Tort cu ciocolata si menta (After Eight)

aprox. 2 ore

usor

6-8 portii

Trebuie sa incerci acest tort decadent, racoritor si super delicios! Acest tort cu ciocolata si menta, inspirat de binecunoscutele ciocolatele After Eight, este perfect pentru orice anotimp, insa promite sa-ti racoreasca zilele calduroase de vara. Blaturile moi, bogate in cacao sunt imbracate intr-o crema de unt elvetiana, fina, parfumata si frumos colorata. Printre atatea texturi matasoase, chipsurile de ciocolata din crema aduc un element crunchy si amintesc, inca o data, de clasicele After Eight.

Eu am facut acest tort pentru ziua de nastere a mamei. Inspiratia acestui tort a plecat de la faptul ca inghetata ei preferata este cea cu menta si ciocolata. Iar atat gustul, cat si culoarea cremei sunt fix ca cele ale acestui sortiment de inghetata! 💚

tort after eight cu ciocolata si menta

Ingredientul secret din blat

Vei observa ca in blat vom pune apa fierbinte. Ei bine, aceasta poate fi inlocuita si cu o cana de cafea proaspat-facuta. De ce facem asta? Atunci cand lichidul cald se combina cu pudra de cacao, acesta o va dizolva, evitand astfel cocoloasele. Mai mult, va „scoate” cat mai multa aroma din cacao, imbogatind gustul final al blatului.

Cate tipuri de crema de unt exista?

Bun: trebuie sa stii ca exista 5 feluri de crema de unt, folosite adesea pentru decorarea si umplerea torturilor, cupcakes-urilor sau a altor prajituri.

🇺🇸 Crema de unt americana – cea mai simpla si comuna, se amesteca bine untul cu zaharul pudra si putin lapte sau frisca lichida; folosita de incepatori

🇨🇭 Crema de unt elvetiana – presupune fierberea unui amestec de albusuri cu zahar, baterea acestuia sub forma de bezea si incorporarea ulterioara a untului in compozitie; este mai putin dulce ca cea americana, fina si matoasa; cea mai folosita in cofetarii

🇮🇹 Crema de unt italiana – presupune turnarea cu grija a siropului cald de zahar in timp ce albusurile sunt batute; cel mai dificil de facut tip de crema de unt

🇫🇷 Crema de unt frantuzeasca – spre deosebire de celelalte, aceasta crema utilizeaza galbenurile, nu albusurile. Procesul de preparare seamana cu cel al cremei de unt italiene – in timp ce bati galbenusurile trebuie sa torni siropul de zahar incalzit la 115°C. La gust, seamana foarte bine cu crema de patiserie.

🇩🇪 Crema de unt germana – se prepara asemena cremei de patiserie (custard) prin amestecarea oualor cu amidon de porumb, zahar si cu frisca lichida incalzita. Crema se fierbe pana se ingroasa si se amesteca apoi cu untul.

Despre crema de unt elvetiana (cu bezea)

Pentru tortul nostru, am pregatit o crema de unt elvetiana, pe care am aromat-o cu extract de menta si am imbogatit-o cu chipsuri de ciocolata. Inainte de a incepe prepararea ei, ai grija sa speli si sa degresezi toate ustensilele pe care le vei folosi (boluri, palete, cupe pentru masurare etc.). Orice urma de grasime poate impiedica formarea bezelei. Galbenusurile contin si ele grasime, deci ai grija sa nu scapi nici macar putin in albusuri.

Extra tip > dupa ce separi albusul de galbenus, varsa pe rand fiecare albus in bolul final, mai incapator. Astfel, daca scapi galbenus, nu vei compromite intreaga cantitate de albusuri.

Atunci cand pui bolul cu albusuri si zahar pe baie de aburi, ai grija ca fundul bolului sa nu atinga deloc apa din cratita de dedesubt. Compozitia trebuie sa ajunga la 71°C, deci un termometru de bucatarie e super folositor atunci cand faci crema de unt elvetiana. Daca nu ai termometru, amesteca compozitia pana cand compozitia nu mai este granulata. Inmoaie varful degetelor (aratator si mijlociu) in amestec si freaca-le apoi intre ele – daca simti inca zaharul, mai trebuie sa lasi la facut.

Albusurile si zaharul trebuie batute foarte bine, aproximativ 10 minute, pana cand ajung la temperatura camerei. Inainte de a adauga untul, asigura-te ca e la temperatura camerei si e taiat cubulete.

decor tort ciocolata si menta

Hai sa decoram acest tort cu ciocolata si menta!

In primul rand, e alegerea ta daca vrei sa faci crema de unt colorata. Poti sari peste adaugarea colorantului verde (eu am folosit Wilton). Culoarea insa transpune aroma tortului (de menta) si aminteste, cum spuneam mai sus, de inghetata cu aceeasi aroma. Pentru decor, am folosit ciocolata After Eight, bucatele si chipsuri de ciocolata, biscuiti Oreo cu menta si cateva bombonele verzi, pentru a crea un contrast.

Daca doresti, poti imbraca partea superioara a tortului in ganache cu efect de dripping chocolate. Vezi in prezentarea pasilor necesari ce trebuie sa faci.

Atat pentru ganache, cat si pentru chipsurile de ciocolata din crema de unt, te sfatuiesc sa folosesti doar ciocolata de cea mai buna calitate, cu o concentratie de minimum 50% cacao. Pentru acest tort, eu am folosit ciocolata neagra pentru gatit de la Nestle, pe care o gasesti in orice supermarket. De asemenea, recomand si ciocolata de la Callebaut.

Iti recomand sa pastrezi tortul intr-un recipient inchis, neaparat la frigider. Consuma-l in maximum 5 zile.

📍 Bineinteles, pentru ca a fost un tort daruit, nu am putut sa il tai si sa-l pozez. De mancat, s-a mancat tare repede, asa ca nici macar o poza cu telefonul nu am apucat, dar voi reveni cu un update la reteta atunci cand il voi reface.


Sper sa gasesti utila aceasta reteta si sa fie pe gustul tau acest tort! Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit, iar daca urci o fotografie cu tortul facut de tine pe Instagram, nu uita sa imi dai tag @madelicii.

Daca ti-a placut aceasta reteta cu menta, iti recomand sa vezi si reteta de cupcakes cu menta si cafea sau pe cea de mini-cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250ml apa fierbinte
150g zahar
245g faina
75g cacao
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
2oua
250ml lapte batut
125ml ulei
1 lingurita extract / esenta de vanilie
130g ciocolatele After Eight optional
Crema de unt elvetiana cu menta si chipsuri de ciocolata
4 albusuri de ou
300g zahar
270g unt
1 lingurita extract / esenta de menta
1 lingurita extract / esenta de vanilie
85g chipsuri de ciocolata
colorant verde in functie de nuanta dorita

GANACHE DE CIOCOLATA

85g ciocolata
85g frisca lichida

Pasii necesari

1.

Pregatim blaturile

Vom avea nevoie de 3 tavi cu diametru de 17 cm, pe care le tapetam cu unt. Preincalzim cuptorul la 175°C.
Punem apa la fiert si o lasam apoi pe foc mic cat pregatim restul ingredientelor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intr-un bol incapator (cel de la mixerul planetar, spre exemplu) amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, bicarbonat, praf de copt, sare.
Adaugam apoi, pe rand, ouale, laptele batut, uleiul si vanilia si amestecam pana se incorporeaza.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Turnam incet si cu grija apa fierbinte si amestecam 1-2 minute cu mixerul. Compozitia poate fi turnata in tavi si data la cuptor, sau putem adauga, optional, si cateva bucatele de ciocolata After Eight. Le punem intr-o punga cu o lingura de faina si "fosnim" cat se se acopere cu faina, apoi le amestecam cu o spatula in compozitie. Lasam la cuptor 20-23 minute, pana cand, atunci cand intepam cu o scobitoare mijlocul blatului, aceasta iese curata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Crema de unt elvetiana cu menta si chipsuri de ciocolata

Intr-un bol termorezistent, batem putin albusurile cu zaharul cu ajutorul unui tel. Punem bolul peste o craticioara cu apa (fundul bolului nu trebuie sa atinga apa) si punem pe baie de aburi. Amestecam continuu, aproximativ 10 minute, pana cand textura nu mai este granulata si compozitia ajunge la temperatura de 71°C (verifica cu un termometru special de bucatarie).
Mutam compozitia in bolul mixerului planetar (sau un bol incapator) si, folosind paleta sub forma de tel, amestecam la viteza medie spre mare pana cand se formeaza bezeaua, care trebuie sa fie cat mai teapana, sa nu cada de pe tel, aprox. 5-10 minute. De asemenea, amestecul trebuie sa ajunga la temperatura camerei (bolul nu mai e cald).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Schimbam paleta in forma de tel cu paleta clasica si incorporam incet untul, care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei si taiat cubulete. Adaugam extractul de menta (iti recomand sa pui cate putin si sa gusti pana cand obtii gradul de aroma dorit) si cel de vanilie. La final, cu o spatula incorporam colorantul verde pana cand obtinem o nuanta pastelata de verde (la fel, punem putin cate putin), apoi adaugam chipsurile de ciocolata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Asamblam tortul

Dupa ce s-au racit bine blaturile, daca este cazul, taiem partea superioara pentru a obtine un blat cat mai plat si uniform. Vom folosi crema de unt si intre blaturi, dar si pentru a imbraca tortul - la exterior, punem mai intai un strat subtire, lasam la frigider 10 minute, dupa care venim cu un al doilea strat de crema de unt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Ganache de ciocolata (optional)

Daca doresti, poti imbraca partea superioara a tortului in ciocolata si sa realizezi un efect de dripping chocolate. Punem intr-un bol ciocolata taiata marunt si frisca lichida si o dam la microunde timp de 10 secunde. Verificam, amestecam si daca mai este nevoie, mai lasam inca 10 secunde. Repetam procesul pana cand obtinem o consistenta cremoasa si ciocolata a fost incorporata in totalitate in frisca. Ciocolata nu trebuie sa fie nici prea curgatoare, nici prea tare.
Cu o lingura, punem putina ciocolata pe marginea tortului, tragand oarecum in exterior, astfel incat sa picure. Extra sfat: daca e prima data cand faci acest model, poti exersa pe un pahar - intoarce-l cu fundul in sus si va semana cu suprafata unui tort. 😉 Dupa ce am facut tot modelul, turnam restul de ganache deasupra tortului si folosim o spatula sau o lingura pentru a intinde si uniformiza. Decoram dupa bunul plac - eu am folosit ciocolatele After Eight, biscuiti Oreo cu menta, bucati de ciocolata si cateva bombonele verzi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *