Tort cu banane, caramel si mascarpone

2 ore +

medium

8 portii

Se apropie o zi speciala si vrei sa pregatesti un tort care sa iti lase musafirii cu gura cascata? Fie ca e o zi de nastere sau o aniversare, acest tort va face senzatie, iti garantez! Si cum sa nu fie wow, cand vorbim despre blaturi pufoase si moi, ce au in compozitie banane si chipsuri de ciocolata, acoperite de doua straturi generoase de mousse fin de mascarpone, banane flambate si picaturi cremoase de sos de caramel sarat? Suna bine, nu? Stai sa vezi cat de bun e si in realitate acest tort cu banane!

Un tort Momofuku, cu mici schimbari

Sursa foto: simons.ca

Eu am pregatit tortul pentru ziua de nastere a tatalui meu, care s-a declarat mai mult decat incantat de el. Inspiratia pentru acest tort cu banane, caramel si mascarpone venit din mai multe locuri.

In primul rand, ca aspect, tortul este unul naked, asemanator celor de tipul Momofuku. Suna funny numele, nu? Ei bine, acest tort a fost inventat de chef Christina Tosi. Ea e fondatoarea lantului de cofetarii Milk Bar si a lantului de restaurante Momofuku.

Ce au special aceste torturi? Nu sunt invelite in crema sau pasta de zahar, iar blaturile sunt coapte si apoi decupate cu un inel de inox. De asemenea, blaturile sunt insiropate cu fel de fel de siropuri interesante (de exemplu, unul cu aroma de lapte cu cereale). In general, intre blaturi de insereaza si „crumbs” (firimituri) crocante, de diferite feluri si arome. Straturile tortului sunt asadar vizibile, si oh, arata asa de bine!

Asadar, stiam ca vreau sa fac un tort care sa arate in acest fel, dar am renuntat la anumite elemente. Pentru blat am folosit o reteta chiar din cartea Christinei Tosi, Momofuku Milk Bar, si anume cea pentru tortul cu banane (Banana Layer Cake), la care am adaugat chipsurile de ciocolata. Trebuie sa recunosc ca este cel mai fain blat pe care l-am gustat vreodata, atat de pufos si de aerat! Fiind asa de moale, nici nu l-am mai insiropat. Si pentru ca avem chipsurile si fulgii de ciocolata, am renuntat la crumbs.

Crema de lapte, caramel si banane – yum!

Ca si mine, tatal meu nu e mare fan deserturi cu ciocolata, ci prefera mai degraba vanilia si caramelul. Si pentru ca ii plac dulciurile de la Kinder, am zis sa merg pe o crema mai fresh, asemanatoare celei de la Kinder Felie de lapte. Alaturi de mascarpone si frisca, am adaugat lapte condensat si miere pentru un plus de aroma. Si pentru a-si pastra cat mai bine forma, am folosit, bineinteles, gelatina.

Ei, dar era nevoie si de ceva sa faca tortul si mai special! Am adaugat un sos fin de caramel sarat, care merge de minune alaturi de aroma de banane din blat, cu bananele flambate, dar si cu dulceata cremei de lapte. Cat despre bananele flambate, am invatat tehnica la un curs de deserturi si mi s-a parut foarte interesanta ca insertie in tort.

Uite asa a luat nastere acest tort cu banane, caramel sarat si crema de lapte! Este, probabil, cel mai bun tort pe care l-am pregatit pana acum!

Tips & tricks pentru pentru cel mai bun un tort cu banane, caramel si mascarpone

Cum obtinem blaturi de tort frumoase?

In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, care a fost perfect. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetei din carte, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Uite, iti las un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.

Foloseste ingrediente la temperatura camerei!

Nu doar ca acest lucru contribuie la coacerea uniforma a blatului, dar nu influenteaza nici textura compozitiei. Untul, daca e rece, nu vei reusi sa il bati cu zaharul astfel incat sa formeze o crema neteda. Totodata, imagineaza-ti cum ar fi sa torni peste amestecul de unt si zahar, care e cremos si fluffy, oul sau laptele batut reci. Not good!

Incalzeste frisca pentru caramel

Nu turna frisca de la frigider peste zaharul topit, incalzeste-o putin inainte. Altfel, risti ca sosul sa capete o textura ciudata. In plus, zaharul topit are o temperatura foarte ridicata, iar daca venim cu frisca rece, direct de la frigider, s-ar putea sa iasa „artificii”.

Si daca tot suntem la capitolul caramel, daca vrei sa obtii un sos de caramel sarat, adauga sare dupa gust. Ideal ar fi sa folosesti sare de mare (Fleur de sel).

Ia-ti timpul necesar

De ce sa te mint, tortul e delicios, dar fiind compus din atatea elemente, dureaza ceva mai mult pentru a fi facut. Recomandarea mea e sa il pregatesti in 2 zile, servindu–l in a 3-a. Rezerva prima zi pentru a coace blaturile, lasa-le sa se raceasca, inveleste-le in folie alimentara si da-le la frigider. Fiind racite bine, vor fi si mai usor de manevrat. De asemenea, tot in prima zi poti pregati si sosul de caramel. A doua zi, incepe cu flambarea bananelor, sa aiba timp sa se raceasca, apoi pregateste crema si monteaza tortul (fara decor). Bineinteles, este necesar sa il lasi la frigider cat mai mult timp, ideal peste noapte. Nu iti recomand sa il ornezi odata ce l-ai montat pentru ca elementele de decor se vor umezi stand la frigider. Asadar, in a 3-a zi, il poti orna, iar apoi, finally, te poti bucura din plin de el.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu banane, sos de caramel si crema de mascarpone. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Asta e singura poza cu sectiunea pe care o am, atat de repede s-a mancat tortuletul!

Iti recomand sa arunci un ochi si pe alte retete similare, cum ar fi:

Tarta cu banane, caramel si nuci pecan

Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati

Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

Prajitura cu lapte (Tres Leches)

Carrot cake cu crema de branza (tort de morcovi )

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
85g unt
200g zahar
1 ou
110g lapte batut
20g ulei
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
200g banane 2-3 banane
225g faina
3g praf de copt
3g bicarbonat de sodiu
un praf de sare
30g chipsuri de ciocolata sau dupa preferinte
Crema, sos de caramel, banane flambate

CREMA DE LAPTE

250g mascarpone
300g frisca lichida
100g lapte condensat
1 lingurita extract / esenta de vanilie
40g miere
7g gelatina
45ml lapte

SOS DE CARAMEL SARAT

150g zahar
150g frisca lichida
30g unt
0.5 lingurita sare de mare (Fleur de sel) sau mai mult, dupa gust

BANANE FLAMBATE

300g banane aprox. 3 banane mai mari
40g zahar brun
40g unt
20g whiskey sau rom, coniac, vinars etc.

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blat

In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel cerc, de aceea trebuie sa aiba un diametru mai mare. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetei din carte, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25x38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Asadar, in functie de preferinte, tapeteaza cu unt sau cu hartie de copt tava/tavile alese.
Nu uita sa scoti toate ingredientele de la frigider si sa le lasi la temperatura camerei!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

* Optional: coacem bananele

E important sa folosim banane cat mai coapte, pentru ca acelea sunt si cele mai aromate. Daca nu sunt indeajuns de coapte, pune-le la cuptor 10 minute inainte de a te apuca de treaba, intorcandu-le de pe o parte pe alta. Curata coaja, faramiteaza-le putin cu furculita (vor fi oricum deja moi) si lasa-le la racit inainte de a le adauga in compozitie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incepem pregatirea blatului

Batem untul la temperatura camerei cu zaharul, la viteza medie, timp de 2-3 minute. Adaugam si oul, dupa care mai batem inca 2-3 minute.
Turnam pe rand laptele batut (la temperatura camerei!), uleiul si vanilia, in timp ce amestecam la viteza mica. Apoi mutam pe o treapta de viteza superioara si amestecam 5-6 minute, pana cand compozitia capata o nuanta deschisa la culoare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam si bananele, amestecam 1 minut, apoi incorporam faina cernuta, praful de copt si bicarbonatul si mai amestecam inca 1 minut.
Cu o spatula, incorporam si chipsurile de ciocolata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Impartim cat mai egal aluatul in cele 3 tavi (sau il turnam intr-o singura tava dreptunghiulara), lovim tavile de masa de cateva ori (pentru a se intinde uniform) si dam la cuptor 25-30 de minute. Verifica cu ajutorul unei scobitori daca e copt la interior.
Lasa-l sa se raceasca bine inainte de a scoate blatul din tava. Poti pregati blatul in avans si sa il invelesti in folie. Rezista la frigider pana la 5 zile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Pregatim sosul de caramel

Punem frisca la incalzit, pe foc mic. Topim zaharul pana se caramelizeaza. Frisca incalzita (neaparat!) o turnam peste zaharul topit, amestecand continuu. Mai lasam 1-2 minute sa fiarba, apoi luam de pe foc, lasam putin la racit (dar nu prea mult) si incorporam untul taiat cubulete.
Turnam intr-un borcanel de sticla si lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il depozitam in frigider. Sosul de caramel poate fi facut in avans, deoarece rezista bine la frigider timp de 3 saptamani.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Bananele flambate

Taiem bananele rondele si la rumenim in unt. Adaugam zaharul, iar cand acesta se topeste, adaugam alcoolul (poti folosi whiskey, rom, coniac, vinars) si dam peste cu bricheta sau torta de bucatarie. Miscam usor tigaia, focul se va domoli treptat.
Lasam sa se raceasca inainte de a le integra in tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Crema de lapte cu mascarpone

Dupa ce blaturile s-au racit bine si e timpul sa montam tortul, putem incepe sa pregatim crema.
Dizolvam gelatina in lapte calduta timp de 5-10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Intre timp, amestecam branza mascarpone cu laptele condensat, mierea si vanilia. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!
Dizolvam gelatina pe foc mic, apoi o turnam peste amestecul cu mascarpone, amestecand constant.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Intr-un alt bol, batem frisca pana cand se intareste, apoi o incorporam peste amestecul cu mascarpone.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Montam tortul

Taiem blaturile cu inelul din inox. Daca ai folosit o tava dreptunghiulara, vei obtine 2 blaturi intregi, iar pe al treilea il vei forma din doua jumatati de blat (vezi link video in prima parte a postarii). Asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat.
Asezam primul blat, apoi, cu ajutorul unui pos, punem un strat de crema de mascapone. Peste el intindem uniform un strat de banane flambate si facem cateva "moate" de sos de caramel. Optional, poti presara fulgi de ciocolata, dar acest pas nu e obligatoriu. De jur imprejur, pe margini, mai venim cu un rand de mascarpone, pentru a fixa cat mai bine urmatorul blat. Repetam procesul. La final, intindem crema si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Dam la frigider peste noapte. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *