie sa apasam foarte tare, ci doar cat sa aseze frumos in cupa. Facem cateva gauri cu ajutorul unei furculite.
Punem in fiecare cupa aproximativ 2 lingurite de umplutura - nu trebuie sa fie nici prea goale, nici prea pline. Aluatul va mai creste putin la cuptor, de aceea ar fi de preferat sa nu punem prea multa umplutura, pentru ca se va revarsa. Asezam deasupra forma decupata (steluta, bradut, ce vrei tu), ungem cu putin ou batut si dam la cuptorul preincalzit la 175°C pentru aproximativ 20 de minute. Aluatul trebuie sa fie rumenit si auriu.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Lasam sa se raceasca si presaram zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 lingurita = o lingurita si jumatate
0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Cantitatile de condimente pot fi adaptate si dupa ochi sau propriul gust.
Poti folosi nuci simple, nuci Pecan sau o combinatie intre cele doua.
Pastreaza prajiturile intr-un recipient inchis, la temperatura camerei si consuma-le in maximum o saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *