Tort cu banane, ciocolata si unt de arahide

2 ore +

medium

8 portii

Daca esti in cautarea unei retete de tort care sa imbine arome delicioase si sa arate impresionant, atunci acest tort cu blaturi de ciocolata, insertie de banane flambate in rom si mousse fin de unt de arahide este alegerea perfecta. Blaturile de tip pandispan sunt foarte aerate si pufoase, iar pentru o textura si mai placuta, le-am insiropat cu lichior de cafea. Insertia de banane flambate, alaturi de ganache-ul de ciocolata, aduc un plus de savoare, in timp ce mousse-ul de unt de arahide si chipsuri de ciocolata ofera un contrast delicios de arome dulci si sarate si o textura usor crocanta.

Desi la o prima vedere poate parea complicata, aceasta reteta de tort cu banane si ciocolata este relativ usor de preparat si va impresiona cu siguranta pe toti invitatii. Tortul este perfect pentru orice ocazie, de la aniversari la reuniuni de familie sau chiar ca o gustare dulce.

Eu am pregatit tortul acesta pentru ziua de nastere a sotului meu. El e mare iubitor de ciocolata, deci stiam din start ca tortul trebuie sa fie neaparat cu ciocolata. Anul trecut a avut parte de tortul acesta cu Nutella si ciocolata, dar pentru ca imi doream ceva si mai special, o combinatie mai inedita de arome, m-am gandit sa adaug un mousse de unt de arahide. Pe langa faptul ca ii place combinatia aceasta de ciocolata si alune, mi-am amintit ca tortul cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati a fost printre preferatele lui. Deci sigur nu dadeam gres!

Blat de tort pandispan cu cacao

In general, blatul de tip pandispan este delicios, aerat si usor de preparat. Adaugarea de cacao in acest blat ii ofera o aroma si o culoare intensa de ciocolata, facandu-l perfect pentru torturile cu ciocolata.

Blatul de pandispan cu cacao este foarte versatil. Poate fi utilizat atat ca baza pentru torturile cu crema, glazuri sau fructe, cat si ca strat de baza pentru torturile cu mousse sau creme cu texturi mai aerate. Caracteristica acestuia este faptul ca in preparare, separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma (medium peaks e termenul in engleza, spuma nu trebuie sa fie chiar foarte teapana), iar galbenusurile le frecam cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Este important sa amestecam foarte bine ingredientele, dar numai cat sa se incorporeze, si sa coacem la temperatura potrivita, astfel incat blatul sa iasa pufos si delicios. Iti recomand sa folosesti ingredientele la temperatura camerei, in acest fel ouale vor creste frumos si va rezulta blatul pufos pe care il visam.

Praful de copt este optional, poti renunta fara grija la el deoarece blaturile vor creste datorita modului in care am batut ouale.

Totodata, nici insiropatul blaturilor nu e obligatoriu, acestea fiind moi si umede si simple. Totusi, eu am insiropat putin blaturile pentru a avea o textura si mai faina, dar mai ales, pentru a le imbogati aroma.

Extra sfat: in general, indiferent de desertul pregatit, trebuie sa existe o diferenta de temperatura intre sirop si blat. Daca blatul e rece, scos de la frigider, siropul trebuie sa fie fierbinte. Daca blatul (sau orice aluat copt) este cald, siropul trebuie sa fie rece.

Pentru acest tort cu banane, ciocolata si unt de arahide am folosit un sirop cu lichior de cafea care se pregateste super repede. Am insiropat fiecare blat cu ajutorul unui penson.

Ce tip de tava folosim pentru coacerea blatului?

Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, care a fost perfect. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit doua tavi de tort de 22 cm, din care am obtinut doua blaturi foarte pufoase, care mi-au permis sa le tai in doua. Odata taiate, blaturile le-am decupat cu inelul din inox. Marginile ramase le poti faramita si folosit pentru decor. Sau, bineinteles, le poti manca!

Mousse cu unt de arahide

Si mie, si sotului meu ne place foarte mult combinatia de ciocolata si unt de arahide. Daca mai sunt si banane in ecuatie, treaba e si mai buna (dar despre ele discutam mai jos). Astfel, m-am gandit sa pregatesc un mousse fin si aerat, care sa contina unt de arahide – nu ne lipseste niciodata din casa. Eu am folosit unt de arahide cremos, dar cred ca ar iesi interesant si cu cel crunchy. Pentru ca voiam si mai multa ciocolata, dar si o textura crunchy, am integrat in mousse si chipsuri de ciocolata cu lapte.

Am plecat de la una dintre retetele de mousse cu mascarpone folosit in tortul cu banane, caramel si mascarpone. Ingredientele sunt aproximativ asemanatoare (am inlocuit laptele condensat cu unt de arahide si am eliminat mierea), iar procesul de preparare este si el aproape identic. E important sa lasi tortul la rece cateva ore, ideal peste noapte inainte de servire, deoarece mousse-ul contine gelatina. Aceasta il ajuta sa isi pastreze forma si sa fie aerat, intarindu-se la frigider.

Insertie de banane flambate & ganache de ciocolata

Doua lucruri care se imbina atat de bine!

Bananele flambate in rom se fac foarte usor, necesita doar un pic de grija si atentie sa nu dai foc la casa. Chiar imbogatesc gustul final al tortului, iar textura lor se simte tare interesant pe papilele gustative. Daca nu ai rom la indemana, poti folosi si whiskey, coniac sau vinars.

Ganache-ul de ciocolata l-am adaugat tot din dorinta de a avea si mai multa ciocolata. Partea buna este ca iti va ajunge atat pentru interiorul tortului, cat si pentru a realiza efectul de dripping din decor.

Cum pastram tortul cu banane, ciocolata si unt de arahide?

Consuma tortul in maximum 3-4 zile si pastreaza-l la frigider, intr-un recipient inchis, cum ar fi o cutie cu capac special pentru tort.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu banane, ciocolata si unt de arahide. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa arunci un ochi si pe urmatoarele retete:

🍰 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati

🍰 Fursecuri cu ciocolata si covrigei sarati

🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍰 Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei

🍰 Briose cu unt de arahide si gem de zmeura

🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
8 oua
200g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
2 lingurite extract / esenta de cafea optional
120g faina
40g cacao
1 lingurita praf de copt optional
30g ulei
Banane flambate in rom + Mousse de unt de arahide + Sirop pentru blaturi + Ganache de ciocolata

BANANE FLAMBATE IN ROM

2 banane mai marisoare
40g zahar brun
40g unt
30g rom

MOUSSE DE UNT DE ARAHIDE

5g gelatina
35ml lapte
250g frisca lichida
250g unt de arahide cremos
60g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
250g mascarpone
100g chipsuri de ciocolata cu lapte

SIROP PENTRU BLATURI

125ml apa
50g zahar
7 linguri lichior de cafea

GANACHE DE CIOCOLATA

100g frisca lichida
70g ciocolata cu lapte sau neagra

Pasii necesari

1.

First things first: blaturile

Cel mai bine ar fi sa imparti pregatirea acestui tort in doua zile: in prima facem blaturile si bananele flambate, iar in a doua mousse-ul, asamblam tortul si lasam la rece. Asadar, in ceea ce priveste blaturile, din cantitatile acestea de ingrediente vei obtine doua blaturi pufoase cu diametrul de 22 cm, pe care le vom taia in doua, obtinand astfel patru blaturi pentru tort. Pregatim tava pentru copt cu pereti detasabili si o tapetam cu unt (daca ai doua tavi, perfect, daca nu, poti coace blaturile pe rand), preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Ingredientele uscate

Intr-un bol, cernem faina, pudra de cacao si praful de copt. Amestecam si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Ouale 🥚🥚🥚

Batem albusurile cu mixerul si adaugam treptat 130 g de zahar (din cantitatea totala) pana cand se formeaza o spuma tare.
Separat, amestecam galbenusurile cu restul de zahar (70 g), vanilia si optional, esenta de cafea, pana cand obtinem o compozitie usor spumoasa si mai deschisa la culoare. Adaugam cate putin din aceasta compozitie peste albusuri, amestecand cu spatula cu miscari de sus in jos (nu amestecam circular!).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Faina + uleiul

Cu aceleasi miscari lejere, incorporam faina si apoi, uleiul. Nu amestecam foarte mult in aceste etape, ci doar cat se incorporeze ingredientele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La copt! 🌡

Impartim compozitia in tavi si dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute - 30 de minute (verificam cu scobitoare sa fie copt la mijloc).
Cand scoatem din cuptor, inlaturam peretii tavii si lasam blatul la racit pe un grilaj de racire, apoi inlaturam cu grija si fundul tavii si lasam sa se raceasca complet. Invelim in folie alimentara si dam la frigider (peste noapte sau pentru cateva ore - va fi astfel mai usor de taiat).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

🍌 Banane flambate

Tot cu o zi inainte putem pregati si insertia de banane flambate. Taiem bananele rondele si la rumenim in unt. Adaugam zaharul, iar cand acesta se topeste, adaugam alcoolul (ideal e sa folosesti rom, dar daca nu ai la indemana, poti folosi whiskey, coniac, vinars) si dam peste cu bricheta sau torta de bucatarie. Miscam usor tigaia, focul se va domoli treptat.
Lasam sa se raceasca inainte de a le integra in tort. Eu le-am pus intr-un castronel acoperit cu folie alimentara si le-am pastrat la frigider pana a doua zi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Incepem pregatirea mousse-ului de unt de arahide

Cand suntem gata de montat tortul, facem si crema. In primul rand, amestecam intr-o cratita mica gelatina cu laptele caldut si lasam 10 minute la hidratat, sa "infloreasca".
In acest timp, batem cu mixerul frisca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

🥛 Dizolvam gelatina

Mutam cratita cu gelatina pe foc mic si lasam 1-2 minute, pana cand gelatina s-a dizolvat complet. Lasam la racit cat pregatim restul cremei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Amestecam toate ingredientele pentru mousse 🥜

Intr-un bol separat (bolul mixerului planetar) batem untul de arahide cu zaharul pudra. Adaugam extractul de vanilie, branza mascarpone (la temperatura camerei!), amestecand dupa fiecare ingredient. La final, adaugam gelatina dizolvata si mixam.
Cu o spatula, incoporam frisca batuta cu aceleasi miscari de sus in jos precum in cazul blaturilor. La final, adaugam si chipsurile de ciocolata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Siropul pentru blaturi

Acest pas nu este obigatoriu, dar imbunatateste textura blaturilor si ofera un plus de aroma. Amestecam intr-o cratita apa si zaharul si dam in clocot. Oprim focul si adaugam lichiorul de cafea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Ganache de ciocolata 🍫

Vom folosi ganache-ul si pentru mici insertii in tort, dar si pentru a realiza acel efect de "dripping" pentru decor. Taiem marunt ciocolata. Incalzim frisca (pe aragaz sau la microunde) si varsam ciocolata peste frisca incalzita. Lasam cateva minute sa se topeasca, dupa care incepem sa amestecam pana cand obtinem o compozitie usor cremoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
12.

Finally: montam tortul! 🙌

Vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Taiem fiecare blat in doua, iar apoi decupam cercuri de 18 cm cu ajutorul inelului din inox. Asezam la baza discul pentru tort (sau o farfurie) si inelul din inox tapetat cu folie de acetat.
Venim cu primul blat, pe care il insiropam cu ajutorul unui penson (daca blaturile sunt direct de la frigider, siropul trebuie sa fie inca fierbinte). Cu ajutorul unui pos, intindem un strat de mousse. Peste el punem din loc in loc, cu lingurita, banane flambate si ganache de ciocolata. Repetam procesul. La final, intindem crema si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Dam la frigider peste noapte sau pentru cel putin 3 ore. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
13.

Efect de dripping pentru decor

Ganache-ul de ciocolata pregatit mai devreme il pastram in frigider pana vine momentul decoratului. Il punem la microunde pentru 1-2 minute (verifica din 30 in 30 de secunde) pana cand se inmoaie. Ciocolata nu trebuie sa fie nici prea curgatoare, nici prea tare.
Cu o lingura, punem putina ciocolata pe marginea tortului, tragand oarecum in exterior, astfel incat sa picure. Extra sfat: daca e prima data cand faci acest model, poti exersa pe un pahar - intoarce-l cu fundul in sus si va semana cu suprafata unui tort. 😉 Dupa ce am facut tot modelul, turnam restul de ganache deasupra tortului si folosim o spatula sau o lingura pentru a intinde si uniformiza.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Foloseste ingrediente la temperatura camerei (mai putin frisca pentru mousse, trebuie sa fie rece).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *