Tort cu ciocolata, lamaie si cocos

3 ore +

medium

8 portii

Nu poti rezista unui tort cu ciocolata, nu-i asa? Ce ai spune sa incerci o combinatie fresh de arome care te vor face sa zambesti in timp ce savurezi fiecare muscatura. Daca vrei sa imbini gusturile indraznete ale ciocolatei cu prospetimea lamaii si sa calatoresti pe taramuri tropicale cu parfum de cocos, atunci acest tort cu blaturi cu cacao, mousse de lamaie si o surprinzatoare insertie de cocos caramelizat si ganache de ciocolata este exact ceea ce cauti! Nu doar ca arata pur si simplu spectaculos, dar este de-a dreptul delicios.

Eu am pregatit acest tort cu toata dragostea, de ziua mamei mele. Ea e team chocolate all the way, asa ca era necesar ca tortul sa fie pe gustul ei. Si pentru ca ziua ei e vara, am vrut sa adaug o nota fresh, care sa estompeze putin din dulceata ciocolatei.

Pana nu demult, mi se parea ca lamaia si ciocolata nu fac casa prajitura buna. Asta pana cand mama mi-a adus o tableta de ciocolata cu lamaie. Combinatia chiar e una foarte reusita! Vorba aia, opusele se atrag – si asta se aplica cu siguranta si in bucatarie! Ciocolata aduce o nota profunda si intensa, in timp ce lamaia adauga o stralucire vibranta si revigoranta. Rezultatul? O combinatie indrazneata, dar echilibrata, care te va cuceri cu siguranta. Este ca si cum aceste arome opuse s-au unit pentru a-ti oferi o experienta dulce-acrisoara de neuitat!

Tort aniversar cu ciocolata si lamaie

Ce rol are cafeaua in blaturile de tort cu ciocolata si lamaie?

Povestea tortului nostru cu ciocolata si lamaie incepe cu blaturile de cacao. As putea zice ca sunt asemenea norilor pufosi si usori care imbratiseaza gusturile intr-o imbratisare tandra. Cu o textura aerata si o structura delicata, aceste blaturi se topesc in gura ca un vis dulce.

Stiai ca pentru a intensifica aroma de cacao din prajituri se adauga adesea cafea, fie sub forma de pudra sau lichida? Acest lucru nu este menit neaparat sa adauge aroma de espresso tortului, ci mai degraba sa il faca si mai ciocolatos. Cafeaua si pudra cacao au arome similare si cand sunt folosite impreuna, se imbunatatesc reciproc.

In arta patiseriei si a deserturilor, cafeaua isi gaseste adesea locul pentru a intensifica aroma ciocolatei. Asadar, nu este o surpriza ca un studiu recent a aratat abilitatile cafelei de a ne sensibiliza la aromele dulci si de a reduce sensibilitatea la cele amare. Cu toate acestea, mecanismele exacte prin care cafeaua produce aceste schimbari in sensibilitatea gustativa raman invaluite in mister.

Ceea ce stim sigur este ca, adaugand o mica cantitate de cafea la deserturile cu ciocolata, se amplifica aroma ciocolatei fara sa aduca in prim-plan gustul de cafea. Rezultatul este o simfonie in care ciocolata si cafeaua danseaza impreuna, oferind o experienta deosebita pentru papilele noastre gustative.

Asigura-te ca ai ustensilele necesare pentru a coace blaturile

Pentru aceasta reteta ai nevoie de un inel de tort din otel inoxidabil. Cu el vei taia si vei aranja blaturile, oferind tortului tau forma finala. Opteaza pentru un inel inalt – unul cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm a functionat minunat pentru mine.

Totodata, nu trebuie sa iti lipseasca folia de acetat, care poate fi inlocuita cu hartie de copt sau folie alimentara. Ele au rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si mousse pe peretii inelului. Si astfel, vei reusi sa creezi o capodopera fara batai de cap.

Ei bine, dupa ce toate elementele tortului sunt gata, vine momentul „taie si aranjeaza”. Vom folosi inelul mentionat anterior pentru a sculpta blaturile. Deoarece vor fi taiate, blaturile ar trebui sa aiba un diametru ceva mai mare decat inelul. Spre exemplu, eu am optat pentru 3 tavi de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22 cm. Poti folosi si o singura tava sau doua, obtinand astfel un blat mai inalt, pe care il vei taia in doua. Indiferent de metoda aleasa, important este sa obtii in final 3 blaturi si sa nu uiti sa tapetezi bine tavile cu unt, pentru a nu se lipi.

Reteta tort cu ciocolata, mousse de lamaie si insertie de cocos

Mousse de lamaie acrisor si fermecator

Mousse-ul de lamaie din acest tort cu ciocolata este ca o rasuflare proaspata intr-un peisaj dulce si decadent. Cu o textura aerata si o nuanta vibranta de galben, straturile de mousse adauga un contrast irezistibil in compozitia tortului.

Gustul este un joc subtil intre dulce si acrisor, aducand o nota revigoranta si creand un echilibru gustativ care te invita sa explorezi fiecare nuanta.

Acest mousse de lamaie aduce un sentiment de rafinament si originalitate intregului tort. Cum ziceam si mai sus, nu te-ai astepta ca un tort de ciocolata sa se imbine atat de frumos cu prospetimea lamaii. Dar cu fiecare lingurita din felia de tort vei descoperi noi gusturi si senzatii, iar acest mousse de lamaie este fara indoiala inima vibranta a acestei experiente culinare.

In ceea ce priveste partea de realizare, pot spune ca pregatirea mousse-ului are doua etape. Prima data, vom face o crema de lamaie (curd) pe baza de galbenusuri – ca un pudding, daca vrei sa ii spui asa. Crema aceasta trebuie sa stea la rece, pentru ca apoi sa o amestecam cu frisca batuta si gelatina, astfel incat sa capete o textura aerata si sa isi pastreze frumos forma.

Pentru ca vrem din start sa sugeram ca mousse-ul e de lamaie, are nevoie si de o culoare potrivita. Sigur, crema de lamaie va avea o nuanta subtila de galben pentru ca are galbenusuri, dar odata amestecata cu frisca, aceasta va pali. Asadar, pentru o nuanta vibranta, poti folosi colorant gel galben sau daca doresti ceva mai natural, dar de efect, presara putin turmeric in compozitia pentru crema. Gustul lui nu se va simti, dar va da o culoare superba!

Insertie de cocos caramelizat si ganache de ciocolata

Nu stiu voi, dar eu iubesc combinatia cocos – ciocolata. Asa de mult, ca am facut mai demult si un tort cu blaturi de cacao si crema de cocos. De data asta, am simtit nevoia sa imbogatesc tortul cu ciocolata si lamaie cu o nota tropicala, data de insertia de cocos. Care e pur si simplu minunata!

Aceasta minunata surpriza ascunsa in inima tortului este ca o comoara ascunsa care adauga tortului textura usor crocanta si arome divine.

Fulgii de cocos, ca niste perle exotice, adauga o nota subtila de dulceata si o aroma tropicala care se imbina perfect cu celelalte ingrediente. Poti folosi cocos razuit, luat direct de la magazin, dar si mai bine e daca faci chiar tu fulgii de cocos. Vor fi si mai mari, deci si textura lor se va simti mai bine, iar mie mi se pare ca nici nu se compara ca aroma cu cei din comert. Iti las un filmulet care pe mine m-a ajutat sa vad cum se curata usor si rapid nuca de cocos. Cu mentiunea ca nu am dat miezul prin blender, ci prin razatoare. Apoi, am rumenit fulgii intr-o tigaie.

Cocos razuit pentru prajituri

Insertia de cocos contine si migdale care, cu textura lor distincta si gustul delicat, completeaza aceasta insertie intr-un mod spectaculos.

Bun, si cum legam aceste ingrediente? Liantul este laptele condensat neindulcit. Atentie, nu e cel la conserva, ci din acela care se pune in cafea (il gasesti la sticla pentru a putea jongla cu o cantitate mai mare). Cu dulceata sa subtila si consistenta sa cremoasa, acest ingredient adauga o nota decadenta si un echilibru delicat intregii compozitii.

Ia-ti timpul necesar

Ok, sa fim sinceri, acest tort este o adevarata incantare, dar pentru ca implica atatea elemente minunate, ar putea dura ceva timp sa-l pregatesti in intregime. Sfatul meu este sa iti aloci doua zile pentru a-l crea, astfel incat sa il poti savura pe deplin in a treia zi. Iata cum poti face programul:

1⃣ Prima zi: coacem blaturile, pregatim ambele insertii (cocos si ganache de ciocolata), pregatim crema de lamaie (pana la etapa de adaugat gelatina si frisca). Le lasam pe toate la rece pana a doua.

2⃣ A doua zi: decupam blaturile si le insiropam (daca dorim), terminam de facut mousse-ul, asamblam tortul, dam la rece. Tortul trebuie sa stea minimum 6 ore la rece, dar e preferabil sa stea peste noapte. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.

3⃣ A treia zi: il decoram si… tot acum este momentul sa te bucuri din plin de rasplata, gustand fiecare strat si savurand fiecare aroma.

Sa zicem ca poti asambla, decora si servi tortul in aceeasi zi, daca esti nu dispui de atata timp. Dar lasa-l sa stea la rece cat mai mult inainte de a-l decora si servi (minimum 6-8 ore).

Eu zic ca merita fiecare secunda investita pentru aceasta capodopera dulce!

Reteta tort de ciocolata si lamaie zi de nastere

Cum pastram tortul cu ciocolata, lamaie si cocos?

Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.


Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort ciocolata, lamaie si cocos. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:

🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🍰 Brownies cu cirese si lapte condensat

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
210g faina
63g cacao
2.5 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
7 oua
100g zahar
170ml ulei
140ml cafea
un praf de sare

MOUSSE DE LAMAIE

2 oua
4 galbenusuri
50g zahar
100g zeama de lamaie
1 lingura amidon
50g unt
1 lingurita esenta de lamaie
colorant gel galben sau turmeric
380g smantana lichida
30g zahar pudra
2.5 lingurite gelatina
2 linguri apa

INSERTIE COCOS

50g fulgi de cocos
35g migdale
85ml lapte condensat neindulcit cel pentru cafea
1 galbenus
20g zahar brun
un praf de sare
15g unt

INSERTIE GANACHE DE CIOCOLATA

50g ciocolata neagra
45g smantana lichida

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea blaturilor de tort

Cel mai bine ar fi sa imparti pregatirea acestui tort in doua zile: in prima facem blaturile si restul elementelor, iar in a doua terminam crema, asamblam tortul si lasam la rece. Asadar, in ceea ce priveste blaturile, din cantitatile acestea de ingrediente am obtinut 3 blaturi de 22 cm. Fie folosesti 3 tavi cu pereti detasabili, din care obtii din start 3 blaturi. fie folosesti o tava sau doua si tai apoi blatul/blaturile astfel incat sa obtii in final 3 bucati. Tapetam cu unt tava/tavile si preincalzim cuptorul la 170°C.
Intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina cernuta, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Separam ouale

Intr-un bol incapator amestecam galbenusurile cu 50 g de zahar din cantitatea totala pana cand obtinem o compozitie usor spumoasa si deschisa la culoare. Adaugam apoi, treptat, uleiul si la final, cafeaua racita la temperatura camerei.
Intr-un alt bol batem cu mixerul albusurile cu restul de 50 g de zahar si praful de sare pana se fac spuma, mai intai cu o treapta de viteza joasa, apoi medie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam compozitiile cu oua si adaugam ingredientele uscate

Incorporam albusurile in compozitia cu galbenusuri, amestecand cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Adaugam mixul cu faina si folosind tot spatula, amestecam doar cat sa se incorporeze, nu mai mult.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Impartim compozitia in tavi si dam la cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25 de minute (verifica cu o scobitoare daca e facut). Lasam putin sa se raceasca in tava, apoi scoatem cu grija blaturile si le asezam pe un grilaj de racire. Dupa ce s-au racit bine, le invelim in folie alimentara si le dam la frigider pana a doua zi (le poti lasa si la temperatura camerei, dar daca sunt reci, le poti manevra mai usor).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Insertie de cocos

Poti folosi cocos razuit gata cumparat, dar eu mi-am dorit sa fie mai mari fulgii de cocos, asa ca am dat prin razatoare miezul unei nuci de cocos. Apoi am rumenit bine fulgii intr-o tigaie, cat sa capete o nuanta galbuie si sa fie bine uscati. Rumenim, de asemenea, si migdalele (la cuptor sau in tigaie), apoi dam printr-un chopper pentru a le toca.
Intr-o cratita turnam laptele condensat neindulcit (e acela care se pune si in cafea), galbenusul, zaharul brun si sarea. Lasam pe foc cateva minute, cat sa se gateasca galbenusul (vei observa ca se intareste usor compozitia). La final, incorporam untul si adaugam compozitia peste fulgii de cocos si migdalele tocate. Amestecam si lasam la racit la temperatura camerei. Daca pregatesti cu o zi inainte, acopera cu folie alimentara si da la frigider pana a doua zi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Ganache de ciocolata

Taiem cat mai marunt ciocolata. Incalzim bine smantana lichida si o turnam peste ciocolata. Lasam cateva minute sa se topeasca ciocolata, apoi amestem pana obtinem o compozitie cremoasa si omogena. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 6 ore (ideal peste noapte).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Mousse de lamaie

Mousse-ul de lamaie este, practic, format din doua parti: o crema de lamaie pe care o vom amesteca ulterior cu frisca si gelatina. Crema trebuie sa stea la frigider cateva ore si sa fie rece atunci cand o amestecam cu restul ingredientelor, asa ca ideal ar fi sa pregatesti crema in aceeasi zi cu blaturile.
Asadar, stoarcem zeama de la lamai. Intr-o cratita amestecam ouale, galbenusurile, zaharul, zeama de lamaie si amidonul. Dam pe foc mic cateva minute, pana cand incepe sa se ingroase. Luam de pe foc, adaugam esenta de lamaie si incorporam untul taiat cubulete. Daca vrei sa aiba o nuanta mai intensa de galben, poti amesteca putin colorant gel sau putin turmeric. Dam prin sita crema pentru a fi cat mai fina, acoperim cu folie alimentara, lasam la racit la temperatura camerei, apoi mutam la frigider pana a doua zi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

A doua zi, cand suntem gata de asamblat tortul, continuam mousse-ul de lamaie. Intr-un castronel hidratam gelatina cu 2-3 linguri de apa, lasand-o sa stea cateva minute. Incalzim apoi amestecul la cuptorul cu microunde timp de 30-40 de secunde. Batem bine smantana lichida cu zaharul pudra si incorporam gelatina (daca folosesti mixer planetar, pune gelatina in timp ce mixerul merge, pentru a se amesteca cat mai repede si pentru a evita riscul sa se intareasca de la temperatura scazuta a amestecului). Cu o spatula, incorporam frisca in crema de lamaie.
Transferam mousse-ul intr-un pos si lasam deoparte pana taiem blaturile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Asamblam tortul

Vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Decupam blaturile in cercuri de 18 cm cu ajutorul inelului din inox. Asezam la baza discul pentru tort (sau o farfurie) si inelul din inox tapetat cu folie de acetat. Avem pregatim posul cu mousse-ul de lamaie, transferam si ganache-ul tot intr-un pos.
Venim cu primul blat, pe care, optional, il putem si insiropa cu un ajutorul unui penson (vezi reteta de sirop mai jos). Daca blaturile sunt direct de la frigider, siropul trebuie sa fie inca fierbinte. Cu ajutorul unui pos, punem un strat generos de mousse de lamaie. Peste el punem din loc in loc, cu lingurita, insertia de cocos, si cu posul, ganache-ul de ciocolata. Repetam procesul. La final, intindem crema si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Dam la frigider peste noapte sau pentru cel putin 6 ore. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

⭐ OPTIONAL - SIROP PENTRU INSIROPAT BLATURILE: 125 ml apa, 3 linguri zahar, zeama de la o lamaie si optional (dar recomandat) 2 linguri limoncello. Amestecam intr-o cratita apa, zeama de lamaie, zaharul. Lasam sa fiarba pana cand se dizolva zaharul, iar la final, dupa ce am oprit focul, daca folosim, adaugam limoncello.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

2.5 lingurite = 2 lingurite si jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *