Tort cu ciocolata, afine si vin rosu (tort de Halloween)
Fie ca dai o petrecere de Halloween sau pur si simplu, vrei sa pregatesti ceva bun, un tort e intotdeauna o idee buna. Iar acest tort cu ciocolata si vin rosu, mousse si gem de afine este infricosator de bun! Este visul oricarui iubitor de ciocolata, dar va fi cu siguranta si pe placul celor care prefera aromele mai fresh, combinatia fiind una echilibrata si interesanta.
Blaturi negre, aromate cu vin rosu
Blaturile pufoase cu pudra de cacao, de un negru patrunzator, ascund o aroma secreta si unica, data de vinul rosu. Eu am folosit Merlot, merg foarte bine si vinurile cu arome fructate, dulci. Pentru a obtine o nuanta cat mai inchisa a blaturilor, depinde foarte mult de pudra de cacao pe care o folosesti pentru acest tort cu ciocolata. Eu am folosit cacao pudra Red Cameroon de la Van Houten, care are o culoare destul de inchisa si e perfecta pentru acest tort. Vezi in aceasta imagine un grad de comparatie intre nuantele diferitelor tipuri de cacao.
De data aceasta, am ales sa si insiropez putin blaturile. Siropul, pe baza de vin rosu si suc de afine, accentueaza si mai mult aromele din tort. Se face si usor si nu ia mult timp!
Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox. Il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Ai aici un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.
Mousse de afine
La o prima citire a retetei, s-ar putea sa ti se para foarte complicat de facut mousse-ul de afine. Crede-ma, nu e nimic de speriat. Trebuie doar sa „extragem” siropul din afine, pe care il amestecam cu gelatina (pentru mai multa stabilitate) si cu frisca lichida (pentru o textura aerata).
Din 150 g de afine eu am obtinut cam 220 ml de suc. Am impartit 120 ml pentru mousse si 100 ml pentru siropul cu vin rosu, folosit la insiropat.
Pentru a completa tortul, m-am gandit sa adaug si o insertie de gem de afine. Gasesti prin magazine diferite variante, dar eu l-am folosit dulceata de afine de la Bun de tot, pe care am luat-o de pe Vegis.ro. Mi-a placut inca de cand am gustat-o prima oare si am zis ca trebuie neaparat sa o integrez si intr-un desert. Cel mai mult imi place ca nu contine deloc zahar, ci doar afine de padure si suc din struguri cu pulpa. Recunosc ca uneori, cand aveam pofta de ceva dulce, luam una-doua lingurite de dulceata si era mai mult decat suficient. Si mult mai sanatos decat sa mananc cateva bucatele de ciocolata!
Glazura mov pentru un tort de Halloween de speriat
Aceeasi dulceata am folosit-o si in crema pentru pentru glazurarea tortului. Ii da aroma si un gust usor acrisor. Eu am pus o lingura, cred ca poti pune si mai mult, dupa gust. Iar afinele sunt atat de micute, incat nu trebuie sa iti faci griji ca nu va arata bine glazura.
Crema in care am invelit tortul de Halloween contine mascarpone si crema de branza, care, la rece, se vor mai intari. Totusi, nu la fel de mult ca o glazura pe baza de unt. Dar e mult mai delicioasa! Uneori, crema de unt poate si cam grea, iar gustul de unt sa fie prea pregnant.
Totusi, gemul nu era de ajuns pentru a da culoarea pe care o doream glazurii, asa ca am pus si putin colorant mov. Eu asociez mereu Halloween-ul cu nuantele de mov, portocaliu, verde si negru si asa mi-am dorit sa ca tortul de Halloween sa aiba una din aceste culori. E sugestiva si pentru aromele folosite (de vin rosu si afine) si creeaza un contrast reusit cu panzele de paianjen din decor.
Apropo, e foarte usor de realizat acest decor, dar te avertizez ca e o treaba foarte lipicioasa. Vei avea nevoie de bezele albe (marshmallows), pe care le topesti 20-30 de secunde la microunde. Apoi, iei si intinzi cu mana pentru a crea fasiile care imbraca tortul. Stii cum e sa te joci cu un slime? Seamana! Iti las un video care m-a ajutat si pe mine sa vad exact tehnica.
Cum pastram tortul de ciocolata cu vin rosu si afine?
Pastreaza acest tort de Halloween intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu ciocolata, vin rosu si mousse de afine, un tort de Halloween delicios si spooky. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Te invit sa descoperi si alte retete de Halloween!
👻 Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat
👻 Prajituri de Halloween: dovleci aromati
👻 Briose de Halloween cu ciocolata si portocale
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
245 g faina | |
75g cacao | |
2 lingurite bicarbonat | |
1 lingurita praf de copt | |
sare | |
1 lingurita scortisoara | |
2 oua | |
70g zahar | |
235ml lapte batut | |
235ml vin rosu | |
120ml ulei | |
2 lingurite extract / esenta de vanilie |
Mousse de afine + glazura de mascarpone + sirop pentru blaturi
MOUSSE DE AFINE |
|
150g afine | |
66g zahar | |
2 linguri apa | |
1,5 linguri zeama de lamaie | |
1,5 lingurita gelatina | |
250g frisca lichida | |
➕ gem de afine pentru insertiile din mousse cantitatea dupa preferinte | |
GLAZURA CU MASCARPONE |
|
250g mascarpone | |
250g crema de branza | |
1 lingura gem de afine | |
50g zahar pudra | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
colorant mov | |
➕ marshmallows pentru decor | |
SIROP PENTRU BLATURI |
|
80ml vin rosu | |
80 ml apa | |
30g zahar | |
100ml sirop de afine ramas de la mousse | |
1 lingurita scortisoara |
Lasă un răspuns