Tort cu ciocolata, afine si vin rosu (tort de Halloween)

2 ore+

medium

8 portii

Fie ca dai o petrecere de Halloween sau pur si simplu, vrei sa pregatesti ceva bun, un tort e intotdeauna o idee buna. Iar acest tort cu ciocolata si vin rosu, mousse si gem de afine este infricosator de bun! Este visul oricarui iubitor de ciocolata, dar va fi cu siguranta si pe placul celor care prefera aromele mai fresh, combinatia fiind una echilibrata si interesanta.

Blaturi negre, aromate cu vin rosu

Blaturile pufoase cu pudra de cacao, de un negru patrunzator, ascund o aroma secreta si unica, data de vinul rosu. Eu am folosit Merlot, merg foarte bine si vinurile cu arome fructate, dulci. Pentru a obtine o nuanta cat mai inchisa a blaturilor, depinde foarte mult de pudra de cacao pe care o folosesti pentru acest tort cu ciocolata. Eu am folosit cacao pudra Red Cameroon de la Van Houten, care are o culoare destul de inchisa si e perfecta pentru acest tort. Vezi in aceasta imagine un grad de comparatie intre nuantele diferitelor tipuri de cacao.

De data aceasta, am ales sa si insiropez putin blaturile. Siropul, pe baza de vin rosu si suc de afine, accentueaza si mai mult aromele din tort. Se face si usor si nu ia mult timp!

Pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox. Il vei folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm, dar poti coace si o foaie intreaga deodata, intr-o tava dreptunghiulara de 25×38 cm (din care vei decupa ulterior blaturile rotunde). Ai aici un video care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum se monteaza genul acesta de tort.

Mousse de afine

La o prima citire a retetei, s-ar putea sa ti se para foarte complicat de facut mousse-ul de afine. Crede-ma, nu e nimic de speriat. Trebuie doar sa „extragem” siropul din afine, pe care il amestecam cu gelatina (pentru mai multa stabilitate) si cu frisca lichida (pentru o textura aerata).

Din 150 g de afine eu am obtinut cam 220 ml de suc. Am impartit 120 ml pentru mousse si 100 ml pentru siropul cu vin rosu, folosit la insiropat.

Pentru a completa tortul, m-am gandit sa adaug si o insertie de gem de afine. Gasesti prin magazine diferite variante, dar eu l-am folosit dulceata de afine de la Bun de tot, pe care am luat-o de pe Vegis.ro. Mi-a placut inca de cand am gustat-o prima oare si am zis ca trebuie neaparat sa o integrez si intr-un desert. Cel mai mult imi place ca nu contine deloc zahar, ci doar afine de padure si suc din struguri cu pulpa. Recunosc ca uneori, cand aveam pofta de ceva dulce, luam una-doua lingurite de dulceata si era mai mult decat suficient. Si mult mai sanatos decat sa mananc cateva bucatele de ciocolata!

Tort de Halloween cu ciocolata, afine si vin rosu

Glazura mov pentru un tort de Halloween de speriat

Aceeasi dulceata am folosit-o si in crema pentru pentru glazurarea tortului. Ii da aroma si un gust usor acrisor. Eu am pus o lingura, cred ca poti pune si mai mult, dupa gust. Iar afinele sunt atat de micute, incat nu trebuie sa iti faci griji ca nu va arata bine glazura.

Crema in care am invelit tortul de Halloween contine mascarpone si crema de branza, care, la rece, se vor mai intari. Totusi, nu la fel de mult ca o glazura pe baza de unt. Dar e mult mai delicioasa! Uneori, crema de unt poate si cam grea, iar gustul de unt sa fie prea pregnant.

Totusi, gemul nu era de ajuns pentru a da culoarea pe care o doream glazurii, asa ca am pus si putin colorant mov. Eu asociez mereu Halloween-ul cu nuantele de mov, portocaliu, verde si negru si asa mi-am dorit sa ca tortul de Halloween sa aiba una din aceste culori. E sugestiva si pentru aromele folosite (de vin rosu si afine) si creeaza un contrast reusit cu panzele de paianjen din decor.
Apropo, e foarte usor de realizat acest decor, dar te avertizez ca e o treaba foarte lipicioasa. Vei avea nevoie de bezele albe (marshmallows), pe care le topesti 20-30 de secunde la microunde. Apoi, iei si intinzi cu mana pentru a crea fasiile care imbraca tortul. Stii cum e sa te joci cu un slime? Seamana! Iti las un video care m-a ajutat si pe mine sa vad exact tehnica.

Decor Haloween

Cum pastram tortul de ciocolata cu vin rosu si afine?

Pastreaza acest tort de Halloween intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu ciocolata, vin rosu si mousse de afine, un tort de Halloween delicios si spooky. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte retete de Halloween!

👻 Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat

👻 Prajituri de Halloween: dovleci aromati

👻 Briose de Halloween cu ciocolata si portocale

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
245 g faina
75g cacao
2 lingurite bicarbonat
1 lingurita praf de copt
sare
1 lingurita scortisoara
2 oua
70g zahar
235ml lapte batut
235ml vin rosu
120ml ulei
2 lingurite extract / esenta de vanilie
Mousse de afine + glazura de mascarpone + sirop pentru blaturi

MOUSSE DE AFINE

150g afine
66g zahar
2 linguri apa
1,5 linguri zeama de lamaie
1,5 lingurita gelatina
250g frisca lichida
➕ gem de afine pentru insertiile din mousse cantitatea dupa preferinte

GLAZURA CU MASCARPONE

250g mascarpone
250g crema de branza
1 lingura gem de afine
50g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
colorant mov
➕ marshmallows pentru decor

SIROP PENTRU BLATURI

80ml vin rosu
80 ml apa
30g zahar
100ml sirop de afine ramas de la mousse
1 lingurita scortisoara

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blat

Preincalzim cuptorul la 170°C si pregatim 3 tavi rotunde de aprox. 20 cm (pentru un inel de tort din inox de 18 cm), pe care le tapetam cu unt sau cu hartie de copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol amestecam faina si pudra de cacao cernute, bicarbonatul, praful de copt si sarea. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele umede si amestecam cu cele uscate

Intr-un alt bol incapator frecam ouale cu zaharul timp de cateva minute, sa devina spumoase. Adaugam apoi laptele batut, vinul rosu, uleiul si vanilia. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Incorporam ingredientele uscate in cele umede si omogenizam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La cuptor

Distribuim cat mai egal compozitia in cele 3 tavi (vezi din poze ca la mine un blat a iesit mai gros, ar trebui sa fie toate egale) si dam la cuptor 30-35 de minute.
Lasam sa se raceasca bine, apoi decupam fiecare blat cu inelul din inox.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Pregatim afinele pentru mousse

Intr-un castronel lasam la hidratat gelatina cu 3 linguri de apa.
Punem intr-o cratita afinele (proaspete sau congelate) impreuna cu zaharul si apa. Lasam sa fiarba cateva minute, sfaramand cu o spatula sau cu o lingura afinele. Apoi, dam compozitia printr-o sita, astfel incat sa ramana doar lichidul. Intoarcem lichidul in cratita si adaugam si gelatina, apoi mai amestecam putin la foc mic, cat sa se dizolve gelatina (1-2 minute maximum). Luam de pe foc, adaugam zeama de lamaie si lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Pregatim siropul pentru blaturi

Intr-un ibric turnam vinul rosu, apa si 100 ml din lichidul de afine pregatit pentru mousse. Adaugam apoi zaharul si scortisoara si dam cateva minute pe foc, sa fiarba. Lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Terminam pregatirea mousse-ului

Batem frisca lichida pana cand devine cat mai tare. Dupa ce s-a racit lichidul cu gelatina, incorporam frisca batuta in lichid folosind o spatula. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Asamblam tortul

Asa cum ti-am zis deja, vei avea nevoie de un inel din inox pentru torturi. Asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat. Asezam primul blat si il insiropam. Apoi, cu un pos, punem un strat de mousse. Cu o lingura, din loc in loc, punem gem de afine.
Asezam apoi al doilea blat, insiropam, punem din nou mousse, gem de afine si acoperim cu ultimul blat, si il insiropam si pe el. Dam la frigider pentru minimum 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Glazuram tortul

Dupa ce a stat la rece cat sa se intareasca bine mousse-ul, putem pregati crema pentru glazurare. Batem cu mixerul mascarpone si crema de branza, incorporam gemul de afine, iar la final adaugam zaharul pudra si vanilia. Apoi, adaugam colorant pana obtinem nuanta dorita (cantitatea difera si in functie de colorantul folosit, eu am de la Wilton).
Scoatem inelul din inox si inlaturam folia de acetat. Punem glazura intr-un pus si tapetam peretii tortului, dupa care nivelam cu o racleta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Decoram

Pentru decor, am topit niste bezele (marshmallows) albe la cuptorul cu microunde, timp de 20-30 de secunde. Apoi, am intins cu mainile si am "imbracat" tortul pentru a obtine un efect de panza de paianjen (vezi in partea introductorie a retetei un link spre un clip de youtube pentru a intelege mai bine procesul).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1,5 lingurita = o lingurita si jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *