Tiramisu cu lamaie si Limoncello
Cand vine vorba de deserturi racoritoare si rapide, nimic nu se compara cu un tiramisu. De data asta, am adus un twist fresh clasicului tiramisu, pastrand esenta sa italiana prin combinatia de lamaie si lichior Limoncello. Imagineaza-ti echilibrul perfecta intre dulce si acrisor, intre cremos si racoritor. Exact asa este acest tiramisu cu lamaie, perfect pentru zilele toride de vara sau oricand simti nevoia de ceva revigorant, fara prea mult efort. Pentru ca da, e un desert care nu necesita coacere!
Fiecare lingurita te duce cu gandul la zilele insorite de vara, la relaxare si la bucuria de a savura ceva cu adevarat delicios. Crema fina de mascarpone combinata cu frisca si crema de lamaie, impreuna cu piscoturile imbibate in Limoncello, creeaza un desert care te teleporteaza pe meleagurile scaldate de soare ale Italiei. 🇮🇹
Tiramisu cu lamaie si Limoncello sau varianta fara alcool
Fara niciun dubiu, lamaia este vedeta acestei retete, oferindu-i desertului o nota proaspata si vibranta. Sucul si coaja de lamaie aduc un plus de prospetime, iar lichiorul Limoncello adauga acea nota rafinata, perfecta pentru un desert de vara. Combinatia dintre lamaie si Limoncello este pur si simplu divina si ma duce cu gandul la zilele insorite de pe coasta Amalfi.
Limoncello este un lichior traditional italian, originar din sudul Italiei, in special din regiunile Coasta Amalfi, Insula Capri si Sicilia. Este cunoscut pentru gustul sau intens si vibrant de lamaie, fiind un simbol al verii si al spiritului italian. Desigur, contine alcool, iar daca vrei sa il excluzi din reteta, nu e nicio problema. Poti adapta cu usurinta reteta de tiramisu cu lamaie astfel incat toata lumea sa se poata bucura de acest desert delicios, inclusiv cei care prefera fara alcool.
👉 In crema de mascarpone, iti recomand sa inlocuiesti Limoncello cu zeama de lamaie. Limoncello fiind un lichior dulce, daca adaugi zeama de lamaie, care este acra, va trebui sa cresti putin si cantitatea de zahar pudra, pentru a echilibra gustul. Iti recomand, asadar, sa folosesti 50 g de zahar pudra in loc de 20 g cum e in reteta originala.
👉 In ceea ce priveste siropul pentru insiropat piscoturile, poti inlocui Limoncello cu zeama de lamaie sau apa si zahar, dupa gust. Pentru ca zaharul necesita dizolvare, siropul trebuie putin fiert inainte de a insiropa piscoturile.
Crema de mascarpone fara oua
Pentru a mentine acest tiramisu usor si aerat, am renuntat la oua in crema de mascarpone. Ce-i drept, ouale le regasim in crema de lamaie, pe care o vom folosi atat in mascarpone, cat si pentru a crea straturi dulci acrisoare.
Adaugam in crema de mascarpone si frisca batuta, pentru a obtine acea textura aerata si cremoasa, specifica unui tiramisu veritabil.
Tiramisu cu lamaie – de ce e perfect pentru vara?
Acest tiramisu nu doar ca este incredibil de gustos, dar este si extrem de usor de facut. Fara coacere, fara etape complicate, doar cateva ingrediente simple si gata! E ideal pentru zilele calduroase, cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie si cu siguranta nu vrei sa aprinzi cuptorul.
Mi-a luat aproximativ o ora sa pregatesc intregul desert, fara a lua in calcul perioada in care am lasat crema de lamaie sa se raceasca.
Tips & Tricks pentru succesul retetei
Foloseste lamaie proaspata: Coaja si sucul de lamaie proaspata sunt esentiale pentru a obtine acea aroma intensa si proaspata.
Lasa tiramisu la frigider: Cel putin 4 ore sau chiar peste noapte. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat aromele se combina mai bine, piscoturile se inmoaie si desertul devine mai savuros.
Alege un Limoncello de calitate: Calitatea lichiorului limoncello influenteaza direct gustul desertului.
Inmoaie rapid piscoturile: Nu le lasa prea mult in lichior, altfel devin prea moi si desertul va fi prea umed. O inmuiere rapida este suficienta pentru a absorbi aroma fara a compromite textura.
Adauga extra coaja de lamaie: Pentru un plus de prospetime, presara coaja de lamaie rasa deasupra stratului final de crema.
Cum pastram tiramisu cu lamaie si Limocello?
Cel mai important, nu lasa desertul la temperatura camerei mai mult de doua ore, mai ales in zilele calduroase, deoarece crema de mascarpone, dar si cea de lamaie, se pot strica rapid.
Dupa ce il prepari, acopera vasul cu tiramisu cu folie alimentara sau de staniol (sau foloseste un vas cu capac) si pune-l in frigider. Acest lucru ajuta la prevenirea absorbtiei mirosurilor din frigider si mentine desertul umed si proaspat.
Poti sa si congelezi desertul. Transfera-l intr-o cutie potrivita pentru congelator si consuma-l in maxium doua luni. Cand esti gata sa servesti tiramisu, muta-l in frigider si lasa-l sa se dezghete lent peste noapte. Evita sa il dezgheti la temperatura camerei pentru a preveni riscul de dezvoltare a bacteriilor.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tiramisu cu lamaie si Limoncello. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan
🍰 Inghetata Tiramisu cu lapte condensat
🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata
🍋 Vezi mai multe prajituri cu lamaie →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250g mascarpone | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
70g crema de lamaie | |
200ml smantana lichida | |
20g zahar pudra | |
5 lingurite Limoncello poate fi inlocuit cu zeama de lamaie | |
20 piscoturi |
Crema de lamaie + sirop pentru piscoturi
CREMA DE LAMAIE |
|
2 oua | |
2 galbenusuri | |
60g zahar | |
1 lingura amidon de porumb | |
125ml zeama de lamaie | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
60g unt | |
SIROP PENTRU PISCOTURI |
|
70ml Limoncello | |
50ml zeama de lamaie | |
0.5 lingurita coaja de lamaie |
Lasă un răspuns