Tiramisu cu lamaie si Limoncello

1 ora

foarte usor

6-8 portii

Cand vine vorba de deserturi racoritoare si rapide, nimic nu se compara cu un tiramisu. De data asta, am adus un twist fresh clasicului tiramisu, pastrand esenta sa italiana prin combinatia de lamaie si lichior Limoncello. Imagineaza-ti echilibrul perfecta intre dulce si acrisor, intre cremos si racoritor. Exact asa este acest tiramisu cu lamaie, perfect pentru zilele toride de vara sau oricand simti nevoia de ceva revigorant, fara prea mult efort. Pentru ca da, e un desert care nu necesita coacere!

Fiecare lingurita te duce cu gandul la zilele insorite de vara, la relaxare si la bucuria de a savura ceva cu adevarat delicios. Crema fina de mascarpone combinata cu frisca si crema de lamaie, impreuna cu piscoturile imbibate in Limoncello, creeaza un desert care te teleporteaza pe meleagurile scaldate de soare ale Italiei. 🇮🇹

Reteta Tiramisu cu lamaie si lichior Limoncello

Tiramisu cu lamaie si Limoncello sau varianta fara alcool

Fara niciun dubiu, lamaia este vedeta acestei retete, oferindu-i desertului o nota proaspata si vibranta. Sucul si coaja de lamaie aduc un plus de prospetime, iar lichiorul Limoncello adauga acea nota rafinata, perfecta pentru un desert de vara. Combinatia dintre lamaie si Limoncello este pur si simplu divina si ma duce cu gandul la zilele insorite de pe coasta Amalfi.

Limoncello este un lichior traditional italian, originar din sudul Italiei, in special din regiunile Coasta Amalfi, Insula Capri si Sicilia. Este cunoscut pentru gustul sau intens si vibrant de lamaie, fiind un simbol al verii si al spiritului italian. Desigur, contine alcool, iar daca vrei sa il excluzi din reteta, nu e nicio problema. Poti adapta cu usurinta reteta de tiramisu cu lamaie astfel incat toata lumea sa se poata bucura de acest desert delicios, inclusiv cei care prefera fara alcool.

👉 In crema de mascarpone, iti recomand sa inlocuiesti Limoncello cu zeama de lamaie. Limoncello fiind un lichior dulce, daca adaugi zeama de lamaie, care este acra, va trebui sa cresti putin si cantitatea de zahar pudra, pentru a echilibra gustul. Iti recomand, asadar, sa folosesti 50 g de zahar pudra in loc de 20 g cum e in reteta originala.

👉 In ceea ce priveste siropul pentru insiropat piscoturile, poti inlocui Limoncello cu zeama de lamaie sau apa si zahar, dupa gust. Pentru ca zaharul necesita dizolvare, siropul trebuie putin fiert inainte de a insiropa piscoturile.

Tiramisu cu lamaie si lichior Limoncello

Crema de mascarpone fara oua

Pentru a mentine acest tiramisu usor si aerat, am renuntat la oua in crema de mascarpone. Ce-i drept, ouale le regasim in crema de lamaie, pe care o vom folosi atat in mascarpone, cat si pentru a crea straturi dulci acrisoare.

Adaugam in crema de mascarpone si frisca batuta, pentru a obtine acea textura aerata si cremoasa, specifica unui tiramisu veritabil.

Tiramisu cu lamaie – de ce e perfect pentru vara?

Acest tiramisu nu doar ca este incredibil de gustos, dar este si extrem de usor de facut. Fara coacere, fara etape complicate, doar cateva ingrediente simple si gata! E ideal pentru zilele calduroase, cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie si cu siguranta nu vrei sa aprinzi cuptorul.

Mi-a luat aproximativ o ora sa pregatesc intregul desert, fara a lua in calcul perioada in care am lasat crema de lamaie sa se raceasca.

Reteta Tiramisu cu lamaie si lichior Limoncello

Tips & Tricks pentru succesul retetei

Foloseste lamaie proaspata: Coaja si sucul de lamaie proaspata sunt esentiale pentru a obtine acea aroma intensa si proaspata.

Lasa tiramisu la frigider: Cel putin 4 ore sau chiar peste noapte. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat aromele se combina mai bine, piscoturile se inmoaie si desertul devine mai savuros.

Alege un Limoncello de calitate: Calitatea lichiorului limoncello influenteaza direct gustul desertului.

Inmoaie rapid piscoturile: Nu le lasa prea mult in lichior, altfel devin prea moi si desertul va fi prea umed. O inmuiere rapida este suficienta pentru a absorbi aroma fara a compromite textura.

Adauga extra coaja de lamaie: Pentru un plus de prospetime, presara coaja de lamaie rasa deasupra stratului final de crema.

Detaliu Tiramisu cu lamaie si lichior Limoncello

Cum pastram tiramisu cu lamaie si Limocello?

Cel mai important, nu lasa desertul la temperatura camerei mai mult de doua ore, mai ales in zilele calduroase, deoarece crema de mascarpone, dar si cea de lamaie, se pot strica rapid.

Dupa ce il prepari, acopera vasul cu tiramisu cu folie alimentara sau de staniol (sau foloseste un vas cu capac) si pune-l in frigider. Acest lucru ajuta la prevenirea absorbtiei mirosurilor din frigider si mentine desertul umed si proaspat.

Poti sa si congelezi desertul. Transfera-l intr-o cutie potrivita pentru congelator si consuma-l in maxium doua luni. Cand esti gata sa servesti tiramisu, muta-l in frigider si lasa-l sa se dezghete lent peste noapte. Evita sa il dezgheti la temperatura camerei pentru a preveni riscul de dezvoltare a bacteriilor.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tiramisu cu lamaie si Limoncello. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan

🍰 Inghetata Tiramisu cu lapte condensat

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

🍋 Vezi mai multe prajituri cu lamaie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g mascarpone
1 lingurita coaja de lamaie
70g crema de lamaie
200ml smantana lichida
20g zahar pudra
5 lingurite Limoncello poate fi inlocuit cu zeama de lamaie
20 piscoturi
Crema de lamaie + sirop pentru piscoturi

CREMA DE LAMAIE

2 oua
2 galbenusuri
60g zahar
1 lingura amidon de porumb
125ml zeama de lamaie
1 lingurita coaja de lamaie
60g unt

SIROP PENTRU PISCOTURI

70ml Limoncello
50ml zeama de lamaie
0.5 lingurita coaja de lamaie

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea cremei de lamaie

Intr-o cratita amestecam ouale, galbenusurile, zaharul, amidonul, zeama si coaja de lamaie. Dam pe foc mic, amestecand constant pana cand incepe sa se intareasca. Iti recomand sa folosesc o cratita cu fund dublu sau sa fierbi crema pe aburi, la bain marie.
Acoperim cu folie alimentara (lipita de suprafata cremei) si lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a adauga in crema cu mascarpone.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crema de mascarpone

Batem putin cu mixerul branza mascarpone, cat sa se inmoaie. Adaugam coaja de lamaie, apoi treptat, cate o lingura din cele 70 g de crema de lamaie racita bine. Restul de crema ramasa il vom folosi la asamblarea prajiturii.
Separat, batem smantana lichida rece impreuna cu zaharul pudra pana obtinem frisca. Punem jumatate din frisca peste crema de mascarpone si o incorporam folosind o spatula, cu miscari de jos in sus. Adaugam si restul cantitatii de frisca, iar la final, cele 5 lingurite de Limoncello. Daca preferi o varianta fara alcool si fara Limoncello, poti adauga zeama de lamaie, dar ai grija sa cresti cantitatea de zahar pudra din reteta (iti recomand sa folosesti 50 g de zahar pudra in loc de 20 g cum e in reteta originala).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Facem siropul si insiropam piscoturile

Turnam intr-un bol Limoncello, zeama si coaja de lamaie si amestecam. Poti exclude Limoncello si sa faci un sirop din 120 ml de zeama de lamaie si 40 g zahar (sau mai mult/putin zahar, dupa gust) sau sa inlocuiesti Limoncello cu apa. Fierbe putin siropul pana cand zaharul se dizolva.
Inmuiem fiecare piscot timp de 1-2 secunde in sirop, doar pe o parte. Nu mai mult, pentru ca ele oricum se vor umezi si de la crema.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Asamblam tiramisu

Intr-o tava de 18x25 cm, asezam un strat de picoturi. Intindem uniform un strat de crema de mascarpone, apoi unul mai subtire de crema de lamaie. Venim deasupra cu inca un strat de piscoturi, apoi crema de mascarpone si incheiem cu un strat mai gros de crema de lamaie. Acoperim (fie cu folie alimentara, de staniol sau foloseste un vas cu capac) si dam la frigider pentru minimum 4 ore (cu cat sta mai mult, cu atat mai bine).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti omite Limoncello din reteta si sa il inlocuiesti cu zeama de lamaie. Nu uita sa cresti, in acest caz, cantitatea de zahar.
Cantitatile din aceasta reteta sunt potrivite pentru o tava de 18x25 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *