Tort cu banane, caramel si mascarpone
Se apropie o zi speciala si vrei sa pregatesti un tort care sa iti lase musafirii cu gura cascata? Fie ca e o zi de nastere sau o aniversare, acest tort va face senzatie, iti garantez! Si cum sa nu fie wow, cand vorbim despre blaturi pufoase si moi, ce au in compozitie banane si chipsuri de ciocolata, acoperite de doua straturi generoase de mousse fin de mascarpone, banane flambate si picaturi cremoase de sos de caramel sarat? Suna bine, nu? Stai sa vezi cat de bun e si in realitate acest tort cu banane!
Un tort Momofuku, cu mici schimbari
Eu am pregatit tortul pentru ziua de nastere a tatalui meu, care s-a declarat mai mult decat incantat de el. Inspiratia pentru acest tort cu banane, caramel si mascarpone venit din mai multe locuri.
In primul rand, ca aspect, tortul este unul naked, asemanator celor de tipul Momofuku. Suna funny numele, nu? Ei bine, acest tort a fost inventat de chef Christina Tosi. Ea e fondatoarea lantului de cofetarii Milk Bar si a lantului de restaurante Momofuku.
Ce au special aceste torturi? Nu sunt invelite in crema sau pasta de zahar, iar blaturile sunt coapte si apoi decupate cu un inel de inox. De asemenea, blaturile sunt insiropate cu fel de fel de siropuri interesante (de exemplu, unul cu aroma de lapte cu cereale). In general, intre blaturi de insereaza si „crumbs” (firimituri) crocante, de diferite feluri si arome. Straturile tortului sunt asadar vizibile, si oh, arata asa de bine!
Asadar, stiam ca vreau sa fac un tort care sa arate in acest fel, dar am renuntat la anumite elemente. Pentru blat am folosit o reteta chiar din cartea Christinei Tosi, Momofuku Milk Bar, si anume cea pentru tortul cu banane (Banana Layer Cake), la care am adaugat chipsurile de ciocolata. Trebuie sa recunosc ca este cel mai fain blat pe care l-am gustat vreodata, atat de pufos si de aerat! Fiind asa de moale, nici nu l-am mai insiropat. Si pentru ca avem chipsurile si fulgii de ciocolata, am renuntat la crumbs.
Crema de lapte, caramel si banane – yum!
Ca si mine, tatal meu nu e mare fan deserturi cu ciocolata, ci prefera mai degraba vanilia si caramelul. Si pentru ca ii plac dulciurile de la Kinder, am zis sa merg pe o crema mai fresh, asemanatoare celei de la Kinder Felie de lapte. Alaturi de mascarpone si frisca, am adaugat lapte condensat si miere pentru un plus de aroma. Si pentru a-si pastra cat mai bine forma, am folosit, bineinteles, gelatina.
Ei, dar era nevoie si de ceva sa faca tortul si mai special! Am adaugat un sos fin de caramel sarat, care merge de minune alaturi de aroma de banane din blat, cu bananele flambate, dar si cu dulceata cremei de lapte. Cat despre bananele flambate, am invatat tehnica la un curs de deserturi si mi s-a parut foarte interesanta ca insertie in tort.
Uite asa a luat nastere acest tort cu banane, caramel sarat si crema de lapte! Este, probabil, cel mai bun tort pe care l-am pregatit pana acum!
Tips & tricks pentru pentru cel mai bun un tort cu banane, caramel si mascarpone
Cum obtinem blaturi de tort frumoase?
In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, care a fost perfect. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar, conform retetei din carte, poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Uite, iti las un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.
Foloseste ingrediente la temperatura camerei!
Nu doar ca acest lucru contribuie la coacerea uniforma a blatului, dar nu influenteaza nici textura compozitiei. Untul, daca e rece, nu vei reusi sa il bati cu zaharul astfel incat sa formeze o crema neteda. Totodata, imagineaza-ti cum ar fi sa torni peste amestecul de unt si zahar, care e cremos si fluffy, oul sau laptele batut reci. Not good!
Incalzeste frisca pentru caramel
Nu turna frisca de la frigider peste zaharul topit, incalzeste-o putin inainte. Altfel, risti ca sosul sa capete o textura ciudata. In plus, zaharul topit are o temperatura foarte ridicata, iar daca venim cu frisca rece, direct de la frigider, s-ar putea sa iasa „artificii”.
Si daca tot suntem la capitolul caramel, daca vrei sa obtii un sos de caramel sarat, adauga sare dupa gust. Ideal ar fi sa folosesti sare de mare (Fleur de sel).
Ia-ti timpul necesar
De ce sa te mint, tortul e delicios, dar fiind compus din atatea elemente, dureaza ceva mai mult pentru a fi facut. Recomandarea mea e sa il pregatesti in 2 zile, servindu–l in a 3-a. Rezerva prima zi pentru a coace blaturile, lasa-le sa se raceasca, inveleste-le in folie alimentara si da-le la frigider. Fiind racite bine, vor fi si mai usor de manevrat. De asemenea, tot in prima zi poti pregati si sosul de caramel. A doua zi, incepe cu flambarea bananelor, sa aiba timp sa se raceasca, apoi pregateste crema si monteaza tortul (fara decor). Bineinteles, este necesar sa il lasi la frigider cat mai mult timp, ideal peste noapte. Nu iti recomand sa il ornezi odata ce l-ai montat pentru ca elementele de decor se vor umezi stand la frigider. Asadar, in a 3-a zi, il poti orna, iar apoi, finally, te poti bucura din plin de el.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu banane, sos de caramel si crema de mascarpone. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Iti recomand sa arunci un ochi si pe alte retete similare, cum ar fi:
⭐ Tarta cu banane, caramel si nuci pecan
⭐ Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati
⭐ Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
⭐ Prajitura cu lapte (Tres Leches)
⭐ Carrot cake cu crema de branza (tort de morcovi )
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
85g unt | |
200g zahar | |
1 ou | |
110g lapte batut | |
20g ulei | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
200g banane 2-3 banane | |
225g faina | |
3g praf de copt | |
3g bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
30g chipsuri de ciocolata sau dupa preferinte |
Crema, sos de caramel, banane flambate
CREMA DE LAPTE |
|
250g mascarpone | |
300g frisca lichida | |
100g lapte condensat | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
40g miere | |
7g gelatina | |
45ml lapte | |
SOS DE CARAMEL SARAT |
|
150g zahar | |
150g frisca lichida | |
30g unt | |
0.5 lingurita sare de mare (Fleur de sel) sau mai mult, dupa gust | |
BANANE FLAMBATE |
|
300g banane aprox. 3 banane mai mari | |
40g zahar brun | |
40g unt | |
20g whiskey sau rom, coniac, vinars etc. |
Lasă un răspuns