Tort confetti cu ciocolata alba si zmeura

3 ore

medium

6-8 portii

Ce mod mai bun de a sarbatori un eveniment special decat un tort cu un aspect jucaus, care ascunde arome delicate? Eu am pregatit acest tort confetti special pentru lansarea blog-ului madelicii.ro, pentru ca imi doream sa fie cat mai vesel si mai festiv.

E unul dintre cele mai speciale torturi pe care le-am facut pentru ca anunta indeplinirea unui vis si imi doream sa iasa cat mai bine. In mare parte a iesit, gustul este divin, textura este perfecta, insa mi-au dat putin de furca bombonelele colorate din blat. Dar despre asta vorbim putin mai incolo…

Confetti, funfetti, ce mai e si asta?

Pentru inceput, vreau sa va vorbesc putin despre tortul confetti, sau funfetti, asa cum mai este el numit. Acesta presupune folosirea de bombonele de zahar in blat si pentru decor pentru a oferi un amestec minunat de culori, asemenea unui curcubeu. In afara, este foarte popular, fiind adesea pregatit pentru zilele de nastere. Si pe buna dreptate, caci este foarte aspectuos si dragalas. De asemenea, exista si variatiuni al clasicului tort confetti, cand bombonelele sunt adaugate in crema dintre blaturi.

Ce aroma are tortul confetti?

Majoritatea retetelor au la baza pandispan si crema de unt cu vanilie. Insa eu am vrut sa mai adaug cateva arome, de aceea am ales o crema cu ciocolata alba, completata de un gem de zmeura.  Gustul dulce-acrisor al acestui gem rapid de zmeura se imbina de minune cu dulceata cremoasa a ciocolatei albe! Si ghici ce? Am folosit zmeura congelata, astfel incat acest tort il poti pregati pe tot parcursul anului, nu doar in sezonul de vara, cand gasesti zmeura proaspata.

Secretul tortului funfetti este blatul, care trebuie sa impresioneze. De aceea, reteta pe care ti-o prezint contine ingrediente ce ofera o textura densa, bogata si umeda (lapte batut, smantana, ulei), dar si doi agenti de crestere (praf de copt, bicarbonat).

Cateva sfaturi pentru prepararea tortului

  • Este important să te asiguri ca untul, ouale, laptele batut si smantana sunt la temperatura camerei inainte de a incepe pregatirea tortului. Nu numai ca blatul va fi mai fin, dar se va coace si uniform.
  • Deoarece folosim ulei si ouale cu tot cu galbenus, tortul poate deveni ușor prea dens si greu. Pentru a obtine un tort aerat este necesar sa bati foarte bine untul cu zaharul, timp de 3-4 minute. Asigura-te ca obtii o consistenta cremoasa si „fluffy” si compozitia se lipeste de peretii bolului.
  • Un factor important pentru reusita tortului sunt agentii de crestere (praful de copt si bicarbonatul de sodiu). Asigura-te ca nu sunt expirate, altfel nu isi vor face bine treaba.
  • Laptele batut este un ingredient important in aceasta reteta. Aciditatea sa lucreaza impreuna cu bicarbonatul de sodiu pentru a descompune glutenul si pentru a crea o textura usoara si un pandispan fraged. Nu ai in frigider lapte batut? Amesteca o cana de lapte cu o lingura de otet alb sau suc de lamaie. Lasa compozitia 10 minute pentru a se inchega.
  • Eu am folosit smantana de 20% grasime. Daca nu ai la indemana, o poti inlocui. Foloseste iaurt grecesc cu 2% grasime sau adauga in plus inca o jumatate de cana de lapte batut.

Confetti… bate-le-ar vina!

Pana acum, totul bine, frumos si delicios. Insa, revenind la tortul pe care il vedeti si voi in poze… Are bombonele deasupra, este minunat, dar pandispanul are o usoara nuanta de verde-albastrui si se vad doar cateva bombonele albastre. Ar fi minunat daca era un tort pentru gender reveal pentru un bebelus baietel. 😄

Iti marturisesc, am stat mult sa ma gandesc daca sa postez tortul acesta aici din cauza acestui impediment. Dar pentru ca e o problema pe care o poti intampina si tu si pentru ca, in esenta, tortul este foarte bun, cred ca avem cu totii ceva de invatat din postarea asta.

Problema este ca la noi nu gasesti foarte multe produse dedicate pentru decorarea tortului. Intr-adevar, sunt comercianti care incearca sa aduca lucruri din afara, cu o calitate ridicata si un sortiment variat, insa cu greu gasesti chestiute mai deosebite. In toate retetele pe care le-am studiat de tort confetti se recomanda folosirea de bastonase de zahar pentru blat. Asta am si facut, gandindu-ma ca ar trebui toata sa fie la fel.

FALS! Eu le-am folosit pe cele de la Dr.Oetker, cele clasice, pe care le gasesti la toate magazinele. Imediat ce le-am pus in blat, au inceput sa isi piarda din culoare, insa am sperat ca daca nu le amestec foarte mult, se vor pastra cat de cat ok. Dar dupa ce am taiat tortul, mi-am dat seama ca blatul nu arata nici pe departe cum vazusem eu in pozele de pe Pinterest. Sigur, nu arata tragic, dar… nu e ce trebuia si asta m-a dezamagit putin.

Show must go on!

Din fericire, reteta poate fi usor adaptata pentru a scapa de aceasta neplacere. Poti renunta cu totul la bombonele (nu mai e tort confetti, dar tot e delicios), sau le poti folosi din plin doar pentru decor. Sau, bineinteles, poti folosi niste bombonele mai de calitate, care sa nu se decoloreze. Daca descoperi un brand bun, care se gaseste si la noi, te rog din suflet sa imi dai si mie de stire in comentarii!

PS: Am inclus si o fotografie cu o figurina tare simpatica primita de la sotul meu, in cinstea lansarii blogului. Este lucrata cu multa dragoste de mainile talentate ale celor de la Odaia cu podoabe. ❤️

Preferi torturile cu ciocolata? Atunci ar trebui sa vezi reteta asta de tort Oreo cu banane si blat de cacao & cafea!

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
220g unt la temperatura camerei
150g zahar
110ml ulei
4 oua
1 lingura extract de vanilie
435g faina
1 pliculet praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
125g smantana cat mai grasa, la temperatura camerei
225ml lapte batut
140g bastonase de zahar
Gem de zmeura & crema cu ciocolata alba

GEM DE ZMEURA

500g zmeura proaspata sau congelata
30g zahar
1 lingura suc de lamaie
1 lingura amidon de porumb

CREMA DE CIOCOLATA ALBA

113g ciocolata alba
335g unt
200g zahar pudra
4 linguri lapte/frisca lichida
2 lingurite extract de vanilie
un praf de sare

Pasii necesari

1.

Inainte de a incepe treaba...

Preincalzim cuptorul la 175°C si pregatim tavile pentru tort (tapetam cu hartie de copt sau ungem cu unt). Eu am folosit doua tavi de 17 cm, insa ideal ar fi sa folositi de 20 sau 22 cm.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Preparam blatul

Intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
In bolul unui mixer batem untul cu zaharul timp de 3-4 minute pana obtinem o compozitie cremoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Turnam uleiul, curatam peretii bolului si amestecam.
Adaugam smantana si mixam in continuare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Treptat, adaugam ouale si amestecam, curatand peretii vasului dupa fiecare 2 oua. Adaugam si extractul de vanilie.
Adaugam ingredientele uscate, alternand cu laptele batut (compozitia cu faina, lapte batut, din nou compozitia cu faina, din nou lapte batut etc.). E important sa incepem si sa incheiem cu cele uscate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Folosind o spatula, amestecam inca o data compozitia si presaram bastonasele de zahar (daca e cazul).
Umplem aproximativ jumatate din fiecare tava pentru tort (pentru a avea loc sa creasca) si lasam la cuptor intre 30 si 40 de minute, in functie si de dimensiunea tavii. Cel mai sigur este sa verificam daca blatul e gata cu ajutorul unei scobitori.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Jeleul de zmeura

Punem intr-o cratita zmeura, zaharul, zeama de lamaie si amidonul si lasam sa fiarba la foc mediu, amestecand continuu. Fierbem pana cand amestecul este foarte gros si ramane un strat pe lingura atunci cand o scoatem. Varsam jeleul intr-un castronel si lasam la frigider pana cand se mai intareste si poate fi intinsa pe tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Crema de unt cu ciocolata alba

Topim ciocolata la bain-marie si o lasam deoparte sa se raceasca putin.
Batem untul cu ajutorul unui mixer pana cand devine cremos si are o textura aerata (aproximativ 2 minute).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Adaugam zaharul pudra, 4 linguri de lapte/frisca lichida, extractul de vanilie si sarea si amestecam pana se omogenizeaza.
Adaugam ciocolata alba racita si amestecam la viteza mica, pana se incorporeaza. Mutam pe o treapta medie de viteza si mai amestecam putin. Daca ni se pare ca e prea groasa compozitia, mai adaugam lapte suplimentar, iar daca e prea subtire, zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Asamblare

Daca sunt prea groase blaturile, le taiem in doua. Eu nu am estimat prea bine cantitatea de compozitie din tava si am facut unul dintre mai subtire si celalalt mai gros, pe care l-am si taiat in doua. Am obtinut asadar 3 straturi de pandispan.
Asezam pe suportul de tort unul dintre blaturi. Intindem jeleul de zmeura, insa fara a merge pana in margine. Folosind un pos sau o spatula intindem un strat din crema cu unt pana in margini, apoi venim deasupra cu alt blat si reluam procesul. La final, imbracam intregul tort cu crema si decoram cu cat mai multe bombonele din zahar colorate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

* 0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *