Tort cu banane, ciocolata si unt de arahide
Daca esti in cautarea unei retete de tort care sa imbine arome delicioase si sa arate impresionant, atunci acest tort cu blaturi de ciocolata, insertie de banane flambate in rom si mousse fin de unt de arahide este alegerea perfecta. Blaturile de tip pandispan sunt foarte aerate si pufoase, iar pentru o textura si mai placuta, le-am insiropat cu lichior de cafea. Insertia de banane flambate, alaturi de ganache-ul de ciocolata, aduc un plus de savoare, in timp ce mousse-ul de unt de arahide si chipsuri de ciocolata ofera un contrast delicios de arome dulci si sarate si o textura usor crocanta.
Desi la o prima vedere poate parea complicata, aceasta reteta de tort cu banane si ciocolata este relativ usor de preparat si va impresiona cu siguranta pe toti invitatii. Tortul este perfect pentru orice ocazie, de la aniversari la reuniuni de familie sau chiar ca o gustare dulce.
Eu am pregatit tortul acesta pentru ziua de nastere a sotului meu. El e mare iubitor de ciocolata, deci stiam din start ca tortul trebuie sa fie neaparat cu ciocolata. Anul trecut a avut parte de tortul acesta cu Nutella si ciocolata, dar pentru ca imi doream ceva si mai special, o combinatie mai inedita de arome, m-am gandit sa adaug un mousse de unt de arahide. Pe langa faptul ca ii place combinatia aceasta de ciocolata si alune, mi-am amintit ca tortul cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati a fost printre preferatele lui. Deci sigur nu dadeam gres!
Blat de tort pandispan cu cacao
In general, blatul de tip pandispan este delicios, aerat si usor de preparat. Adaugarea de cacao in acest blat ii ofera o aroma si o culoare intensa de ciocolata, facandu-l perfect pentru torturile cu ciocolata.
Blatul de pandispan cu cacao este foarte versatil. Poate fi utilizat atat ca baza pentru torturile cu crema, glazuri sau fructe, cat si ca strat de baza pentru torturile cu mousse sau creme cu texturi mai aerate. Caracteristica acestuia este faptul ca in preparare, separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma (medium peaks e termenul in engleza, spuma nu trebuie sa fie chiar foarte teapana), iar galbenusurile le frecam cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Este important sa amestecam foarte bine ingredientele, dar numai cat sa se incorporeze, si sa coacem la temperatura potrivita, astfel incat blatul sa iasa pufos si delicios. Iti recomand sa folosesti ingredientele la temperatura camerei, in acest fel ouale vor creste frumos si va rezulta blatul pufos pe care il visam.
Praful de copt este optional, poti renunta fara grija la el deoarece blaturile vor creste datorita modului in care am batut ouale.
Totodata, nici insiropatul blaturilor nu e obligatoriu, acestea fiind moi si umede si simple. Totusi, eu am insiropat putin blaturile pentru a avea o textura si mai faina, dar mai ales, pentru a le imbogati aroma.
Extra sfat: in general, indiferent de desertul pregatit, trebuie sa existe o diferenta de temperatura intre sirop si blat. Daca blatul e rece, scos de la frigider, siropul trebuie sa fie fierbinte. Daca blatul (sau orice aluat copt) este cald, siropul trebuie sa fie rece.
Pentru acest tort cu banane, ciocolata si unt de arahide am folosit un sirop cu lichior de cafea care se pregateste super repede. Am insiropat fiecare blat cu ajutorul unui penson.
Ce tip de tava folosim pentru coacerea blatului?
Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, pe care il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm, care a fost perfect. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit doua tavi de tort de 22 cm, din care am obtinut doua blaturi foarte pufoase, care mi-au permis sa le tai in doua. Odata taiate, blaturile le-am decupat cu inelul din inox. Marginile ramase le poti faramita si folosit pentru decor. Sau, bineinteles, le poti manca!
Mousse cu unt de arahide
Si mie, si sotului meu ne place foarte mult combinatia de ciocolata si unt de arahide. Daca mai sunt si banane in ecuatie, treaba e si mai buna (dar despre ele discutam mai jos). Astfel, m-am gandit sa pregatesc un mousse fin si aerat, care sa contina unt de arahide – nu ne lipseste niciodata din casa. Eu am folosit unt de arahide cremos, dar cred ca ar iesi interesant si cu cel crunchy. Pentru ca voiam si mai multa ciocolata, dar si o textura crunchy, am integrat in mousse si chipsuri de ciocolata cu lapte.
Am plecat de la una dintre retetele de mousse cu mascarpone folosit in tortul cu banane, caramel si mascarpone. Ingredientele sunt aproximativ asemanatoare (am inlocuit laptele condensat cu unt de arahide si am eliminat mierea), iar procesul de preparare este si el aproape identic. E important sa lasi tortul la rece cateva ore, ideal peste noapte inainte de servire, deoarece mousse-ul contine gelatina. Aceasta il ajuta sa isi pastreze forma si sa fie aerat, intarindu-se la frigider.
Insertie de banane flambate & ganache de ciocolata
Doua lucruri care se imbina atat de bine!
Bananele flambate in rom se fac foarte usor, necesita doar un pic de grija si atentie sa nu dai foc la casa. Chiar imbogatesc gustul final al tortului, iar textura lor se simte tare interesant pe papilele gustative. Daca nu ai rom la indemana, poti folosi si whiskey, coniac sau vinars.
Ganache-ul de ciocolata l-am adaugat tot din dorinta de a avea si mai multa ciocolata. Partea buna este ca iti va ajunge atat pentru interiorul tortului, cat si pentru a realiza efectul de dripping din decor.
Cum pastram tortul cu banane, ciocolata si unt de arahide?
Consuma tortul in maximum 3-4 zile si pastreaza-l la frigider, intr-un recipient inchis, cum ar fi o cutie cu capac special pentru tort.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu banane, ciocolata si unt de arahide. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa arunci un ochi si pe urmatoarele retete:
🍰 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati
🍰 Fursecuri cu ciocolata si covrigei sarati
🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
🍰 Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei
🍰 Briose cu unt de arahide si gem de zmeura
🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)
🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
8 oua | |
200g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
2 lingurite extract / esenta de cafea optional | |
120g faina | |
40g cacao | |
1 lingurita praf de copt optional | |
30g ulei |
Banane flambate in rom + Mousse de unt de arahide + Sirop pentru blaturi + Ganache de ciocolata
BANANE FLAMBATE IN ROM |
|
2 banane mai marisoare | |
40g zahar brun | |
40g unt | |
30g rom | |
MOUSSE DE UNT DE ARAHIDE |
|
5g gelatina | |
35ml lapte | |
250g frisca lichida | |
250g unt de arahide cremos | |
60g zahar pudra | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
250g mascarpone | |
100g chipsuri de ciocolata cu lapte | |
SIROP PENTRU BLATURI |
|
125ml apa | |
50g zahar | |
7 linguri lichior de cafea | |
GANACHE DE CIOCOLATA |
|
100g frisca lichida | |
70g ciocolata cu lapte sau neagra |
Lasă un răspuns