Tort cu ciocolata si menta (After Eight)
Trebuie sa incerci acest tort decadent, racoritor si super delicios! Acest tort cu ciocolata si menta, inspirat de binecunoscutele ciocolatele After Eight, este perfect pentru orice anotimp, insa promite sa-ti racoreasca zilele calduroase de vara. Blaturile moi, bogate in cacao sunt imbracate intr-o crema de unt elvetiana, fina, parfumata si frumos colorata. Printre atatea texturi matasoase, chipsurile de ciocolata din crema aduc un element crunchy si amintesc, inca o data, de clasicele After Eight.
Eu am facut acest tort pentru ziua de nastere a mamei. Inspiratia acestui tort a plecat de la faptul ca inghetata ei preferata este cea cu menta si ciocolata. Iar atat gustul, cat si culoarea cremei sunt fix ca cele ale acestui sortiment de inghetata! 💚

Ingredientul secret din blat
Vei observa ca in blat vom pune apa fierbinte. Ei bine, aceasta poate fi inlocuita si cu o cana de cafea proaspat-facuta. De ce facem asta? Atunci cand lichidul cald se combina cu pudra de cacao, acesta o va dizolva, evitand astfel cocoloasele. Mai mult, va „scoate” cat mai multa aroma din cacao, imbogatind gustul final al blatului.
Cate tipuri de crema de unt exista?

Bun: trebuie sa stii ca exista 5 feluri de crema de unt, folosite adesea pentru decorarea si umplerea torturilor, cupcakes-urilor sau a altor prajituri.
🇺🇸 Crema de unt americana – cea mai simpla si comuna, se amesteca bine untul cu zaharul pudra si putin lapte sau frisca lichida; folosita de incepatori
🇨🇭 Crema de unt elvetiana – presupune fierberea unui amestec de albusuri cu zahar, baterea acestuia sub forma de bezea si incorporarea ulterioara a untului in compozitie; este mai putin dulce ca cea americana, fina si matoasa; cea mai folosita in cofetarii
🇮🇹 Crema de unt italiana – presupune turnarea cu grija a siropului cald de zahar in timp ce albusurile sunt batute; cel mai dificil de facut tip de crema de unt
🇫🇷 Crema de unt frantuzeasca – spre deosebire de celelalte, aceasta crema utilizeaza galbenurile, nu albusurile. Procesul de preparare seamana cu cel al cremei de unt italiene – in timp ce bati galbenusurile trebuie sa torni siropul de zahar incalzit la 115°C. La gust, seamana foarte bine cu crema de patiserie.
🇩🇪 Crema de unt germana – se prepara asemena cremei de patiserie (custard) prin amestecarea oualor cu amidon de porumb, zahar si cu frisca lichida incalzita. Crema se fierbe pana se ingroasa si se amesteca apoi cu untul.
Despre crema de unt elvetiana (cu bezea)
Pentru tortul nostru, am pregatit o crema de unt elvetiana, pe care am aromat-o cu extract de menta si am imbogatit-o cu chipsuri de ciocolata. Inainte de a incepe prepararea ei, ai grija sa speli si sa degresezi toate ustensilele pe care le vei folosi (boluri, palete, cupe pentru masurare etc.). Orice urma de grasime poate impiedica formarea bezelei. Galbenusurile contin si ele grasime, deci ai grija sa nu scapi nici macar putin in albusuri.
Extra tip > dupa ce separi albusul de galbenus, varsa pe rand fiecare albus in bolul final, mai incapator. Astfel, daca scapi galbenus, nu vei compromite intreaga cantitate de albusuri.
Atunci cand pui bolul cu albusuri si zahar pe baie de aburi, ai grija ca fundul bolului sa nu atinga deloc apa din cratita de dedesubt. Compozitia trebuie sa ajunga la 71°C, deci un termometru de bucatarie e super folositor atunci cand faci crema de unt elvetiana. Daca nu ai termometru, amesteca compozitia pana cand compozitia nu mai este granulata. Inmoaie varful degetelor (aratator si mijlociu) in amestec si freaca-le apoi intre ele – daca simti inca zaharul, mai trebuie sa lasi la facut.
Albusurile si zaharul trebuie batute foarte bine, aproximativ 10 minute, pana cand ajung la temperatura camerei. Inainte de a adauga untul, asigura-te ca e la temperatura camerei si e taiat cubulete.

Hai sa decoram acest tort cu ciocolata si menta!
In primul rand, e alegerea ta daca vrei sa faci crema de unt colorata. Poti sari peste adaugarea colorantului verde (eu am folosit Wilton). Culoarea insa transpune aroma tortului (de menta) si aminteste, cum spuneam mai sus, de inghetata cu aceeasi aroma. Pentru decor, am folosit ciocolata After Eight, bucatele si chipsuri de ciocolata, biscuiti Oreo cu menta si cateva bombonele verzi, pentru a crea un contrast.
Daca doresti, poti imbraca partea superioara a tortului in ganache cu efect de dripping chocolate. Vezi in prezentarea pasilor necesari ce trebuie sa faci.
Atat pentru ganache, cat si pentru chipsurile de ciocolata din crema de unt, te sfatuiesc sa folosesti doar ciocolata de cea mai buna calitate, cu o concentratie de minimum 50% cacao. Pentru acest tort, eu am folosit ciocolata neagra pentru gatit de la Nestle, pe care o gasesti in orice supermarket. De asemenea, recomand si ciocolata de la Callebaut.
Iti recomand sa pastrezi tortul intr-un recipient inchis, neaparat la frigider. Consuma-l in maximum 5 zile.
📍 Bineinteles, pentru ca a fost un tort daruit, nu am putut sa il tai si sa-l pozez. De mancat, s-a mancat tare repede, asa ca nici macar o poza cu telefonul nu am apucat, dar voi reveni cu un update la reteta atunci cand il voi reface.
Sper sa gasesti utila aceasta reteta si sa fie pe gustul tau acest tort! Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit, iar daca urci o fotografie cu tortul facut de tine pe Instagram, nu uita sa imi dai tag @madelicii.
Daca ti-a placut aceasta reteta cu menta, iti recomand sa vezi si reteta de cupcakes cu menta si cafea sau pe cea de mini-cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250ml apa fierbinte | |
150g zahar | |
245g faina | |
75g cacao | |
2 lingurite bicarbonat de sodiu | |
1 lingurita praf de copt | |
un praf de sare | |
2oua | |
250ml lapte batut | |
125ml ulei | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
130g ciocolatele After Eight optional |
Crema de unt elvetiana cu menta si chipsuri de ciocolata
4 albusuri de ou | |
300g zahar | |
270g unt | |
1 lingurita extract / esenta de menta | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
85g chipsuri de ciocolata | |
colorant verde in functie de nuanta dorita | |
GANACHE DE CIOCOLATA |
|
85g ciocolata | |
85g frisca lichida |
Pasii necesari
Pregatim blaturile
Crema de unt elvetiana cu menta si chipsuri de ciocolata

Asamblam tortul

Ganache de ciocolata (optional)

Lasă un răspuns