Tort cu ciocolata, lamaie si cocos
Nu poti rezista unui tort cu ciocolata, nu-i asa? Ce ai spune sa incerci o combinatie fresh de arome care te vor face sa zambesti in timp ce savurezi fiecare muscatura. Daca vrei sa imbini gusturile indraznete ale ciocolatei cu prospetimea lamaii si sa calatoresti pe taramuri tropicale cu parfum de cocos, atunci acest tort cu blaturi cu cacao, mousse de lamaie si o surprinzatoare insertie de cocos caramelizat si ganache de ciocolata este exact ceea ce cauti! Nu doar ca arata pur si simplu spectaculos, dar este de-a dreptul delicios.
Eu am pregatit acest tort cu toata dragostea, de ziua mamei mele. Ea e team chocolate all the way, asa ca era necesar ca tortul sa fie pe gustul ei. Si pentru ca ziua ei e vara, am vrut sa adaug o nota fresh, care sa estompeze putin din dulceata ciocolatei.
Pana nu demult, mi se parea ca lamaia si ciocolata nu fac casa prajitura buna. Asta pana cand mama mi-a adus o tableta de ciocolata cu lamaie. Combinatia chiar e una foarte reusita! Vorba aia, opusele se atrag – si asta se aplica cu siguranta si in bucatarie! Ciocolata aduce o nota profunda si intensa, in timp ce lamaia adauga o stralucire vibranta si revigoranta. Rezultatul? O combinatie indrazneata, dar echilibrata, care te va cuceri cu siguranta. Este ca si cum aceste arome opuse s-au unit pentru a-ti oferi o experienta dulce-acrisoara de neuitat!
Ce rol are cafeaua in blaturile de tort cu ciocolata si lamaie?
Povestea tortului nostru cu ciocolata si lamaie incepe cu blaturile de cacao. As putea zice ca sunt asemenea norilor pufosi si usori care imbratiseaza gusturile intr-o imbratisare tandra. Cu o textura aerata si o structura delicata, aceste blaturi se topesc in gura ca un vis dulce.
Stiai ca pentru a intensifica aroma de cacao din prajituri se adauga adesea cafea, fie sub forma de pudra sau lichida? Acest lucru nu este menit neaparat sa adauge aroma de espresso tortului, ci mai degraba sa il faca si mai ciocolatos. Cafeaua si pudra cacao au arome similare si cand sunt folosite impreuna, se imbunatatesc reciproc.
In arta patiseriei si a deserturilor, cafeaua isi gaseste adesea locul pentru a intensifica aroma ciocolatei. Asadar, nu este o surpriza ca un studiu recent a aratat abilitatile cafelei de a ne sensibiliza la aromele dulci si de a reduce sensibilitatea la cele amare. Cu toate acestea, mecanismele exacte prin care cafeaua produce aceste schimbari in sensibilitatea gustativa raman invaluite in mister.
Ceea ce stim sigur este ca, adaugand o mica cantitate de cafea la deserturile cu ciocolata, se amplifica aroma ciocolatei fara sa aduca in prim-plan gustul de cafea. Rezultatul este o simfonie in care ciocolata si cafeaua danseaza impreuna, oferind o experienta deosebita pentru papilele noastre gustative.
Asigura-te ca ai ustensilele necesare pentru a coace blaturile
Pentru aceasta reteta ai nevoie de un inel de tort din otel inoxidabil. Cu el vei taia si vei aranja blaturile, oferind tortului tau forma finala. Opteaza pentru un inel inalt – unul cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm a functionat minunat pentru mine.
Totodata, nu trebuie sa iti lipseasca folia de acetat, care poate fi inlocuita cu hartie de copt sau folie alimentara. Ele au rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si mousse pe peretii inelului. Si astfel, vei reusi sa creezi o capodopera fara batai de cap.
Ei bine, dupa ce toate elementele tortului sunt gata, vine momentul „taie si aranjeaza”. Vom folosi inelul mentionat anterior pentru a sculpta blaturile. Deoarece vor fi taiate, blaturile ar trebui sa aiba un diametru ceva mai mare decat inelul. Spre exemplu, eu am optat pentru 3 tavi de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22 cm. Poti folosi si o singura tava sau doua, obtinand astfel un blat mai inalt, pe care il vei taia in doua. Indiferent de metoda aleasa, important este sa obtii in final 3 blaturi si sa nu uiti sa tapetezi bine tavile cu unt, pentru a nu se lipi.
Mousse de lamaie acrisor si fermecator
Mousse-ul de lamaie din acest tort cu ciocolata este ca o rasuflare proaspata intr-un peisaj dulce si decadent. Cu o textura aerata si o nuanta vibranta de galben, straturile de mousse adauga un contrast irezistibil in compozitia tortului.
Gustul este un joc subtil intre dulce si acrisor, aducand o nota revigoranta si creand un echilibru gustativ care te invita sa explorezi fiecare nuanta.
Acest mousse de lamaie aduce un sentiment de rafinament si originalitate intregului tort. Cum ziceam si mai sus, nu te-ai astepta ca un tort de ciocolata sa se imbine atat de frumos cu prospetimea lamaii. Dar cu fiecare lingurita din felia de tort vei descoperi noi gusturi si senzatii, iar acest mousse de lamaie este fara indoiala inima vibranta a acestei experiente culinare.
In ceea ce priveste partea de realizare, pot spune ca pregatirea mousse-ului are doua etape. Prima data, vom face o crema de lamaie (curd) pe baza de galbenusuri – ca un pudding, daca vrei sa ii spui asa. Crema aceasta trebuie sa stea la rece, pentru ca apoi sa o amestecam cu frisca batuta si gelatina, astfel incat sa capete o textura aerata si sa isi pastreze frumos forma.
Pentru ca vrem din start sa sugeram ca mousse-ul e de lamaie, are nevoie si de o culoare potrivita. Sigur, crema de lamaie va avea o nuanta subtila de galben pentru ca are galbenusuri, dar odata amestecata cu frisca, aceasta va pali. Asadar, pentru o nuanta vibranta, poti folosi colorant gel galben sau daca doresti ceva mai natural, dar de efect, presara putin turmeric in compozitia pentru crema. Gustul lui nu se va simti, dar va da o culoare superba!
Insertie de cocos caramelizat si ganache de ciocolata
Nu stiu voi, dar eu iubesc combinatia cocos – ciocolata. Asa de mult, ca am facut mai demult si un tort cu blaturi de cacao si crema de cocos. De data asta, am simtit nevoia sa imbogatesc tortul cu ciocolata si lamaie cu o nota tropicala, data de insertia de cocos. Care e pur si simplu minunata!
Aceasta minunata surpriza ascunsa in inima tortului este ca o comoara ascunsa care adauga tortului textura usor crocanta si arome divine.
Fulgii de cocos, ca niste perle exotice, adauga o nota subtila de dulceata si o aroma tropicala care se imbina perfect cu celelalte ingrediente. Poti folosi cocos razuit, luat direct de la magazin, dar si mai bine e daca faci chiar tu fulgii de cocos. Vor fi si mai mari, deci si textura lor se va simti mai bine, iar mie mi se pare ca nici nu se compara ca aroma cu cei din comert. Iti las un filmulet care pe mine m-a ajutat sa vad cum se curata usor si rapid nuca de cocos. Cu mentiunea ca nu am dat miezul prin blender, ci prin razatoare. Apoi, am rumenit fulgii intr-o tigaie.
Insertia de cocos contine si migdale care, cu textura lor distincta si gustul delicat, completeaza aceasta insertie intr-un mod spectaculos.
Bun, si cum legam aceste ingrediente? Liantul este laptele condensat neindulcit. Atentie, nu e cel la conserva, ci din acela care se pune in cafea (il gasesti la sticla pentru a putea jongla cu o cantitate mai mare). Cu dulceata sa subtila si consistenta sa cremoasa, acest ingredient adauga o nota decadenta si un echilibru delicat intregii compozitii.
Ia-ti timpul necesar
Ok, sa fim sinceri, acest tort este o adevarata incantare, dar pentru ca implica atatea elemente minunate, ar putea dura ceva timp sa-l pregatesti in intregime. Sfatul meu este sa iti aloci doua zile pentru a-l crea, astfel incat sa il poti savura pe deplin in a treia zi. Iata cum poti face programul:
1⃣ Prima zi: coacem blaturile, pregatim ambele insertii (cocos si ganache de ciocolata), pregatim crema de lamaie (pana la etapa de adaugat gelatina si frisca). Le lasam pe toate la rece pana a doua.
2⃣ A doua zi: decupam blaturile si le insiropam (daca dorim), terminam de facut mousse-ul, asamblam tortul, dam la rece. Tortul trebuie sa stea minimum 6 ore la rece, dar e preferabil sa stea peste noapte. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.
3⃣ A treia zi: il decoram si… tot acum este momentul sa te bucuri din plin de rasplata, gustand fiecare strat si savurand fiecare aroma.
Sa zicem ca poti asambla, decora si servi tortul in aceeasi zi, daca esti nu dispui de atata timp. Dar lasa-l sa stea la rece cat mai mult inainte de a-l decora si servi (minimum 6-8 ore).
Eu zic ca merita fiecare secunda investita pentru aceasta capodopera dulce!
Cum pastram tortul cu ciocolata, lamaie si cocos?
Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort ciocolata, lamaie si cocos. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:
🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
🍰 Brownies cu cirese si lapte condensat
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
210g faina | |
63g cacao | |
2.5 lingurite praf de copt | |
1 lingurita bicarbonat de sodiu | |
7 oua | |
100g zahar | |
170ml ulei | |
140ml cafea | |
un praf de sare |
MOUSSE DE LAMAIE |
|
2 oua | |
4 galbenusuri | |
50g zahar | |
100g zeama de lamaie | |
1 lingura amidon | |
50g unt | |
1 lingurita esenta de lamaie | |
colorant gel galben sau turmeric | |
380g smantana lichida | |
30g zahar pudra | |
2.5 lingurite gelatina | |
2 linguri apa | |
INSERTIE COCOS |
|
50g fulgi de cocos | |
35g migdale | |
85ml lapte condensat neindulcit cel pentru cafea | |
1 galbenus | |
20g zahar brun | |
un praf de sare | |
15g unt | |
INSERTIE GANACHE DE CIOCOLATA |
|
50g ciocolata neagra | |
45g smantana lichida |
Lasă un răspuns